Aktuellt

Klimatanpassning behövs nu - men vill det offentliga betala?

Eventuella effekter av en klimatförändringsdämpande politik låter vänta på sig decennier, om de alls fungerar när resten av världen ökade CO...

2018-08-13 13:50

Välfärden måste ner till u-landsnivå - släpper ut 2 ton CO2 per svensk

Det svenska välfärdssamhället och den höga nivån av offentlig service är ohållbar. Denna genererar 2 ton CO2 per capita. Inte bara hushållen i Sverige måste sänka sig till u-landsnivå, utan välfärd och offentlig service måste också ner på u-landsnivå för att göra Sverige klimatsmart. Det är alltså hög tid att avveckla all offentlig service och välfärd för att uppnå klimatmålen!
Sovjetunionens fall innebar att CO2-utsläppen per capita i Georgien föll från 6.39 ton och år till som lägst 0.71 ton 2002. Idag har ekonomin och välståndet återhämtat sig något och utsläppen låg 2016 på 2.19 ton per capita och år, inklusive välfärd och offentlig service. Foto från Ushguli, Europas högst belägna året runt bosättning. I rättvisans namn ska påtalas att tornen i bakgrunden är för att man ska kunna fly in med familj och boskap om skattmasen kommer, så man slipper betala för offentlig service och välfärd.
Såg en präktig miljöpartist och klimatneurotiker, som skröt på Twitter med att hen bara släppte ut 1.0 ton CO2 per år. Men vi vet alla att miljöpartister har lite svårt med systemanalys. Sajten Klimatkontot, som IVL tagit fram, rapporterar att offentlig konsumtion (dvs välfärd, infrastruktur och offentlig service som rättsväsendet mm) orsakar 2 ton CO2-utsläpp per svensk:
"Offentlig konsumtion är inte inräknat i ditt resultat och inkluderar de utsläpp som orsakas av produktion av sådant som finansieras med skattemedel. Dessa utgör ca. 2 ton CO2e per person och år (Naturvårdsverket 2008). Dessa utsläpp kan individen främst påverka indirekt, t.ex. genom röstsedeln."
Så det är omöjligt att som svensk endast släppa ut ett ton CO2 om året.

Dessutom landar man på 1.4 ton CO2 per person enligt Klimatkontot om man vare sig äger bil eller köper ett enda dugg och dessutom bor fyra personer i en lägenhet på 50 m2, försörjd med fjärrvärme och egenproducerad solel. Så hur man kan påstå sig endast släppa ut ett ton är högst diskutabelt, antagligen handlar det om någon form av psykologisk alibisering för att framstå som god när man tittar sig i spegeln.
Egen odling av potatis i Ushguli och Miljöpartiets drömsamhälle. Här bryts höstskörden. ICA syns inte till, trots att det bara är några få kilometer till ryska gränsen.
Det räcker alltså inte att leva på u-landsnivå som hushåll, utan du kommer ändå släppa ut 2 ton CO2 om året via den offentliga välfärden, infrastrukturen och övriga offentlig service, inklusive rättsväsendet, försvaret, rikets styre, miljöhandläggning på länsstyrelsen, vatten, avlopp, vägar, järnvägar, hamnar mm.
Biobränsletankat fyrhovsdrivet fordon parkerat utanför bostaden. Här är alltså CO2-utsläppen 2.19 ton per capita och år. Bergstoppen i bakgrunden ligger i Ryssland.
Som bekant innebär all konsumtion utsläpp någonstans. Du kanske köper dina veganska sojaprodukter influgna över halva världen, men ICA-handlaren du handlar av och vederbörandes anställda kommer använda dina pengar till att köra sina bilar osv. De straffskatter som det offentliga tar ut på CO2-utsläpp används till offentlig konsumtion, som orsakar CO2-utsläpp.

Enda slutsatsen är att svensk välfärd och offentlig service måste ner till u-landsnivå, dvs i princip avvecklas helt. Därmed kan Sverige vara ett gott föregångsland där alla får en chans att bidra med noll i CO2-utsläpp när den offentliga servicen och välfärden är avskaffad.

Det går inte att både äta kakan och ha den kvar, svårare än så är det inte. Att säga som det är gör dock inte att man sitter kvar i riksdagen, så Miljöpartiets budskap är lite tillrättalagt. Och de som röstar på partiet är ju ofta överutmanade, så att de inte förstår helheten är kanske inte så konstigt. En fördel med att avskaffa välfärd, offentlig infrastruktur och service är ju att vi också helt kan ta bort skatterna. Dock bör vi se till att sänka inkomsterna till u-landsnivå, för om vi ska köpa vår välfärd privat har vi inte vunnit några CO2-utsläpp ändå.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

122 kommentarer:

 1. Har de här Mp tokarna räknat med att ju mer de tokar sig ju mer CO2 släpper vi andra ut som ren hämnd! Jag sopsorterar också allting väldigt noggrant i fel fack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt, exakt det ressentiment som Nietzsche och senare Kierkegaard talade om:

   the man of ressentiment is neither upright nor naive nor honest and straightforward with himself. His soul squints; his spirit loves hiding places, secret paths and back doors, everything covert entices him as his world, his security, his refreshment; he understands how to keep silent, how not to forget, how to wait, how to be provisionally self-deprecating and humble.

