Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2018-08-08 17:53

Tio år sedan Georgienkriget - och ännu har inte Sverige återrustat

Det är nu tio år sedan Georgienkriget och den ryska Kreml-diktaturens invasion långt in i Georgien. Sedan dess utökade Ryssland sin ockupation av landet till 17% av arealen, efter att ha bombat och ockuperat flera städer långt in i Georgien. Georgien är bara ett av tre länder Ryssland i strid mot folkrätten ockuperar i Europa.
Berget på bilden ligger inne i det av Ryssland ockuperade Abchasien. Foto taget från den georgiska sidan. Personer som besökt de ockuperade områdena släpps inte in i Georgien, och de ryska ockupanterna är noga med att stämpla passen vid besök på ockuperade områden.
När Göran Perssons socialdemokratiska regering slutligen lade ner det svenska försvaret 2004, efter att kraftigt bantat det redan 1999, sades det att Sverige skulle få tio års förvarning och hinna återupprusta när diktaturen i Ryssland återigen blev aggresiv.

Så har inte skett. Så sent som 2012 sade försvarsutskottet Cecilia Widegren (m) att Ryssland drar sig österut och att Europa är säkrare än på länge, efter en propagandaresa i Ryssland. 2014 invaderade Ryssland Krim och sydöstra Ukraina och har sedan dess ockuperat 9% av Ukraina.

Ändå fick Sverige den slutliga varningen vid Georgienkriget 2008, nu för tio år sedan. Efter att sydossetiska separatister, som provokation för det planerade ryska angreppet, angrep och sårade georgiska poliser långt in i Georgien den 1:a augusti, samtidigt som Ryssland flyttat fram stora styrkor till den georgiska gränsen, gick Georgien i fällan och slog tillbaka mot de osettiska terroristerna, som i sin tur började skjuta med artilleri in i Georgien. Separatisterna evakuerade även civilbefolkningen i gränsområdet som förberedelse för det ryska angreppet.

Striderna inleddes på allvar den sjätte augusti med massiva artilleridueller mellan "separatisterna" (ni vet precis som i sydöstra Ukraina kan man köpa artilleri och stridsvagnar på motsvarande ICA i Georgien) och Georgien.
Artillerigranatdisken på Georgiens motsvarighet till ICA.
Detta var vad de samlade ryska trupperna väntade på och under den sjätte augusti strömmade de in i Sydossetien från sitt väntläge i bergspassen.

Det fullskaliga kriget bröt ut den 7:e augusti. Ryssland bröt in och bombade bland annat städer som Zugdidi och Gori, som låg nära gränsen till de områden som Kreml ockuperade sedan tidigare, men också huvudstaden Tblisi och nästan hela vägen ner till gränsen mot Armenien.

Den ryska offensiven ockuperade Gori, men Kremls trupper bröt in desto längre ute vid Svarta Havet, där man bombade och ockuperade bland annat Zugdidi, Khobi, Senaki och hamnstaden Poti.
Zugdidi bombades och besköts med artilleri av Ryssland, intogs och ockuperades, men återlämnades tids nog till Georgien.
Ryssland gjorde också en offensiv in i Kodari-dalen i Abchasien, som fortfarande hölls av Georgien, och kastade ut de georgiska trupperna.
Marknaden i Zugdidi.
Enligt Wikipedia dödades 180 georgiska militärer och poliser och 947 sårades. Ryska militära förluster ska landat på 170 dödade och 354 sårade.De georgiska civila förlusterna blev 224 dödade civila, 15 saknade och 547 skadade. Åtminstone 200 000 georgier fördrevs från sina hem i den efterföljande etniska rensningen som Ryssland genomförde. 30 000 sydossetier ska ha flyttat till Ryssland.
Svarta Havets stränder strax söder om Poti, som också intogs och ockuperades av Ryssland, där man sänkte resterna av den georgiska flottan i sin hamn.
Ockupationen av 17% av Georgiens territorium kvarstår än idag och den militära närvaron är påtaglig, i synnerhet OSSE:s gränsövervakare. Eftersom Ryssland har veto i FN:s säkerhetsråd tillåts ingen fredsbevarande FN-trupp.

