Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2018-08-19 18:55

Söndagsenkät: Vilka partier får plats i riksdagen efter valet?

Dags för en liten söndagsenkät. Vilka partier tror du kommer sitta i riksdagen tack vare valet i september 2018? Svara nedan.
Vilka partier ska få sitta här efter valet?
Frågan är alltså vilka partier som kommer utgöra riksdagen efter årets första riksdagsval den 9:e september 2018? Eventuellt omval hinner inte organiseras redan i september, så ni behöver inte anmärka på det.

Svara iaf nedan.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

78 kommentarer:

 1. Tror tyvärr att det verkar som att KD hänger sig kvar. En hårsmån över 4% :(

  MP hänger sig garanterat kvar, strax över 5%

  L strax under 5%

  SD kan mycket väl baxa sig upp mot 25% :(

  S runt 25%

  M under 20%

  C gör ett starkt val. Över 10%.

  V gör också stark val. En bit under 10%

  (ja, jag är medveten om att summan av alla siffror ovan är mer än 100%. Det är bara ett gäng killgissningar.)

  Kommer bli en riktigt stökig period politiskt. Kommer krävas att representanter från alla partier beter sig som vuxna och arbetar för att hitta lösningar tillsammans på ett sätt som gagnar Sverige. Såatteh... Lycka till allihopa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. S+M kommer regera ihop och peka finger åt svenska folket haha :D

   Radera
  2. Inga problem att summan är mer än 100 %, eftersom valdeltagande är strax under 80 % men 100 % har en åsikt så håller logiken...

   Utjämningsmandaten kan faktiskt ge en större andel i riksdagen än vad ett parti fått nationellt i andel.

   Radera
  3. Det tycker inte Löfven heller:

   https://www.youtube.com/watch?v=lNJYnKRxl4w

   Radera
  4. Hellre KD än "islamistkramarna" i MP...

   Radera
 2. Alternativ för Sverige for sure!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det finns ju inget sådant alternativ i listan.

   Själv tycker jag att det hattas runt för mycket så mösspartiet borde återbildas.

   Radera
  2. Va?! Finns inte det alternativet med i listan?
   Det märkte jag inte.

   Eller var det därför kanske jag lade till det här i kommentarsfältet...

   Pajas.

   Radera
  3. Det var mest en pik till Cornu som nu skall tiga ihjäl AfS på samma framgångsrika sätt som hann teg ihjäl Sd!

   Och vad Stefan Löfven gör längst ner i ditt inlägg begriper jag inte alls, han skall ju bra bort!

   Radera
  4. Det blir Alternativ för Sverige för min del också. Obegripligt att Lars har med FI och MED som alternativ att välja på men inte AfS och inte ens ett "Övriga".

   Ska man bara kunna få välja på sådana partier som Lars tycker om eller åtminstone bara ogillar lite grann? Löjligt.

   Radera
  5. Hehe Mnils =).

   Då förstår jag! Ber om ursäkt för min misstolkning. Gick över mitt huvud denna gång.

   an gående pajasen, kan inte annat än hålla med!

   Mikael N. Lars är globalist. Så länge som SD var ett ärligt hot mot globalisterna hade han inte med dem heller på grund av "svansen". Nu när SD är cooptade och därmed inte längre ett hot utan en del av åttaklövern så vägrar han i stället ta med AfS som är den nya blåslampan på globalisterna, på grund av...."svansen".

   Radera
 3. Rösta på V för ett rättvist samhälle!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan ju råda rätt delade meningar om ifall v verkar för ett rättvisare samhälle...

   Radera
  2. Finns det något annat parti som gör det då?

   Radera
  3. Toni är gissningsvis ironisk.

   Radera
  4. Rättvisa är väldigt subjektivt. Vänsterns rättvisa är inte vad jag definierar som rättvisa iaf. Men jag antar att du är ironisk, svårt att veta, och det går inte att läsa mellan raderna heller eftersom du bara skrev en rad.

