Aktuellt

Reklam: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Denna artikel är reklam för Finanskursen, som erbjuder tidig anmälan och fem procent rabatt till bloggens läsare om de anmäler sig här . F...

2018-08-13

Valueguard: Bostadspriserna fortsätter nedåt

Enligt Valueguards kvalitetsjusterade bostadsprisindex fortsatte priserna nedåt under juli månad, mätt på de städer där volymerna är stora nog för statistisk signifikans.
Fortsatt blåsigt.
I hela landet föll det sammanlagda indexet med 0.6%, medan bostadsrätter gick ner 0.4% och villo 0.6%. Att 0.4+0.6 kan bli 0.6 i vägt medel beror rimligtvis på avrundningseffekter.

Bostadsrätter föll 1.1% i Göteborg, 0.4% i Malmö och var oförändrade i Stockholm där de nu på ett år fallit 7.7%.

Villorna föll 0.5% i Stockholm, men steg 0.3% i Göteborg och 1.0% i Malmö.

Konsekvent störst nedgångar drabbades de i Valueguards data anonyma mellanstora svenska städerna av som kollektiv. Här föll bostadsrätterna 0.7% och villorna med hela 1.4% under juli månad.

Missa inte gårdagens enkät om hur utvecklingen drabbat läsarnas bostäders värderingar. Utan att ha sålt finns det läsare vars bostad fallit över miljonen i pris. Har man köpt i tid kan man förstås ändå ligga på plus, men det säger något om hur det kan se ut för den som köpte på toppen 2016 - 2017. Inte direkt fått betalt för att bo. När skrevs det uttrycket i media sist? Verkar upphört väldigt tvärt.

73 kommentarer:

 1. Åh nej, min orenoverade, inrökta, ex-brottsplats-lägenhet i markplan på Rosengård hade precis kommit upp till 8000 kr/kvm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. EX-brottsplats? Dra den om rödluvan också.

   Radera
  2. Ja men de "badsalter" jag säljer till kvarterets tolvåringar är faktiskt inte narkotikaklassade. Ännu.

   Radera
  3. Nu var det väl främst inte det jag syftade på utan de produkter i tjänstesektorn som du och medlemmar i din familj tillhandahåller.

   Radera
  4. Du menar hemmatatuerarstudion? Jo, folk kan ju snacka, men dom kommer aldrig att kunna bevisa att det var just här dom fick gulsot. Precis som med vaccinering så bör man skita i desinfektion, det stärker bara immunförsvaret.

   Radera
  5. Jag trodde du var en smart kapitalist BD och hyrde ut den i andrahand till några tjackpundare med obegränsad kredit hos socialen...

   Radera
  6. Större marginaler på researchdroger och handeldvapen. Om bara KD kunde vinna valet så ska jag starta abortklinik i källarförrådet också.

   Radera
  7. Men mindre arbete att vara slumlord, och inga problem med att farbror blå intresserar sig för verksamheten.

   Radera
  8. @Ben
   Markplan på Rosengården..
   Skottsäkert glas med galler eller hyr du ut den?

   Radera
  9. "Rosengården"? Rosengård heter det.

   Nej, jag har inga galler, alla är välkomna in och göra affärer.

   Radera
  10. @Mnils: Jo, men jag jobbar gärna med människor, jag tycker är trevligt. Det var därför jag blev torped en gång i tiden.

   Radera
  11. Om KD vinner, så har jag galgar som du kan får köpa till grossistpris. Säg bara till.

   Radera
  12. Ben Dover: Du glömde berätta att det var där du personligen erbjöd sexuella tjänster? Ditt användarnamn här är ju bara en täckmantel lol

   Radera
  13. Sluta! jag döör :D..
   JAg som alltid trott att du är stel som en pinne och allvarlig som en grav..
   :)

   Radera
 2. Men snart är vändningen här. Hushållen brukar ju också vara köparna och dom är "optimistiska" om bostadspriserna. Med andra ord vill dom betala mer för nästa bostad.

  https://www.di.se/nyheter/hushallen-betydligt-mer-optimistiska-om-bopriser/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt! Vad säger de självutnämnda profeterna här inne om det? Den här gången måste ni fan fått rätt om att vi är inne i en lång nedåttrend för bopriserna annars tappar ni trovärdigheten för sista gången.