Georgien har dock gått vidare och har en blomstrande växande ekonomi i de icke-ockuperade områdena. Landet har världens tredje lägsta brottslighet, och är oerhört gästvänligt för turister. Det är bara en tidsfråga tills det börjar gå direktcharter till Batumis stränder vid Svarta Havet. Det är renare, finare och avsevärt billigare att besöka Batumi än traditionella solorter EU.
Batumi i oktober. Lågsäsong, men fortfarande badbart i Svarta Havet, och gott om hotell och restauranger till priser man inte sett sedan murens fall 1989.
Sverige borde återtagit försvarsförmågan redan med start 2008, men uppenbarligen behövde Ryssland upprepa sin invasion och ockupation i Ukraina innan svenska politiker alls vaknade. För en riktig svensk upprustning krävs det tyvärr antagligen att Kreml invaderar och ockuperar ytterligare ett land i Europa.
Gatuskylt i Batumi.
En semester till Georgien kan starkt rekommenderas och är ett långfinger i ansiktet på Kreml.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

86 kommentarer:

 1. Ja, tänk att stiga ombord på en IL-62 och känna nostalgiska "vibbar" på en charter till den georgiska Svarta-Havskusten...

  Hade Putin inte lagt fingrarna i blöt så hade Krim kunnat bli en charter-hit i stil med den bulgariska Svarta-Havskusten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Il-62 är för kass för att flyga till EU, kompis. Isåfall får du flyga till Moskva och kliva på en il-62 där.

   Radera
 2. Ryssland är ju gigantiskt, och sånt som händer långt i öst och sydöst kanske inte eldar upp svenskar särskilt mycket. Personligen orkar jag inte ens kolla upp var Georgien ligger. Bryr mig således nästan inte alls om vad som händer där. Men det är ju positivt att de kanske skall få charterresor, vilket är något som heller inte intresserar mig alls. Men kul att det går bra nu.

  SvaraRadera
 3. "Striderna inleddes på allvar den sjätte augusti med massiva artilleridueller mellan "separatisterna" (ni vet precis som i sydöstra Ukraina kan man köpa artilleri och stridsvagnar på motsvarande ICA i Georgien) och Georgien."

  Ang separatister så ser väl sig många Osseter och Abchaser sig inte som Georgier. Så istället för att sätta separationstecken kring ordet kanske bättre vore att fördöma att Ryssland använder etniska konflikter för sin imperialism (Söndra och härska). (T.ex. är väl delningen av Ossetien mellan Ryssland och Georgien under sovjettiden ett sätt att hålla de små republikerna på plats (Sak samma med t.ex. Nagorno Karabach i Azerbadjan). Detta till trots, mer pengar till försvaret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast osseterna är rätt fräcka, 30 procent utövar nån hednisk polyteism.

   Radera
  2. Jo enligt denna artikel så påminner deras folktro och seder om Avesta, betyder det att de sjunger "Fön't ja en körv" vid religiösa ceremonier tror du?

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Osseter

   Radera
  3. Stämmer att Ryssland underblåser konflikten mellan Armenien och Azerbaijan. De "spelar på båda sidor", alltså stötter båda parterna, och om nån inte dansar tillräckligt väl efter Rysslands pipa så dras stödet in och andra sidan vinner. Detta råkade Armenien ut för några år sedan, då de ville närma sig EU likt Georgien och Ukraina. Ryssland drog åt tumskruvarna och därför ligger Armenien några år efter GE och UA avseende EU-integration. De fortsätter dock sträva efter detta och mycket möjligt att det kommer accelerera snabbare nu efter den fredliga "velvet revolution". Stor humor när arga obeväpnade civila armeniska bybor nyligen stoppade, omringade och omhändertog ett ryskt armeförband som bestämde sig för att försöka ändra normalbilden genom att öva oanmält på armenisk mark (med intressant tajming, strax efter velvet revolution): https://www.rferl.org/a/armenia-panik/29374478.html

   Radera
 4. Maten är nog bra. Alla ryssar springer på georgiska restauranger i Ryssland, så jag antar att maten i själva Georgien är jättebra. Shaslik, kachapuri, khinkali osv osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har hört att vinet ska vara bra.

   Radera
  2. Georgien var typ Sovjetunionens Italien, fantastisk mat och underbara viner. Än idag så vill ryssarna äta georgiskt.