   Radera
  5. Klart att uppfattningen av rättvisa är subjektiv. Jag kan tycka att det är lite "orättvist" att dom resursstarka som köper sitt boende blir subventionerade för 30% av räntekostnaden medan dom resurssvaga får betala fullt pris för att hyra sitt boende. Samtidigt tycker jag också att det är orättvist att någon som aldrig jobbat i Sverige kan få ungefär samma pension som någon som jobbat hela sitt liv i Sverige.

   Radera
  6. Vänstern har i praktiken varumärkesskyddat rättvisa. Det skulle ju lika gärna gå att argumentera för att det mest rättvisa är att alla betalar lika mycket skatt i %. D.v.s. ingen procentuell progressivitet. Sanningen är att det inte finns någon rättvisa här i världen.

   Radera
  7. @Toni Višnjić

   Nåt som jag tycker är orättvist är alla unga som inte kunde vara med på bomarknaden i tid pga låg ålder och som ofta behöver maxbelåna sig på en osäker arbetsmarknad. Men annars tycker jag att spelreglerna varit lika för de flesta. Att man inte vågade köpa och gått miste om stora prisökningar och ränteavdrag och andra subventioner mm, och tvingats hyra sitt boende till ockerpriser är en helt annan sak och har inget med rättvisa att göra.

   Att en nyanländ pensionär med äldreförsörjningsstöd har det bättre än en som jobbat och betalat skatt i 40 år är bara helt absurt, och säger väl lite om våra politiker och vad dom tycker om oss svenskar.

   Radera
  8. Toni: det kan det nog också råda delade meningar om, men det var inte det jag påstod något om.

   Att något inte stämmer på alla andra gör inte att det stämmer på den återstående. Att andra partier har brister gör inte v på något sätt felfria...

   Radera
  9. Det är inte orättvist att subventionera lånekostnader, det är hål i huvudet.

   Radera
 4. Men hallå, var är AfS? Har det brunnit i huvudet på Wilderäng?

  SvaraRadera
 5. AfS känns som en runner up.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knappast va?
   De trängs med Fi och Med i "övriga"-gruppen med totalt 2,5%, varav Fi har 1-1,5%.
   Ser kört ut för samtliga i den gruppen.

   Radera
  2. Samtidigt har SD backat kraftigt i flera mätningar senaste tiden. Tappar de till sjuklövern? Knappast va?

   Radera
  3. På två veckor i augusti tappade SD 3,5 p/e i Sentios mätningar; det är lite suspekt, men inte oväntat då SD släppt många viktiga frågor den senaste tiden (homoadoptioner, öppen svenskhet, dubbla antalet kvotflyktingar, ja till tv-skatt mm). SD 2018 är inte samma parti som det var 2010 och kärnväljarna börjar tröttna på dom nu. Dom som hoppar på SD-tåget först nu är lite sent ute och säkerligen väldigt dåligt insatta i politiken.

   Radera
 6. AfS hahahhahahahaha jajomenvisstserru.... kan få några kommunplatser i någon flyby kommun i skåneland där de har fler än ett släktband till sina morsor. Att de skulle få komma in i riksdagen, vilket skämt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får se vilka som skrattar den 9 september.

   Radera
  2. Seså ta din psykofarmaka nu.

   Radera
  3. Kasselstrand och hans kotteri är Stockholmsbaserade än har något med Skåne att göra. Att AfS kommer in i kommunerna mellan Sjöbo och Örkelljunga är bara att glömma.

   Radera
  4. Ni visar bara på er egna ignorans...

   Oavsett hur liten chans afs har att komma in i riksdagen är den oändligt mycket större än den är att de kommer in i någon kommun.

   AfS ställer inte upp i något kommunval.

   Radera
 7. Hur blir det med det lokala Göteborgspartiet Demokraterna, som får 18,9% i en undersökning% Nu vet jag inte om undersökningen omfattar en hel valkrets. Men om det gör det, kommer de att komma in i riksdagen, då gränsen är 12% i en valkrets, för att komma in. https://www.val.se/svenska-valsystemet/rostrakning-och-valresultat/mandatfordelning.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Folk röstar inte på Demokraterna i riksdagsvalet.

