Cornucopia?

Aktuellt

Anmäl dig till Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen . Om du mailar [email protected] och uppger CORNU eller anger CORNU i kontak...

2018-09-24 10:37

Bostadsbubblan: Stockholms län har blivit ett "kärleksfängelse"

Lokaltidningen Mitt i Stockholm har gjort en kartläggning som visar att folk inte har råd att skiljas i Stockholms län. Detta eftersom den enda bostaden som räknas är en egenägd bostadsrätt och att hyra i andra hand eller via lite aktivt arbete ordna sig ett förstahandskontrakt på en lägenhet inte räknas som ett boende.
Kungsholmen från kajak.
Baserat på lokaltidningen Mitt i Stockholm finns det inga gifta kvinnor som har en bostadskarriär i ryggen eller som står kvar i bostadskön, utan gifta kvinnor har endast 15% i kontantinsats till en trea. De måste också bo i en trea om de skiljer sig, och trean måste ligga i Stockholms kommun.

Således har Stockholm blivit ett "kärleksfängelse" konstaterar Mitt i.

Tydligen räcker det inte ens med en kvinnas snittlön för att köpa en etta i någon stadsdel i Stockholm.

Även männen är drabbade, även om det finns ett fåtal objekt där det kan gå att köpa lägenheten med en manslön.

Artikeln hos Mitt i (ingen länk pga ni-vet-vad mitti.se/nyheter/kvinnor-skiljas-bostad-stockholm/) är förstås ett intressant uppslag att genomsnittskvinnan alltså inte har råd att köpa en trea på egen hand om kontantinsatsen bara är 15%. Man nämner förstås att det också kan vara problem för män, men det är inte viktigt nog att rubriksätta.

I verkligheten så har många en sk bostadskarrirär bakom sig, dvs de har avsevärda värden i den bostad man lämpligen säljer vid skilsmässa, och kan antagligen stoppa in detta kapital i en ny lägenhet.

Eller så hyr man i andra hand, eller använder den där köplatsen i den socialistiska bostadskön, som man fortsatt betala i smyg trots att man varit lyckligt gift. Fast endast en köpt lägenhet räknas tydligen, eller snarare ett köpt klubbmedlemskap i en bostadsrättsförening. Är man aktiv är det knappast svårare att få ett hyreskontrakt i Stockholms län än att köpa ett klubbmedlemskap i en bostadsrättsförening. 

Ett annat uppslag till artikel kunde varit singlar har inte råd att bo i Stockholm. Alltså inte ens innan man träffat rövhatten man gifte sig med.

Men någon bostadsbubbla finns förstås inte.

Seriöst är detta ett problem, som gör att folk blir fast i olyckliga förhållanden pga svårigheten att skaffa en alternativ bostad. Sedan finns det ju likt stockholmsdusch även stockholmsäktenskap, där bägge parter behåller sin tidigare lägenhet i spekulationssyfte. Priserna kan ju bara stiga, så det känns onödigt att sälja den ena lägenheten bara för att man delar säng. I de fallen är det förstås lätt att bryta upp.

Värt att notera är att om ni har barn med delad vårdnad är ni låsta till att bo kvar i samma kommun vid skilsmässa. Flytt över kommungräns kan endast ske med tillstånd av den fd äkta hälften. Är vederbörande en rövhatt (man som kvinna) kan det således bli problem med valmöjligheterna när det gäller boende efter skilsmässan. Skaffa således inte barn med rövhattar.

Hur löste du en kompis sin senaste skilsmässa eller isärflyttande bostadsmässigt?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

99 kommentarer:

 1. Japp, bästa bostadsinvesteringen är terapi om det knakar i förhållandet.

  Kan bli dyrt att dela på sig, speciellt om det är barn med i bilden som behöver plats.

  Tror vinkommer se intressanta boendelösningar allteftersom bostadspriserna knäcker förhållanden ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gick ju en TV-teater i slutet av 80-talet ( eller kanske början av 90) med ett par som separerade i sthlm med pga bostadsbrist var tvungna att bo kvar. De delade lgh emellan sig genom att dra ett färgstreck med en roller genom mitten av lgh. Kommer dock ej ihåg titeln.

