Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2018-09-13 09:37

Älvsbyhus kan lägga ner tre av fyra fabriker

Enligt Piteå-tidningen kan tre av fyra av lågprishusleverantören Älvsbyhus fabriker riskera att läggas ner på grund av låg efterfrågan. Prognoserna visar på att en enda av bolagets fyra fabriker skulle klara nästa års tillverkning.
Inte nödvändigtvis ett hus från Älvsbyhus.
Produktionskapaciteten överstiger vida orderingången, vilket tydligen inte är unikt för Älvsbyhus enligt VD:n Kent Johansson.

Man skyller förstås på de hårdare bolånekraven och sådant trams som att hushållen ska amortera på sina skulder, samt det nya skuldkvottaket. Sedan skyller man på att kommunerna inte ger bort tomter till de som vill bygga, utan säljer dem till fel pris vilket gör det dyrt att bygga nytt. Istället vill branschen alltså subventioneras via billiga tomter. Som bransch kan man förstås inte gjort något fel, utan det är någon annan som felar.

VD:n utesluter inte uppsägningar och att det räcker med en enda av bolagetes fyra fabriker, men vill till Piteå-tidningen inte kommentera de interna prioriteringar som finns.

Länk och citat är förstås inte möjliga som förberedelse för när EU:s nya upphovsrätt börjar gälla, då alla publiceringar på Internet omfattas retroaktivt som pågående publicering, oavsett när de postades.

Tillägg: Älvsbyhus har hört av sig och efterfrågat mina källor och vill att jag rättar denna artikeln. Naturligtvis lämnar jag som grundlagsskyddad media inte ut några källor. Eftersom de inte vill kommentera sina interna prioriteringar finns det inte så mycket att rätta, men jag har lagt till ordet fabriker i första meningen och att de inte kommenterar sina interna prioriteringar, samt fixat avsaknaden av ett mellanslag på en plats.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

22 kommentarer:

 1. Undrar om de hört talas om den s.k affärscykeln. Centralbankscheferna från 90-talet trodde att man kunde eliminera dessa genom penningpolitik(tidigare finanspolitik som misslyckats). Ni vet The Great Moderation. Det slutade med Dot Com-stupet. Man gav sig inte och vi fick GFC. Fortfarande experimenteras det där centralbankscheferna har trycket på sig att "fixa biffen" medan politikerna tiger still. Nästa större kris väntar bakom hörnet. Då tvingas politikerna ut på banan igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som bekant bryr sig politiker bara om "jobben". Därför utpressar företagen våra politiker ständigt med detta om jobben......för att få som de vill. Har man integritet ser man långsiktigt. Inte många på den vagnen........

   Radera
  2. Exakt!
   Gäller det dessutom jobb i typiskt (S)-märkta "skogslän med tunga dialekter" så än mera...

   Radera
  3. Tycker de pressar skattebetalarna mer med insteg- och nystartjobben.

   Radera
  4. Regionalpolitik i all ära men jag syftar nog mera kring t.ex de stora penseldragen. Bankernas frihetsgrader och skuldsättningsproblemet t.ex. Företagens skuldsättning brukar alltid lösas av marknaden när det gått åt helvete, vilket alltid sker med lagbundenhet. Men när hushållen nu är på väg mot samma slutstation(inte idag och inte imorgon kanske...men dagen kommer), vad gör vi då? Och hur kan det ske "rättvist" mot alla andra som agerat med förnuft....eller har de haft något val ens?

   Radera
  5. "Skogslän med tunga dialekter"?

   Radera
  6. Ja, för nu mer än 15 år sedan var det någon "potentat" som uttryckte just detta begrepp.

   "Skogslän med tunga dialekter"

   Och för faktiskt inte så länge sedan var det någon "professor" på Handels i Stockholm som uttryckte begreppet "skräpytor"..

   https://www.svd.se/domde-ut-landsbygden--nu-sagas-skrapprofessorn   Radera
 2. Bor ju själv i ett billit o bra älvsbyhus från slutet på 70-talet som jag håler på o renoverar...
  Mina oranga våtrumstapeter tännker jag nog behålla ...