   Radera
  2. I kampen mot den djupa staten är all medel tillåtna. Att obstruera är bara sunt!

   Radera
  3. Sabotörer bör bara skämmas som hundar.

   Radera
  4. Människans första plikt är att värna livet och dess kvaliteter.

   Det är min egenutvecklade tes. En av många.

   Radera
  5. Du är bara avundsjuk Ben för att du inte får vara olydig för din mamma.

   Jag tvivlar inte en minut på att du har många egenutvecklade tester, Kuckeliku.

   Radera
  6. "Om det regnar när jag hade planerat att ha picknick så brukar jag hälla ut en liter klorin i vasken, bara för att visa naturen vem som bestämmer."
   Visti

   Radera
  7. Det fanns någon sajt som hette "Life will beat last", "Nature will have the last strike" eller något liknande. Innebörden var att naturen alltid får sista slaget.

   Radera
  8. Sabotör kommer kommer av franskans sabot, träsko, som de kastade i de maskinella vävstolarna för att behålla sina manuella jobb. Och vi vet ju hur de gick med det. Bakåtsträvare har aldrig lyckats med någonting alls. MP är bakåtsträvare och kommer heller aldrig att lyckas med någonting alls, annat än att förstöra för sig själva, och tillfälligt för andra. De är de originella sabotörerna i modern tappning, som ägnar all sin energi för att förstöra för andra.

   Radera
  9. När människan har fördärvat hela jorden och mött sin undergång så säger evolutionen "shit happens" och hittar en ny väg. "Life will beat last"

   Radera
  10. Elk Brew - Tycker de är fel att säga att MP är bakåtsträvare. Rent teoretiskt går de till val på att värna om den (odiskuterbart) viktigaste frågan vi har i världen vilket berättigar "ett MP" alla dagar i veckan och som Cornu skriver så kan den inte ens diskuteras på allvar med mindre än att vi gör avkall på lyx (som siffrorna visar så är detta dock politiskt självmord för människan är överlag en egoistisk idiot)... Synd bara att "vårt MP" inte är de skarpaste knivarna i lådan.

   Radera
  11. As the home team, nature bats last.

   Radera
  12. Broberg: det råder ganska skilda meningar om ifall vi faktiskt behöver göra avkall på lyx. Problemet med mp är att de liksom inte ser saker till dess rätta proportioner. Det är inte alltid det är rationellt att värna om miljön till varje pris. Vilket iofs inte mp gör - de har en outgrundlig förmåga att välja ut och satsa på de situationer där det inte är rationellt.

   Radera
  13. [i]Some men just wanna watch the world burn.[/i]

   De som njuter av att förstöra för andra är inte friska. Sök hjälp eller häng er, det finns inte plats för sådana utsvävningar.

   Radera
  14. Ja, "Nature bats last" var formuleringen jag sökte efter! Här en artikel på det temat: https://www.huffingtonpost.com/david-suzuki/humans-may-have-loaded-th_b_869431.html

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är värre än bortkastad, snarare skadlig för miljön!

   Radera
 3. Vad är hen någonting? Rättstavningen i kommentarsfältet påstår att hen inte är svenska. Måste vara engelska. Betyder hen -höna som röstar på MP? En hen flera hens?

  Styrs Sverige av en samling hens?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det vore så väl...

   Radera
  2. Minst 6 år gammalt skämt. Ordet hen togs med i den fjortonde upplagan av Svenska Akademiens ordlista, vilken utgavs i april 2015. Ordet föreslogs redan år 1966 av Rolf Dunås i Upsala Nya Tidning med hänvisning bland annat till finskans könsneutrala pronomen hän. Kom med i matchen.

   Radera
 4. En hen är en slipsten som man henar på.

  SvaraRadera
 5. Eftersom bloggaren själv tenderar att haka upp sig på småsaker:

  Det svenska välfärdssamhället och den höga nivån av offentlig service är ohållbar. Denna genererar 2 ton CO2.

  2 ton låter inte mycket för hela det svenska välfärdssystemet. Hade det varit per capita och/eller per år hade det kanske varit värre. Nej 2 ton i nåt slags engångsutsläpp låter helt OK faktiskt.

  SvaraRadera
 6. Om de nu är så måna om miljön så kan de ta livet av sig istället, då blir besparingen som störst!

  SvaraRadera
 7. Oroa dig inte Lars. Det blir snart u-landsnivå. Även ute i vita isolatet i Sätila.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SD kommer inte att få något inflytande den här gången heller så allt kommer snarare rulla på som vanligt. Var inte så pessimistisk om valet.

