Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2018-09-27 13:33

Booli: Nästan 50% längre försäljningstid för bostadsrätter på ett år

Booli meddelar att försäljningstiden för bostadsrätter har ökat med nästan 50% på ett år och antalet objekt till salu på den sk successionsmarknaden (dvs befintliga lägenheter) har ökat med 12% jämfört med den förra hösten, då vi såg prisfall på lägre utbud än idag.
Norr mälarstrand från kajak.
Annonstiderna för villor hade ökat 7%, eller fyra dagar, i augusti rapporterar Booli. Störst ökning har det dock varit för bostadsrätter, där annonstiderna ökat med 48% från 31 till 46 dagar.

Antalet objekt till salu bland befintliga bostadsrätter har också ökat med 12%, så det finns både fler objekt och det tar längre tid att omsätta dem.

Jämförelsen avser augusti 2018 kontra augusti 2017, och vi kommer alla ihåg hur bostadsrättspriserna därefter dök under förra hösten, och även drog med sig villapriserna ner något.

Givet större utbud och allt annat lika borde alltså bostadsrättspriserna fortsätta dyka denna höst, även om det inte märks av så värst akut än så länge. Vilket i sin tur kommer ge ännu fler objekt på marknaden och ännu längre försäljningstider, när säljarna vägrar sälja då de inte längre får de priser man fick förr, eller som de tänkt sig.

Den kanske tydligaste indikatorn på en kollapsad bostadsmarknad är just att försäljningstiderna skjuter iväg rejält. Till slut slutar dock folk att försöka sälja sina lägenheter, och utbudet kommer krympa, även om det fortfarande inte görs lika många affärer som förr. Men dit kan det vara flera år. Än så länge har säljarna kvar hoppet om att kunna casha hem, och kapitulationen är inte här ännu.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

58 kommentarer:

 1. Kan det inte vara att vi tidigare haft ett något onaturligt högt flöde av bostadsrätter? Detta då fler vill cash in och uppgradera sig, men när det ser lite mer knepigt ut på marknaden har man inte samma behov att byta upp sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sen beror det ju på. Det nya sista åren är ju de som tecknar sig för nybyggen de aldrig tänjt flytta in i.
   Mer vanligt nu än då och borde ge ett större utbud till försäljning? att tvingas sälja något som man inte kan köpa. I värsta fall även tvångsförsälja den nuvarande bostaden.

   Radera
  2. Cornus siffror innehåller ingen information om hur många lägenheter som säljs. Har den siffran också gått upp 12%?

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Off topic och länk t rassemedia raderad. Om inte annat för att Isaks foliehatt ska bli större.

   Radera
  2. Oj då glömde skriva "inte en länk" framför. Fick du böta till EU nu? Handhjärta!

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  4. Ja synnerligen fjantigt att man inte får påpeka att Annie Lööf är med i superglobalistiska Trilaterala Kommissionen. Speciellt som Lars i åratal har gastat om utländska påverkansoperationer. Nu är det bevisat att Annie Lööf är en förrädare fullt i klass med Jan Guillou och andra KGB-spioner under kalla kriget, men Lars väljer att gnälla över ickelänkar till Samhällsnytt istället. Cuckigt är bara förnamnet.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  8. TBH är Annie Löv den enda av dagens svenska politiker jag är orolig för kan göra riktigt stor skada. Hon är till skillnad från de flesta allt annat än menlös, har irrationella PK-trender stenhårt i roughen, och driver extremt korkade linjer (om det beror på att hon är god men korkad eller smart men ond spelar ju ingen roll här).

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  11. Samhällsnytt? Haha.. Jag trodde det var Nordfront eller nåt du länkat till. Han är ju fullständigt zombifierad av kulturmarxismen haha..
   Om Cornu-psyop har problem o läsa mer pålitlig media så kan han ju i detta fall även läsa om det i die Lügenpresse om det känns bättre för hans indoktrinerade hjärna.. 
   www.expressen.se/debatt/elitorganisationen-som-annie-loof-talar-tyst-om/

   Radera
  12. Cornu: Inte ska du kasta skit o osanningar på Samhällsnytt?.. Du vet väl att det är en känd jude som dragit igång det projektet?
   Är du anti-semit nu också vid sidan om ditt sedvanliga psyopuppdrag, Cornu? :D Haha..

   Radera
 4. bevakar många bostäder och man ser inte så många överstrukna priser längre utan objekten tas bort och läggs in på nytt med längre pris allt för att dölja svårsålt objekt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du måste bo på landet då alternativt kolla på bostäder som avviker rejält prismässigt från bostadspriser i samma område. I Göteborg rullar det på.

