Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2018-08-12 19:22

Söndagsenkät: Hur mycket har din bostad fallit i pris sedan toppen?

Dags för en söndagsenkät. Hur mycket bedömer du (eller värderingar som Booli) att din bostad fallit sedan toppen? För min del är det 8% om man ska tro Booli. Svara nedan.
Prisutvecklingen för min bostad sedan oktober enligt Booli.
Hur ser värderingsutvecklingen ut för din bostad? Prenumererar du på Boolis värderingar bör du ha dem i din mailbox, t ex i All mail om du har GMail och bara raderat breven en gång (då finns de egentligen kvar). Eller så har du likt jag fört bok. Eller kanske har värderingar från annat håll?

Alternativt kan du gå in på Husmask eller Penates och titta så nära som möjligt på din kommun eller din stadsdel i Stockholm och titta på vad som hänt med priserna för din bostad generellt.

Svara sedan nedan.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

77 kommentarer:

 1. BR i norrförort till STHLM med gångavstånd till tunnelbana. Dippade i april med -22% i boolis värdering men har nu återhämtat sig och ligger -8%.

  SvaraRadera
 2. Intressant om vi får helt ärliga svar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köpte Aug 17 när kommunen toppade för runt 3, sedan dess har det varit ett avslut i feb 18 på 2.5. Det gick jag efter när jag svarade. Däremot så har jag fyra-fem gånger så stor tomt som den avslutade.

   Radera
 3. Hörde en intressant konversation mellan två 25-30 åringar gällande belåning som löd ungefär sådär:

  Person 1: Min bank har sagt att jag och min sambo får låna 4 miljoner kronor, hur mycket får man egentligen låna med de nya reglerna?

  Person 2: Jag vet inte riktigt, jag litar på att min bank har koll på det och att de räknar rätt så jag har råd att betala lånet jag ska få..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såna går det superbra för i länder som Sverige men jättedåligt för i länder som USA.

   Radera
  2. Fördelen i USA är att du kan du lösa in huset till banken och bli skuldfri. I Sverige får vi betala socialbidrag istället

   Radera
  3. Tur att vi inte har det som i USA. Där kanske inte dom 25-30 åringarna hade fått låna då banken är ansvarig.

   Radera
  4. Finns en känd målning från 70-talet...

   "Blir du lönsam lille vän?"

   Idag hade den kallats för: "Är du kreditvärdig lille vän?"

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Blir_du_l%C3%B6nsam,_lille_v%C3%A4n%3F

   Radera
 4. Ingen aning. Jordbruksfastiget i Västergötland. Kollar inget sånt eftersom jag inte skall någonstans.

  SvaraRadera
 5. Min villa i Järfälla toppade på 6,18mkr 2017-05. Värderad nu till 4,9mkr. Köpte för 3,85 2010 och har bara lån på 2mkr så jag är rätt lugn.

  SvaraRadera
 6. från 2 450 000 vid köp till 3 500 000 vid topp till 2 800 000 idag och påväg ner XD

  SvaraRadera
 7. Min villa 8 mil från Stockholm toppade i maj. Nu ner 4% men upp från i okt.

  SvaraRadera
 8. Enligt Booli ned från 7,8 till 6,3 MSEK. Men båda värderingarna är uppåt väggarna. Egen uppskattning är ned från 6,2 till 5,5 MSEK. Villa i Stockholmsförort.

  SvaraRadera
 9. Priserna är tydligen upp 2% på liknande objekt enligt Husmask. Men grannen verkar å andra sidan ha lite bekymmer med att bli av med sin bostad just nu och har varit tvungen att sänka utgångspriset på Hemmet. Så min tolkning är att än så länge är priserna någorlunda oförändrade, dock verkar antalet köpare per objekt gått ner. Men det beror nog på att det är många nya objekt som kommit ut på marknaden just nu.

  SvaraRadera
 10. Bor i Hyresrätt, men de fastigheterna borde också gå ner i pris.
  Lägre pris/ värde på fastigheten borde innebära att fastigheten blir billigare att finansiera för en tänkt köpare.

  Jag ser fram mot hyressänkningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, om det vore så väl... Hyresfastigheter verkar ha stått emot nedgången, och hyrorna sätts ju ändå inte efter marknadsprinciper. Bland annat därför äldre bestånd har så låg hyra.

