Cornucopia?

Aktuellt

Vad är en expert i media?

I media figurerar det experter . De tas in i radio- eller tevestudion och de får uttala sig i skrivna artiklar. Men vad är egentligen  en ex...

2018-09-05 15:16

Äntligen ska degen betalas in!

Äntligen ska den sista degen in för 2017. I veckan fick jag slutligen som egen företagare mitt slutskattebesked. 
Äntligen.
Som egenföretagare är det lite stokastiskt när man får sitt slutskattebesked. Vissa år får man det direkt som vanliga dödliga, andra år får man det någon månad senare och ibland får man det i september. Förvisso en förbättring mot för några år sedan när det kunde komma i december.

Nu kan man ju lämna in preliminär inkomstdeklaration, så man får möjligheten att betala in beräknade pengar löpande. Detta gäller generellt om man har enskild firma, medan inkomster från aktiebolag anmäls löpande som lön. Sedan kan man förstås välja att betala räntan och nyttja eventuella likvider under tiden om man kan få bättre ränta än vad Skatteverket tar ut i straffränta.

Kvarskattebeloppet blev i år något lägre än beräknat, men när jag summerar min personliga beskattning för mig och den enskilda firman, plus skatterna som aktiebolaget betalat in i form av moms, bolagsskatt och sociala avgfiter så landar jag i frågan vad fan får jag?
Jag får en avlönad Magdalena Andersson (s)?
Klart och tydligt är att jag betalar flera personers lön via mina skatteinbetalningar, som vida överstiger min egen lön.

Man kan bara fundera på om det är medvetet att Skatteverket skickar ut slutskattebesked till många av landets egna företagare i september, precis under valrörelsens sista vecka? Känns som en tanke iaf.

En fördel med sent slutskattebesked som egen företagare är att många av de mest framgångsrika företagarna lokalt därmed slipper vara med i tabloidpressens "så mycket tjänade de rikaste i din kommun/ort/stadsdel", som oftast kommer ut för tidigt. Och som oavsett inte kan skilja på rikedom (tillgångar) och lön (inkomst), som är två helt skilda saker.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

44 kommentarer:

 1. 50% kvar efter skatt arbetsgivaravgifter och moms tycker jag är rimligt, vart finns det partiet som driver den linjen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Historiskt är väl 80% kvar hållbarare.

   Radera
  2. Både AfS och särskilt KLP driver den linjen.

   KLP har ju en affisch med "betalar du mer än 6% i skatt så betalar du för mycket!"

   Radera
 2. Får jag rekommendera Astrid Lindgrens berömda saga Pomperipossa i Monismanien som hon skrev när hon hade betalat 102 % skatt? Sagam anses ha bidragit till att sosseriet förlorade valet 1976.
  https://www.expressen.se/noje/pomperipossa-i-monismanien/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp och jag vet en framgångsrik uppfinnare, vän till föräldrarna, som i samma veva släppte sina uppfinningar i USA för att här fick han betala över hundra procent i skatt. Det är ingen saga utan en mardröm. Källskatten måste avskaffas.

   Radera
 3. Du får bland annat vägar att köra Teslan på samt sjukvård när Teslans autodrive ballar ur. Det är väl en sjysst deal?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lika schysst som ett paket mjölk för en hundring.

   Radera
  2. Dyr mjölk i din butik. Byt butik.

   Radera
  3. Kan inte, min butik tar hundringen ändå.

   Radera
  4. Problemet med vården är att ifall du faktiskt vill ha vård när du är sjuk så måste du betala den separat också via sjukvårdsförsäkring.

   Sossarna vill dock begränsa den möjligheten och man får nöja sig med att betala vården via skatten och inte få vård när man är sjuk.

   Skall man dra parallellen med butiken så är det så att svetsloppans livs tar betalt för mjölken, men sen märker du att mjölken inte finns där och du går snopet till konkurrerande handlare och köper mjölken där. Nu vill svetsloppans livs begränsa konkurrenternas möjlighet att sälja mjölk.