   Radera
 5. Roligt läge att bevaka. Tex Malmö är ner år över år, samma sak i övriga delar av Skåne, så knappast någon särskild panik för folk att köpa -- och då är priserna ändå på många ställen ganska rimliga. Det är gött.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Joakim. Jag förstår inte ditt inlägg. Malmö/Lund står väl rätt still?

   Radera
  2. Hej Niklas,

   Jag tittade bara på mäklarstatistik.se för Malmö och Stor-Malmö.

   Malmö augusti 2018, bostadsrätter, 12 månaders förändring: -3,1%
   Malmö augusti 2018, villor, 12 månaders förändring: -1,0%
   Stor-Malmö augusti 2018, bostadsrätter, 12 månaders förändring: -1,9%
   Stor-Malmö augusti 2018, villor, 12 månaders förändring: +0,5%

   Ja, man kan ju definitivt se att det står rätt still.

   Radera
 6. Dåliga nyheter för en ekonomi som har tuffat fram på hushållens lån till nya bostäder, man får hoppas på en mild nedgång för ekonomin annars måste pensionsmyndigheten ut och räkna upp antaganden för medellivslängden igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. heh, du menar räkna ned antagandet? När skiten väl träffar fläkten kommer nog inte medellivslängden öka längre...

   Radera
  2. Nej jag menar upp så vi inte når fram till det dränerade pensionssystemet.

   Radera
  3. Det är inte direkt någon hemlighet att rikspensionsåldern räknas upp på grund av ökad medellivslängd, det har varit inbyggt i systemet från början.

   Den som vill pensionera sig tidigare får se till att spara privat så går det nog bra.

   Radera
  4. Eller så får alla 10 års pension från staten att disponera fritt, är pengarna slut efter det pga inget eget sparande under yrkeslivet så får släkten försörja. Så löser sig åldersproblematiken av sig själv när de tröttnar och tar till ättestupan.

   Radera
  5. Ökningen av medellivslängden avtar i Sverige enligt SCB, vad som sker i framtiden är enbart gissningar.

   Radera
  6. Just det, och det är precis de gissningarna som Pensionsmyndigheten utgår från i sin rapport.

   Den kan man för övrigt läsa här, och för den statistiskt/matematiskt intresserade kan man också se hur PM räknar ut erforderlig pensionsålder.

   Gillar man inte beräkningarna kan man istället bläddra fram till sidan 20 och framåt och titta på de fina bilderna för att se resultatet. Jag tror särskilt att den som tror att Sverige skulle vara ensamt i att höja riktmärket för pensionsåldrarna säkert kan bli intresserad av att se att t ex Finland och Danmark gör samma sak (sid 30).

   Nyckeltalet är alltså "återstående medellivslängd enligt SCB". Det kan förstås ändras och då kommer riktåldern för pensionsåldern att ändras på liknande sätt.

   Radera
  7. Medellivslängden har väl ökat 2 år de sista 40 åren. Alltså ingen anledning för politiker att höja pensionsålder 61 till 64, vilket ăr 3 år. Men det fattas tydligen folk som kan jobba....

   Radera
  8. Spartacus: Nej, det som är relevant är återstående medellivslängd när man når pensionsålder.

   Den åldern har ökat kraftigt. Se SCB-länk.

   Ett par exempel:
   Återstående medellivslängd vid 65 år:
   1983: 14,65 år för män -- 18,49 år för kvinnor
   1993: 15,56 år för män -- 19,19 år för kvinnor
   2003: 17,01 år för män -- 20,32 år för kvinnor
   2013: 18,67 år för män -- 21,19 år för kvinnor
   2017: 19,14 år för män -- 21,44 år för kvinnor

   Alltså en ökning de senaste 35 åren på cirka 4,5 år för män, 3 år för kvinnor.

   Varför kollar du inte upp fakta innan du skriver saker?

   Radera
  9. Ok något år till. Men det är knappast det som ligger bakom politikernas beslut att öka pensionsåldern 61 till 64. Det fattas pengar i systemen, det är varför, trots att många har en pension på 5.000. Och de pensioner som myndigheterna beskriver i de röda kuverären kommer du inte få. Det vet man redan nu. De blir betydligt sämre. Det visste man redan när man införde dagens system.

   Radera
  10. Det är faktiskt exakt detta som är anledningen till höjd riktålder för pensionen. Läste du ens rapporten jag länkade ovan?