   Radera
  2. Ja. Det här blir sannerligen spännande.

   Radera
  3. Men det är såklart inte konstigt att de enbsrt fokuserar på köp. SBAB talar ju i ensak här. Dock är det ju så att det är väl flest bostadsrätter i just Stockholms län, med hög koncentration i Stockholms stad.
   Så, kommer vi se detta som ett inlägg i
   a) mer jämställdhet kräver bättre lånevillkor för kvinnor?
   b) gender pay gap disskussion?

   Det är lite ironiskt att ett samhälle inte tittar framåt och ser att det här skulle hända, och just genom att alla är så bländade av känslan av att känna sig rika (status) låter fällan slå igen så här.

   Förutom det - mycket i Stockholm är väl singelhushåll. Så jag tror den enklaste lösningen blir att folk är tvungna att hitta ny sängpartner och flytta in i sängpartners etta då? Dvs vi får trångboddheten tillbaka. Pga egen dumhet.

   Radera
  4. Det har gått ca 45 år sedan sossarna för att driva ut kvinnorna i arbetslivet insisterade på att man skulle leva tillsammans endast pga "kärlek", inte av ekonomiska skäl. Nu tvingas folk återigen bo tillsammans av ekonomiska skäl. Bra jobbat, politiker!

   Radera
  5. Förtydligande:
   Menade att kommer vi i fortsättningen se denna artikel som ett inlägg i låne- och jämställdhetsdebatten av SBAB (och Mitti som nyttiga i sammanhanget), ej av Cornu.

   Radera
  6. @Kuckeliku:

   Nej, kvinnors självständighet vid val av partner etc går mycket längre tillbaka än så i vår kultur. Även på 1800-talet gifte sig kvinnor typ 25 och valde rätt mycket själva.

   Radera
  7. Jovisst, det var sossarna som "drev ut" kvinnorna i arbetslivet snarare än att det i hela västbärlden fanns en stark längtan att inte behöva vara kvar i kärlekslösa äktenskap pga ekonomiska skäl.

   Radera
  8. I det gmala bondesamhället var det många som inte gängade sig förrän 30 årsålder, de hade inte råd innan. Detta med unga i äktenskap är främst en borgerlig grej.

   Vad man gjorde före 30 kan man bara gissa sig till...

   Radera
  9. Richard, det finns ju uttrycket gifta sig med barn under kjolen

   Radera
  10. Fanns många praktiska lösningar förr :)

   Radera
  11. De som har råd att "gänga" sig idag och skaffa barn , många barn är de som lever på stora bidrag från samhället...

   De riktigt "tuffa" gossarna i dessa kretsar har ju också flera fruar..
   "Socknen" köper ju mer än gärna bostadsrätter åt dem!

   Radera
  12. Fel igen Bengt
   http://www.statistikdatabasen.scb.se/pxweb/sv/ssd/START__LE__LE0102__LE0102L/LE0102T1/table/tableViewLayout1/?rxid=63201112-7d85-4ae6-8d2b-9211b66afcc3

   Radera
 2. Kan man spekulera i att detta driver oss även i detta avseende närmare Frankrike och fransmännens/kvinnornas livsstil...? Efter den icke existerande integrationen och den galopperande segregationen, alternativa samhällen och no go-zoner kommer vi nu alltså efterapa fransoserna i vänsterprassel, älskare och älskarinnor...härliga tider stundar..;))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, låt oss få in invandring på något vis i detta.

   Radera
  2. Ovan skrivet med ironi.

   Radera
  3. Det franska kindpussandet har vi iaf fått in via Ulf Kristersson.

   Radera
  4. Cornu: Ett leende förlänger livet...;)

   Radera
  5. Vi har redan den franska kulturprofilen som föregångsman.

   Radera
  6. Polygami i Naqqa osv etc.

   Radera
  7. Ja "syrien" är "väl" en "gammal" "fransk" koloni?

   Radera
  8. @gbd crvx

   Stämmer!
   Vid versaillesfreden 1920 så delades det Osmanska riket upp och dess delar tillfördes segrarmakterna Frankrike och Storbritannien.