   Radera
  3. Cornu: Jag har hört att det finns Georgiska viner som är så pass hög kvalite på att de säljs endast till Rysska rika oligarker. Att de köper alltså upp allt som produceras av just den sorten?
   Hörde av en bekant som hade läst det någonstans att just Georgien har (faktiskt) världens bästa viner och att just dessa är de som Ryssarna köper. Det når aldrig andra alltså.
   Vet du om det stämmer?

   Radera
  4. @mr.Knowit All: Klart det inte stämmer. Du hör väl själv hur det låter? Det sagt så är det ju känt att det finns goda georgiska viner i olika prisklasser, och säkerligen säljs vissa av dem till rika ryssar precis som dessa rikisar köper dyra viner från Frankrike och andra länder.

   Radera
 5. Upprustningen som behövs finns det med all sannolikhet inte pengar till. Alltså chansar man på att inget händer och gör inget. Göra inget är som alla känner till, gratis i ett kortare perspektiv.

  -Inget unikt för försvaret, detsamma sker inom polisen, skolan, infrastrukturen och (vilket påvisats bortom allt tvivel nu senast) brandförsvaret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nån som vet hur mycket Sverige spenderar på olika genderinitiativ, genderforskning mm? Undrar hur mycket pengar det finns att hämta där.

   Radera
  2. Eftersom det fortfarande verkar finnas folk som inte håller med, anser nog en del att det spenderas för lite.

   Nu tog för övrigt separatisterna i sameland och höjde insatsen med hjälp av mp. Om jag minns rätt infördes möjligheten att konfiskera land på etiska skäl i senaste grundlagsändringen. Kan det finnas ett samband? Svenskar i områden med naturresurser i Norrland akta er!

   Radera
 6. Jag misstänker att Sverige följer en ytters utstuderad strategi, dvs tanken är att den lede fienden skall bli hjälplös av skratt när denne får höra att de skall möta den oövervinnerlige svenske krigaren. Pride marschen är ett gott exempel, tänk hur de homofobiska ryssarna skulle bli förskräkta om svenska försvaret i full Pride utstyrsel skulle marschera upp mot ryssen :)

  Jag menar, det måste finnas någon sort av tanke bakom en dylik katastrof som det svenska försvaret. Det kan bara inte handl om den traditionella svenska "slåss till sista finne, sedan villkorslös kapitulation" strategien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är väl snarare så att Ryssland har Prideparad varje dag eftersom ryska män alltid festar, bär handväska och går omkring med bar överkropp.

   Radera
  2. På vilket sätt är det svenska försvaret en katastrof GS?

   Radera
  3. Katastrof är kanske att ta i, men det Svenska försvaret är dåligt rustat (un intended) för en högintensiv konflikt (aka krig) på vårt eget territorium.

   Radera
  4. Jag kan inte hålla med dig riktigt gbd. Vi har ett modernt flygvapen, en flotta med ubåtar och mycket välövade och stridsvana soldater. Sverige har ju aldrig sedan 1800-talet haft så många inom försvarsmakten som faktiskt varit i krig.

   Radera
  5. Vi har en FM med vissa delar har en del mycket moderna system och ett litet antal individuellt välövade soldater MEN det finns många svaga punkter som en fiende lätt kan utnyttja t.ex. dåligt samövade förband på högre nivå, ett flygvapen som saknar förmåga att sprida ut sig från sina fredsbaser, låg numerär och allvarliga rekryteringsproblem. Dessutom så är mycket av den erfrenhet som erhållits INTE från en högintensiv konflikt.

   Radera
  6. Gbd crvx: Tror du att det du skriver ut om svagheter är tröskelhöjande eller tröskelsänkande? Stärker det försvarsviljan eller stärker det moralen hos en potentiell angripare ? Det finns absolut brister hos FM och mycket att utveckla, inte minst numerären. Men en del av det du skriver var kanske aktuellt för 4-5 år sedan. FM och dess många engagerade anställda har inte suttit på händerna de senaste åren. De har gjort vad de kunnat med de resurser de fått (som tyvärr varit alltför små). Flygvapnet saknar verkligen inte förmåga att verka utanför fredsbaserna. De kan verka från f.d. flottiljer, gamla reservbaser, civila flygplatser och vägbaser. Detta har utvecklats och övats senaste åren. Basskydd har då också funnits. Möjligheterna var man kan verka är stora. Därmed inte sagt att allt är perfekt och färdigutvecklat men förmåga saknas verkligen inte.

