Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2018-08-05 12:24

Vad säger bettingen om svenska riksdagsvalet 2018?

Så hur ser oddsen ut just nu kring riksdagsvalet 2018 hos betttingsajter? Siffrorna visar sig vara motsägelsefulla och uppenbarligen är de tveksamma att använda till någonting. 
Vem sitter här efter den 9:e september?
Tittar man på oddsen hos två av de största vadslagningsfirmorna så är oddsen inte lika.

En av dem ger 1.65 i odds att Sverigedemokraterna blir största parti, 2.10 för Socialdemokraterna och 9.0 för Moderaterna. Centerpartiet får 301 gånger pengarna. Samt 501 gånger pengarna för Vänsterpartiet, medan det är 1001 gånger pengarna för övriga riksdagspartier. Någon tror alltså seriöst att Vänsterpartiet kan bli störst, vilket endast kan vara en ren önskedröm och inte har något med en seriös bedömning att göra.

Hos den andra ges Socialdemokraterna 1.80 i odds att bli största parti, följt av SD på 1.90 och Moderaterna på 6.0. Även här landar Vänsterpartiet på 500 gånger pengarna, medan KD, L och MP landar på 1000 gånger pengarna.

Oddsen är alltså så spretiga att man bara kan dra slutsatsen att väljare med olika partisympatier och olika önskedrömmar delvis väljer olika sajter att kasta bort sina pengar på.

När det gäller vilket parti som bemannar nästa statsministerpost ger den ena 1.7 för M, 2.3 för S, 6.0 för C och 9.0 för SD. Den andra ger 1.85 för M, 2.0 för S, 8.0 för SD och 9.0 för C. Ordningen för M och S må vara samma, men sedan spretar det.

Ser man till största koalitionerna ger ena sajten 1.8 för s+mp+v, 1.90 för m+l+c+d och 21 för sd, vilket motsäger regeringsoddsen, som går till M. Också en motsägelse. Den andra sajten tror att Alliansen bildar regering med oddsen 3.0, M+SD med oddsen 5.5 och S+MP+V med oddsen 7.5. 

Ena sajten har 1.35 gånger pengarna att MP får över 4.0% och 2.90 att de får under 4.0%. Oddsen är alltså för att MP stannar kvar i riksdagen. KD förväntas däremot åka ut.

Nu är det förvisso en dryg månad kvar till valet. Men än så länge gör spretigheten att det inte går att ta siffrorna som ett tecken på något alls. Givet tillräckliga volymer bör oddsen stabilisera sig till att bli de samma på bägge sajterna, eftersom man rimligtvis om man tror på att visst utfall väljer den sajt som betalar bäst om man har rätt, vilket bör få oddsen att gå mot samma.

Först när oddsen nått i princip samma nivå går det att använda dem som en seriös bedömning av vad hasardspelande svenskar tror och framför allt är villiga att spela bort sina pengar på vad gäller utfallet av valet. Den demografiska gruppen hasardspelare är rimligtvis inte representativ för svenska folket i stort och inte ens då kommer detta återspegla svenska folkets tro på utfallet. 

19 kommentarer:

 1. Jag skulle spela hos bolaget som ger 1.9 i dagsläget att SD blir största parti. Det var nog det bästa av alla oddsen, och ett tämligen säkert sätt att nästan dubbla surt förvärvade slantar.

  "Någon tror alltså seriöst att Vänsterpartiet kan bli störst, vilket endast kan vara en ren önskedröm och inte har något med en seriös bedömning att göra."

  Kan det vara Greider?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, man brukar ju säga att penningspel är en skatt på korkade människor, och det bekräftas av Doktor Syn.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Precis, mer av samma. Men det är faktiskt Uffes tur att sitta vid rodret nu.
   Oavsett så kommer media och de som skriker högst fortfarande kunna få igenom sina fullständigt idiotiska idéer.

   Radera
 3. Verkar som en klok idé att sätta en tusenlapp på Mp - så man har startkapital i det nya landet man måste fly till om man skulle tippa rätt.