   Radera
  2. Låga räntor = lätt att tjäna pengar på att hyra ut

   Radera
  3. Fast nu är det ju just marknadshyror man håller på att införa, så då antar jag (eller tar för givet) att de även justerar nedåt när marknaden viker.

   Radera
  4. Vi är otroligt långt från marknadshyror (om man inte räknar presumtionshyror på nybyggen som marknadshyror). Jag tror det när jag ser det.

   Radera
 11. Bor i "bättre hood" till Göteborg. Bebodd av etnisk svensk övre medelklass mitt i livet för att använda mig av Reinfeldts ord.

  Nedgång med ca 2% från toppnoteringen enligt Booli
  Bara 2 objekt i närområdet är f.n till salu för 6 mille vardera. 16 resp 2 dagar på Hemnet

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2014
   Riksdag: (M): 40,76% (SD): 17,12% (S): 16,93% ... (MP): 5,25% (F!): 1,75%
   Kommun: (M): 36,67% (SD): 11,47% (S): 14,22% (VägV): 7,25% ...
   (MP): 3,82% (F!): 0,88%%

   Radera
  2. Örgryte eller Torslanda?

   Radera
  3. Nära strategiska bombmål som oljehamnar, rangerbangårdar, bilfabriker mm. Kort sagt, landets industriellea motor...

   Radera
  4. Jäklar vad du måste ha iakttagit många grönklädda uniformerade, stumma och vältränade rödhåriga män. Hade inte vågat bo där. :O

   Radera
  5. ... och ändå hörs INTE VMA ("Hesa Fredrik") i min "hood" trots det strategiska läget med bara en mindre skog som skiljer mot målen... :-O

   Radera
  6. Hesa Fredrik har ersatts med varningsartiklar på aftonbladet

   Radera
 12. Rahus i bostadsrätt 10 minuter från Lund övertagen 1989 för 160.000. ... Skuldfri...
  Garage, förråd, trädgård, värme o vatten, bredband, 108 m2 boyta
  Månadskostnad ungefär som en 1a med pentry i ett nybygge

  Pris? ... Värde? ... Jag blir här tills dom bär mig ut med fötterna före så jag skiter högaktningsfullt i vilket!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara att gratulera ! :-)

   160000:- 89 motsvarar 281000:- idag...

   Radera
  2. Kan du bedöma hur mycket dyrare det är med brf än att äga husen själva?

   Brf kostar ju i administration och förvaltning och så saknas ränteavdrag på föreningens lån och inget ROT avdrag för föreningen. Och så måste föreningen betala även för enklare saker som man annars gjort själv.

   Radera
  3. Ja på 80-talet verkar det inte som om man tog ut premier på segregerade boenden :)

   Radera
  4. Bengt Havsnes: 10 längor med cirka 50 st 3- och 4-rummare. Hälften av oss som kom hit som barnfamiljer för 30 år sedan sitter fortfarande kvar som pensionärer med ungarna utflugna sedan länge och konstaterar att vi kan inte ha det bättre!

   Mnils: Jag och de flesta med mig här räknar livskvalité som minst lika viktigt som kronor och ören. Föreningen ansluten till Riksbyggen och administration och förvaltning enligt standardplan. Avsättning löpande till Underhållsplan och drift och underhåll sköts föredömligt. Likviditet och soliditet mycket stark. Ingen avgiftshöjning de senast gångna 7 åren trots installation ny panncentral omläggning all asfalt på gångar och vägar samt nyinstallerade garageportar och nyligen utförd omisolering samtliga vindar. Vaktmästare i tjänst må till fre 0700 till 1600 behjälplig med diverse.

   Toni Visnjic: En bostadsrättsförening blir naturligtvis alltid i viss mån segregerad eftersom bedömning göres av föreningen om vilka som kan erhålla medlemskap. Dock att här har alltid funnits ett antal invandrade som goda grannar i området som också de suttit i föreningens styrelse och andra förtroendeuppdrag. ... Området röstar huvudsakligen Socialdemokratiskt!

   Radera
 13. Svårt att säga, men grannarnas hus har väl minskat med 20-30% sen jag flyttade in.

  SvaraRadera
 14. Vet inte, men noterade att taxeringsvärdet justerades lagom på pristoppen.

  Vad fan får jag för pengarna?

  SvaraRadera
 15. Bor inte långt ifrån södra station på Södermalm, -15% säger husmasken,
  Jag betalade ca 56000 per kvadrat, det toppade på 102000 och nu ca 87000/m2.