   Radera
  11. Läs lite böcker om ämnet och återkom.

   Radera
  12. Du visar ju att du inte förankrar något du skriver i annat än lösa spekulationer, eftersom du uppenbarligen inte förstår hur systemet fungerar.

   Är det nån sagobok du tänker på kanske?

   Radera
  13. Vet du namnen på dom som drev igenom pensionsreformen? Vet du Åsbrinks roll? Vet du inte det, läs böckerna. Det är intressant läsning. Finns flera olika böcker. Fanns ett riktigt bra TV program som gick för flera år sedan. Ska kolla om jag kan hitta på youtube!

   Radera
  14. Säger du det! Det finns flera böcker!

   Tänker du på Dan Josefssons dokumentär om Novemberrevolutionen kanske?

   Radera
  15. Tänker på Ray Kurzweil (med flera böcker, uppfinningar och bland annat utvecklingschef på Google) som menar att lyckas vi överleva till 2030 så har utvecklingen i livsuppehållande metoder nått så långt att bara eget beslut eller extrema olyckor avslutar livet.

   Fast det finns svenska experter som mer talar om vad som sker just nu. Bilagan Analys igår (till Svd eller Di) sidan 35 berättar Maria Strömme om nanoteknik som en game changer för industri, samhälle och våra liv.

   Ger mer, åtminstone för ekonomin, att se framåt än blicka för mycket bakåt.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 7. Jävligt märklig sits vi hamnat i, massvis med bostäder till salu, och bostadsbrist, samtidigt.

  Rent krasst undrar jag om inte bostadsrättslagen kommer tvingas luckras upp ytterligare och tillåta folk att hyra ut sina brfer på obestämd tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har aldrig varit bostadsbrist för dom med pengar. Det är bara brist på hyresrätter. Sökte på Sverige på hemnet. Över 25 000 bostäder till salu så brist på bostäder råder det definitivt inte. Det är brist på krediter och köpvilja. Finns en hel del som har råd men man betalar inte hur mkt som helst bara för att man har råd trots att mäklarna tror att alla vill betala 1 miljard EUR för 1m2 förutsatt att man har 1 miljard EURO.

   Radera
  2. Ja så fungerar en marknadsekonomi, det finns ett stort utbud av nya Mercedes och även personer som vill sitta vid ratten men trots det kan det stå många fordon osålda hos handlaren.

   Radera
  3. Handlaren har bra vinstmarginaler.

   Radera
  4. Greenious: jo, neo-liberalismen klarar inte av att leverera. Neo-liberalismen dog 2007 då man socialiserade alla bankskulder. Bankernas skuld blev plötsligt staten/folkets skuld. Företagen kan bygga billigt. Men säljer dyrt så klart. Fanns en byggare på tv för 5 år sedan. Då byggdes 3or i Lin/Lid-köping för 300.000. Byggkostnaden i sthlm är i stort samma, förutom markkostnaden, som då ger pris på ca 400.000, enligt den byggaren. Jämför med vad folk betalar. Lurade?
   Som att betala 500 för en tröja, som kostar 5kr från kina....

   Radera
  5. Rörelsemarginalen för bostadsbyggarna är i storleksordningen 5-20%. Se t ex JMs senaste kvartalsrapport, vi kan ta siffrorna för 2017 som ett hett år:

   JM Bostad Stockholm 2017: 20,1%
   JM Bostad Riks 2017: 15,5%

   ... marginalerna har sedan helt logiskt sjunkit under första halvåret 2018 i Stockholm, men faktiskt stigit i resten av Sverige:

   JM Bostad Stockholm H1 2018: 17,4%
   JM Bostad Riks H1 2018: 16,9%

   Det kostar pengar att bygga. Mark är ofta jättedyrt, lönerna är höga, byggmaterialen kostar för mycket i Sverige, hyra maskiner är dyrt och du har 25% byggmoms på rubbet. Det verkar inte finnas något alexanderhugg att göra.

   Radera
  6. Frågar du företagsekonomen vilka siffror ditt företag har, svarar han -"Vilka siffror vill du ha!". Stora bolag använder andra bolag utomlands som tömmer svenska bolag med räntesnurror. 0% vinst, 0% skatt. Och ligger det andra bolaget på Cayman Island, så har dom vãl 0% skatt?! Så siffrorna de svenska bolagen visar blir bara relevant om du har insyn i bolaget.