   Radera
  2. Tyvärr görs rätt lite opinionsundersökningar på kommun- och landstingsnivå undantaget de stora kommunerna och så någon enstaka undersökning för landstingsvalet utfört för lokaltidningen i respektive landstingsområde (Göteborg är mer intressant än vanligt i år inte minst p.g.a. Demokraterna). Sverige är vad jag känner till unikt bland västerländska demokratier med att ha val till alla politiska nivåer samtidigt.

   Radera
  3. Göteborgs kommun hade 17 mandat 2014 och Västra götalands andra valkretsar(östra, västra, norra, södra) 42 st (totalt 59 mandat och 5 valkretsar). Om jag förstått rätt så får ett parti som har stöd av >=12% i en valkrets (säg GpD med 19% och Göteborgs kommun) rätt till 19% av de 17 mandaten.

   (0,19 x 17) x (310 / 349) = 2,869 riksdagsmandat bara för Göteborgs kommun; de 39 utjämningsmandaten är reserverade för partier som får >=4% i riksdagsvalet.

   Om jag inte helt missuppfattat det hela så skulle Göteborgspartiet Demokraterna kamma hem knappt 3 riksdagsmandat med 19% i Göteborgs stad.

   Även om GpD fick 19% i hela Västra götaland så skulle dom bara få knappt 10 riksdagsmandat. C:a runt 25% i samtliga 5 valkretsar skulle behövas för att komma in i riksdagen.

   Sen att det är ett lokalt parti så kan dom knappast hoppas på röster från resten av Sverige som KD kan, så det känns inte jättehoppfullt för GpD i riksdagen.

   Radera
  4. Ser inte att de är registrerade för riksdagsval. Just nu finns 29 hoppfulla partier: https://www.val.se/for-partier/partibeteckning/registrerade-partibeteckningar.html

   Radera
  5. Det är klart att de inte är, ingen normal funtad har en stad inkluderad i partinamnet om man vill in i riksdagen.

   Radera
  6. Från Wikipedia

   "Inför valet 2018 måste alla kommuner och landsting ta beslut om valkretsindelning, annars blir de automatisk en valkrets.[källa behövs]

   Efter den senaste ändringen av vallagen som trädde i kraft 2015 men som inte kommer att tillämpas förrän de allmänna valen 2018 finns det nu en spärr på två procent för kommuner som utgör en enda valkrets och en spärr om 3 procent för kommuner indelade i flera valkretsar.[5]

   Före 2015 gällde att kommuner med 24 000 personer eller fler måste delas in flera valkretsar."

   Radera
  7. Citerar Wikipedia igen.

   "Enligt vallagen (4 kap 12 §) gäller följande regler: Om en kommun har 36 000 personer eller fler som har rösträtt, får kommunen delas in i två eller flera valkretsar av kommunfullmäktige. En kommun som har färre än 36 000 personer som har rösträtt får delas in i valkretsar endast om det finns särskilda skäl för det.

   Inför valet 2018 måste alla kommuner och landsting ta beslut om valkretsindelning, annars blir de automatisk en valkrets."

   Känns inte helt ok. Nu ska alltså lokalpolitikerna aktivt behöva ta ställning om det vill att medborgarnas röster ska räknas som i förra valet?

   Mindre partier kommer få det ännu svårare att komma in i riksdagen nu om lokalpolitikerna inte orkar ta ställning, speciellt partier som aspirerar till riksdagen och som har stort stöd lokalt i större regioner.

   Sosseriet kände sig tydligen hotade redan 2015.

   Radera
  8. Etablerade partier har oförändrade spelregler givetvis; lagen stiftades primärt som ett osynligt extraskydd till den rådande samhällsordningen + att den inte kommer upptäckas av 95% av befolkningen och systemmedia kommer inte nämna det heller.

   I exemplet Västra Götaland skulle Göteborgs kommuns röster på 19% och 2,86 mandat gå förlorade om inte hela Västra Götaland (inkl Göteborgs kommun) fick mer än 12%, vilket inte är troligt då de flesta utanför storstäderna inte kommer rösta på GpD och dom är i majoritet.

