Cornucopia?

Aktuellt

Anmäl dig till Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen . Om du mailar [email protected] och uppger CORNU eller anger CORNU i kontak...

2018-09-19 14:12

Efter förintelseförnekare - nu kommer Gulagförnekarna

En studentförening vid ett brittiskt universitet har blivit förbjudna efter att ha ägnat sig åt Gulagförnekelse. Historielösheten är alltså nu så stor att de sovjetiska förintelselägren har börjat hyllas och framföras som en nåd icke-våldslösning när folk har fel värderingar.
Grav nummer åtta med 26 begravda på Solovetskieöarnas Gulag.
Det var väl bara en tidsfråga innan historielösheten och den ideologiska blindheten även nått vägs ändå hos vänstern.

En studentförening vid brittiska Goldsmith-universitetet har stängts av sedan de ägnade sig åt Gulagförnekelse. 

Gruppen skrev att det var en nåd och ickevåldslösning att skicka människor till Gulag, där de skulle fått utbildning, träning och avnjutit möjligheter att delta i klubbar, sport och teatergrupper. Dessutom ska inte folk alls jobbats ihjäl, för straffen skulle mot slutet varit tidsbegränsade till tio år. Som om särskilt många kunde ens överleva den första vintern under de förhållanden som rådde.

Studentföreningen menade vidare att lögnerna om Gulag-lägren skulle vara myter spridda av CIA.
En av tweetsen. Mysigt på Gulag.
Ironiskt nog var studentföreningen en HBTQ-förening. Just personer med avvikande sexualitet skickades för omskolning i Gulag, precis som homosexuella skickades till nazisternas förintelseläger.
Förslag om omskolning och avskaffande av naturvetenskaperna (eng science).
Föreningen tyckte nu att man skulle skicka alla som inte höll med dem till Gulag för omskolning, vilket skulle vara en nåd och en icke-våldslösning.

Inte en länk: www.express.co.uk/news/uk/1016635/goldsmiths-university-stalin-gulag-russia-history/amp?__twitter_impression=true

Relateratde artiklar, t ex om kommunismens 100 miljoner dödsoffer. För verkligheten rekommenderas Anne Applebaums bok med den passande titeln Gulag. Läser man den utan att börja gråta saknar man både hjärta och hjärna. Eller är kommunist.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

75 kommentarer:

 1. I Sovjet fick man upp till fem år i arbetsläger om man bögade. Artikel 121.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och om man fortsatte att böga i lägret?

   Radera
  2. ....så uppfyllde antagligen inte arbetskvoten och svalt ihjäl.

   Radera
  3. Precis, det spelade nog fan ingen roll vad folk gjorde är dom väl satt i arbetsläger. Jag antar att man kunde skjuta de mest misshagliga fångarna om det behövdes.

   Radera
  4. Ett kass system helt enkelt.

   Radera
  5. Tja, man hade ihjäl dem på många sätt.

   I Applebaums bok är en av de intervjuade en kvinna som blev gravid utanför äktenskapet. Hon var hungrig och svalt, och stal ett äpple. För det skickades hon till Gulag, där hennes barn föddes.

   Tillsammans med de andra fångarna lyckades hon hålla barnet i liv i över ett år, då lägre tröttnade och satte alla kvinnor med barn på ett tåg och lät det köra runt i vintern till alla barnen frös ihjäl.

   Kvinnans barn dog där i den oisolerade godsvagnen på tåget samma dag det sagt "mamma" för första gången.

   Radera
  6. När man tror att man nått botten är det alltid nån jävel som tar fram en spade och börjar skyffla.

   Radera
  7. Rött land, röd jord av svenskkinesiskan Ming Wang-Sonnerup är också mycket läsvärd på temat. Sånt borde vara obligatoriskt i skolan.

   Radera
  8. Inte kan vi ha det på schemat - då har vi ju inte tid till flera olika tillfällen att uppmärksamma förintelsen.