  Klart att innte komunerna ska sälja sina tomter för billigt men de ska ju innte subventionera annat i komunerna

  men kåmmunisterna vill ju innte att vanlit folk ska kunna bo i eget hus utan alla ska bo i nått miljonpprogramm

  SvaraRadera
  Svar
  1. I ett attraktivt område borde tomterna säljas till självkostnadspris, dvs vad det kostar för kommunen med infrastruktur . Därför många nya villaområden där tomtmark är billig får skapa samfälligheter som ansvarar för väghållningen fullt ut. Kommunen har inte råd att bygga och underhålla.

   Det borde dock vara attraktivare att få in villaägare inä kommunerna map skatteintäkter. Trots allt är det fem miljoner arbetande som försörjer tio miljoner inlandet

   Radera
  2. Varför ska kommunerna sälja marken till något annat än marknadspris?

   Radera
  3. #Tim
   Kommunerna har planmonopol kan bestämma marknadspriset.

   Radera
  4. Nej! Marknadspris är till högst bjudande.

   Radera
  5. Trodde alla kommuner som expanderar säljer under marknadspris, därav en kö som man säljer till. Men åtminstone Göteborg har visst lagt ner kön, men har inga tomter till försäljning så prissättning oklar...

   Radera
  6. Tim, vad är marknadspris?

   Utbud/efterfrågan bygger på fri konkurrens, det finns inte när det gäller tomtmark som nämnts

   Antingen äger kommunen marken ellernågon annan, men kommunen bestämmer ändå vad den får användas till.

   Radera
 3. Annars kan man skippa hus och köpa sig en bostadsrätt i Göteborg med utsikt över älven. Här har vi inte fått erfara någon dålig konjunktur. Priserna fortsätter att skjuta i höjden:

  https://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-3rum-eriksberg-goteborgs-kommun-ostindiefararen-67-14691096

  SvaraRadera
  Svar
  1. 11 mille... Innte klockt ju! För det får mann en stor skogsgård hemma hos mej...
   Det är väll bara de däringa fricksen i stan som kör cabbe, äter sådan där rullad fisk o dricker konnstit kaffe

   Radera
  2. Japp och jag ser inga tecken på avmattning. Nu byggs det färre bostäder samtidigt som räntorna ligger kvar på låga nivåer och lönerna ökar. Egentligen tycker jag det är sjukt med såna här priser i en stad som inte på något sätt är roligare att bo i än en stad på 100 000 invånare i Sverige. Bostadsområden utspridda över en stor yta, dålig infrastruktur, ett centrum där man bygger en tågtunnel som knappt någon förutom politikerna vill ha och en massa kriminalitet.

   Radera
  3. Finns inga gränser för att få träffa några "goa gubbar" och höra ordvitsar.
   Tex: Vad är det för oljud inne från domstolen?! - Det e la rättväsendet...

   Radera
  4. INTE riktigt klokt att betala så mycket för en 3:a på "bara" 2:a våningen utan eldstad... Man kan få ett betydligt både bättre och större boende för en mindre summa i lika bra läge!

   Radera
  5. Fick höra från en källa som hade kollat på likadan bostad i samma hus för ngt år sedan för 8,5 mSEK. Gött att ha tjänat 2,5 mille på att bo 2 år bara :)

   Radera
  6. @Toni:
   Malmö, västra hamnen..
   2000:- mer i månaden med nästan bara 1/3 av priset i Göteborg

   https://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-4rum-dockan-malmo-kommun-dockgatan-15-13813900

   Radera
  7. @Bengt: Fin våning. Tyvärr tjänar man knappt några pengar på att bo i Malmö :). Priserna stiger inte som i Göteborg.

   Radera