   Radera
  5. Du får 800000 bidragstagare att försörja i åldern 18-64 år. Men du får också en jävla kostig till väg att köra din batteribil på mellan Sveriges två största städer, en icke fungerande järnväg, osynlig poliskår, ett nedmonterat försvar, en skola i förfall samt sist men inte minst arbetsförmedlingen med 13000 anställda och en årsbudget på 70 miljarder som lyckas förmedla 1.5% av alla lediga jobb. Och då har jag inte ens räknat upp socialist SvT och SR som du snart också tvingas betala för. Sossarna rövknulllar oss alla dar i veckan året runt.

   Radera
  6. @Anonym
   Glöm inte Svetsloppans livs vill förmånsbeskatta dig för möjligheten att köpa mjölken någon annanstans när du riskerar att dö av törst.

   Radera
  7. Söderslätt: ja, det är det som jag menar med att svetsloppans livs vill begränsa konkurrenternas möjlighet att sälja mjölk.

   Antagligen har det något att göra med att vissa inte har råd att betala både svetsloppans livs för mjölk (som inte räcker åt alla) och konkurrentens för att faktiskt få mjölk. Detta är tydligen orättvist och därför skall alla till svetsloppans livs och uppleva mjölkbristen tillsammans (kanske kan det bli lite allsång där medans man väntar på nästa mjölkleverans).

   Radera
  8. För vägarna betalar jag vägskatt. Och den sista kilometern hem är privat väg som jag betalar själv för.

   Och jag har privat sjukvårdsförsäkring.

   Radera
  9. Skatter och moms för bensin och diesel var 2011: 60 000 000 000
   ( 60 MILJARDER )

   Beräknat på siffror från: http://spbi.se/

   2013 fick TRV som bygger och driver det svenska statliga väg- och järnvägsnätet 38 miljarder i anslag...

   Det "diffar" 22 MILJARDER ! Vart tog dessa pengar vägen ?

   Sorry för lite gamla siffror men det tog end el tid att räkna ut allt 2013 när jag gjorde denna sammanställning...

   Radera
  10. Vi har någon typ av hälsoförmån på jobbet där en sjuksköterska mäter midjemåttet, granskar en blankett med frågor jag fyller i samtidigt som jag cyklar, och sen talar om ifall jag är fet. De som har njuter mest av läkarbesöket är de mest vältränade som får bekräftat sin sundhet. Och så slipper man jobba några timmar.

   Väl använda privata subventionerade sjukvårdsresurser, mycket bra sjukförmån, rekommenderas.

   Radera
 4. För en vettig diskussion behöver vi siffrorna, åtminstone procentsatserna borde du kunna lämna ut?

  SvaraRadera
 5. Yes !
  Min restskatt förra året var ca 22000:-
  Och tänkt ill vad den går till !
  Nya iPhones, märkeskläder, märkessneakers mm
  Yippi ! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller som min granne precis sa: "Våra skattepengar går ju till Kamprads söner och över 170 andra svenska miljardärer!" (Läs det med gotländsk dialekt:)

   Radera
  2. Bengt, 22 i restskatt betyder att du försökte fuska bort runt 70-tusen men du vart upptäckt, eller då tjuvlånade du dessa för att du ansåg dig kunna öka på dom och återbetala dom senare, vilket du vart tvingad till, restskatt vet man om från första kronan, den kommer inte som en överraskning.

   Radera
  3. Mr Knowit all: Jobbar din granne på Samhall?

   Radera
  4. @Nils Lindholm!

   Inget fusk alls! Reavinster etc.
   ;-)

   Radera
  5. Det är "häftigt" att betala skatt! ;-)

   Speciellt till genusdagis, normkritiskt tänkande , bistånd till Somalia och till bidrag åt diverse salafistiska ungdomsorganisationer.. ;-)

   https://www.svd.se/hur-manga-islamister-finns-kvar-i-miljopartiet

   Radera
  6. Mongo: Nej men han ska rösta V.(enl honom själv)

   Radera
  7. Här kan vi normala som inte vet vad genusdagis är för något få en förklaring:

   http://www.varldenidag.se/nyheter/genusdagis-slangde-alla-bocker-om-pippi-och-emil/reprid!Mox9LCNwAyhygNeVenhjIw/

   Och det bästa av allt detta drivs med skattepengar, av kommunen. Det är inte någon förvirrad sekt som håller i det.