   Radera
 2. De röda socialisterna har väl alltid förnekat, åtminstone sedan det efter 1945 inte blev helt rumsrent att avliva misshagliga och onyttiga. Innan var de ganska öppna med den lösningen. De leder över de bruna: ca hundra miljoner dödade mot tjugo.

  En otäck ickelänk:
  https://www.cvltnation.com/brutal-drawings-from-the-gulag/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Socialisterna fick fler år på sig. Hade nazisterna haft lika många år på sig hade de också med råge haft ihjäl över 100 miljoner.

   Men det är ingen tävling, enda sättet att vinna är att inte döda folk alls. Bara för att någon dödat fler ursäktar det inte massmord och folkmord.

   Radera
  2. Det var inte alls menat som försvar av de bruna. Om det nu verkade så. Mer för att poängtera att de röda av någon anledning fortfarande är rumsrena trots att de leder i hemskheter. De är bättre på att förneka och bortförklara. I Kambodja var de väl ungefär lika effektiva som i Nazityskland och i början av Sovjet med för den delen. Kina har jag dålig koll på.

   Radera
  3. Har någon forskat på hur intelligensfördelningen i en population efter denna typ av massmord återhämtar sig, kommer man någonsin "tillbaka"?

   Radera
  4. De brittiska imperialisterna var inte heller så dåliga på att ha ihjäl folk. Det är ganska skrämmande att upptäcka vad britterna sysslade med i Indien och Östafrika på 1800- och 1900-talen. Jag har själv hört en engelsman poängtera att deras historiska missgärningar i kolonierna inte står långt efter vad Hitler och Stalin gjorde. Även Winston Churchill lär ha haft utpräglat rasistiska föreställningar om exempelvis den indiska befolkningen.

   https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/not-his-finest-hour-the-dark-side-of-winston-churchill-2118317.html

   Radera
  5. @psevenson att jämföra Storbrittanien och Churchill med Stalin och Hitler är "whataboutism" i extrem. Sluta med det genast.

   Radera
  6. Inga imperier byggs genom att fråga snällt.

   Radera
  7. @Gudu: Just i många bruna ideologier så ingår i teorin att det ska vara en folkens kamp mot varandra. "Segra wller dö" Du föds antingen in i folket eller ej.

   Dem röda ideologin handlar ju egentligen om olika grader av gemensamt ägande av produktionsmedlen. I teorin så kräver ju inte detta utrotande, t.ex när det funnits socialdemokratiska regeringar i västeuropa så startade de inte gulag och tog sina länder ur NATO.

   Radera
  8. Fast om man gick in på Konsum typ 1982 och handlade Blåvitt-matvaror så kunde man iofs lika gärna befunnit sig i Gulag. Allt är näringsbefriat och smakade kartong. Rätt vad det var så satt man och åt dasspapper för att man hade blandat ihop det med knäckebrödet.

   Radera
  9. Och det har de i också hämtat från Marxs. De röda ideologierna brukar prata om klasskamp och att arbetarna skall ta över och dessutom förhindra reaktionära. I praktiken innebär det krig, mord och terror. (Nu är det mer färgade mot vita.)

   Socialdemokrater vill inte göra revolution utan används demokratiska reformer. Det var därför de en gång uteslöt kommunisterna. I Sovjet förlorade socialdemokraterna och kommunister tog över. Målet är detsamma. Studerar du Socialdemokraternas reformer i Sverige ser du att de träget arbetar mot målet. Det är bara borgerliga politiker som har en fyraårshorisont...

   Radera
  10. Att du käkade dasspapper berodde väl mest på att dina föräldrar tyckte att du hade en väldig mundiarre.

   Radera
  11. Jo, kommunismen har ju våldet gemensamt med kapitalismen. I kapitalismen används våldet för att upprätthålla kapitalägandet. Skall man ändra på det krävs således våld mot våld.

   Radera
  12. Jag gillade ju blåvitts tandkräm. Fotbollslaget förstod jag dock aldrig vitsen med, men det kan ju bero på att jag är från Tokholm.