   Radera
  2. SD borde snarare tala om landsbygd, motorintresse, en flummig miljöpolitik, att det är oekonomiskt att ha kvar sin gamla bil (visa gärna utsläpp med byggande av ny bil). Köpa elcykel kan kanske vara bra men jag ser sopberg av cyklar hela tiden.

   Vägskatten skulle behöva fasas ut, bättre beskatta bränsle, men jag antar att det blir tvärtom med el och därvidlag så spricker det?

   Radera
 8. Blir knepigt i längden att minska miljöpåverkan när varje tillkommande generation måste vara större än tidigare generationer annars går inte pensionssystemet och välfärden att rädda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske är dags att definiera vad som är välfärd och vad som är slöseri, nöjes/lyxkonsumtion etc?

   Radera
  2. Det ekonomiska systemet är ju perverst. Plus att alla bara vill ha och ha och ha.

   Radera
  3. Det är naturligtvis inte sant att vi måste vara fler eller ens lika många. Det är mer kritisk massa det gäller. Kanske inte pensionerna kan bli så höga som man lovat och velat, men välfärden för de gamla kan nog hållas nog så hög. Det hela beror också mycket på vem som har beslutsrätt och värderar, dömer.

   Mycket av vård och medicin konsumerar vi precis före vi dör. Det är helt i linje med etiken att den sjukaste ska gå först. Men man bortser naturligtvis från den av olika anledningar hela tiden.

   Radera
  4. MP som har som profilfråga att jorden inte klarar ständig tillväxt borde vara drivande för att utforma ett pensionssystem som inte kräver en ständig tillväxt av befolkningen för att vara hållbart.

   Radera
 9. Av nyfikenhet, hur mycket utsläpp genererar bloggarens boende om man undantar utlandsresorna för arbetet? Jag syftar på ett tidigare inlägg där bloggaren räknar upp elbil, solpaneler, egenproducerad mat etc?

  SvaraRadera
 10. Bra tänkvärt inlägg. Tänk om fler fattade sammanhangen.

  SvaraRadera
 11. Nu handlar detta ifs, om CO2/capita. Men ett tidigare inlägg handlar om, att Sveriges utsläpp har ökat under Mp styret. Diskuterade detta i en tråd på FB och var tvungen att plocka fram lite statistik. SCB visar, att befolkningsmängden, har ökat med 372.887 personer, mellan 2014 och 2017. Klart som tusan, att utsläppen då ökar. http://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/befolkning/befolkningens-sammansattning/befolkningsstatistik/pong/tabell-och-diagram/helarsstatistik--riket/befolkningsstatistik-i-sammandrag/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och hur många av dessa 372 887 personer är asylinvandrare som mp släppt in?

   Eller du hävdar på fullt allvar att det är skillnad på 1 ton CO2 utsläppt av en vit medelålders man och ett ton utsläppt av en en asylant med PUT?

   Radera
  2. Men befolkningen ökade ju under alliansens tid också trots minskningen av utsläpp?

   Radera
  3. Om det nu är "klart som tusan att utsläppen ökar", hur går det ihop med MPs politik om att minska utsläppen och tänka på miljön? Ska vi ta in hela Afrikas befolkning till Sverige för att dom ska få samma standard som oss och därmed släppa ut lika mkt per capita som oss? Eller är tanken att det är vi som ska ner till U-landsnivå, vilket verkar vara planen i längden om vi tar in 40 miljoner till (Centerpartiets drömmar, delas garanterat av MP).

   Radera
  4. @Mnils!

   Det finns "ond" CO2 och det finns "god" CO2... ;-)

   Sedan kan man ju fråga sig det ekologiska fotavtrycket i vissa U-länder som ges av dess ofta diktatoriska härskare...

   Zimbabwe, Nord-Korea, Zaire m.fl.

   Radera
 12. Vi kan klimatkompensera genom att se till att någon annan lever på stenåldersvis...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, den var rolig, vi kan börja med de värsta marodörerna: Qatar, Trinidad & Tobago (?), Kuwait, Bahrain ... (om vi pratar CO2/capita). Två flugor i en smäll :-) , källa https://www.globalis.se

   Radera
  2. Väst har ingen makt att hindra ekonomiska framsteg i andra länder, som i själva verket går mycket snabbare än i väst.

   Enda lösningen är att förändra de tekniska systemen snabbare än vad länderna utvecklas.

   Radera
  3. iblandekonomi, det där är en sanning med modifikation, ett par länder i väst kan bomba andra länder tillbaka till stenåldern, inget jag förespråkar, just saying.

   Radera
  4. Nej, Trollolol. Vissa bland de allierade försökte göra det med Tyskland, men lyckades inte.