   Radera
  2. @Mr Perfect: "Profeterna" du refererar till har ju rätt. Bara i år har priserna fallit med minst 6% mätt i EUR och 11% mätt i USD. Dom kan mycket väl komma att stabiliseras mätt i SEK så om man fokuserar på marknaden i SEK har man nog ingenting att oroa sig för. I Sverige har vi en urstark korrelation bostadsprisutveckling och valutan.

   Radera
  3. Ja dom har rätt i att vi än så länge är i en nedåtgående trend, men det stora raset har ju inte infunnit sig än. Går bopriserna upp i höst så tror jag inte det är en kort bulltrap utan att det var den lilla nedgången från sommaren 17 och fram till nu som var "raset" och att priserna fortsätter upp nästa år.
   Hösten känns avgörande.

   Radera
  4. Japp...Tänk hur många gånger man sagt till sig själv..."Efter valet kommer det gå nerför" för att sedan bli förvånad när man står utanför marknaden och surt ser på när bostadspriserna ökar med 20% och börsen går upp 30% :) Blir det så även i år?

   Radera
  5. Exakt! Ska ni lura oss återigen! Lol

   Radera
 3. Detta är väl bara ett "problem" för överbelånade och som använt låneutrymmet för att renovera köket för 3:e gången på 15 år och åkt till Yhailand.. ?

  Eller för "Robinsson-Robban"...

  https://www.expressen.se/noje/robinson-robban-lamnar-sverige-med-miljonerna/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rösta på Liberalerna så får du nya grannar:

   "Det bör vara ett politiskt mål att fler svenskar ska äga sitt boende, särskilt för de med lägre inkomster. Fyra av fem svenskar vill helst äga sitt boende. Det är inte märkligt. För den som äger är det en väg att bygga upp en egen ekonomisk trygghet."

   http://www.gp.se/debatt/fler-ska-kunna-%C3%A4ga-sitt-boende-1.7599359

   Radera
  2. Jag är förvånad att de verkar stirra så fokuserat på just ägandet som något sorts självändamål.

   Radera
  3. Ja, det är väl ett av de få tillfällen som liberalerna faktiskt är liberaler.

   Radera
  4. @Teheimar: Vill man bo modernt och inte i 50 talsstandard i GBG/STHLM till en hyfsad månadskostnad så är köp av BR det enda sättet att åstadkomma detta. Dessutom ligger det djupt rotat i nästan alla att ägande i just Sverige alltid är en bra investering då det endast är Sverige och Australien (har jag för mig) som haft så långa perioder av bostadsprisuppgångar.

   Radera
  5. Jag har alltid undrat över varför 20- och 30-talens egnahemsrörelse försvann... Blev människorna för starka , fick för mycket egenmakt och självförtroende och såg att de kunde själv och inte behövde "partiets" ombudsmän ... ?

   Radera
  6. Teheimar sant. Men med tanke på dagens kreditexpansion så ser jag marknaden mer som "leasa ditt hus". Förutom då att service inte ingår. Helt oväsentligt om container i Bromma på 141 kvm kostar 9 miljoner, månadskost är allt. Banken äger det mesta men fiffigt nog så står låntagaren med allt betalningsansvar i händelse av kris.

   Radera
  7. Läste artikeln nu. Å ena sidan en idé som kanske är OK, men samtidigt tyvärr delvis trams med.
   Problemet är bla detta med:
   - varför skulle man vilja äga en bostad i ett segregerat område? De som bor där kanske vill flytta därifrån?
   - Ägandet är ju inget självändamål. Den är ingen enkel biblisk lösning som löser allt annat på köpet.
   - Set finns en risk att så som marknaden ser ut just nu (dysfunktionell) att dylika förslag paradoxalt nog bidrar till att både kanske höja priserna (givet lågt ränteläge) liksom cemengera marknaden.
   Att unga behöver ha möjligheter att spara är tämligen självklart. Högre ränta, enklare hyresrätter osv är en av vägarna dit, liksom kanske slöppa in mer marknad i just Sveriges fall. Nackdelen är att man jämt leker med risken att sänka värderingen på befintliga bostäder. På så vis finns egentligen incitament politiskt att man vill behålla ett övertryck i bristen för att jämt ha en möjlighet att existerande värderingsr uppe genom att hela tiden ha lagom bostadsbrist.

   Radera
  8. @Bengt Eriksson: "Banken äger det mesta men fiffigt nog så står låntagaren med allt betalningsansvar i händelse av kris."

   Krisar det ordentligt och banken får kreditförluster står samtliga skattebetalare i det här landet som betalningsansvariga mot vår egna vilja då staten går in och täcker upp. Var staten får sina pengar ifrån är ingen hemlighet. Inte är det från dom som inte har råd att betala.