   Det är en smyghöjning av tröskeln för att komma in i riksdagen som sosseriet m.fl röstade igenom 2015. Desperationen lyser igenom på så många ställen för dom som har ögon att se.

   Radera
  9. Troligtvis kommer kommunfullmäktige "glömma" att dela in sina regioner i valdistrikt, då kommunerna idag blivit lydhundar till centralmakten. Centralmakten har tagit makt från kommunerna i samma takt som EU tagit makt från Sverige. Kommunalt självbestämmande finns bara på pappret idag; lyder man inte så kommer dom centralt indrivna kommunalskatterna inte fördelas till kommunens favör.

   Införlivningen av Norge i unionen (1814–1905) är ett praktexempel på hur en statsmakt som förlorat inflytande agerar.

   Tyvärr så leder centralisering av makt bara till förfall i snabbare takt, då beslutsfattarna inte är förankrade i verkligheten och ofta tar enhetliga beslut som aldrig är rätt för hela landet (EU?).

   Likriktning hos alla är politikernas ouppnåeliga dröm som dom i sin hybris tros sig ha uppnått när viktiga beslut ska tas.

   I grund och botten kokar det ner till att ytliga och psykopatiska individer söker sig till maktpositioner; ju högre desto fler psykopater. Världsbilden krockar då ofta med vad vanligt folk vill och då står dom som frågetecken och undrar vad som hände, vi hade varit naiva mm.

   När man slutar bry sig som svenskarna gjort så får man det här styret; precis som att mc-klubbar och andra kriminella gäng kommer ta över rättsskipningen när polisen inte kan upprätthålla ordningen längre.

   Radera
  10. Demokraterna i Göteborg ställer bara upp i kommunalvalet och regionalt,.
   Inte i riksdagsvalet

   Radera
  11. De nya vallagarna är horribla och antidemokratiska. Det borde inte finnas någon spärr alls, har man samlat röster till ett mandat så ska man få ett mandat.

   Delar fullständigt analysen om lokalpolitiker som lydhundar. Vill lägga till dimensionen att de därigenom då också främst ser till sin egen karriär och på så sätt förstärks centralmaktsordningen ytterligare när de främst vill hålla sig väl med centralmakten.

   Däremot delar jag inte ditt tvivel om EU. Europa måste samarbeta för att inte dras ner i destruerande bytänk och falla ihop till irrelevans i världen. Den svenska centralmaktsordningen är i princip bytänk. Europeiska länder har inte längre ett massivt övertag mot resten av världen. Vi delar fundamental syn på kultur, historia och rättsordning. Jag anser EU vara en betydligt med demokratisk institution än medlemsländerna som mest försöker spela ut varandra. EU är vår framtid och vår enda chans till fortsatt välstånd.

   Radera
 8. Jag hoppas såklart att både kådisarna och mp åker ur, men ska jag vara realistisk så tror tyvärr inte de gör det.

  SvaraRadera
 9. Det blir inget extraval i år; först ska det förhandlas i ett par månader och om det kör sig så tar det ytterligare 2-3 månader att förbereda ett extraval. Förra extravalet var t.ex planerat till 22:e mars 2015 och utlystes 3:e december 2014 (om jag inte minns fel) och bröts av riksnarren i slutet av december. Så..extraval är inte omöjligt, men i år blir det bara ett val iaf.

  Jag anmärker bara på att du tror att ett extraval ska kunna organiseras och kampanjas för på 3,5 månader (minus käbblet som kommer ta 1-2 månader).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Noga räknat utlystes aldrig något extraval eftersom det inte kan utlysas förrän efter årsskiftet. Vad Löfven gjorde var att meddela att han skulle utlysa ett extraval när så var möjligt, men det gjorde han alltså aldrig eftersom Decemberöverenskommelsen kom emellan.