   Radera
 13. Skulle vara intressant att veta hur miljöpartister i stort efterlever sina egna miljömål?
  Resor, uppvärmning, mat osv. Själv är jag långt ifrån miljöpartist och och gör inte anspråk på att vara en duktig miljömänniska. Men hela husets energibehov ca 24000 kWh drivs av vindkraftsandelar eller solpaneler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om en MP:ar såg mig sopsortera skulle denne HEN bli grönsaksgrön av avund !
   ;-)

   Förresten! Hur mycket sopsorterar alla ni andra på denna blogg ? Kunde ju vara uppslag för ett inlägg t.o.m

   Radera
  2. Nu är det ju bara så att även det s.k sopsorterade går till förbränning, plaster av olika kvalite’ brinner fan så bra tillsammans med importerade sopor.

   Bättre göra som kinesen, häll skiten i havet!

   Radera
  3. Jag vet att miljöpartister köper Lego till sina barn. Inte bra ur miljösynpunkt. Barnen kan väl bygga något av potatisskal och fallfrukt istället

   Radera
  4. De som inte vet något om miljöpolitik brukar uttrycka sig såhär. Men det är många som inte klarar att tänka i system utan bara är intresserade av personer och anekdoter. Och då fattar man förstås inte vad som sker med systemen.

   Radera
 14. Intressant att se hur alla värjer sig mot något som rimligen blir en realitet inom min, eller mina barns livstid.

  Vi har ett val, att själva montera ned den industriella civilisationen eller låta jorden göra det åt oss. Våndorna av att göra det själva blir nog förfärliga, våndorna om jorden gör det ohyggliga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför så dystra domedagsprofetior?. Anpassning i form av teknikutveckling med förnybar energi och recyling kan göra under.
   Epiteten "förfärliga ohyggliga våndor" kan vi dock använda om Mp skulle få makten.

   Radera
  2. Anpassning... Har du räknat på det?

   Jag har, överslagsmässigt - mer noga behövs inte, och resultatet förskräcker.

   Radera
  3. Enligt IPCC är kostnaden mellan -3$ och 95$, koldioxidskatten är 1140kr. Mot den bakgrunden överstiger nyttan med CO2.

   Helt enkelt är det mer rationellt att köra på och anpassa sig. I synnerhet när andra kommer göra det ändå och man blir tvungen att anpassa sig lik förbaskat.

   Radera
 15. Ser från lite olika källor att koldioxidutsläpp per kapita i Sverige ligger på runt 4 ton/år. Är det någon som vet om detta inkluderar offentlig sekor?

  SvaraRadera
 16. 3,681 ton ger en genomsnittlig V70/år så med elbilar ändras mycket.

  Även välfärden kräver en hel del persontransporter och liknande idag med fossil energi.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och när elen inte räcker till eldar vi på med kolkraft.

   Radera
  2. Göran J;

   Varför skulle inte elen räcka till i framtiden?

   Radera
  3. Lustigt hur elen alltid kommer ta slut inom en mycket snar framtid, medan oljan aldrig kommer göra det.

   Radera
 17. Så du förespråkar ett extremt nyliberat Ayn-Rand-samhälle där ALL skattefinansierad gemensam offentlig service som skola sjukvård etc. monterats ned ?

  Eller tolkar jag dig fel Lars ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett tips är att läsa innantill. Jag ha själv gjort det och det står inget sådant.

   Radera
 18. Ett effektivt sätt att minska Sveriges CO2 avtryck vore att istället för som MP vill öka befolkningen, MINSKA den!

  "..Hur Miljöpartiet kan vara för miljö när man aktivt vill öka befolkningen i ett av världens mest resursförbrukande och CO2-utsläppande länder per capita - Sverige - är fortsatt oföreståeligt. Enda miljövänliga är en politik för befolkningsminskning, inte befolkningsökning. .."

  https://cornucopia.cornubot.se/2017/11/mp-gor-upp-med-sosseriet-personer-utan.html


  "..Sedan har vi miljöaspekterna. Sverige är ett kallt land på Alaskas, Grönlands och Sibiriens breddgrader, högst miljöolämpligt för någon större befolkning. Dessutom är vi bland de länder i världen där man per capita orsakar mest utsläpp och miljöskador. Att minska Sveriges befolkning är alltså en ren miljövins.."

  https://cornucopia.cornubot.se/2017/11/mp-gor-upp-med-sosseriet-personer-utan.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är väl bara hur en minskad befolkning skall finansieras. När exportindustrin på grund av brist på arbetskraft inte längre kan få tag i ny personal eller måste betala så höga löner att svensk export förlorar marknadsandelar på grund av att de tjänster och varor blir för dyra att tillverka så lär exportindustrin gå omkull eller flytta ut ur landet.
   När gruppen ålderspensionärer ökar så snedvrids konsumtionen och det drabbar även service och tjänstesektorn. Det blir en ekonomisk härdsmälta som kommer att skada svenskt näringsliv och vårt lands statsfinanser i decennier.
   I Japan har man löst landets ekonomiska problemen som orsakats av landets demografiska problem genom att låta statsskulden skjuta i höjden. I Finland har regeringen försökt mildra effekterna av landets demografiska kris genom att låna men även skurit i välfärden.

