Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2018-09-20 12:49

Enbart storstäderna ville ha kvar Miljöpartiet i riksdagen

Få saker gör klyftan mellan stad och land så tydligt som var det politiska stödet för det så kallade Miljöpartiet hittas. Endast i storstadsområdena fick partiet ett stöd över fyraprocentsspärren, och hade resten av landet fått bestämma hade partiet åkt ur riksdagen med råge. I tjugo av tjugonio riksdagsvalkretsar vill man inte se Miljöpartiet i riksdagen.
De flesta av Miljöpartiets väljare vet inte ens vad detta är. Det vet dessvärre en del av partiets folkvalda och politiska tjänstemän allt för väl.

I riksdagsvalet röstade endast 285 899 personer på Miljöpartiet, vilket ter sig rätt förklarligt. Svenska folket är inte dumma i huvudet.

Av dessa röster kom 47 044 från Stockholms kommun och 39 042 från övriga Stor-Stockholm (Stockholms län). I Göteborgs kommun fick partiet 24 286 röster, och från övriga Stor-Göteborg (Västra Götalands län västra) 12 166 röster. Ifrån boende i Malmö kommun 10 783 röster. Bland övriga större svenska städer hittar man t ex Lund med 7 264 röster på MP, Uppsala med 10 431 och Linköping med 5 963 röster. Denna summa landar på 156 979 eller 54% av partiets röster.

Det är också i princip endast i dessa storstadsområden och universitetsstäder där Miljöpartiet fick över 4% av rösterna. Hade resten av landet fått bestämma - de delar av landet som drabbas av partiets politik - hade partiet åkt ur riksdagen.

De enda länen och kommunerna i Valmyndighetens vy av riksdagsvalkretsar, som Miljöpartiet fick över 4% av rösterna var följande:

Gotland 4.95%
Göteborgs kommun 6.95%
Malmö kommun 5.38%
Stockholms kommun 7.70%
Stockholms län 4.79% (Stor-Stockholm)
Västra Götalands län västra 5.00% (Stor-Göteborg)

Till detta ger på riksdagsvalkretsnivå några universitetsområdet partiet över 4%, men det förklaras av en enda kommun i varje valkrets:

Skåne län södra 4.92% kan enbart förklaras av Lund, då samtliga övriga kommuner har MP under 4%, t ex Vellinge med 2.21%
Uppsala län 5.55% förklaras enbart av Uppsala, samtliga övriga kommuner ger MP under 4%, t ex Älvkarleby med 2.21%
Östergötlands län 4.19% förklaras helt av Linköping, samtliga övriga kommuner ger MP under 4% som Valdemarsvik med 2.02%

Det är tydligt att Miljöpartiet är djupt avskytt i större delen av landet och partiet räddas kvar i riksdagen enbart genom de från partiets politik isolerade storstadsborna. Väljer Stefan Löfven (s) att ta in Miljöpartiet i sin regering igen så pissar han fullt medvetet på större delen av Sverige och ökar polariseringen mellan stad och land.

Konflikten mellan stad och land, mellan centrum och periferi är uråldrig. Att centra alltid gynnas ekonomiskt sker helt naturligt, så politiken och skattesystemen måste utformas så att periferin kompenseras för att centra suger ut övriga landet. Istället har vi fått Miljöpartiet, som gör sitt bästa för att maximera skadan för de som bor utanför våra största städer till fördel för stadsborna. Det är förstås en politisk rationalitet, då stödet för MP bara finns i städerna. Partiet gynnar helt enkelt de egna väljarna och pissar på resten av landet.

Titta exempelvis på Norrbotten (2.76% röstade på MP) eller Västernorrland (2.68% röstade MP) - här lever man nära skog och natur, och med hög sannolikhet just på det jordklotet ger oss. Så inte tusan röstar man på ett parti som vill omöjliggöra boende utanför Stockholm, och som vill slå ut det välstånd som våra naturtillgångar skapar.

Inget annat riksdagsparti har så stor polarisering mellan stad och land i sina röster som Miljöpartiet. Inte ens "Liberalerna" som bara åker ur riksdagen i åtta riksdagsvalkretsar mot MP:s tjugo av tjugonio.

