Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2018-08-08 10:44

Skivbolagen dumpar Spotify

De stora skivbolagen dumpar sina Spotify-aktier, nu när aktien är börsnoterad. Frågan blir vad som händer med skivbolagens tolerans för dåliga avtal med Spotify när de inte längre äger aktier i bolaget.
Foo Fighters på Nya Ullevi.
En del av affärsmodellen med Spotify för de stora skivbolagen har varit att de gått in mycket tidigt med pengar i utbyte mot usla avtal för artisterna. Skivbolagen har istället räknat med vinster på värdeökningen på aktien, vilket mestadels inte kommer artisterna till del.

Men nu verkar det slut med det. Warner Music Group har sålt hela sin andel i Spotify och dragit in 504 MUSD enligt Variety (inte en länk variety.com/2018/biz/news/warner-music-group-sells-entire-stake-in-spotify-1202897605/). Man medger också att aktieägandet och tillhörande usla avtal för artisterna varit en del i affärsmodellen och ger 126 MUSD av dessa 504 MUSD till sina artister.

Tidigare har Sony Music sålt halva sitt Spotify och dragit in 750 MUSD. Även Sony gav en del av vinsten till sina artister och medgav därmed i praktiken att avtalen med Spotify är usla. 

Skivbolaget Merlin har också sålt 100% av sitt innehav för ungefär 125 MUSD.
Dagschart Spotify (NASDAQ:SPOT).
Warner intygar att man fortfarande tror på Spotifys framtid trots att man sålt. Eller snarare så tror man på "tillväxten för streaming, som bara börjat uppfylla sin potential globalt" och att Spotify kommer förbli en spelare där.

Frågan är dock vad de stora bolagens exit ur bolaget innebär för de framtida avtalen med Spotify. När man inte längre är representerade på bägge sidor om förhandlingsbordet lär förhandlingarna bli avsevärt hårdare och huruvida Spotify kan sitta kvar på sina usla ersättningsmodeller och någonsin nå vinst blir intressant att se.

För övrigt gick Apple Music om Spotify i USA för några veckor sedan och har nu fler betalande kunder over there.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

26 kommentarer:

 1. Ja, har också undrat över dessa musikeravtal. Men mest har jag undrat hur Spotify kommer undan med sin katastrofdåliga, kontraintuitiva och buggiga app.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har fortfarande inte fattat hur appen fungerar. Kör dock mestadels i bilen, och Teslas Spotifyapp här oändligt mycket bättre (men saknar en del funktioner).

   Radera
  2. Jag undrar också det.

   Funderar lite på vilka alternativ som finns. Det kanske är det som är grejen. Utan något alternativ som är känt för användarna kommer man undan med rätt mycket...

   Radera
 2. Skulle vilja säga att trots sin dåliga ersättning till artister så går dom med förlust
  Om de skulle vara tvungna att höja ersättningarna så skulle månadskostnaden gå upp rejält för de som använder spotify. Misstänker att många kommer att säga upp sina abbonemnang.Alla andra musik tjänster har också 99 kr/månaden så ersättningarna är antaglingen lika usla på de också

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man lyssnar mycket på musik, olika artister och olika sorts musik så är det värt 99kr. Men är man lite som jag som håller sig till de man gillar så är 99kr enormt mycket pengar!
   Tyvärr är ju ersättningen till artister dålig men det var som nån skrev att artisterna inte bryr sig om vad de drar in på Spotify utan de ser det som en del av varumärket och för att få lyssnare till deras konserter. Antar att artister tjänar lite på Merch (t-shirts etc)

   Radera
 3. Fast vad är egentligen alternativet? Om nu något bolag hoppar av Spotify så är det väl knappast så att alla som lyssnat på den musiken helt plötsligt börjar köpa CD-skivor för 150 spänn styck? Det kommer ju bara att drabba artisterna som kommer att få en massa skäll från fansen för att de inte finns på Spotify. Dessutom ökar risken för att piratkopieringen (som ju i princip är död när det gäller musik hos medelsvensson) för nytt liv.

  Sannolikt kommer man att behöva höja priset på tjänsten framöver. Hur mycket har jag ingen aning om. Och vad ligger ersättningen på egentligen? Är det så himla uselt eller är det dåligt i jämförelse med albumförsäljning? För det går ju inte att komma ifrån att marknaden har förändrats rätt kraftigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan inte Spotify kringgå skivbolagen?
   En gång i tiden var sättarna på en tidning en maktfaktor.
   Är inte skivbolagen lite i samma situation nu?

   Radera
  2. De har redan börjat kringgå skivbolagen och sluter avtal direkt med artisterna istället. Spotify kommer successivt stå för produktionen likt Netflix producerar sina egna serier.

   Radera
  3. Ja det kan ju inte finnas så mycket alternativ som skulle vara bättre, skivbolagen kan ju knappast få så mycket bättre betalt av andra liknade tjänster.

   Radera
 4. Allt fler artister har egna bolag och det finns nog ganska liten anledning att skriva avtal med ex Sony om du har ett starkt varumärke. Spotify he avtal med ett antal aggregatorer som tar en lite summa for tjänsten så det är inga svårigheter att komma med där. Ingen tjänar pengar på streaming utan det gäller att vara låtskrivare och turnera eller liknande. Spelar ingen roll om de ens skulle dubbla ersättningarna. Att finnas på Spotify är i princip bara en marknadsföringskanal. Samtidigt får Spotify allt mer makt eftersom de styr över spellistorna, så de gamla skivbolagen får det nog tufft i framtiden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det finns väl ca 70 miljoner betalande spotify-användare? Typ 7 miljarder i direkta abonnemangsintäkter, någon borde kunna tjäna pengar på detta. Apple music har nog ungefär lika många vid det här laget och rimligtvis rätt höga siffror med för Amazon och Google.