   Hur vill du Bengt finansiera din lyxiga befolkningspolitik, genom lån eller nedskärningar?

   Radera
  2. @Olle!
   Sveriges industri är på en nivå som knappast analfabeter klarar av.
   Några "enkla jobb" finns inte längre kvar...
   Om man nu inte slår in på spåret som fanns i Gbg om att öppna kamelfarmer...

   https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7017072   Radera
  3. För det första är inte alla som kommer hit analfabeter och för det andra så finns det massor av jobb som inte kräver att man förstår svenska. Det är därför Sverige har lägre arbetslöshet än Finland. Om den svenska arbetsmarknaden såg ut som du påstår Bengt så skulle Sverige naturligtvis ha skyhöga arbetslöshetstal.

   Jag är fortfarande nyfiken på hur du Bengt skall finansiera det där demografiska projektet som innebär att vårt lands befolkning minskas. Ska vi skära i vården, skolan eller kanske infrastrukturen eller skall vi tokhöja statsskulden som Japan?

   Radera
  4. Olle, jag vet mkt väl att du tycker asylinvandringen löser alla problem, men kan du förklara för mig hur dessa människor som kommer hit ska bidra till samhället när genomsnittstiden är ca 9 år (var 7 år tidigare) innan de får sitt första arbete, då räknas deltid, några timmar i veckan, ett mycket kort tag, inkluderat statligt subventionerade jobb. Vad snittiden är för en asylinvandrare att komma i ett heltidsarbete där man jobbar minst 80% under säg 5 års tid (som allt annat vanligt folk) t ex finns det nog inte ens statistik på, politikerna vågar knappast titta på den.
   https://www.svensktnaringsliv.se/fragor/enkla-jobb/nio-ar-for-att-fa-ett-jobb_666070.html
   Jag skulle ju kunna ge dig lite SCB data, men då du verkar faktaresistent så kommer du aldrig tro på det.
   Jag förstår mkt väl att dessa invandrare SKAPAR en massa jobb åt andra som har nåt iq att hänga i granen, t ex brandmän, polisen, advokater, personal på migrationsverket, fängelser, migrationsboenden, sjukhus, nåja du hajar säkert. Men dom skattepengarna hade vi likväl kunnat lägga på dom svenskar som byggde landet (säger jag som icke etnisk svensk).
   Arbetslösheten bland etniska svenskar är nog i princip under 1%, nåt jag fick erfara när jag gick till arbetsförmedlingen för att hitta folk att anställa, jag hade dock krav på att dom skulle kunna flytande svenska, men det fick man tydligen inte säga... Vill du ha en medelålders vit man? Rasist, könsdiskriminerare, ådlersdiskriminerare.... grattis.

   Radera
  5. Det finns flera vetenskapliga rapporter och analyser från finansinstitut som visar att även asylinvandring är lönsam. Särskilt för länder med låga födelsetal och åldrande befolkning, Sverige är just ett sådant land.
   Mer läsning: https://www.credit-suisse.com/corporate/en/articles/news-and-expertise/can-migrant-boost-european-growth-201510.html

   Om vi jämför hur den svenska ekonomin utvecklats under de två senaste decennierna med den japanska och finländska ekonomiska utveckling under samma period så ser vi att den svenska ekonomin utvecklats mycket bättre än de två andra.
   Det är inte särskilt konstigt eftersom brist på arbetskraft skadar exportindustrin och en åldrande befolkning leder till förändrade konsumtionsmönster som skadar hemmamarknaden.

   Att välja bort invandring och även asylinvandring är helt enkelt mycket dyrt. Om vi valt bort invandringen som japanerna och finländarna gjort så hade det funnits ännu mindre skattepengar att lägga på pensionärerna samt vård skola omsorg etc.

   Radera
  6. Jo, nån gång händer det och vi måste anpassa oss till att vi kan bli fler och förre, vi behöver inte kriga.


   Radera
  7. Svenska ekonomins utveckling = att vi är bäst i världen att belåna oss.

   Radera
  8. Ja Nils, i stort måste ju världen funka så numer. Numer skulle jag hellre sett statsskuld men någon skulle leka ansvarsfull. De menade nog väl.

   Radera
  9. Skulle vara kul o se hur stolta och nöjda japanerna och finländarna är över sitt land och jämföra med Sverige.
   Att referera till några okända forskningar som argument mot att en större del av dessa människor inte jobbar i nån större utsträckning och därmed inte nettobidrar, ja vi kan nog sluta argumentera där. Du låter verkligen som en politiker.