   Radera
  13. Blåvitt hade goda chokladpraliner med olikfärgade omslagspapper.

   Radera
  14. Lessen att säga det men de gjorde aldrig chokladpraliner. Stolpiller däremot...

   Radera
  15. Tyvärr Ben där har du fel. Den mystiske mannen i trenchcoat i parken ljög för dig.

   Radera
  16. Fan, jag VISSTE att han inte kommit över den där listan med tandguld på laglig väg.

   Radera
  17. @John Petersson Det tänker jag absolut inte sluta med. Att svälta sin befolkning till döds är lika illa oavsett om det är kommunistisk stalinism eller brittisk imperialism som ligger bakom. Läs på lite om vad britterna gjorde i sina kolonier så kanske du får tillfälle att omvärdera din syn på Churchill och hans föregångare.

   Radera
  18. Att jämföra de röda och bruna som i en tävling är som sagt möjligt, förutsättningarna var olika på många sätt. Men det kan vara intressant att jämföra på andra sätt.

   Det man skall komma ihåg är att brunt är en variant på rött. Det finns klara likheter i tänk bakom ideologierna om man ser till helheten. En anledning till hanteringen av oliktänkande kan haft sin grund i själva människosynen: man har sett det som att medborgarna skall vara en tillgång till samhället och då blir det ett problem om det finns delar av denna som är en belastning. Detta problem försökte man väl lösa genom att antingen försöka "omskola" dessa eller eliminera ifall konvertering inte var möjlig.

   Sen låg det endel i tidens anda att judar, negrer och zigenare ansågs mindre värda eller rent ut sagt skräp, och den synen hängde ju med en bra bit efter 40-talet.

   Radera
  19. Helt fel. Nationalsocialism är helt väsensskilt från kommunismen, både i sina grundteser och sin praktik. Nationalsocialismens ekonomiska praktik är i huvudsak kapitalistisk.

   I själva verket är ju kommunismen och kapitalismen överens om det mesta iom att de båda är materialistiska ideologier.

   Radera
  20. @John Petersson Koncentrationsläger är väl en engelsk "uppfinning" från boerkriget. Har för mig att tyska officerare hämtade inspiration från britternas hantering av Boerna. "whataboutism" är ju aldrig lyckat och bör ju inte användas heller. Men koloniala britter var inte trevliga oavsett vad Stalin och Hitler gjorde senare och vi ska vara glada att britterna tog upp kampen med de båda.

   Radera
  21. Jag vet iofs inte vilken definition av kapitalism du använder, men jag ser inte mycket kapitalistiskt i deras program:

   * Höja skatter
   * Förbjuda kapitalinkomster
   * Planekonomi ska ambitioner
   * Utbyggnad av statligt välfärdssystem
   * Inskränkningar av privat ägande

   Jag vet att det inte är populärt bland de röda att höra att så mmycket av nazismen passar in bland de typiskt röda åsikter. Det är lite märkligt att man har klassat det som en höger ideologi med tanke på att det inte finns så mycket i den som är typiskt höger (men det hänger väl ihop med att de andra röda har lyckats med konststycket att dumpa misslyckandet på motståndarnas planhalva och tar varje chans att brunsmeta dem).

   Radera
  22. Tramskriterier som är felställda. Vilken högerregim inskränker inte privat ägande? Nämn en enda.

   Radera
  23. Då kanske du kan ge bättre kriterier och förklara hur nazismen passar in på den. Låt mig gissa: du kommer sätta kriterier som ingen kapitalist känner igen sig i.

   Radera
  24. Börja med att svara på frågan.

   Radera
 3. Jag gillar formatet: "Inte en länk: länkitextform". Sedan behövs bara en plugin som läser några olika varianter av detta och automagiskt gör det klickbart i din läsare.
  Klarar det sig undan länkskattkriteriet tro? Publicisten har ju inte länkat, bara läsaren som använder smartare verktyg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Juridik fungerar inte på det sättet.