   Radera
  9. @Teheimar: Precis som du skriver tror jag att detta endast hade höjt priserna på lägenheter ifall man hade underlättat för unga att spara ihop till kontantinsatserna. I slutändan blir det en kostnad för skattebetalarna men ännu en förmögenhetsöverföring till dom som redan har.

   Radera
  10. BD: Inte vidare liberalt att låta skattebetalarna så för notan så att vissa grupper skall kunna äga en lägenhet. Luktar Socialdemokratisk fördelningspolitik lång väg...

   Radera
  11. Fast som det stod i artikeln så skulle det väl främst gälla att man skattebefriar sparande. Lägre skatter på vadsomhelst får väl anses vara liberalt, eller?

   Radera
  12. Att bostadsspara borde vara skattegynnat/ -fritt!
   Genererar till stor del inhemsk produktion och arbete!

   Radera
  13. Som t ex våra inhemska polska/rumänska snickare.

   Radera
  14. @Toni, ja bostadsägaren drabbas dubbelt som får betala för sin egen bostad, samt alla andras vid kris. Och sen drabbas alla andra som betalar skatt förstås. Precis som hände på 90-talet. Problemen då är tyvärr bara en susning av hur illa situationen är nu. Såg nu förresten i DI att Jonas Sjöstedt skall agera i räntefrågan: "Vänsterpartiet är ett parti för både hyresgäster och husägare. Vår modell kommer att ge ett rejält tillskott i plånboken för de svenska bolånetagarna". Populismen har inga gränser.

   Radera
  15. @Bengt Eriksson: Krisar det sig ordentligt för bostadsägaren har vederbörande inget jobb och kan däremot inte vara med och betala för alla andra. Däremot kommer väl alla drabbas i form av nedskärningar i den skattefinansierade samhällsservicen. Högskoleavgifter likt dom i Storbritannien kan komma att införas samtidigt som skattenivån bibehålls alternativt höjs.
   Jag läste också att Sjöstedt kritiserar bankerna för sina överräntor. Tråkigt för dom med bankaktier ifall Sjöstedt får bestämma.

   Radera
  16. Jonas kollega på SvT igår vill höja skatten för alla som knarkar i Danderyd så det kommer och lösa sig.

   Radera
  17. Sjöstedt vill ju ge socialbidrag åt ALLA som vill komma till Sverige... ;-)

   Radera
  18. @Bengt: Vad är alternativet då? Inget jobb och 0 kr?

   Radera
 4. ""Det bör vara ett politiskt mål att fler svenskar ska äga sitt boende, särskilt för de med lägre inkomster. Fyra av fem svenskar vill helst äga sitt boende. Det är inte märkligt. För den som äger är det en väg att bygga upp en egen ekonomisk trygghet."

  Det där låter som Clinton/Bush i USA för 20-30 år sen som la grunden till bolånebubblan där.

  Väntar bara på NINJA (No income, no job, no asset) lån i Sverige...

  SvaraRadera
 5. Eftersom vi behöver ett nytt Uppsala om ett par år för alla nya så är det goda nyheter. De kommer i rätt tid för en bostadsinvestering i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försökte du precis få 2% över några år att låta som en stor siffra?

   Radera
  2. Inte alls. Två eller trehundratusen nya svenskar till 2019 är ju ingen stor siffra. Inget som påverkar samhället nämnvärt utan det var bara en reflektion över vilken tur de har som kommer när det blir billigare att köpa.

   Radera
  3. Ser inte ut som att du är att lita på i den här frågan, utan mest försöker skrämma upp folk. Jag kan gissa varför.

   Radera
 6. Lugn bara lugn!

  En lägenhet i solen och värmen vid turkiska medelhavskusten blir ännu billigare !
  ;-)

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7018815

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Euron har också påverkats negativt då flera europeiska banker har utlån till turkarna, och är därmed känsliga för raset som pågår."

   Jobbig läsning för Ingves. Nu stannade EURO kursen på 10,43. Hade det inte varit för Turkiet hade vi kanske sett kursen på 11 :((

   Radera
 7. Jag tycker det ser ut som om julisiffrorna presenteras först på fredag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju Juni:s resultat som Cornu diskuterar ovan i tron att det är juli-siffrorna. Verkar som att han missuppfattat.

   Radera
  2. Ska bli kul att se om han väljer att ställa de riktiga julisiffrorna i relation till säsongseffekter, vilket han "glömde" i detta inlägg.