   Radera
 3. Finns det någon hänvisning till påståendet med flytt över kommungränsen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Föräldrabalken, se t ex https://www.lawline.se/answers/gar-det-att-flytta-till-annan-stad-utan-samtycke-trots-gemensam-vardnad-om-barn

   Kanske inte exakt kommungränsen, men bråkar den andre föräldern så blir det dyra advokatkostnader.

   Radera
  2. Enkelt för mamman att ta barnen och flytta, helst utomlands. Kvar står en i praktiken rättslös pappa som har att välja mellan att flytta efter för att öht få träffa barnen, alternativt lägga en förmögenhet på advokater. Så ser verkligheten ut, men den bilden stämmer inte överens med mainstream-medias narrativ om att kvinnor alltid är offer. Nä, jag är inte bitter eftersom jag inte råkat ut för detta själv men har nära vänner som snällt får dansa efter den (galna) mammans pipa.

   Radera
  3. Finns väl lika galna pappor och andra släktingar.

   Radera
  4. Utomlands? Man måste väl samtycka till pass?

   Radera
  5. Ibde fall jag läst om så hade man redan varit utomlands. Eller lurat ena föräldern (som det såg ut) på något sätt.

   Radera
  6. Har förekommit förfalskningar eller rena lurendrejerier av partner.

   Eller så fanns passen redan under förhållandet.

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. Personal Jesus berättelse har jag sett på nära håll. Kvinnor kan ta med sig barn vart dom vill utan att myndigheter reagerar. Inom Sverige tvångsskriver folkbokföringen barnet på den nya adressen om pappan "trilskas" med att inte skriva under flyttanmälan.
   När det gäller utlandsflytt kan mycket hända under de fem år barns pass gäller. Slutsatsen där är väl att fadern bör makulera passen om risk föreligger.

   Radera
 4. Eftersom det förelåg risk för rövhatteri så hyrde vi bostad. Vid separation så blev ju bara att säga tack och hej. Visserligen är jag fast i kommunen, men det är ju ett mindre problem än att tvingas bo med hatten .

  SvaraRadera
 5. Min kompis ställde sig i bostadskön i Stockholm när han fylldes 18. Han råkade ut för en skilsmässa som 45 åring. Fick ett första hands kontrakt på Södermalm. Svårare än så behöver det inte var.

  Var god informera dagens 18 åringar om detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är 25 års ködtid för Norrmalm, enligt stockholms bostadsförmedling. Tiden ökar för var år som går, vilket betyder att kö folk inte kommer få någon bostad. Se hur få lägenheter som blir fria och lägg till alla som ska ha förtur, så vet ni att att det är totalt kört, när det gäller hyresrätter och vanligt folk.

   Radera
 6. Praktiskt det där med förbud att flytta till annan kommun (ironi). Man kan iofs förstå det praktiska i att vårdnadshavaren bor något så när nära varandra, men detta innebär att det är OK att flytta från Kuttainen till Jukkasjärvi (dvs 20) mil, men i andra delar av landet kan det bli stopp för att flytta ett par kilometer.

  SvaraRadera
 7. För övrigt om någon skall behålla bostaden så krävs att någon kan lösa ut den andre vilket kanske inte låter sig göras...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tyvärr blir det ju inte så ofta utlösningar i samband med separationer.

   Radera
  2. Tvärtom, det är rätt ofta det är orsaken till separationen.

   Radera
  3. Ni är sjukt underhållande. Keep it up!!

   Radera
  4. "Är det där Petronas tower i bakgrunden eller är ni bara glad att se mig?"

   Radera
  5. Jaha? Men Ray Lopez då? Han har ju ingen målsman överhuvudtaget!

   Radera
  6. Vad är det med dig och Ray Lopez?
   Är du hans farsa eller?

   @gbd crvx, två torn? Jag förstår inte anatomiska referensen. Det närmaste jag kommer är Madonnas BH, den som jämnt befann sig i ett annat rum pga dess spetsighet..

   Radera
  7. Litegrand som din mammas bh. Den brukar inte heller vara i samma rum som hon.

   Radera
  8. Fast eftersom jag använde ni tänkte jag väl mest att det döljde sig två personer bakom sign. Alt att personen lider (?) av diphallia.