   Radera
 19. Problemet är ju att situationen ter sig ganska hopplös. Det är inte miljöpartiets fel. Att säga att situationen är hopplös är dock inte särskilt konstruktivt. Därför låtsas man att situationen är lite mindre allvarlig än den är. Det finns gott om framstående miljökämpar som blivt höggradigt pessimistiska. Ibland medger de att de förlorat hoppet. Tex James Lovelock, han som skapade Gaia-teorin. En hel del gröna räknar med att det sannolikt kommer gå åt helvete, men undviker allt som oftast att påtala detta. Och kämpar på ändå. Martin Luther sa något i stil med att "Om domedagen är i morgon planterar jag ändå ett träd idag". Det är en bra attityd.

  SvaraRadera
 20. Cornu är ingen naiv idiot. Det är därför han är prepper. Han gör en del för att vara en del av lösningen snarare än av problemet, men få orkar vara helt och hållet präktiga när flertalet andra är ignoranta, ansvarslösa idioter.

  SvaraRadera
 21. Åh, bloggaren är alltför försiktig och säger A utan att säga B.

  Ett självhushållande jordbruk kunde här i landet försörja c:a 2 milj människor. Och detta innan potatisparasiter, villaförorter på de fertilaste jordarna, med en jordbrukskunnig befolkning inklusive hästdrivet ("hållbart") jordbruk, ett stabilare klimat, osv.

  Mp föreslår alltså folkmord och vill utrota 8 miljoner svenskar genom svält.

  Allt förstås helt i linje med den store förebilden Stalins politik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite oklart hur Stalin kommer in i det här, femårsplanerna syftade till modernisering och större produktion på alla områden, inte att gå tillbaka till häst och vagn. Månne sov du på historielektionerna?

   Radera
  2. Risken är överhängande att der går åt helvete även med modernare teknik. Vi behöver massor med ny teknik, medborgarinkomster och andra livsvärderingar. Folk försöker tämligen fåfängt köpa sig lycka genom materialism och materialistisk statuskamp och det är jävligt svårt att ändra det.

   Radera
  3. @Ben

   Alltid lite oklart om du spelar dum eller verkligen har svårt att förstå saker och ting. Jag satsar på det senare och förklarar lite tydligare: Stalin, liksom alla mer framgångsrika kollektivister, genomförde ett folkmord, och Mps kollektivism leder till samma resultat. Blev det tydligare nu?

   @Kuckeliku, japp, trots hundra år av indoktrinering har Homo Sovjeticus inte riktigt skapats ens i Sverige. Vi kan dock vila tryggt i förvissningen att försöken att uppnå detta höga mål inte kommer avta.

   Radera
  4. Individualiseringsextremism är en minst lika säker väg till undergång.

   Radera
  5. Felet i resonemanget är "självhushållande jordbruk". Varför skall alla vara självhushållande? Vi skall naturligtvis ha ett så resurseffektivt jordbruk som det bara går.

   Om vi pratar hållbar kontra ohållbar livsstil så kan man fundera på skillnaden mellan att spela gitarr och att samla på gitarrer...

   Radera
  6. @Anders Limes:

   Du däremot är övertygande i din dumhet. Du framstår som en total idiot med största önskvärda tydlighet. Parallellen är skitdåligt vald just eftersom Stalin moderniserade jordbruket, inte "gick tillbaka till häst och vagn".

   Radera
  7. Korrelationen till Stalin var ju helt väck.

   Radera
 22. Det är bara att fortsätta att flytta produktionen ur landet av våran konsumtion så kan vi skenheligt klappa oss för bröstet och tycka oss duktiga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inget svårt att göra det, det är bara att höja en massa skatter.
   Sen försöka dölja strategin med en massa floskler.

   Radera
 23. Skön sajt Klimatkontot, citerar Naturvårdsverket 2010 för svenskens utsläpp till 8 ton, men enligt https://data.worldbank.org/indicator/EN.ATM.CO2E.PC var den 4.5 ton 2014? Däremot citerar man IPCC 2014 för genomsnitt världen på 6 ton. Känns som cherrypicking i statistiken? Ryssland ligger på 12 ton 2014 enl worldbank.org

  Sen är det ju intressant notis att vår skog enligt skogsindustrierna binder 14 ton CO2 per kapita http://www.skogsindustrierna.se/skogsindustrin/hallbarhet/hallbart-skogsbruk/faq/ så vi ligger alltså 10 ton plus per capita.

  Finns massa andra jobbiga frågor som huruvida vi vinner eller förlorar på 2-4 graders uppvärmning i Sverige (hint: våra bopriser skulle gå över Manhattans) , om vi globalt kan påverka mer genom att exportera vår teknik och know-how som ex.vis värmepumpar (en industri som har brutal positiv miljöpåverkan).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antyder du att någon är biased?

   Radera
  2. Att skogen binder 14 ton/capita förutsätter att det förblir bundet. Det blir till att bilda naturreservat av skogen i samma takt som vi släpper ut CO2.

   Radera
  3. Skogen kan bara binda CO2 från luften om man avverkar och gräver ner stockarna, djupt. Annars återförs CO2n till atmosfären förr eller senare genom förmultning.

   Skogsbolagen försöker få dig att tro något annat, och verkar lyckas.