   Radera
  7. Persson, du har helt rätt. Det är en fin linje mellan att öka medvetenheten, sporra till åtgärder å ena sidan, och att inverka demoraliserande å andra sidan.

   Det är inte alltid helt lätt att avgöra vad som ger vad.
   Det gäller att ha koll på fakta och formulera knivskarp kritik i lagom dos.

   Radera
  8. " Tror du att det du skriver ut om svagheter är tröskelhöjande eller tröskelsänkande? Stärker det försvarsviljan eller stärker det moralen hos en potentiell angripare ? Det finns absolut brister hos FM och mycket att utveckla, inte minst numerären. Men en del av det du skriver var kanske aktuellt för 4-5 år sedan. " Mina tidigare inlägg var inte ett angrepp på FMs anställda. De gör säkeert så br de kan med möjliga resurser, men de jobbar i en organisation som länge varit kroniskt underfinanserad (sedan finns det också ett problem med för snabbt utbyte av viss utrustning men det är en annan diskussion. Det har säkert hänt saker men fortfarande är det långt till en adekvat organisation. Sedan om det är trökselhöjande eller sänkande, vet jag inte men att skönmåla saker och säga att allt är bra när brister finns förstår jag inte vad det skulle ge.

   Radera
  9. Gbd crvx:Skönmåla behöver man inte göra men att beskriva det sämre än det är och med inaktuella uppgifter var det jag reagerade mot. Om vi har en försvarsdebatt där vi ständigt sågar vårt försvar sänder vi också en signal utomlands att det bara är att obehindrat anfalla Sverige och utnyttja vårt territorium vilket det inte är. I andra inlägg nämns det om Hitler som av olika anledningar fick sin tröskel sänkt för att anfalla Sovjetunionen. Räknade inte med mycket motstånd.
   Försvarsbloggaren Wiseman skrev på flygvapenbloggen i december 2017 om de massiva anfall Sverige övar på att kunna göra mot en landstigningsstyrka. Saker utvecklas.
   För övrigt anser jag att denna blogg har en bra balans när det gäller kritik mot brister och att inte svartmåla. Ett mycket läsvärt inlägg finns från 14/1 i år om det efter en artikel i DN om att svenska armén skulle vara chanslös.

   Radera
  10. Tja, även om det går åt rätt håll så är det långt kvar och det går alldeles för sakta. Vidare så är jag ganska säker på att stormakten, har ganska bra koll på läget och påverkas nog inte vad jag skriver på en bloggs kommentarsfält.

   Radera
 7. Georgien krymper för varje månad/år...

  Borderization:
  https://youtu.be/L69KoHbFLFA?t=900

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp, ryssarna smyger fram gränsstängslet hela tiden. "The creeping occupation"...

   Radera
 8. Cornu slarvar med historieskrivningen. Det var Georgien som inledde kriget, med ett angrepp in i Sydosetien. Micheil Saakasjvili, hade räknat med stöd från väst, som dock uteblev. En EU rapport, fastslår dessutom, att det var georgiska förband, som inledde striderna. Vid tillfället, fans en fredsbevarande bataljon i Sydossetien, som var en mixad bataljon, av georgiska och ryska soldater. Att ryssarna sedan överreagerade, är en annan historia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bullshit. Du sprider Kremls propagandaberättelse. Händelseförloppet är numera helt uträtt.

   Radera
  2. Ryska divisionerna stod redo vid gränsen, provokationerna mot Georgien genom angreppen mot poliser och efterföljande artilleribeskjutning var för att få Georgien att anfalla så ryssarna kunde gå in. Det tar flera veckor att samla de styrkorna i bergspassen, och de stod redo.

   Radera
  3. Skrev han inte det, men att det var ett framprovocerat anfall?