   Det vill säga: Det är uppsåtet som är viktigt och inte teknikaliteter, när en juridisk bedömning görs.

   Radera
  3. Problemet är att den som skriver informationen gör inte det i en länk form, det är läsaren som gör det nödvändiga och det kan inte publicisten hållas ansvarig för.

   Radera
  4. Varför dömdes Piratebay då när de endast agerade kontaktnät där användarna gjorde det olagliga?

   Radera
  5. Sniff. Talat med en juristutbildad som faktiskt hävdade att detta var århundradets justitiemord

   Radera
  6. Desillu: så kan det förefalla om man har fler fingrar än IQ.

   Alla andra inser att det är en länk och säkert skribenten också. Bara det faktum att han förnekar att det är en länk är ju bevis på att han inser detta.

   Att hävda att det är mottagaren som pusslar ihop bitströmmen till ett olagligt meddelande är inget hållbart försvar. Om mottagaren inte gör det på ett överdrivet kreativt sätt så är sannolikheten ganska liten att det skulle ske utan sändarens avsikt.

   Radera
  7. Bullshit. "Juridiken" i Sverige handlar inte alls om "uppsåt" hos åtalade. Den handlar uteslutande om politik. Politiskt tillsätta domare och politiskt tillsätta nämndemän som utgår från politiskt stiftade lagar och i minsta tvivelsmål ser till de politiskt formulerade förarbetena till lagarna.

   Radera
  8. Limes: hur hade du annars tänkt dig att lagar skulle stiftas? Genom att man letar upp dem bland två tusen år gamla sagor eller?

   Radera
  9. Förbudet gäller thumbnails, inte rena länkar

   Radera
 4. Glömmer aldrig en f.d. klasskompis vars far skickades tillbaka till Estland av T-kontoret och blev haffad. Förvisades till inre semester på läger långt bort i jet. Stundom var livet där så hårt att kanibalism blev enda vägen till överlevnad, överlevde och kom till slut att återförenas märkt av alla fasor han genomlevt.

  SvaraRadera
 5. Lite off-topic men inte helt. I dagens DN kan man läsa att KD har gjort ett succéval i Södertälje, eftersom man till skillnad från S vill göra det olagligt att förneka Förintelsen.

  Av armenier 1915.

  SvaraRadera
  Svar
  1. KD har väl varit tajta med syrianer sen innan? Robert Halef sitter i riksdagen och är syrian från Södertälje.

   Ps. Nakno Emo. Ds.

   Radera
  2. Tydligen har det inte setts vid valurnorna tidigare, åtminstone inte lika mycket.

   Radera
 6. "Ironiskt nog var studentföreningen en HBTQ-förening. Just personer med avvikande sexualitet skickades för omskolning i Gulag, precis som homosexuella skickades till nazisternas förintelseläger."

  Det är ju det nya nya. Det är alla hetro som ska omskolas eller förintas. Så nu blir det att inhandla ett regnbågsparaply.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi önskar dem lycka till med att få landet att funka när typ 95% av befolkningen sitter i läger.

   Radera
 7. Kommunismen hänger ihop med postmodernismen hårt. Där en subjektiv åsikt kan förändra verkligheten.

  Det blir ganska tydligt i fallet Stalin. Stalin, i sin subjektiva verklighet, ansåg att han kämpade emot slaveriet. Han gjorde det så bra att han byggde ett monument emot slaveri i Moskvas tunnelbana. Samtidigt dog människor som flugor när de byggde den vita kanalen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja. Vilken ideologi är, till skillnad från det du påstår om kommunismen, byggd på objektiv verklighet?

   Radera
  2. Vilken framtidsman Stalin måste hs varit som agerade efter en ism som inte ens fanns då han levde.

   Radera
  3. Stalin är väl postmodernismens fader? Alltså, postmodernism är sprunget ur kommunismen som stalin var en del av.