   Radera
  7. Du menar att JM, med övervägande verksamhet i Sverige, skulle fuska med sina siffror i det här fallet? Vad har du för belägg för det påståendet? Varför blandar du in "räntesnurror" för bostadsutvecklare?

   Mer rimligt är ju att deras marginaler minskar i takt med att de måste pressa priserna på existerande bestånd.

   Radera
  8. Tror du på fullaste allvar att det kostar 6 miljoner att producera en trea bostadrätt i stockholm? Du får tro det, men du tror fel. När det gäller bolagssiffror, tala med någon revisor så kan dom förklara, och ja ränte snurror finns, ganska vanligt. Och ja, en tröja som du betalar 500 för köps oftast in för typ 5 från Kina/Bangladesh/xxx.
   Till sist, lite info om bolag "finns åtta bolag som inte betalade någonting eller mycket lite i bolagsskatt i Sverige trots att de redovisade stora vinster för sina aktieägare. Nolltaxerarna är SCA, AB Volvo och Volvo Personvagnar, Electrolux, Sandvik, Securitas, SKF och Skanska."

   Radera
  9. Det som framför allt förklarar den stora produktionskostnaden i Stockholm är kommunens markpriser. Själva byggnaden kostar inte så mycket.

   Var lite mer konkret är du snäll. Kan du kanske länka till den byggare som byggde treor för 300 000 kr? Det låter mycket intressant.

   Radera
 8. Letar tvåa i Stockholm utanför tullarna söderut. Utgångspris +20% inte ovanligt som slutpris. Jag trodde det skulle vara lugnt nu så man kunde köpa till annonspris, glöm det. Hysterisk budgivning via SMS och avslut på en vecka efter visning. Känner inte igen inläggets beskrivning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, i de områden jag kollar då och då säljs särskilt ettorna inte så mycket under ATH, 65k/kvm med ATH 70k/kvm är inte alls ovanligt. Tvåor har tappat mer men inte anmärkningsvärt.

   Större lägenheter har tappat mer noterbart, kanske 20%.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Se upp med områdena söder om Stockholm. Vissa områden styrs idag av kriminella. Östberga är ett exempel. Googla "expressen östberga" och läs hela artikeln om "förskolan tvingas gömma barnen". Skrämmande läsning, socialkontor och vanliga människor styrs av kriminella. Fanns en person "xxx" i artikeln, som skulle kunna vara du. Dvs en person som inte vet om situationen och köper en lägenhet i området. Det är ganska intressant att chefer för tex socialkontoren ger personal tystnadsorder. Ett samhälle som tittar bort och hjälper kriminalitet att växa känns märkligt. Order uppifrån antagligen.

   Radera
  4. Testa Östermalm istället. Säkert bättre att betala 100 per kvadrat där än 70 i Bandhagen.

   Radera
 9. Utbudet av nybyggda bostadsrätter har exploderat samtidigt som ingen vill köpa nybyggnation. Istället för att dränka marknaden med objekt, läggs ett mindre antal ut till försäljning. Då ser det inte lika illa ut. Och kanske bidrar det till högre priser. Samma taktik som när byggarna bygger etappvis. Då byggs ett mindre antal per år, inte ett helt område direkt, för att hålla upp priserna och inte konkurera med sig själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bygga i etapper förefaller logiskt av flera skäl:

   Lägre sammantagna etableringskostnader.
   Lättare intern bygglogistik och lättare logistik runt om.
   Lättare att få krediter till en del av byggplanerna än allt på en gång.
   Lättare att få sålt en etapp och börja bygga den än att vänta med hela bygget till allt är sålt.
   Möjligheter att finansiera sista etappen med intäkterna från de tidigare.

   Jag har läst att man gör annorlunda i Kina men i Sverige har nog etappbyggnation varit standard sedan miljonprogrammet blev klart (staten hade inga problem med finansieringen) och jag tror det kommer att var det under överskådlig framtid.

   Radera
  2. Idag släpptes ett till nybyggnadsprojekt i Göteborg (Brf Makrillen i Gamlestan). 132 nya bostadsrätter. En 2a kostar runt 55000 kr/kvm + föreningslån på 15000-20000 kr/kvm kan jag tänka mig då det verkar vara det vanligaste i GBG nu. På Lindholmen ligger föreningslånen på nybyggt på 20-25 tusen kr/kvm med ännu dyrare kvm pris. Det finns uppenbarligen en efterfrågan fortfarande.

   Radera
 10. JM och BONAVA bottnade på börsen i somras och går sedan dess upp. Finansanalytikerna delar inte cornus larmande.

  SvaraRadera