   Radera
  2. Stefan: noga räknat kan det utlysas efter riksdagens första sammanträde vilket kan hinnas med innan nyår. RF sätter inget krav på kortaste tid mellan utlysning och extra val vilket är väldigt märkligt (då det kan bli hur tight som helst att genomföra valet), men det gör det teoretiskt möjligt att få nyval i år (om riksdagens första möte inträffar senast 30/9.

   Radera
  3. En annan otippad möjlighet är att Löfven utlyser nyval innan valet, det har gott och väl gått tre månader sedan valet. Även detta är lite märklig konsekvens av lagen...

   Radera
 10. Rätt många onödiga alternativ, eller så va det bara ännu ett test för att se hur många idioter som hänger här. V,S,SD,C,L,M,KD ska såklart ha lika många röster.

  I övrigt har väl sommaren räddat mp, KD blir en rysare men får väl (som Bengt Hansves alltid påminner om) en plats via jönköping.

  MED verkar köra hårt på sociala medier, men tror mer de kommer in i några kommuner.

  Det trevliga med ett eventuellt nyval är ju att väljarna då vet att varken S eller M vill regera med SD, samt att C å L inte alls vill bli stödpartier å S (annars blir det ju inget omval), å då kanske några SD-snillen tänker om å faktiskt röstar på något riktigt parti.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med två val som gett samma resultat och ytterligare ett troligen gör det verkar nyval vara ett överutmanat alternativ - av allt att döma kommer det inte ändra något i sak.

   Frågan är bara hur många år som skall gå innan de väljer att anpassa sig till nya situationen? Och hur de skall göra det. Jag är rädd att man tar till en odemokratisk lösning med grundlagsändring som "löser" parlamentariska läget.

   Radera
  2. Gunanr: Det är jag som alltid påminner om det i något års tid, men ingen lyssnar.

   Radera
 11. Dags för ett inlägg om bostadsmarknaden. Försäljningarna rullar igång och anekdotiskt ser det ut som att köparna vunnit ”the waiting game”.

  SvaraRadera
 12. Problemet för KD är att deras väljarbas (kristna/frikyrkliga, konservativa) har splittrats upp mer och mer och gått mot SD/C. Att delta i Pride etc. stärker knappast greppet om dessa kärnväljare, abortmotstånd och homosexuella äktenskap kan de inte heller samlas kring längre eftersom KD gett upp de frågorna. Sen har partiet tappat konstant i alla val sen 1998 när Alf Svensson lovade mer åt pensionärerna. 2014 fick KD f.ö. bara 10,47% av rösterna i Jönköpings valkrets så hamnar partiet under 4% totalt är det slutet för dem (nå, en extra chans ges nästa val eftersom man lär gå över 1% och kanske även partistödsspärren på 2,5%). Moderata stödröster räddade dem senast 1994 men jag tror inte det går längre eftersom många av dessa presumtiva moderatväljare lär ha gått till SD istället.


  MP kanske lyckas klara sig precis men de har problemet att deras väljarbas (studenter, vissa akademiska yrken) just nu är uppdelat på flera andra partier (C, FI, V, L i olika utsträckningar och grader). Det är helt enkelt för många partier som slåss om kanske 15-20% av väljarkåren och just nu har C och V lyckats bäst med att röstmaximera där (V har även en lite annan väljarbas med sitt socialistiska arv och programpunkt). Att MP suttit i en regering har helt kört slut på dem på trovärdighetsfronten.


  Ska bli intressant att se L:s utveckling. Dels har de minskat konstant i alla val sen 1960-talet (undantag "Westerbergeffekten" 1985 och Leijonborgs språktester 2002 som var engångshändelser, tänk på att innan 1970 var FP det ledande oppositionspartiet mot SAP så det är en enorm utveckling mot marginalisering av hela partiets inflytande som skett det senaste halvseklet ) dels har L bytt namn så viss förvirring kanske uppstår bland marginalväljarna (som partiet rent existensiellt är beroende av för överlevnaden) dels har deras väljarbas av äldre akademiker liksom för de andra gamla klassiska partierna dött undan och de socialliberala Birgitta Ohlsson samlade under sig har C/FI/MP/V att välja på istället just nu. Sen har partiet just nu ingen riktigt samlande fråga, skolfrågan har man inget grepp om längre efter åtta ganska nyliga år vid regeringsmakten och en Björklund som mest verkar tröttkörd efter elva år som partiledare. Jag håller det inte för otroligt att L hamnar på 3,8-3,9% (2014 backade man med 1,63 procentenheter mot 2010, sker något liknande denna gång vore det slutet för dem).