   Radera
  9. Vadå? Vill du flytta in eller, din jävla kebab?

   Radera
  10. Ja gbd crvx, precis som din mamma där bhn ligger i källaren när hon är på våningen ovanför.

   Radera
 8. Det moderna verkar vara att behålla bostaden, skaffa en etta och så byter föräldrarna bostad varannan vecka. Vid skilsmässa kan man alltså köpa en billig etta tillsammans, typ. Åtminstone så länge ingen av parterna skaffar en ny osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen reavinstskatt så ren win win.
   Dessutom klara plus för barnen.
   På minuskontot omgivningens tjat om att "ni måste göra upp och sälja".

   Radera
  2. Det kan inte vara en vanlig lösning, även om den är modern.

   Radera
  3. Klart den inte är vanlig.
   I Sverige går det ut på "att göra upp", hata exet samt sedan klaga över reavinstskatten.

   Radera
  4. Man kan göra upp på andra sätt, t ex genom att vägra spola hela veckan man bor i enrummaren...

   Radera
  5. Ska väl tillägga att förfarandet är en anekdot från bekantskapskretsen. Hur vanligt det i själva verket är vet jag inte.

   Radera
  6. Om man träffar någon ny kan det ju vara skönt att ha en etta där man kan vuxenkramas utan att behöva oroa sig för att bli avbruten av ungarna.

   Radera
  7. Eftersom frånskiljda ofta träffar andra frånskiljda betyder det att den lilla ettan kommer bli väl ink-ad vad det lider.

   Annars gör man som för, inte ovanligt i studentstäder, ser till att en del av lägenheten kan delas av till en egen lägenhet med wgen ingång.

   Radera
  8. Jo, skoj för mannen, hustrun som ville skiljas har trekanter med svenne och babid i sängen, i ettan. "Vill du va i fjässhotellet denna vecka eller ska vi kanske umgås med lille Bertil tillsammans?"

   Radera
  9. @Ben!
   Man kan spara mycket dyrt vatten genom att inte spola på en vecka! ;-)

   Radera
 9. Kan man tänka sig månggifte som en lösning på kvinnors bostadsproblem, flertalet kvinnor flyttar ihop med en alfahanne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du diskuterat den ideen med dina kvinnliga bekanta?

   Radera
  2. Ja jag har lanserat förslaget under livliga protester, behöver tydligen tid att vänja sig med tanken.

   Radera
  3. Lycka till. Du är något på spåret, kommer slå i Sverige framför allt.

   Kvinnor bara älskar en äkta alfa. Tro mig. Jag är både alfa och omega.

   Radera
 10. Klippte ut den här kommentaren får några år sedan när man fortfarande kunde kommentera på di.se

  "xxxxx68 22 minuter sedan (2011-02-23)
  Det finns ingen bostadsbubbla. Priserna i Stockholm ökar helt enkelt för att folk flyttar hit och att det inte finns tillräckligt med attraktiva bostäder. Och när man vill bygga fler bostäder (hyresrätter och bostadsrätter) i attraktiva lägen så protesterar de som redan bor där. Det kommer alltså aldrig att finnas tillräckligt med bostäder där folk vill bo, och därmed finns ingen bobubbla. Om 30 personer kommer på en visning och 20 vill ha just den lägenheten, så är det priset man får tävla om. Eller tycker BKN och andra "förstå-sig-påare" att man hellre skall lotta ut den bostaden till någon av de 20 personerna, till ett lågt pris...Nej, såklart inte. Så länge det finns efterfrågan, och det finns det, så finns ingen bubbla. Folk är i allmänhet smartare än vad riksbanker och andra verkar tro. Man kan faktiskt räkna. Så sluta med de här varningarna tack! Nu har det ropats på vargen tillräckligt många gånger och inget händer, alltså är det faktiskt rök utan eld!"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Två ord. Utbud efterfrågan.

   Radera
  2. Dvs ett begränsat utbud av attraktiva lägenheter möter en relativt stor efterfrågan. Där har vi Sthlm i ett nötskal.

   Radera
  3. "Så länge det finns efterfrågan, och det finns det, så finns ingen bubbla."

   Det fanns en efterfrågan på tulpanlökar också.