   Radera
  4. Nej, han påstår att Georgien inledde kriget. Så var det inte. Ossetierna inledde (sannolikt på uppmaning av Ryssland, som stod redo med massiva truppansamlingar för att omedelbart gå över gränsen), genom attacker mot georgiska poliser, när georgierna svarade så anföll ossetierna med artilleri köpt på georgiska ICA och så eskalerade det.

   Radera
  5. Men just i fallet osseterna så förkarade de sig självständiga redan 1990 i samband med Sovjetunionens fall och kan mycket vväl ha vapen från gamla arsenaler/mobförråd. Jag tror det finns en skillnad mellan Ukraina och Georgien, där Ukrainaseparatisterna är skapade av Ryssland medan i fallet sydossetien utnyttjar ryssland en befintlig konflikt för sina egna syften. Oavsett detta om det handlar om ett av osseterna framprovocerat krig eller om det var den Georgiske presidenten som försökte vinna framgång genom ett kort segerrikt krig så kunde inte Ryssland ha haft den framgång de haft om de inte varit förberedda då uppmarschvägen är en tunnel med begränsad kapacitet.

   Radera
  6. Det är inte ofta jag uttrycker mig såhär, men i detta fallet snackar Cornu skit. Jag jobbade själv i Georgien före kriget och är väl förtrogen med, hur situationen såg ut då. Jag har fortfarande vänner från Georgien, jag har vänner som fortfarande jobbar i Georgien, jag har vänner som är gifta med georgier. Vi är alla samstämmigt överens om att det var Georgien som inledde aggregationerna. Att ryssarna många gånger, provocerat georgierna, har jag själv beskådat. Bl.a. med ryskt flyg som bombat i de norra delarna av Georgien. Men detta var då kopplat till konflikten i Tjetjenien, där man bombade rebellbaser inne i Georgien. Men läs gärna denna text, som är en bra sammanfattning av EU rapporten. http://forumeurasien.org/2009/10/01/eus-rapport-om-georgienkriget-they-have-all-failed/

   Radera
  7. @cornu, här skulle jag verkligen vilja få en kommentar från dig gällande det som Kenneth nämner.

   Någon har uppenbarligen fel i detta, men vem?

   Radera
  8. @kenneth tack för länken. Här är min efterforskning http://ensvensktigerinte.blogspot.com/2018/01/missuppfattning-om-rysk-georgiska.html

   Radera
  9. Krävs en hel uppsats för att diskutera det egentligen men nej, den som inledde aggressionen var de ossetiska rebellerna (som bara finns för att Ryssland stöder dem).

   De hade beskjutit civila med artilleri i ungefär en vecka, när Georgien ingrep (på sitt eget territorium) för att försöka sätta stopp för det. Det ingripandet var måhända väl kraftigt och Ryssland fick då en anledning att ingripa.

   Radera
  10. @Tiger Tack. Det du skriver där, styrker det jag skriver. Du skriver även om Abchasien, som är en helt annan historia. Där har georgierna aldrig kunnat hävda sitt territorium, då det hela tiden stått under rysk kontroll. Det fanns under min tid i Georgien, två "fredsbevarande" bataljoner där, båda ryska.

   Radera
  11. Även intressant att Lars lyfter fram Batumi. En mycket trevlig stad vid Svartahavskusten. Batumi är huvudstaden i utbrytarrepubliken Adzjarien. Redan tidigt 2000-tal, slutade provinsen leverera in skatter till centralmakten i Tblisi och är en autonom provins. https://sv.wikipedia.org/wiki/Adzjarien Georgien är ett väldigt fragmenterat land, som är väldigt svårt att hålla ihop.
   Även provinsen Kachetien, är ett problematiskt område, där risk för separation från centralmakten, förelegat flera gånger.

   Radera
  12. Adzjarien är ingen "utbrytarrepublik" vilket nån som skryter med kännedom om landet borde veta.

   Radera
  13. Dessutom oavsett om det sydossetiska utbrytarna är "genuina" eller ej, så är det uppenbart att RF använder konflikter i området för att stärka sin position. Medvedev sa ju i "All the Kremlin's men" att syftet var att öka missnöjet med Georgiens president så att han avsattes och när de ryska styrkorna mer agerar som separatisternas arme istf fredsbevarande trupp så blir RFs syfte ganska klart.