   Radera
  4. Helt fel iblandekonomi. Förmultnande stockar bildar metangas som har en 25 gånger högre klimatpåverkan, global warming potential, än CO2. Genom att bedriva ett ansvarsfullt skogsbruk kan man minska mängden biomassa som ligger kvar i skogen och ruttnar => minska utsläppen av metangas => minska klimatpåverkan.

   https://www.epa.gov/ghgemissions/overview-greenhouse-gases

   Radera
  5. Om skogen blir virke och detta blir kvar i byggnader i säg 50 år får vi en respit att hinna bygga ut mer alternativ till det fossila.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. @strotsky: Notera att iblandekonomi skrev "..., djupt.". Gräver man ned dem djupt, på lämplig plats, bryts de inte ned, du vet som saker i mossar och djupt ned i torvlager. Då blir det ingen metanavgång utan kolet binds i marken. Känner du inte att det är tillräckligt kan man kola träet och gräva ned kolet. Då binder man det under hundratals år.

   F.ö. är det inget stort problem avseende metan om det ligger kvar på ytan, då bryts det (huvudsakligen) ned till CO2. Det är bara i syrefattiga miljöer du får anaerob nedbrytning med metanavgång.

   Radera
  7. @Nanotec. De små mängder som används till virke och fastnar i hus är knappast värt besväret att diskutera.

   Radera
  8. @strotsky Vad tror du händer med virke som inte ligger kvar i skogen? Hamnar på museum kanske?

   Nej, den förmultnar och eldas upp.

   Vem har förresten fått dig att tro att naturlig skog rubbar växthusbalansen?

   Radera
  9. iblandekonomi, med fler trähus och färre i betong ger det en hel del. Vi vinner tid i väntan på mer flödande energi och mogen teknologi för att minska de olika faktorer som påverkar klimatet. Tydligare är att ersätta fossila fordon med eldrift. Satsar själv på bland annat utvecklingen av självkörande fordon.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 24. Helt fel. Röstar vi på Miljöpartiet kommer klimatet fixa sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att "klimatet kommer fixa sig". Notera här att klimatet är subjekt i satsen och INTE miljöpartiet. Vad miljöpartiet har med saken att göra framgår dock inte:)

   Radera
 25. Jag har slutat mer motion eftersom kroppen då producerar mer koldioxid så jag gör mitt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra. Då har du ork att motionera till jobbet och kan börja betala av på dina skulder istället.

   Radera
 26. Och jag står fast vid att inte rösta, är trött på korrupta politiker, floskler och lögner.
  Oavsett vilket parti ni nu väljer kommer det inte göra någon större skillnad i utsläpp per svensk capita, och globalt kommer det inte påverka alls.

  Även om Miljöpartiet så vinner och lyckas byta varenda bil och trampcykel mot elektriska sadlar så kommer knappast det här valet i lilla Sverige förändra något klimat eller väder alls.

  Hoppas den Elektriska sadeln gör ondare i baken än en miljövänlig cykel där man ibland måste ställa sig upp och muskeltrampa i uppförslutningar och naturligt avlasta skinkfläsket.

  Det är fortfarande girigheten som kommer segra över visheten precis som tidigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då producerar din kropp mer koldioxid istället.

   Radera
  2. Rösta på något utanför riksdagen då. Partier behöver bytas ut efter en tid, annars blir de maktinstitutioner i sig.

   Radera
 27. Fascinerande! Var kommer denna genuina avsky mot MP ifrån egentligen? Det verkar ju snarare handla om hur arroganta och präktiga "alla" MP:are är och inte så mkt om politiken. Har jag träffat en ond tå kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kasnke är det så att man inser att deras politik är i stort sett verkningslös ,i bästa fall i förhållande till vad de vill uppnå och säga sig vilja uppnå men inner mycket stora påfrestningar för samhället och de individer som bor i samhället?

   Typ.

   VSB.

   Radera
  2. Deras politik är inte verkningslös, den är destruktiv, för alla.

   Radera
  3. MP politik förstör Sverige.Välfärden måste ju ner till U-landsnivå och industrin kommer lämna landet.
   Detta dessutom till ingen nytta då jordens totala CO2 nivåer höjts. Mycket destruktivt.
   Dom kan ju börja med att avveckla sig själva och inte börja med landet.

   Radera
  4. Elk: menade kanske i det de vill åstadkomma (officiellt)...

   Radera
  5. Håller med Mats, det är lite nyansskillnader mellan partierna, det är allt. Det är till stor del en flock karriärister i partierna, mest snackpåsar. Det är fler än MP som borde få onda ögat.

   Det är få politiker som man får känslan av att de brinner för sin ideologi idag, vad den nu är. De brukar inte sitta i det parti som ligger en själv närmast i hjärtat, tyvärr.

   Folket har sin demokratidag på valdagen, sen härskar politiker och lobbyorganisationer fram till nästa val.