  Jag har svårt att se att alla de tre överlever tillsammans till nästa riksdag, var för sig kan något av dem lyckas. Det intressanta med om både KD och L åker ur är att KD bildades en gång i tiden som en utbrytargrupp ur FP dit de frireligiösa och kristna i partiet gick. FP hade sist fortfarande röster från de schartauanska bohuskommunerna som gick över det nationella valresultatet på 5,42% så lite spelar det arvet fortfarande roll.
  https://data.val.se/val/val2014/slutresultat/R/rvalkrets/17/index.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med namnändring har sin baksida ja. Undras om det blir några röster på "Folkpartiet"? Om sådana röster skulle haft betydelse så måste "Liberalerna" bli snopna...

   Radera
  2. Herbert, använd kommatering för bövelen. Din textvägg är knappt läsbar trots styckeindelning. Bra inlägg annars.

   FP dog med Birgitta Ohlsson. L är bara en skugga av det och saknar relevans. Ska bli roligt att se hur många som röstar på Folkpartiet.

   Radera
 13. Partier som registrerat sin partibeteckning för riksdagsvalet: https://www.val.se/for-partier/partibeteckning/registrerade-partibeteckningar.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Få se nu, ska det bli Trygghetspartiet eller Spritpartiet denna gång.

   Radera
  2. Spritpartiet är ett irrparti. De vil minska alkoholkonsumtionen. Helt obizzarra.

   Radera
 14. (MP) står och faller med fr.f.a kvinnliga väljare 20-35 i Stockholm, Malmö, Göteborg och Umeå.

  Här i Gbg är (MP) "svaga" med en färglös och inte alltför stabil Ulf Kamne i spetsen. Man har dessutom stark konkurrens av den unge akademikern och "gammelkommunisten" (VPK) i brun bredspårig manchester och politiske "broilern" Bernmar som även nämnts som Sjöstedts efterträdare.
  Sjöstedts är dock valets U-båt som hållit låg profil och som kommer att snudda vid 10% Eller lika mycket som deras partikamrater i f.d DDR , "Die Linke", får...
  Även i Skåne är MP inte speciellt starka förutom på "Möllan"...

  (KD) kommer, som jag skrivit så många gånger tidigare, att plocka fram Alf Svensson de sista 2 veckorna för att säkra 12% i Jkpg Län. Underskatta INTE Alf som inte tänker låta sitt livsverk bara försvinna...

  (SD) säger mycket av det som (KD) är alldeles för fega och "ängsliga" för att säga men som de innerst inne tycker... Exv. om aborter

  Ante, Selma, Emil och Anna "ELAN-ovic" röstar (SD)...
  Likaså Juhani, Petteri, Sirka och Liisa "SISU-järvi"... Inte några av dem känner längre igen det Sverige som de en gång drömde om och kom till och när nu det inte längre finns bostäder till andra än "nyanlända" så...

  (S) gör sitt största katastrofval någonsin sedan den allmänna och lika rösträtten infördes 1921...

  https://www.expressen.se/gt/qs/siffrorna-som-kan-falla-lofven-skrammer-bort-valjare/

  "Killgissar" att även Frau Merkel kommer att vara sömnlös natten mellan den 9:e och 10:e September...

  SvaraRadera
  Svar
  1. MP är tokstarka i Lund. Trots KSS och hennes tokiga utspel. Mest för att alla som röstar på MP redan äger en Cristinialådcykel :)

   Och elektrisk, eftersom Lund inte är platt.

   TGIDPTIL.

   Radera
  2. Studenter som visserligen "ligger" I Lund men ofta ju är skrivna hemmavid...