   Radera
 8. Vet inte om jag ska anmäla dig eller Valueguard för grovt internet-fylleri.

  Hursomhelst är det nuvarande Augusti som är intressant, för är svårt att se hur vi ska nå högre än så i höst. Är ju inte så att uppsidan blivit direkt större senaste året, snarare tvärt om. Nu börjar vi till och med nå vägs ände vad gäller försämrad krona; tappar vi 10-20% till där kan jag nog lova att detta så modernhistoriskt lugna samhälle ställer sig på torget och gapar och slåss. Det är ju liksom ingen hemlighet att den riktade stölden av specifikt fattigas kapital kan förankras till Ingves och RBs strategiska envälde. Snarare tvärt om - att RBs och i synnerhet Ingves kontroll över stölden generellt upplevs mer odiskutabel än den faktiskt är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag tänker på det är nog faktiskt du själv delaktig i att generera den bilden till den breda allmänheten. Vilket innebär att du är en så kallad influenser. Så bli inte förvånad om jag använder det som argument om vi är oense någon gång - att kalla någon en influenser är förstås ett utmärkt ad hominen i en vuxen diskussion.

   Radera
  2. "Tappar vi 10-20% till där kan jag nog lova att detta så modernhistoriskt lugna samhälle ställer sig på torget och gapar och slåss".

   Idag ligger 1 EUR på 10.43 och vi är på god väg att slå noteringen från Mars 2009. Jag ser inte att någon protesterar än så länge. Dom flesta är ju skuldsatta och hoppas på att den svaga kronan resulterar i högre löneökningar som gör att bostadsskulden i förhållande till lönen i SEK minskar. Dom enda som skadas av kronförsvagningen är dom som inte vågar investera på börsen eller skuldsätta sig. Jag är en av dom men det finns ju inte så många som idioter som mig i det här landet.

   Radera
  3. @Toni - Du får gärna kalla dig själv idiot hur mycket du vill. Själv anser jag att den person som skiter i allt vad gäller investeringar i aktier, börsen och diverse spekulationer är den sanna vinnaren. Visst fan äter inflationen upp pengarna på sparkontot men fråga dig själv frågan; Vad blir din sammanlagda timlön på den eventuella utdelning du skulle fått om du spenderade en massa tid, tankar, energi och sömnlösa nätter på hur f*n aktierna kommer se ut på morgondagen.

   Jag har kollegor som bränner flera timmar om dagen med att lusläsa tidningar, lyssna på aktiepoddar, glo i Avanza konstant osv osv.. hur många kr blir det i timmen tror du?

   Äsch du är nog inte idioten om du tänker efter. Måhända att du är girig, men idiotisk är du nog inte.

   Radera
  4. @Blutsaftsblandarn: Jag kan inte förneka över att jag mår dåligt över att mitt sparande blir mindre värt än dom där utlovade 2% per år. Om man inte har en enda krona sparat utan bara köper sig en bostadsrätt och lever från månad till månad (som typ alla jag känner) har man absolut ingenting att oroa sig över för då ökar ens boende i pris och Riksbanken har inget sparkapital att förstöra. Dessa personer oroar sig inte heller. Dom bor superfräsht, kör en ny bil och vet inte vad räntor är för något. Ändå går det bättre för dom.

   Radera
  5. @Toni, nej, de "enda" som skadas är dem som jobbar/måste jobba som sitt huvudsakliga sätt att tjäna pengar. D.v.s. det har ingenting som helst med att våga att göra, det har med fattiga (inget stort kapital) och rika (stort kapital) att göra. För rika är detta inget monetärt problem alls, så de kommer ha bättre för sig än att ställa sig på torgen och slåss. Tyvärr är de en obetydande liten minoritet, räknat i triceps-massa och antal armbågar.

   Radera
  6. @Linus Joensson: Då antar du att dom rika inte har några som helst likvider i SEK? Om det är så håller jag med dig. Vad ska man göra då? In på börsen med allt man har nu eller låta inflationen ta rubbet?

   Radera
  7. Tycker det mest verkar vara folk med gott om pengar som gnäller över försvagad krona.

   Dyrare semestrar och import av lyxarticklar antas vara orsaken.

   Radera
  8. @Iblandekonomi: Ser inte anledningen till varför folk utan sparkapital som minskar i värde skulle gnälla förutom om dom nu skulle vara empatiska.

   Radera
  9. Glöm inte USD/SEK på 10,50 från 2001.