   Radera
  4. Så du menar att efterfrågan ska avta på attraktiva lägenheter i Sthlm?
   Med attraktiva menar jag låg månadsavgift samt låg hyra i attraktiva områden byggda innan 1960.

   Radera
  5. Däremot finns det ju en möjlighet att efterfrågan på pengar kommer att minska om pengar blir dyrare ur ett finansieringsperspektiv.

   Radera
  6. Sant gällande utbud och efterfrågan, men det kan ju också gälla utbud och efterfrågan på krediter och inte enbart begränsas till bostäder.

   Radera
  7. Korrekt. Varje utbudsminskning av krediter vare sig det är amorteringskrav eller Lendo är en dämpande faktor. För tillfället ingen större reglering av Lendo och deras konkurrenter men det kan så klart ändras på sikt.

   Radera
  8. @Stefan Östergren- efterfrågan tar inte slut. Lägegenheterna gör det

   Förklara varför en lägenhet i spenaten skall öka i pris för att lägenheten du nämner gör det?

   Radera
  9. Nu har jag väl ändå inte skrivit att BRF ska upp i pris?
   Tvärtom noterar jag att Sthlm är ner 20% sen toppen mätt i USD (det har jag noterat jävligt länge).

   Radera
  10. Så bra. Köp då i USD.

   Radera
  11. Nej man säljer först USD och växlar till SEK och inser i samma sekund att bostadspriserna har sjunkit i Sverige.
   Det omvända gäller så klart om man ska emigrera.

   Radera
  12. Förtydligande, in case of. Det har blivit dyrare att köpa bostad i utlandet oavsett vad SEK-kramarna tycker samt billigare i Sverige.

   Radera
  13. Ok, så man säljer först av sådär en 100 kUSD för att lägga på en BRF?

   Du är inte normal.

   Radera
  14. Försök bara att inse att priset på bostäder har gått ner i Sverige pga prisnedgång samt SEK-nedgång.
   Eller tror du att världen utanför Sverige prissätter bostadspriserna i Sverige i SEK?

   Radera
  15. Jag bryr mig inte hur världen prissätter svenska bostäder.

   Gör du?

   Radera
  16. Nog kommer köplusten att avta när/om räntan svänger.

   Radera
 11. Tycker inte att småpartierna är skräniga.

  Att nazisterna går så bra är ju för media ger dem så mycket uppmärksamhet. Med en bevakning som andra mindre partier så skulle de ha en bråkdel av dagens röster.

  De etablerade partierna håller borta konkurrensen med 4%-spärr och partibidrag. Lägg sen till att de flesta människor agerar får och följer vad den stora massan gör. Ytterst få klarar att tänka fritt eller gå emot gruppen själva.

  Media ger ju också mindre partier väldigt lite bevakning, undantag FI. SVT som ska vara public service hade tex. kunnat haft en partiledardebatt med mindre partier.

  Hade vair intressant för allmänheten att få höra andra perspektiv.

  SvaraRadera
 12. En yngre anställd fick bo tillsammans med sitt ex i nästan två år och det var redan 2008

  SvaraRadera
 13. Köpte BONAVA på 105 kr somras, bu 127 kr. Marknaden tror tvärtemot Lars. Sen förstår han heller inte att vissa lgh i ett hus alltid kommer vara mer svårsålda och måste rabatteras till slut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Älskar dessa kognitiva hjärnvurpor. Du vill förmedla att du köpte något marknaden värderade upp = du anser att du är smartare än marknaden.

   I samma inlägg vill du använda marknadens värdering som underlag för att någon annan har fel.

   Bra jobbat.

   Radera
 14. Kreativ lösning:

  Om ALLA kvinnor som vill skilja sig åker utomlands och gruppgifter sig med en och samma man (så kallat månggifte) så blir kommunen skyldig att fixa bostad/bostäder med förtur åt allihopa när ni kommer hem igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Peter Andersson. Det är en lösning som säkerligen passar en hel del svenskor. I hemlighet är det dessutom inte så spännande med svenska bleka kutryggar. En eldig Mena-patriark får det däremot att sava i trosorna.

   Radera
  2. Är det dina trosor du pratar om? Eller din mammas?