  SvaraRadera
 4. Konspirationsteoretikerna säger att Ulf inte har varit på något Bilderberg möte.

  Däremot har Tove Lifvendahl, Maria Rankka och Danica Kragic varit där. Så Ulf avgår efter en skandal där Tove tidigt varit med och krävt hans avgång (som chefredaktör för SvD.) Hon väljs därför in som näste moderatledare och Maria tar över rollen på SvD (där hon har jobbat tidigare). Danica får rollen som teknikminister där hon kommer jobba med AI och hur det påverkar samhället.

  SvaraRadera
 5. Jag tror SD blir störst, sedan S därefter M. M och C och FP bildar regering med stöd av SD. Fjanten Ulf blir statsminister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anledningen till att M inte blir större är att de inte har någon smart finansminister denna gång.

   Radera
  2. Verkar som om SD hyrt in Schlingmann :O

   Radera
  3. SD kommer inte ge sitt stöd till någon kombination där C finns med.

   Radera
 6. Logisk slutsats att det är svårt att dra säkra slutsatser på spretig data.

  Ändå verkar bettingbolagen åtminstone antyda liknande resultat som fås i enkäter på bloggen, dvs att M är favoriter att bilda regering trots att de rödgröna ev kan bli större, samt att SD mycket väl kan bli största parti. Om fem söndagar och drygt 3-5 timmar har vi facit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bloggens läsare är ju knappast representativa för svenskarna. T ex är 90+% av bloggens läsare män. Gissningsvis ser det likadant ut på bettingsajterna.

   Radera
 7. Går det att utläsa något från räntor/börsen hur marknaden prisar in valet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De svenska företagens lönsamhet påverkas rätt lite av valet, åtminstone på kort sikt. Så någon sådan effekt går nog inte att leta upp. Detta ser man tydligast när t ex opinionsundersökningar offentliggörs -- det leder nästan aldrig till någon marknadsreaktion, till skillnad från ekonomisk statistik.

   Oavsett regering kommer nog ekonomisk politik att vara någorlunda oförändrat. Det är som vanligt så att reformerna är små, små delar av den totala statsbudgeten sett från ett år till ett annat.

   Radera
 8. Sorry Lars, men här får du nog tänka ett varv till, det finns inget motsägelsefullt i att vänsterblocket spås bli större än Alliansen men att Moderaterna ändå har störst chans att inneha Statsministerposten. SD kan nämligen tänkas rösta åt ena eller andra hållet....

  SvaraRadera
 9. Omsättningen på denna bettingmarknad är för låg för att säga så mycket. Maxinsatserna vilka man kan ta del av i inloggat läge rör sig om hundralappar upp till ett par tusen som högst. Man kan också spela när nya opinionsundersökningar publiceras då sajterna inte bevakar detta alls utan snarare litar på sina marginaler och justerar när det kommer in spel. Som alltid när man bettar är det ju de högsta oddsen på marknaden som är intressanta. Att det inte är lönsamt att spela alla alternativ på största parti kan man konstatera efter att ha läst oddsen 1,90 och 2,10 då Moderaterna har teoretisk möjlighet. Övriga alternativ är att betrakta som danationsknappar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte typ samma sak, även fast jag inte vet vilka bookies han kollat oddsen hos så är maxinsatserna garanterat väldigt små, det leder då också till att enbart småspelare satsar pengar där. Såna har ofta också bara konto hos en bookie, och det ihop med små insatser gör att oddsen kan spreta mer än det gör på större marknader.

   Radera
 10. "Ser man till största koalitionerna ger ena sajten 1.8 för s+mp+v, 1.90 för m+l+c+d och 21 för sd, vilket motsäger regeringsoddsen, som går till M. "

  Various ligger ligger motsägelsen? Är det bara jag som inte hänger med i cornus tankebanor, eller är det bara något han missförstått?

  SvaraRadera