   Radera
  14. Ja, jag borde ha satt citationstecken, runt utbrytarrepublik. Dock kvarstår, att provinsen har ett så stort självbestämmande, att den utan svårigheter kan benämnas autonom. Dock, var det väldigt nära, att de bröt sig ut helt, runt -03/-04

   Radera
  15. Ryssland stod redo i anfallsordning med massiva förband från alla deras truppslag och genomförde en koordninerad invasion på flera fronter samtidigt.

   Vad du än tror Kenneth, så är det absolut inget som spontant arrangeras på några timmar som ett slags svar till Georgien. Det är naivt. Det kräver flera veckor och kanske månader av preciserad planering och truppsammandragningar.

   Radera
  16. Även de amerikanska delstaterna har stort självbestämmande, men ingen kommer av den anledningen på tanken att beteckna Wyoming som en utbrytarrepublik eller "autonomt". Det finns liksom ingen diskussion om att de tillhör förenta staterna. Samma sak här, oavsett hur mycket du vill vrida på sanningen.

   Radera
  17. För övrigt kan man ju säga att det svåraste hindret för att förhindra utbrytarrepublker verkar vara den geografiska närheten till Ryssland. Nästan alla dess grannländer har haft konstiga separatiströrelser som hetsat med inbördeskrig.

   Ngra tankar om varför det kan vara så, tro?

   Radera
  18. @Ben Dover: OM Wyoming slutar betala in skatt till den federala myndigheten kan man benämna den som autonom. Så är inte fallet nu.

   Radera
  19. Det är din hemmasnickrade definition på autonomi. Svammel.

   Sen skulle jag väldigt gärna vilja se en aktuell källa på att det verkligen förhåller sig så med Adzjarien.

   Radera
  20. Ska du komma med påhittade invändningar kan du ju dessutom gärna bemöda dig om att svara på min fråga.

   Radera
  21. @Ben Dover: Om du nu ska in på strikta definitioner så är det faktiskt så att Wyoming redan är autonomt i sin funktion eftersom de kan stifta egna lagar, men benämns inte så eftersom den är en del av en federation. Hade Wyoming däremot varit en del av Sverige och styrts så som det gör nu hade det likt Grönland kallats autonomt.

   För övrigt stor skillnad på utbrytarrepublik och autonom.

   Radera
 9. Hur reser man då enklast och billigast till Georgien?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sist jag kollade fick man byta i Warzawa eller Turkiet. Går inga direktflyg. Kolla Google Flights.

   Radera
  2. Packa dock värdesakerna i handbagaget...

   Radera
  3. Jag åkte Arlanda - Kiev 4 pers för 7000 kr(flyg). 14 dagar i Georgien var fantastiskt, underbara människor, fint land, bra mat, intressanta vyer att se och fina stränder. Visst fattigheten syns överallt - men för oss är det billigt där!!

   Radera
 10. Hur ser det ut med språkkunskaper? Det är nog inte många turister som pratar georgiska. Och säkert inte smart att försöka sig med att prata ryska...

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Batumi finns alla gatuskyltar på två språk - georgiska och engelska (men inte på ryska). Georgierna är oerhört gästvänliga - en anekdot är att om du står med en karta eller mobil och verkar vilse, så kommer georgierna rusande. Inte för att råna dig, utan för att hjälpa dig även om de inte kan språket.

   Lägger upp en bild på gatuskylt i inlägget strax.

   Radera
 11. En av världshistoriens grymmaste despoter kom från Georgien. Jag tänker förstås på Josef Stalin som jag nyligen såg en dokumentär om på SVT. Ganska otroligt egentligen att många ryssar idag hyllar Stalin som en av världshistoriens största ledare, till och med före Putin. Men det är klart, Stalin var ju den som besegrade Hitler och nazismen tack vare enorma uppoffringar från det sovjetiska folket. Att han samtidigt beordrade mord på sina politiska motståndare, och lät flera miljoner av sin egen befolkning svälta till döds eller arbeta till döds i gulag-lägren, verkar ryssarna inte bry sig om. Vinnarna skriver historien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korkskallen Stalin skapade i princip WW2 genom att ge Nazityskland fria händer och ryggen fri att ta kål på västmakterna. Utan Stalins pakt med Hitler så hade Hitler aldrig vågat satsa på att rikta 90% av Wehrmacht västerut 1940.