   De flesta andra ideologier. Inte byggde nazisterna ett monument att de älskade judar i Berlin? Just de där nästan komiska inversen på vad man gör och vad man sedan hävdar är ett säkert kännetecken för postmodernism/kommunism.

   Radera
  4. Du vill alltså på allvar hävda att t ex liberalism är byggd på nån slags objektiv fakta? Vad lär folk sig i skolan nuförtiden?

   Radera
  5. Ifallet 6tant kvittar det nog vad de lärde ut. Pm känneteckmas ju av att de stora berättelserna förkastas och kommunismen är ju väldigt mycket en stor berättelse.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 8. VänsterPartietKommunisterna

  SvaraRadera
 9. Är psykiskt sjuka i andraländer verkligen en nyhet?
  Sen borde dom kanske informerad om vad gulag kommunisterna tyckte om deras sort.
  In the Soviet Union, the writer Maxim Gorky proclaimed: “Exterminate all homosexuals and fascism will vanish.” Gorky even alleged “In the fascist countries homosexuality, which ruins the youth, flourishes without punishment.”

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fattar man ju att Gorkij snackade skit eftersom både Mussolini och Hitler var så fula att det knappast kunde vara frågan om homoerotik.

   Radera
  2. Är du säker han fick dom här åsikterna efter en längre vistelse i facist italien . Undrar vad dom utsatte honom för där.

   Radera
  3. Italienska män i speedos?

   Radera
  4. Inte Mussolini inte. Ryktet förtäljer att han behöll byxorna på vid intimt umgänge. Bara knäppte upp gylfen, halade ut den och klev på.

   Radera
  5. Tro inte på allt din mormor berättade för sig som barn.

   Radera
  6. Förresten när vi är inne på ledare och deras byxormar. Tror du mps svampkonsumtion kommer att minska efter Stormy Daniels avslöjande?

   Radera
  7. Dom kommer att röka kambodjanskt råopium i en bong tillverkad av Birger Ekstedts urgröpta, mumifierade trollstav istället.

   Radera
  8. Jag såg förresten att Colombias kokainproduktion slagit rekord.
   https://www.theguardian.com/world/2018/sep/19/colombia-cocaine-production-breaks-record


   Radera
 10. En studentförening som sprider polariserande åsikter om historiska fakta. Det luktar rysk reflexiv kontroll och destabilisering över den här historien. Dessutom är det inte en svensk förening. På vilket sätt är det relevant för det politiska samtalet här annat än som exempel på ryska påverkansoperationer i Storbrittanien?

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Nästan sex timmar sedan inlägget publicerades och inte en enda kommentar från Bengt - vart är världen på väg...?

  SvaraRadera
 13. "Vägs ände"? Detta är inte i närheten av vägs ände för kommunisterna. Först när alla oliktänkande mördats och de själva svultit ihjäl eftersom de oliktänkande (icke-kommunisterna) var de enda som producerade ngt, har kommunisterna nått vägs ände.

  SvaraRadera
 14. Genom att inte lära av historien skapar man en upprepning. Att peka på andra så skyddar man sig själv. Två stora misstag. Vilket då pekar ut vår egen framtid. Det är hundra år sedan allt detta började. Ingen som då var med kan själv berätta och det är då risken att en upprepning skapas och totalitära samhällsfunktioner uppstår utan att man inser det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man lär sig aldrig av historien! Tita bara på de som röker, alla vet att det leder till döden, OCH vem fan bryr sig? Förintelser fanns, finns och kommer att finnas (((

   Radera
 15. En tanke är att de skulle ha lyckats blanda ihop texter som handlat om s.k sharashkas
  https://en.wikipedia.org/wiki/Sharashka
  Dvs de speciella Gulag-läger för forskning och s.k konstruktionsbyråer för att ta fram krigsmateriel, flygplan, missiler osv. Både ryska och tillfångatagna ingenjörer fick "göra tjänst". Förhållanden där var trots allt bättre än för "småfolket" i råvarulägren.

  SvaraRadera