   Alla med likvider är "förlorare" realt sett sedan cirka fjorton år tillbaka. Likvida medel (= tillgångar på avistakonton) har såvitt jag sett gått sämre än inflation och skatt sen den perioden. Men inget hindrar att man sprider sitt sparande i tillgångar i olika valutor etc.

   De som saknar sparmedel har förstås intresse av att deras nettolöner räcker till mer nu än förra året. Så borde det vara för de flesta (så länge man inte enbart konsumerar importade tyska marsipangrisar osv).

   Radera
  10. @Toni de behöver inte ha det, är det som är skillnaden. Det är lätt att flytta kapital, ganska lätt att flytta rika människor, oerhört svårt att flytta fattiga människor. De sistnämnda kan bara visa sitt missnöje på olika hotfulla sätt.

   Radera
  11. @Linus: När anser du att man är rik då? Jag är en av få i Sverige som varken har sparat på börsen eller köpt lägenhet och nu ser jag hur SEK tappar dag för dag och undrar vad jag ska göra? Köpa BR efter 30 års uppgång eller indexfonder efter 10 års uppgångar eller avvakta som i 10 år och tro att snart kommer det?

   Radera
  12. @Linus: Skulle tro att det är fler som bor i ett annat land bland de som inte är rika. Eftersom det är ganska jobbigt att flytta till ett annat land och rika personer behöver inte göra jobbiga saker om de inte vill.

   Radera
  13. @iblandekonomi, du missar dock att Sverige ligger väldigt, väldigt långt nere på listan över attraktiva länder. Men visst, rika som (tacksamt för oss) av diverse anledningar väljer att stanna och verka här ändå har som sagt inga problem att flytta kapitalet istället. Det är ännu mindre ansträngande än vad det låter eftersom de sällan sköter förvaltningen ensamma.

   @Toni, du tillhör ju då snarare den majoritet vars kapital RB slaktar (alternativt "överför till rika", beroende på hur syniskt och eller bittert lagd man är). Och här menar jag inte att "ni:a" allt för mycket - även om jag har en del att skydda tillhör jag också den majoriteten. Om det är så mycket att göra åt det vet jag inte - därav skrik och slagsmål från dem som verkligen sitter fast om detta fortskrider.

   Radera
  14. @Linus: Tyvärr så vet man inte om det fortsätter. Ingen trodde ju minusräntor och sedan trodde ingen på minusräntor så pass länge. Nu tror väl ingen på helikopterpengar eller att Riksbanken får för sig att köpa bostadsobligationer. Frågan är bara vad man gör här och nu. Man kan ju köpa på sig korta RF i EUR och sen kan inte RB göra ett piss för att slakta kapitalet längre men är det tillräckligt många som gör det så kommer väl RB låta kronan stärkas lite så att kapitalet kommer tillbaka.

   Radera
  15. @Linus Du är alltså tacksam för att många rika inte plågar sig själva. Ok, man ska vara tacksam ... 😀

   Radera
 9. Liberalernas politik är tydligen så stor osäkerhetsfaktor att dom själv inte litar på att dom ens kan garantera en någorlunda vettig pension åt medborgarna trots skatter på rekordnivå, bostaden ska tydligen vara halmstrået för en framtida pension, en klok väljare låter inte den svenska varianten av liberalism få möjlighet att förskingra skattepengarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige är Turkiets nya ekonomiska enklav i Norden. :)

   Radera
  2. Ja, det märks om inte annars så i Brunnsparken och i Nordstan i Göteborg.. ;-)

   Radera
 10. Valueguard publicerar väl 17 Augusti?

  "Publicerat den 16 juli 2018
  Nytt indexvärde publiceras den 17 augusti 2018 kl. 9.00"

  Det är inte mäklarstatistik som det hela avser? Den publicerades som bekant idag. eller är det jag som är snurrig?

  SvaraRadera
 11. Ser ut att vara mest 1'or och 2'or som säljs för nuvarande, därav ökningen av kvm-priset? Iallafall om man ser på den ledande marknaden, Stockholm innserstad med närmaste omnejd. Pris/kvm statestiken borde vara kopplad till boarea, för enklare förståelse.

  SvaraRadera
 12. TRÖGsålt i Lysekil...

  http://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4stsverige/gula-villan-sv%C3%A5rs%C3%A5ld-priset-ner-flera-miljoner-1.7653631

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här "nyheten" / "reportaget" ovan i GP tycker jag dock verkar vara "smygreklam"...

   Radera