   Stalin själv skapade tillfället för Hitler och det totalkorkade anfallet mot Finland 1939 gav tyskarna bilden av att Sovjet kunde besegras.

   Hade Stalin agerat oberäknelig och ömsom lutat åt stöd för FR/UK och avhållit sig från att anfalla Finland och därmed visa graden av ansamlad inkompetens i Röda Armén så hade 20-25 miljoner sovjetiska liv sparats.

   Hitler hade aldrig vågat gå varken väster eller österut om denne kunde påräkna fiender vid Tysklands gränser i båda väderstrecken samtidigt som ju blev fallet 1944 - 45 med känt resultat.

   Radera
  2. Alltid ett gott inslag att läsa dina inlägg Abbe.
   Thumbsup.

   Radera
 12. Putin vill att ryssarna ska ha lebensraum. Skillnaden mot Hitler är att han genomför det i långsammare takt. Det blir inte like mycket protester då.

  Krim ockuperades 2014 och bron är nu byggd. Är nog dags för Putin att slå till på nytt snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Medans Ukraina leds av nynazister...

   Radera
  2. Ja, Ukraina har ju invaderat många länder.

   Eller inte. Du ljuger. Varför gör du det?

   Radera
  3. @BD https://www.reuters.com/article/us-cohen-ukraine-commentary/commentary-ukraines-neo-nazi-problem-idUSKBN1GV2TY
   https://www.strategic-culture.org/news/2018/08/07/this-real-americanized-nazi-dominated-ukraine.html

   Radera
  4. Reutersartikeln stöder inte det du påstår.

   Den andra artikeln är mest svammel.

   Du är en lögnare, t o m om man utgår från det du själv framlägger som stöd för dina påståenden.

   Du är pedofil. Min källa? Den här: www.disney.com

   Radera
  5. 1. Generellt, svepande påstående om att media ljuger
   2. Blandar in Israel av nån anledning, det är ingen nynazistisk stat.
   3. Svepande påstående om att Ukrainas regering är rasistisk och fascistisk.
   4. Felaktigt påstående om CIA-iblandning på Maidan
   5. Helt overifierat påstående om att USA betalade prickskyttar på Maidan

   Det var dom tre första styckena, och bara ytligt. Jag kan nog komma upp i hundra punkter, men nu handlade det ju om att du var pedofil eller lögnare.

   Är du en pedofil, eller en lögnare? V g svara på frågan.

   Radera
  6. Jag medger att jag spetsade till det lite. Det jag menar är att högerextrema tillåts (tvingar till sig eller inbjuds) till att påverka Ukrainas inriktning mha våld eller hot om våld i nynazistik skrud.

   Rueters: Första stycket "far-right vigilantes who are willing to use intimidation and even violence to advance their agendas, and who often do so with the tacit approval of law enforcement agencies."

   strategic-culture:
   - Media är väldigt ofta inte ärliga, framför allt i USA när det gäller Geo-politiska skeenden. Irak 1 och 2, Afganistan, Libyen ... (men jag förnekar inte att Ryssland har egna sätt att mobilisera sina medborgare och andra).
   - Israel är allierad med USA och USA stödjer Ukraina mot Ryssland. Bara för man inte har samma ideologi betyder det inte att länder inte stödjer alla möjliga grupper. Tex USA-Talibanerna på 80-talet.
   - Att det var en kupp är många ense om, kanske inte specifikt CIA (är i princip omöjligt att binda CIA till något brott, pga sätter de arbetar)

   https://www.quora.com/Is-there-any-credible-evidence-that-Ukraines-2014-revolution-was-due-to-a-CIA-coup

   Radera
  7. Ryssland attakerade som en våldsverkande tjuv Ukraina. Ryssland har inget att skaffa i Ukraina, bara att för Kremls tjuvpack att ge sig av och koncentrera på att få Ryssland att fungera istället, så fattigpensionärerna i Jekaterinenburg slipper äta kattmat.

   Radera
  8. Nej, du ljög.

   Majoriteten i parlamentet utgörs av "Solidaritet" och "Folkfronten". Solidaritet är ekonomiska liberaler, Folkfronten är visserligen högerkonservativt, men inte i närheten av nynazister. Övriga partier är i opposition, och styr därmed inte landet.

