Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2018-09-03 14:08

Därför är valpropaganda inte reklam

"Hur vet du att en politiker ljuger?"
"Läpparna på politikern rör på sig!"
Att valpropagandan från de politiska partierna klassas som samhällsinformation och inte reklam är rätt självklart. Det är nämligen inte tillåtet att ljuga i reklam, skriva falska eller felaktiga uppgifter och lova saker man inte kan leverera, hålla eller inte har för avsikt att hålla. Alltså klassas valpropagandan som samhällsinformation, vilket gör att det är fritt fram att ljuga och lova saker hej vilt.
Valsedlar.
Ett exempel på denna samhällsinformation är ett utskick från Socialdemokraterna till personer som bor i hyresrätt, där sosseriet ljuger om marknadshyror.
Läsarfoto på "samhällsinformation" från Socialdemokraterna. Varför nu
försvarsminister Peter Hultqvist (s) skriver under om bostadsfrågor?
Verkligheten är att ingångna avtal förstås inte kan brytas. Ingen som idag är hyresgäst kommer alltså få höjda hyror om marknadshyror införs, eftersom befintligt hyresavtal gäller. Marknadshyror kommer förstås bara gälla nya hyresavtal, dvs om man flyttar. Ingen kan heller bli sparkad från sin lägenhet för att hyresvärden ska kunna höja hyran för en ny hyresgäst, då besittningsrätt gäller.

Sedan är förstås marknadshyror ingen lösning, då den bara reglerar efterfrågan och hyresmarknaden är ett oligopol, rent av ett lokalt monopol på en del orter. En verklig avreglerad och fungerande bostadamarknad avreglerar tvärt om både efterfrågan och utbudet. Att ha kommuner som både är största, rent av enda hyresvärden, och som dessutom via sitt planmonopol effektivt kan hindra konkurrens är förstås ett recept för katastrof vid en avreglering av hyresmarknaden.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

6 kommentarer:

 1. Ska man lösa problemet bör man börja någonstan, det lär ju knappast skapas marknadsanpassade lägenheter UTAN marknadshyra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart det bara finns marknadsanpassade nya bostäder. Om då inte staten (vid mening) eller nån snällist-stiftelse bygger.

   Radera
 2. Hultqvist är väl den enda ministern som har något som helst förtroendekapital.

  Han sitter på en affisch hemmavid där han säger att man inte skall bli fattig bara för att man blir gammal. Borde kanske varit Persson på den tavlan istället :-)

  SvaraRadera
 3. "Verkligheten är att ingångna avtal förstås inte kan brytas."

  Men det är väl just hyresregleringen som ligger bakom att man inte förhandlar om hyra under en viss tid som privatperson, utan att hyra regleras upp för varje år enligt normen. Utan hyresreglering finns väl inte denna funktion och man skulle behöva tidsbestämda avtal om man vill ha kontroll på kostnadsökningen.

  Är det någon som tror att inte telefonbolaget kan höja avgiften på ditt löpande abonnemang, efter eget önskemål? Blir det för dyrt är det ju bara att byta / flytta, eller?

  SvaraRadera
 4. "Ingen kan heller bli sparkad från sin lägenhet för att hyresvärden ska kunna höja hyran för en ny hyresgäst, då besittningsrätt gäller."

  Det är en sanning med rätt mycket modifikation. Det räcker ju med att hyresvärden bestämmer sig för att renovera lägenheterna så är det bara till att skicka ut hyresgästerna.

  Sen är det som iblandekonomi skriver att det krävs regleringar för att någon besittningsrätt skall gälla. Utan regler så skulle man ju kunna göra som teleoperatörerna som inte ens respekterar uppsägningstid innan man ändrar vilkor.

  Det kanske inte gäller så mycket befintliga avtal, men nya avtal skulle ju utan reglering innebära att hyresgästen sitter tämligen löst.

  Jag föredrar nog en reglering där hyresgästen faktiskt har besittningsrätt. Faktum är att besittningsrätten är en anledning till att vi har de regleringar vi har.

  SvaraRadera
 5. Jag ska hänvisa min hyresvärd till samhällsinformationen här på bloggen nästa gång min hyra höjs.

  SvaraRadera