Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2018-09-24 09:00

Bloggen större än småpartierna - tillsammans

För att få lite proportioner hur små småpartierna utanför riksdagen var i riksdagsvalet 2018, så har den här ynkliga lilla bloggen - trots frånvaro av miljonfinansiering från okända givare och noll i marknadsföringsbudget - fler läsare på en månad än småpartierna tillsammans fick röster. Och på en vecka har bloggen fler läsare än det största småpartiet Feministiskt Initiativ hade väljare.
Bloggtrafiken senaste månaden - 148 682 unika läsare som inte blockat Google Analytics.
Även en enkel blogg kan alltså få mer trafik än vad ett uppmärksammat och finansierat parti i riksdagsvalet fick. Feministiskt Initiativ fick 29 665 röster, Medborgerlig Samling 13 056 röster, Piratpartiet 7 326 röster, Direktdemokraterna 5 153 röster, Landsbygdspartiet 4 962, Enhet 4 647, Djurens parti 3 648, Kristna Värdepartiet 3 202, Klassiskt liberala partiet 1 504 och övriga under 1000 röster vardera. 

Även när man lägger till de två nazistpartierna till detta når 95 559 dessa småpartier med över 1 000 röster vardera färre väljare än bloggen har unika besökare på en månad.

Går man ner på veckotrafiken är bloggen med 54 146 unika besökare senaste veckan fortfarande nästan dubbelt stå stor som FI, och större än de två största småpartierna tillsammans med deras 49 995 röster.
Bloggtrafiken förra veckan landade på 54 146 unika läsare som inte blockat Google Analytics.
Detta sätter återigen fokus på filterbubblorna och att den som skriker högst inte alls behöver ha något stöd hos allmänheten. Till och med den filterbubbla denna lilla blogg utgör är alltså större än dessa oftast väldigt skräniga småpartier. Trots att dessa får egen och extern finansiering att marknadsföra sig med, och flera av dem har fått rejält med mediauppmärksamhet inför valet.

Själv lägger jag exakt noll kronor på marknadsföring. Köpta följare är värda exakt noll kronor.

Bloggens trafiksiffror är från Google Analytics och kan även beskådas hos SIS-index. Faktisk trafik sett till serversideloggning är cirka 10% högre, då många blockar Analytics. T ex rapporterar serversideloggningen hos Blogger 56 363 sidvisningar igår, medan Analytics anger 50 630. Serversideloggningen anger dock bara sidvisningar.

För er som inte förstår det är detta inlägget till för att belysa hur oproportionerligt stor uppmärksamhet småpartier getts i media, i synnerhet Feministiskt initiativ och nazistpartierna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. .. Va? Nej.

  Det skulle finnas någon slags jämförelse om alla blev tvugna att välja en enda site att läsa närmaste fyra åren. Bara som tankelek, hur många tror du hade valt bloggen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ganska många.
   Vad är alternativet?

   Radera
  2. Alternativet för vad?

   Ganska många = 50 000?

   Radera
  3. Om du bara fick läsa en enda svensk site, vilken är då bättre än denna?

   Radera
  4. Väldigt många, Stefan!

   Radera
  5. Ofoget med fakekonton och fakenamn vore ju skönt att slippa.

   Radera
  6. Om vi tillåter obegränsad tillgång till icke-svenska siter faller ju jämförelsen helt igen eftersom internet inte har nationsgränser, så då är vi tillbaka på "Va? Nej".

   Jag håller annars med om att det (antagligen) finns exakt 0 bra svenska siter. Så det skulle åtminstone bli ett lika enerverande val.

   Radera
  7. Nu var det svenska siter bloggägaren refererade till.

   Radera
  8. Det var 49 tusen på Stockholmsderbyt igår trots att fotbollen i ärlighetens namn inte är speciellt bra ur ett internationellt perspektiv.
   Ungefär så fungerar även internet. Det finns alltid ett intresse för det inhemska även fast kvaliteten är bättre på andra sidan ån.

   Radera
  9. När bloggägaren ägnar sig åt ren mobbing och förföljelse av de som har riktiga är utvecklingen given...

   Radera
  10. Nu är jag förvirrad! Finns det fler sidor på datan?

   Radera
  11. Jag tror personligen de flesta hade valt en sida som twitter.com även för att bevaka ett nationellt perspektiv.

   Hela min tråd här är ju rätt jävla onödig (vilket i någon mån bevisar en poäng), men jag var helt övertygad om att blogginlägget var ett lite torrt pappa-skämt och läste förbryllat rad efter rad som verkar ganska seriöst menat. D.v.s. att sidvinsningar och röster i valet är liknande nyckeltal.

   Radera
 2. En verbal miljöpartistisk journalist på söder i Stockholm har väl något större möjlighet att nå fram med sitt budskap än en arbetare i Småland som röstar på SD.

  SvaraRadera
 3. Är detta startskottet till din kampanj mot att bli en svensk Macron eller Trump?

  SvaraRadera
 4. Rätt märklig jämförelse, snacka om äpplen och päron. Varför kollar du inte t.ex. på organisk trafik, då pratar vi i alla fall äpplen mot äpplen.

  http://www.bilddump.se/bilder/20180924104144-83.145.25.4.png

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant att referrals till bloggen och FI periodvis är starkt korrelerade.

   Radera
 5. Meh. Svår statistik.
  Jag läser gärna bloggen men jag lägger ju inte min röst på den. Liksom jag läser ett antal andra bloggar och nyhetssidor, från olika enheter och webbläsare dessutom får tilläggas (räknas det då som "röstfusk"?).
  Enligt samma logik hade DN varit största parti i Sverige.
  Att lägga sin röst på ett småparti är dessutom snodd på en bortkastad röst - så det faller nog en del röster från av den anledningen.

  SvaraRadera
 6. Men då räknar man ju samma besökare fler gånger, väl? Röstsiffrorna är riktiga unika röstande.

  SvaraRadera
 7. Vad är det i Alternativ för Sveriges partiprogram som är nazistiskt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla som inte tycker som herr Wilderäng är tydligen nazister numera, man får väl slicka i sig av berömmet snarare än att bli illa berörd!

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  3. De är absolut inte Nazister men däremot patrioter, jag tror bara Lars stavade fel där.
   "Samtliga uppehållstillstånd som delats ut sedan år 2000 ska omprövas. Personer som saknar medborgarskap kommer att utvisas om Återvandringsverket finner att de ljugit eller mutat sig till uppehållstillstånd, levt på bidrag en ansenlig del av sin vistelse, inte lärt sig svenska eller varit kriminella."

   Radera
 8. och angående "nazisterna" så tror jag dom har fler besökare/följare på deras sidor;) jämföra besökare med röster haltar ordenligt coru , tappat momentum?

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Haha.. Då var vi tillbaka med "detdäringa modermodemet" ser jag :) AfS är inte nationalsocialister. NMR är nationalsocialister. Så finns vara 1 "nazistiskt" parti.

  AfS är stora i sociala medier. https://www.epochtimes.se/SD-och-AFS-har-storst-engagemang-pa-Facebook
  Så förstår inte jämförelsen.. :)

  SvaraRadera