Ett tips till Löfven (s) är alltså att respektera hela landets vilja genom att inte låta MP ta plats i en regering igen. Han bör speciellt ha i åtanke hur starka S har varit i de norrländska valkretsarna, där knappt var femtionde väljare röstar på MP, och fundera på om S verkligen vill ha dem i regeringen en gång till.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

49 kommentarer:

 1. Ang bilden, det vet ju alla mp:are att det är presidentens...

  SvaraRadera
 2. Är en röst på MP den moderna bikten? Man känner att man inte lever som man borde, men lägger en röst på dem så har man "i alla fall gjort något".

  SvaraRadera
 3. I Västernorrland finns MP endast representerat i en av 7 kommuner.
  I residensstaden Härnösand.

  SvaraRadera
 4. Roligast är väl att MP själva ser sig som ett landsbygdsparti.

  Eller iofs är det kanske inte mer komiskt än att dom tycker sig värna om miljön...

  SvaraRadera
 5. Vad är det för vits med den här typen av självklara konstateranden? MP är ett storstadsparti, SD är ett Skåneparti, S ett Norrlandsparti, M ett Djursholmsparti, FP ett storstadsparti osv osv. Ja, vi "svenskar" har mycket mer som skiljer oss åt än vi har gemensamt, uppenbart när man ser hur folk röstar beroende på var de bor och vilken utbildningsnivå och inkomst folk har. Men detta är väl ett av demokratins självklara bekymmer. Det känns bisarrt för mig att försvara MPs existens eftersom jag själv aldrig skulle rösta på MP men att säga att "väljer Stefan Löfven (s) att ta in Miljöpartiet i sin regering igen så pissar han fullt medvetet på större delen av Sverige och ökar polariseringen mellan stad och land".
  Skåne pissar gladeligen på resten av Sverige och vice versa.
  Inget nytt under solen. Det hela utmynnar dock i en rättvis fördelning i riksdagen. Även storstadsbornas röster ska väl räknas lika? Vill storstadsbor ha ett parti i riksdagen, "som pissar på landsortsborna" är det väl bara för landsortsborna att gilla läget? Det går åt båda håll. Hur glada tror du vi i Stockholms innerstad är generellt för att SD har 18%? Inte särskilt. Folk tenderar att rösta i egenintresse, antingen förbjuder man det eller så accepterar man konsekvenserna detta får. Varför lantisarnas röstande skulle vara värt mer än stadsbornas intresse kan jag dock aldrig begripa, två sidor av samma mynt.

  Alternativet kan ju annars vara att Stockholm, Göteborg och Malmö bildar en egen republik, så kan resten av landet ägna sig åt att vurma för sina egna intressen med hjälp av en egen regering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Republik Malmö, tja det vore nog bra för Sverige.

   Radera
  2. Problemet är att MP har kunnat utnyttja sin vågmästarposition till att få ett inflytande som vida överstiger partiets folkliga stöd. Förvisso kanske inte nått man skall skylla MP för utan främst S och M som har tillåtit det.

   Det har säkert underlättats av att landets ledande opinionsbildare har levt och verkat i områden som knappast har drabbats negativt av MPs politik utan de som har drabbats negativt bor och verkar i områden med få inflytelserika opinionsbildare.

   Radera
  3. Kanske, men det är som du säger. M och S kan ju "välja" hur stort MPs inflytande ska få tillåtas vara. Dessutom så finns det motsättningar mellan MP-väljare och andra även i storstadsregioner. Det finns många i Stockholm som är ilskna på att bilismen fått stå tillbaka och blivit dyrare även här. Det är inte bara folk i Västerbotten som kör bil, även om det förenklat kan låta så när man ska diskutera intresseskillnaderna mellan land och stad.

   Radera
  4. Bilismen är knappast det största problemet. Beslag av privat ägande (skog), tvångsrivningar av privat egendom (vattenkraftverk) osv. Listan kan göras hur lång som helst.

   Radera
  5. Bilismen kanske inte är det största problemet, men det lyfts i sådant fall fram som en oproportionerligt stor del som missgynnar "vanligt folk" på landsbygden, tillsammans med slopat reseavdrag och lastbilsskatt.

   Radera
  6. "Vi i stockholm"

   De som bor så att de har upplevt invandringens konsekvenser är generellt inte positiva oavsett var de bor.

   Radera
  7. Som invandrare har jag själv upplevt "invandringens konsekvenser" genom att ha växt upp i s.k. "utsatta områden". Man behöver inte ha bott hela sitt liv i Stockholm för att bo här nu, det är ganska många som flyttat in hit nämligen.