  SvaraRadera
 16. Vet egentligen inte exakt. Köpte ett hus 2004 som nu är värt ungefär dubbelt så mycket. Följer inte dagsnoteringen utan ser det som en pensionsförsäkring. Det gäller bara att hålla det i skick. Hus måste ju underhållas och så. Uppdateringsplanen sträcker över flera år. När den är genomförd kommer allt att vara på topp, när det är dags att sälja. Lyxrenoverat kan man säga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enhetligt golv, nytt kök, ny altan, nytt staket, ny mur mot grannen, ny trädgårdsplantering. Får se hur mycket jag hinner med, ommålning, etc. Ett projekt som sträcker sig över några år.

   Radera
  2. Det där med att byta kök...
   Kök byts när det gamla är "utslitet"! Dvs efter säg 25-30 år...
   Köksluckor kan bytas, ommålas mm

   Radera
  3. Håller på med något liknande, allt tar mycket längre tid än man hoppats och så vill man ha lite bättre lösningar under resans gång när man ändå är igång och rotar i något.

   Radera
  4. Köket hade förmodligen klarat sig 20 år till utan problem, men dragit ner värderingen avsevärt. Ett nytt fräscht kök med senaste allt lönar sig om man ser det som en investering. Att försöka sälja något där allt är utslitet är ren dumhet. Investeringarna som jag talar om ger åtminstone 3X pengarna tillbaka, eller mer om jag gör jobbet själv.

   Nytt golv om man lägger det själv är nästan gratis och ger en avkastning på flera hundra procent, etc.

   Nästan alla investeringar i nytt är på det viset.

   Radera
  5. @Mnils, hör vad du säger. Det är den mänskliga naturen, bara det bästa är gott nog. :-)

   Radera
  6. Elk brew: så att sätta in ett nytt kök för 200 k ökar värdet med 600 k? Är det så vi ska tolka dig? 😂

   Radera
  7. Ett nytt lyxkök kostar inte mer än max 80k om man gör det mesta själv.

   Radera
  8. Mycket tragiskt att så många funktionella kök renoverats sönder under bobubble-eran.

   Radera
  9. Och det innefattar måttbeställda bänkskivor à 16k.

   Radera
  10. Elk: du skojar. Det beror på vad du menar med lyxkök. Måttbeställda bänkskivor för 16k 😂 är det lyx? Bara en ok spis från exvis gaggenau kostar ju 25 k. Sen ska du väl ha kylskåp? Finns modeller för uppåt 100k bara där. Om du ska ha lyx alltså.

   Så ett kök för 200 k är rätt normalt i jämförelse.

   Radera
  11. Köper man vitvarorna i Tyskland behöver man inte betala 25k för en spis!

   Radera
  12. Än billigare blir det om man tar färjan till Polen...

   Sedan så kanske den presumtive köparen inte vill ha just det köket du just nyrenoverade och river ut det trots att det bara är ett eller två år gammalt...

   Radera
  13. Hmmm -mitt kök är original sen -67 undantaget en ommålning och ny spis. Det finns inga planer på renovering förrän till 70-års jubileet.

   Radera
 17. Ca 1 biltimme till Göteborg och 2 till Malmö, villa m tbh. Köpt sept -13 för knappt 9 kSEK/kvm. Upp obetydligt från förra Booli-max (okt -17) men 1 MSEK över botten (dec -16). Alla flaggas som osäkra, och mäklares gratisvärderingar ligger typ miljonen under Booli.

  För mig liksom för chiefen ovan ointressant. Men skulle jag bäras ut i veckan bör det bli närmare miljonen brutto på mäklarvärdering minus lån när min arvinge säljer.

  SvaraRadera
 18. Kollade lite på Hemnet för skojs skull... ;-)
  Växjö verkar ha ett överutbud på nybyggda BR..
  Man får t.o.m bo avgiftsfritt i 24 månader om man köper en nybyggd lgh...

  https://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-4rum-vaxjo-kommun-brf-skarvets-tradgard-lgh,-nr-2-1303-12289976

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Krokslätt och Kviberg kan du mig veterligen bo avgiftsfritt i 12 månader om du köper en nybyggd BR. Det verkar dock inte lockat så många köpare så att ringa upp och begära 24 mån hade nog fungerat även här.

   Radera
  2. Och var hamnar kostnaden för det?