   Ditt påstående om att Ukraina styrs av nynazister framstår därmed som helt igenom lögnaktigt. Ditt påstående att det finns några högerhuliganer innebär knappast att de styr nationen.

   Lögnare. Nu återstår alltså frågan om VARFÖR du ljuger. Har du betalt för att ljuga, eller sprider du lögnerna gratis? Kan du upplysa oss i den frågan?

   Radera
  9. Har de ens råd med kattmat i Jekaterinenburg?

   Radera
  10. @EnSvenskTigerInte: Sluta sprid lögner. Ukraina leds av Poroshenko och hans parti i parlamentet och deras koalitionspartners varav inga är nynazister. Ukrainas statsminister Groysman är jude. Så knip igen och kryp tillbaka till dina masters i Kreml.

   Radera
  11. Att säga att Ukraina styrs av nynazister är som att säga att Sverige styrs av nynazister för att vi har en organisation som heter NMR vilka då och då gör aktioner. Det är knappast de som styr landet. För övrigt finns det gått om nynazister i Ryssland. Varifrån tror du NMR får sina pengar? Hint: nynazistiska ryska imperierörelsen.

   Radera
  12. Att Euromaidan skulle varit en kupp är ännu en total lögn. Det var ett folkligt uppror "underifrån" där obeväpnade civila gick upp mot beväpnade specialpoliser som sköt rakt in i folkmassorna.

   Sen komer EnSvenskTigerInte med nästa lögn om att Euromaidan skapades av CIA. Det är såklart skrattretande. Som att CIA skulle ha i sin tjänst tiotusentals random ukrainare som var beredda att offra sina liv genom att obeväpnade storma fram mot Yanukovich krypskyttar. Seriöst alltså, sluta läs nyheter från ryska propagandakanaler så slipper du göra bort dig.

   Radera
  13. BenDover. Det är så jäkla fint att se dig igen :D

   #uppskattarmktidag

   Radera
  14. Kattmat, är åtminstone i Sverige, lika dyrt som filé. De har det bra de där ukrainska pensionärerna?

   Radera
  15. Det var ryska pensionärer som avsågs. Sanktionerna börjar bli jobbiga. Jekaterinburg är Rysslands tredje stad. Rysk kattmat är inte filé-standard :)

   Radera
 13. Lars V - Vissa av det du skriver är underhållande och ibland träffar både bloggen och böckerna men med stort inslag av paranoia och överdrifter. En svensk variant av Alex Jones och den underhållningen uppskattas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Drog du den texten genom Google Translate eller?

   Radera
 14. Intressant artikel i Washington Post av Condoleezza Rice om Georgien-kriget igår.

  https://www.washingtonpost.com/opinions/russia-invaded-georgia-10-years-ago-dont-say-america-didnt-respond/2018/08/08/ba4279d4-9b3e-11e8-8d5e-c6c594024954_story.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon skriver "I told Lavrov that the American secretary of state and the Russian foreign minister couldn’t have a secret conversation about the overthrow of a democratically elected president." Vilket skämt. Har alla andra kupper USA legat bakom planerats offentligt?

   Radera
  2. Kreml gör för det mesta det de är bäst på, att stjäla andras mark. Maskirovka med teater är standard för att få den ryska hemmapubliken och naiva duktiga idioter i väst att köpa "casus belli".

   Allt från skotten i Mainilla vid Finlands gräns 1939 till dagens våldtäkter på Georgien och Ukraina.

   Radera
 15. Jo, det är givande med diskussioner. Och slutar man prata återstår bara våld.

  SvaraRadera
 16. Varför skriver du om Georgien och inte om Lybien eller Irak det finns väl massor om du läser på lite. Nej juste det får man inte skriva om i Sverige, det var jo demokrati man försökte skapa, hur fan kunde jag glömma det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lockerbie-Khadaffi fick skott i magen av sitt eget folk. Vad är problemet med det?

   Att sedan Sovjet/Ryssland tappade en lakej var ju bara grädde på moset.

   Att det är kaos där är ju trist, men det har ju inget med Rysslands våldtäkt på Georgien att göra.

   Radera