   Radera
  8. @Carl-Fredrik

   Ja. Dom måste ha väldigt starka% då de får så stark genomslag av sin galna politik.
   Bävar för en repris i 4 år till.

   Radera
  9. Kan man få en republik med folk som alla har jobb och befriad från bidragstagare?

   Radera
  10. Inte för att jag vill "försvara" SD, men hur rimligt är det med alla storstadsbor som tycker att "alla andra" ska ta emot alla flyktingar? Samtidigt som polis kallas ut med omedelbar verkan för att avhysa flyktingar från de "fina" delarna i Stockholm. Tror inte SD väljare vill att storstadsbor ska göra nåt annat än ta del av sin egna politik dom förespråkar. Medans storstadsbor vill att SD områden vill att ENBART dom ska ta del av den politik storstadsborna förespråkar. Med storstadsbor syftar jag ej på utomförskapsområden.

   Radera
 6. Jasså, jag trodde det var svampar i ps****be släktet som var eftertraktade?

  SvaraRadera
 7. ha ha.
  du skulle illustererat med en röksvamp!

  SvaraRadera
 8. Vilken politik är det som mp har legat bakom som sabbat för landsbygden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inskänknigar av äganderätten, till att börja med.
   Tillåtit tjänstemän hitta på egna regler i djurkyddets namn.
   Det har gått så långt så i praktiken är en djurägare rättslös.
   Vargpolitiken, inte ett uns av subsidiaritetsprincipen där inte.
   Deras politik leder till att försvåra för ett inhemskt jordbruk, nu är de visserligen inte ensamma om det, men de är värst.

   Radera
  2. Tvånget att sälja E85

   Radera
  3. Skatter på bränslen som inte tar hänsyn till avstånd , tillgänglighet av kollekivtrafik mm.

   Vattendirektivet. Vapendirektivet.

   Radera
 9. Endast i fablernas land https://1.bp.blogspot.com/-Zq2bHXLzlVM/WSlBXmAl0NI/AAAAAAAAr7s/5LktvQDY44A0E99Nkdy1bJ9oBwLFiX--QCLcB/s1600/DAv7PO4XgAA0a-I.jpg-large.jpeg

  SvaraRadera
 10. Finns ju viss logik i det. Det är i storstäderna Svriges miljöproblem finns. Det är där bensindrivna bilar kör i närheten av många människor.

  Problemet är att MP inte har en politik för storstäderna. De fokuserar på klimatförändringrar, som om det skulle spela någon roll vad vi gör i Sverige.

  I ett rimligt system så skulle man betala proportinellt till hur många människor man förgiftar med avgaser. Pengarna skulle sen gå till de som skadas av utsläppen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är bensinbilarna verkligen det största problemet? Allt högre skatter på drivmedel har gynnat dieselbilen som är bättre för klimatet men sämre för närmiljön än bensinbilen.

   Radera
  2. För att ge lite perspektiv så är rökningens hälsorisker vida större än bilarnas. Man kan börja där.

   Radera
  3. > För att ge lite perspektiv så är rökningens hälsorisker vida större än bilarnas. Man kan börja där.

   I en storstad så är avgaser från bilar mycket farligare än passiv rökning. Om folk vill korta sitt eget liv genom att röka så är det upp till dem.

   Tusentals dör en förtidig död pga bilavgaser. Det skulle vi aldrig acceptera i andra sammanhang. Och nej, det betyder inte att höja bensinskatter är en bra idé då bilar används landsorten där avgaser är ett icke-problem.

   Radera
  4. Räcker med alla rökare som dör. Tyvärr förkortar rökarna icke rökarnas liv också, överallt. Och är sällsynt dåliga föredömen för unga som idag i allt större utsträckning röker.
   Klart vi ska minska avgaser men vi borde börja med rökningen om vi menade allvar.
   Men strida mot avgaser är mer fint.

   Radera
  5. Jag trodde skatt är stöld betydde just det. Tydligen inte alltid.

   Radera
  6. > Men strida mot avgaser är mer fint.

   Nää, det är mer rationellt. Om du vill äta chips så du väger 200 kg, ägna dig åt grottdykning eller röka så är det ditt problem. I ett fritt samhälle har man rätt att ta risker. Bara individen kan bestämma om det är värt det.

   Det är när det går ut över andra som det blir ett problem. Ytterst få dör av passiv rökning jämfört med bilavgaser.