   Radera
  3. Det vet hen inte själv...

   Radera
 15. Anekdotiskt: Bor i en förening i innersta´n (S-holm) med övervägande ettor och tvåor. Tvåorna är på drygt 45 m2. Det är endast i undantagsfall en singel i dag köper en tvåa. Därutöver bor paren kvar i tvåor efter det att de skaffat barn, även efter det att knodden passerat barnvagnsåldern. För närvarande är det två familjer med två vuxna + två barn som bor i på detta sätt i föreningen. Är nog mycket möjligt att föräldrarna inte flyttar till varsin trea vid en eventuell separation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bor det 2 vuxna och 2 barn i en tvåa på 45kvm i stockholm idag? Man tror inte det ãr sant! Vilken fattig uppväxt för barnen. 10kvm var. Som ett fängelse. Obegripligt att folk bor så, när de kan köpa stora gårdar med frisk luft för halva priset. Människan slutar aldrig förvåna.

   Radera
 16. Det är inte endast ett Stockholmsfenomen. Jag pratade för något år sedan med en tjej som i Örebro inte kunde flytta ifrån sitt X då hon saknade pengar till kontantinsats och det saknas hyresrätter. Hon kan inte heller flytta ifrån stan då dom har barn ihop.
  Bland dom jag känner är det absolut vanligaste att antingen killen gjort bostadskarriären eller att killen sparat hela sitt liv och haft en rejäl kontantinsats och kunnat köpa medan tjejen haft enklare jobb och lagt sina pengar på resor, massage och kläder. Det är få killar som inte skriver ett samboavtal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va?
   Finns det inte ens lgh i Vivalla, Varberga, Mellringe etc. eller är alla dessa "paxade" för de som Löfven kallade för "kompetensregnet"?

   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/tva-personer-knivhuggna

   https://www.na.se/artikel/orebro-lan/orebro/brak-mellan-flera-personer-i-vivalla-och-vid-truckstop-i-orebro-upprord-stamning

   Radera
 17. Det verkar kul på bostadsmarknaden nu. Var ju en snyftartikel om em kvinna som inte fick lån pga för låg inkomst.. nu har jag hört en hel del sådana anekdoter... men det som tog priset var en bekant som inte togs emot av nya banken trots pension på 60k/månad.

  SvaraRadera
 18. Påminner om DDR, som jag besökte de sista åren. Bostadsbristen gjorde att skilda par fick fortsätta med samlevnaden.

  SvaraRadera
 19. Det är dock just nu så att det finns ganska gott med folk som om de skulle sälja gör förlust trots köp för över 5 år sedan (har anekdoter på >6 år). Det är verkligheten sensommar 2018; som du själv brukar påpeka ska man inte stirra sig blind på snitt-avslut om det man vill veta är hur individer mår på bostadsmarknaden. Ingen av dessa kommer ju sälja om de inte verkligen måste.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur kan dom göra förlust? Priserna har vãl nästan fördubblats på 5 år. Har dom lånat på huset när priserna gått upp?
   https://cornucopia.cornubot.se/2018/05/bostadspriserna-upp-nagot-i-april.html

   Radera
  2. Nej, du tittar på snittpriser av genomförda försäljningar. Alla försäljningar som inte genomförs försvinner av förklarliga skäl i den statistiken. Jag har bekanta som verkligen, verkligen, verkligen vill/behöver/borde sälja, men inte gör det pga dessa skambud. Någon enstaka sådan försäljning blir säkert av, men återigen är det något som i princip försvinner i ett snitt över marknadens alla genomförda försäljningar.

   Så jo, många i Stockholm sitter i ett "kärleksfängelse" idag (oklart om det nödvändigtvis är någon kärlek kvar). Det är bara inget genusflum inblandat då män tyvärr inte är immuna mot sådant.

   Radera
 20. Ja, har som oomkullrunkeligt KRAV på att man bara MÅSTE bo "innanför tullarna" och absolut INTE kan tänka sig att pendla 40-45 min så...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju nice att resa 1-2 timmar per dag i trånga kollektiva utrymmen?
   Visst är det bättre o bättre dag för dag? Förr fick man ju vandra.

   Radera