   Radera
 6. Grattis! Vill påpeka att momspengarna kommer från dina kunder som du fritt kan disponera under en tid. Som konsumtionsskatt så minskar den dock din omsättning något. Om du vill minska "vadfanfårjag"-känslan så kan det vara bra att fundera på din bolagsstruktur. Måste du ha alla tillgångar i svenska juridiska personer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du tips på skatteoptimala och lagliga bolagsstrukturer?

   Radera
  2. Jag kan en hel del... ordet "laglig" existerar dock aldrig när det gäller skatter, allt är en gråzon. Maggan tycker ju rent av att det är skattesmitning om man väljer att jobba mindre för att slippa skatta bort allt.

   Radera
  3. Det är skattesmitning att sitta och kommentera här, kan man anta.

   Radera
  4. Är väl bara en tidsfråga innan självförsörjning är ett skattebrott. Dom var ju och rykte i fröhanteringen för några år sedan. Bara ett exempel.

   Radera
  5. Kunden är beredd att betala priset plus 25% moms (i mitt fall, kanske inte för Lars). Så momsen är en ren intäktsförlust.

   Radera
  6. Och du har arbetet med momsen som du inte får betalt för.

   Och om du tar betalt med kort så utgår % avgift även på momsbeloppet men skatteverket låter dig ta den kostnaden.

   Och om kunden inte betalar i tid eller alls så skall du ändå skicka in momsen till skatteverket i tid!

   Radera
 7. Hur många bagare blev det?

  SvaraRadera
 8. "vad fan får jag" - Sverige är inget land för småföretagare snarare tvärtom - det har många , många fått erfara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige är ett land för bidragstagare!
   ;-)

   Radera
  2. Det är himla märkligt att det nästan bara är företagare som klarar på de höga skatterna, de är ju trots allt ännu högre för löneslavar!

   Som företagare kan man ju alltid välja det mest fördelaktiga alternativet för beskattning, som anställd kan man inte välja något alls.

   Radera
  3. Det ingår lite i spelet att utåt berätta hur dåligt det går. Bara att titta på bostadsutvecklarna, höga priser berodde ju på att byggkostnaderna var för höga, inte att tårtbiten deras var stor. Det är sällan man hör att något går riktigt bra, för alla vill helst ha lite till.

   Det gjorde att jag kanske för länge tvekade om böndernas foderkris var vanligt gnäll eller allvar innan jag engagerade mig att hitta någon som behövde min lilla gräsplätt. Lite vargen kommer.

   Radera
  4. Ute hos mig i Torslanda har jag sett de lokala lantbrukarna slå sina gräsfält där gräset bara är någon decimeter högt nu...

   Radera
 9. Tack Cornu för ditt bidrag till välfärden.

  SvaraRadera
 10. Om man kan få en diffus sjukdom varje år med ersättning från det allmänna och skattebefriad inkomst vid sidan om måste vara guld i det här landet.Har en känsla av att jag står på felsida av staketet med min starka känsla att göra rätt för mig.

  SvaraRadera
 11. Om du väntat till nu så vill dom väl även ha ränta på pengarna. Bättre att betala in tidigare.

  SvaraRadera
 12. Om jag väljer t.ex. att jobba 30 h för att jobba mer lönar sig knappt marginalskattemässigt.
  Men låt oss säga att kapaciteten är 60 h veckan, har jag då aktivt undanhållit skatt?
  Ser framför mig hur V skulle kunna tänka så för att "minska klyftorna"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snarare "fler måster arbeta mer" Reinfeldt.
   Det är en avgörande skillnad på det och "fler måste stå för sin egen försörjning".

   Radera
 13. Jag fick mitt i veckan också. -1001sek. Pustade ut lite när det begav sig - trodde långt in i deklarationsprocessen att det inte blir några julklappar för barnen (nåja, för mig) i år. Farligt med högkonjunktur i Sverige.

  Nästa år ska jag vara lite bittrare och gnälla på situationen med IT-tjänster där företagen måste lägga till moms på tjänsterna, vilken jag måste betala, men jag måste finansiera momsen ur egen ficka för att... öhh... för att tjänsterna tillhandahålls utanför Sverige.. och... öhh..

  SvaraRadera