   När jag googlar runt lite (t.ex https://www.digitalmusicnews.com/2016/05/26/band-1-million-spotify-streams-royalties/) verkar det som att när man kommer upp i sjusiffriga streams så börjar det röra sig om betydande pengar.

   Alltså, t.ex den svenska hip hop-gruppen Hov1 borde ha dragit in typ 40kkr eller nått sånt den senaste veckan? På bara spotify.

   https://spotifycharts.com/regional/se/weekly/latest

   Radera
 5. Spotify erbjuder nu musiker att sluta avtal direkt med Spotify istf via musikbolagen. Dvs. bättre pengar både för artist och Spotify aka. bita den hand som födde dig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta kan så klart gynna artister själva men tänk om skivbolagen blir förbannade och drar sina artister från plattformen?! (Spotify snor ju deras kunder)
   Då är det ju kört för Spotify!

   Radera
  2. mr.Knowit All: Bortsett från artister som skippar skivbolag helt - då kan ju skivbolaget inte gärna dra bort artisterna från platformen. Eller du menar att skivbolagen skulle dra bort andra artister från spotify bara för att hämnas på spotify?

   Radera
 6. Även grundarna verkar sälja av sina aktier:
  https://computersweden.idg.se/2.2683/1.705097/vd-daniel-ek-saljer-aktier-i-spotify

  SvaraRadera
 7. Slutade med Spotify för ett tag sen. Tycker ifs tjänsten är bra men appen har blivit lite lustig med ologiska uppdateringar. Har inte använt det det senaste året och jag vet inte om de har rättat till utseendet.
  Största anledningen att jag slutade var att jag lyssnar mestadels på några få artister och jag köpte de skivorna på itunes. Dumt å betala för ett abonnemang när man inte nyttjar resten.
  För det lilla jag lyssnade tyckte jag att det var dyrt!

  Sen är Spoify illa ute precis som alla andra övervärderade tech-bolag! Det är väl därför Daniel Ek säljer av sina aktier (som nån länkade till tidigare)

  En aktör som inte nämndes innan var Youtube music. Vet inte hur deras tjänst är men det känns som att YT kommer att "vinna loppet" med det utbudet och att de redan är på alla Androidmobiler.

  Apple music testade jag gratis en månad när det kom. Inget för mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Testar nu YT premium som familj och hoppas då kunna slopa Spotify. YT music ingår.

   Det positiva är att hela YT blir reklamfritt. Har separata listor för music och videos. Passar bra för barnfamilj iaf.

   Radera
 8. Många klagar på Spotify app här i flödet. Vilken app (dator/telefon/surfplatta, OS?) och på vilket sätt är den dålig? Buggig? Dålig UX? Känner verkligen inte igen mig i klagokören över just detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kör på android, ett litet urval av märkligheter/buggar:

   * Offlineläge som kräver att man är uppkopplad
   * Klienten kan lite sporadiskt få för sig att du har för många enheter och radera dina nerladdningar
   * Menyerna fryser ibland (gissar att det beror på nätverket eftersom den ibland klagar på att man inte har nät när man skall öppna menyer)

   Jag har väl förstått att jag kanske är lite ovanligt kräsen när det gäller programvarukvalitet. Det finns säkert gott om folk som har lägre krav och tycker detta är rimligt beteende av en mjukvara...

   Radera
  2. Har haft Spotify på ~10 olika androidenheter och använder det dagligen, även offlineläge då jag flyger åtminstone varje vecka. Aldrig själv sett eller hört talas om något av dessa fel.
   Ingen av de på kontoret känner igen det (en utvecklare är rekryterad från just Spotify), va tvungen att höra efter på kafferasten.

   Har folk verkligen såna här problem? Låter helt galet om det är telefoner som är mindre än 5år gamla.

   Radera
  3. Att man varit anställd hos Spotify är INGEN merit skulle jag påstå. Oförmågan att rätta till märkligt beteende är monumental, kanske är det så att de är skickliga på att blunda för problemen.

   Radera
 9. Provar nu Apple Music eftersom Spotify inte finns till Apple Watch. Priset är lika, lite omoget användargränssnitt. Förmodligen går jag väl över helt till Apple om Spotify inte kommer fram med app till klockan...

  SvaraRadera
 10. Undrar om spotify kommer att skrika ännu mer om sin ovärderliga arbetskraftsinvandrare nu när de behöver dra ned på lönekostnaderna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kanske kan outsourca utvecklingen till albylien. Kan ju inte gå fel...

   Radera
 11. Har aldrig begripit vad som lockar med musik. Finner det mest bara störande för tankeverksamheten. Orkar lyssna max 5 minuter sen börjar jag tänka på annat och då blir musiken störande, ungefär som spädbarn som skriker. Ja, de flesta musikanter låter faktiskt så illa.

  SvaraRadera
 12. Spotify har ju politisk backning av hela sjuklövern, eventuellt hela åttaklövern - sedan de "tog matchen" mot The Pirate Bay (eller i alla fall lyckades sälja in sig till politikerna med det argumentet).

  Spotify har därmed dömt sig själva till att i förlängningen utvecklas till något slags streamingens SVT eller SR - eller Streamingens SJ om ni föredrar den analogin.

  Lokförare är inget hett yrke i dag. Ingen kodare med självaktning eller up-to-date kunskaper vill längre jobba åt Spotify. Det märks redan, har jag hört...

  SvaraRadera