   (Och lobbyorganisationerna som inte ens hade rösträtt eller gick att rösta på.)

   Radera
  6. Som sagt, rösta på något utanför riksdagen. Partier behöver bytas ut efter en tid, annars blir de maktinstitutioner i sig som mest verkar för sin egen existens och toppolitikernas välbefinnande.

   Radera
 28. Man kan göra träkol som motsvarande 2 ton CO2 och gräva ner den i marken. Det borde motsvara runt 1 ton träkol. Det kostar runt 10 000 kr enligt Alobaba.

  https://www.alibaba.com/showroom/price-per-ton-of-charcoal.html  Läs mer här:

  https://www.nyteknik.se/energi/modern-kolmila-betalar-av-pa-klimatskulden-6832193

  och här:

  SvaraRadera
 29. Om man verkligen bryr sig om utsläppen måste man äta så lite som möjligt också. Allt som stoppas in i munnen belastar klimatet och i andra ändan kommer växthusgaser ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Belastar nog kroppen en hel del. Ingen har tagit skada av att äta lite grönsaker och dricka vatten till maten.

   Radera
 30. Under i stort sett hela bronsåldern i Sverige låg den årliga genomsnittstemperaturen högre än idag. Mälardalen (då) hade samma klimatzon som Normandie(nu) vilket innebär ca 4 grader högre medeltemp jämfört med idag.
  Om miljöaktivisternas klimatmodeller skulle bli verklighet vore detta ett verkligt lyft för Sveriges befolkning på samma vis som det var under bronsåldern då tillväxten ökade.
  Tyvärr tror jag mer på moder Jord än på miljömuppar. Klimatet har varierat något helt sanslöst från varm till kallt och tvärtom många gånger om de senaste 1000-tals åren och så långt det finns data framtaget. Dock har de senaste 150 åren varit ovanligt STABILT när det gäller temperaturväxlingarna. Detta verkar hålla på att ändras nu och det isåfall en återgång till ett mer "normalt" läge med ökade variationer.
  De mest stabila klimatperioderna i ett vidare historiskt perspektiv har varit de s.k. istiderna - de s.k. mellanistiderna där vi nu befinner oss har ett betydligt mer växlande klimat. Vi befinner oss just nu i slutfasen av en Holocen mellanistid och då kan dessa växlingar bli ännu mer påtagliga ju närmare Arktis/Antarktis landmassorna är belägna.
  Sverige borde med tanke på framtiden sträva efter att:
  1. reducera befolkningen så mycket som möjligt genom att stoppa icke nödvändig invandring och uppmuntra utvandring även av ursprungsbefolkning
  2. koncentrera befolkningen i huvudsak till södra Sverige
  3. bygga ut kärnkraften i stor skala
  4. växla om jordbruket till nya grödor och satsa på växthus etc

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1. Varför ska vi reducera befolkningen? Tror du inte att det är främst yngre och välutbildad befolkning som drar allra först?
   2. Varför ska vi koncentrera befolkningen i södra Sverige? Hur ska det gå till?
   3. Vem ska betala för en kraftig utbyggnation av kärnkraft?
   4. Vad tänker du på för grödor som jordbruket ska växla om till?

   Radera
  2. 1. För att det kostar på att vara så många långt norrut. Vilka som drar och var de drar kan man påverka.
   2. Det är redan gjort till stor del, hur gick det till?
   3.Ja, vem får alltid betala?
   4.Ja, från säd till grönsak kort sagt.

   Radera
  3. 1. Jaja, men dra söderut då. Jag tycker att ni bör föregå med ett gott exempel. Lev som du lär.
   2. Ja, men då är ju problemet löst? Men vem ska försörja södra Sverige när nu naturtillgångarna finns i norra Sverige?
   3. Arbetarklassen.
   4. Jag tycker att vi bör låta marknaden ska styra vad som ska odlas i Sverige.

   Radera
  4. re Frihet:
   1. har redan flyttat söderut med tanke på klimatförändring

   2. folk kommer att vilja flytta självmant men politikerna måste börja ta höjd för detta

   3. skattebetalarna - istället för snabbtåg och invandring - pengarna finns

   4. bönderna kommer att behöva statlig hjälp för omställning mm

   Radera
 31. Hur påverkar bilbränderna miljön, tänder man på med förnybart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad menar du? Jag tror inte det är miljömuppar som eldar bilar.

   Radera
 32. Mp är ju för fan galna. Mänskligheten kan inte BACKA in i framtiden. Framtiden stavas teknologi, nåt detta parti hatar.
  Vi måste givetvis gå vidare in i atomåldern, men även såklart utveckla ALL teknologi. Samt stävja överbefolkningen i världen. INTE absorbera den in i väst.

  SvaraRadera
 33. El från f.d DDR körde Sverige i Juli...

  http://www.gp.se/ekonomi/importen-av-tysk-kolkraft-%C3%B6kar-i-sverige-1.7672656

  SvaraRadera