   > Jag trodde skatt är stöld betydde just det. Tydligen inte alltid.

   Skatt är så klart stöld.

   När du förstör andra hälsa eller prylar, så förstör du deras egendom. Det är att likställa med stöld. Om du vill knarka ihjäl dig morgon, så föärstör du din egen egendom. Det är helt okej, om än dumt kan man tycka.


   Radera
  7. @ skatt är stöld
   Då förespråkar du inte skattefinansierad sjukvård eftersom de som i strid mot bättre vetande missköter sig tar resursrr från andra?
   Var drar du gränsen?

   Radera
 11. Och hur många centerpartister tror ni har sett en ko irl under 2018?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl alla överens om att matproduktion i Sverige och särskilt just kor är dåligt för miljön på alla vis? Dessutom är ju alla laktosintoleranta, de som hävdar annat är själv bara vandrande diarréer.
   Typ så.
   Centerpartiet är det som gäller är kontentan.

   Radera
  2. Det räcker väl med att se vilka landsdelar som har flest centerpartister. Gotland och Jämtland har signifikant fler C-röster än övriga landet, Malmö minst.

   På kommunal nivå på samma sätt, det är på landsbygden C dominerar. Se valpresentationen och sortera i C-kolumnen.

   Radera
  3. Dock är C större i Stockholms län än i Norrbottens, så det är väl inte helt vattentätt.

   Radera
 12. Jag tror att Centerpartiet kommer att bli det nya MP eftersom de står för liknande ideologi och är villiga att liera sig med såväl S som M.

  Löfven eller Lööf blir statsminister under 4 år. Har Bilderberg gruppen planterat detta eller har jag foliehatten på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart blir hon statsminister, redan innan valet gav det bara 5x pengarna.

   Radera
 13. Det finns ju samtidigt ingenting som MP gör som gynnar stadsbor heller förutom försämrade vägnät, trängselskatt, tågtunnlar ingen vill ha, korruption etc... Att det är än värre på landsbygden är dock ingen tröst.

  SvaraRadera
 14. MP är”var” lite hippt bland vilsna ungdomar i storstäderna som tror dom gör nått för miljön bara för att dom heter Miljöpartiet, logiskt att dom endast har stöd i stan, så lång från verkligheten man kan komma. Men som föregående inlägg dom sabbar faktiskt även i storstäderna men det är väl bortom dessa ungdomars förståelseförmåga

  SvaraRadera
 15. För inte så många cornubloggar sedan antyddes att SD-röstare var mindre vetande för att de saknade högskoleutbildning. Ser man på var i Sverige MP är störst, bör en övervägande del av deras röster komma från personer med högskoleutbildning eller från högskolestudenter.

  SvaraRadera
 16. Ska ju även tilläggas att MP endast klarade riksdagsspärren pga taktikröster förmodligen från S och kommunisterna, allt för att säkra köttgrytan.. Mao finns i princip INGET reellt stöd för MP i Sverige överhuvudtaget utan de kunde lika gärna åkt ur helt.. men som sagt S är extremt desperata i sina sista dödsryck..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jomen såere: ..."desperata i sina sista dödsryck"???
   Senast jag kollade för några minuter sedan så såg jag landets i särklass största parti och som ledande för riksdagens största block ...
   Jag vet inte var Du kollat men det kanske Du kan förklara!

   Radera
  2. Största parti räcker ju inte riktigt om man ligger på vänstersidan tillsammans med V (extremistparti) och ja MP.. 60% av Sveriges befolkning vill ha en borgerlig regering, vad är det du inte förstår?

   Radera
  3. Lite så är det. Nu när det börjar dra ihop sig -- V är bara ett passivt stödparti till S, på samma sätt som SD kommer vara ett passivt stödparti till M+KD eller en alliansregering. Så ser läget ut.

   Radera
 17. Inte ett ord om brunkolsaffären som kostade svenska skattebetalare ca 30 miljarder innan valet.
  Det och elcykelbidragen borde ha sänkt Mp till minussiffror.
  Ett bevis på att deras politik leder käpprätt åt fanders.
  4,3% av Sveriges befolkning är idioter.
  Sen att Mp är ett näste för Islamism är väl bara grädde på moset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sannerligen ett under att dom finns kvar.. min gissning är att det hänger på rena stödröster från S och V för att rädda det som räddas kan..

   Radera