   Radera
  3. Krokslätt, Studio 256 (12 mån avgiftsfritt):
   https://bostad.skanska.se/sok-bostad/goteborg-studio-256

   Kviberg, Kvibergs Äng (12 mån avgiftsfritt):
   https://bostad.skanska.se/sok-bostad/goteborg-kvibergs-ang

   Radera
  4. @ASDF det håller vi såklart tyst om.

   Radera
 19. Köpt hus 2013 för 2.5 miljoner. Toppade enligt Booli på 4.8 m. för någon månad sen nu på 4.18 m. i värde. Är glad om jag får 3.5 m. Vilket inte är orimligt med de förbättringsåtgärder vi gjort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Adress är på Cornus avskydda "gräddhylla" Onsala.

   Radera
  2. Vilken sida om LV 940 ("Onsalavägen")?
   "Fjordsidan" är dyrare än den mer "bonniga" landsidan på västra sidan LV 940

   Radera
  3. 14% per år i 5 år enligt Booli's topp alltså, inte illa. Bubblan bubblar vidare. (Endast 7% per år enligt din förhoppning, en mer än god utveckling det med.)

   Radera
  4. @Bengt bor på rätt sida av vägen dvs inte fjordsidan. Barnen slipper hyckla över vägen för att ta sig till skolan.

   @Thomas jo helt absurt men tänkte bo här i några år till Så värderingen i sig är helt meningslös.

   Radera
  5. Hyckla = cyckla älskar autokorrekt.

   Radera
 20. Prickade toppen maj -16, ägt 30-talsradhus ett par kilometer söder om söder, köpte för 6,4 men nu skulle jag gissa värdet till ca 5,5, så drygt 10%, tur man amorterat aggressivt på alla tidigare boenden... har kommit över 50% belåningsgrad dock vilket svider lite...

  SvaraRadera
 21. Hur ska man tolka ett sånt här diagram från Husmask?

  https://i.imgur.com/AsBGMr5.png

  Köpte 2015 för 8000 kr/m2 och det upplevdes som "billigt" i centralorten i kommunen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Liten kommun på östkusten på runt 14.000 innevånare varav 5000 i "centralorten". Kommunen är insprängd mellan två större kommuner med betydligt högre priser.

   Radera
 22. Första brf 1991 köptes för 185000kr. Har sedan dess flyttat några gånger, men aldrig behövt skjuta till mer i insats. Tvärtom, jag har finansierat 2 års studier med avkastningen från en försäljning. Enl booli är värdet nu ner 12% från toppen på 3,9 milj.

  SvaraRadera
 23. Next question. Hur mycket pensionskapital har du att ta ut f.o.m. 65 års ålder. Siffror från från minpension.se.


  SvaraRadera
 24. Min bostad är en fritidstuga på ofri grund, ökat 3x i pris om man ska gå efter avslutade försäljningar enligt nära grannstugor. Det tog 10 år. Extrem fin utveckling. Kanske beroende på läget. Allt storstadsutbud nåbart inom 10-15 minuter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Isåfall nästan 12% värdeökning varje år i 10 år, något att minnas. Bubblan bubblar vidare.

   Radera
 25. -80% i vår glesbygdskommun enligt husmask. vetetusan vad som är fel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Troligen för få avslut på liknande objekt.

   Radera
 26. Booli värderar stugan till dryga 4Msek, funderar på att säga till dem att de bara behöver sätta in pengarna så skickar jag nycklarna.

  SvaraRadera
 27. Om man värderar i någon vettig valuta, dvs inte SEK så har det fallit massor.

  SvaraRadera
 28. Alltså. Jag bryr mig inte alls. Min bostad är min bostad och ingen ekonomisk investering. Min bostad är min själ. Jag har ritat och konstruerat den med eget huvud. Jag har byggt den med mina egna händer. Jag trivs varken bättre eller sämre beroende på värdet. Jag stortrivs alltid. Jag skulle gråta om den brann ner. Den är betald och jag har pengar så jag klarar mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt att boende är till för boende. Inte som investering i första hand.
   Men, gift dig inte med döda ting!

   Radera
  2. Instämmer till fullo.

   Radera
 29. När är det egentligen statistiskt bäst läge att byta lägenhet? Om man tänker sig att man säljer nuvarande lägenhet och hoppas på lägre priser om ~30-60 dagar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att du ska shorta din egna lägenhet?

   Sälj din lägenhet för x kronor och hoppas att du kan köpa tillbaka den innan tillträdesdagen för x - y kronor? :)

   Radera