   Får man ta med sig (låd)cykeln gratis på "Skånetrafikens" lila "plastkondomer" till tåg (X60) som hos oss på Vä(r)sttrafik eller kostar det pengar ?

   Radera
  3. På Skånetrafiken gäller att man alltid löser barnbiljett för cykel plus att det faktiskt ej är tillåtet att medföra cykel på samtliga tåg - i rusningstrafik är det "förbjudet".

   Men man kan ju skaffa en Brompton eller annan fällcykel, då brukar det kunna gå som bagage.

   Lådcykel är formellt inte tillåtet att medföra alls men det är lite upp till tågvärdens bedömning.

   Radera
  4. "Brompton"-cyklar är ganska dyra om man uttrycker sig lite försiktigt... ;-)
   Här i Gbg är det en tidigare högt "profilerad" VPK:are som var en riktig "VMT" (VaruMärkesTorsk) på just "Brompton"...

   I DE kostade det i somras mellan 3€ - 5,50€ beroende på förbundsland eller om man ville ha en biljett för hela DE att ta med cykeln på tåget. Något som man också kan göra på ALLA tåg utom ICE- (X 2000) och de fåtaliga IC-tågen

   Radera
  5. Det finns ju amdra märken av fällcyklar också till andra priser.

   Radera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 16. "Bruksorterna" med sina stora hårt rationaliserade processindustrier vilka idag kör för full maskin och investerar miljarder och traditionellt mycket starka (S)-fästen kommer att uppleva en "chock" när (SD) blir största parti i dessa kommuner...

  Borlänge, Grums, Hammarö, Bromölla, Hallstavik... m.fl.

  Förra valet tog (SD) där mycket från (M)
  I årets val är det (S) som får se ett stort tapp då (SD) "ätit" sig in i (S) själ och ryggrad..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Överlag tappar S i LO leden.

   De som röstar på S är Daniel Suhonen och hans kompisgäng samt några förvirrade yngre, resten är panschisar. Som bloggaren skrev, S väljarbas dör undan.

   Om 10 år är de nere under 15% , nosar på 10 om de INTE reformerar sig kraftigt.

   Men fornstora 40+ kommer de aldrig nå igen.

   Radera
  2. I Kvartals fredagsintervju med Thorwaldsson fick han den intressanta frågan hur få S väljarna bland LO folket kan bli för att LO skall sluta ge bidrag till sosseriet...

   Radera
  3. Har alltid undrat hur många nyanlända från exv. "Tjärna Ängar" i Borlänge som jobbar (skift) på Kvarnsveden eller Domnarvet...
   ;-)

   De många tunga tågen med stål och papper därifrån rullar varje tidig morgon in mot Göteborg och Skandiahamnen...

   Radera
  4. Undrar om och när socialdemokraterna faktiskt blir socialdemokratiska igen.

   Radera
 17. Innan sommaren hade jag goda förhoppningar om att Miljöpartiet skulle åka ur riksdagen, men efter de senaste veckornas klimathysteriska debatt är risken stor att de klarar sig kvar. KD har också gjort en uppryckning på sistone så det blir nog åtta partier även kommande mandatperiod.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gammelmedia har ju verkligen mobiliserat för att få ha dem kvar i riksdagen.
   Sydsvenskan har spottat ur sig artiklar om miljö och klimat. Senaste nu var hur smart det var att flytta med cykel! och att inte tejpa flyttlådorna.

   Agenda hade någon miljö debatt igår som jag av hälsoskäl avstod från att se.

   Radera
  2. Debatt? Det kallas propaganda.

   Radera
 18. Min prognos:
  Sd 24.8
  M 17.4
  KD 3.7
  L 3.9
  C 7
  S 22.3
  Mp 6.3
  V 9.6
  övr 5
  100

  SvaraRadera
 19. Hoppas på att Medborgerlig Samling tar sig in nu i September, sedan är det ju nästan en naturlag numera att SD blir kvar(eller kanske tar några fler procent) i Riksdagen.

  SvaraRadera