Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2018-08-29 16:33

SBAB och Handelsbanken värderar ner nyproducerade lägenheter 10%

Enligt forumuppgifter (anekdotnivå) värderar nu SBAB och Handelsbanken ner nyproducerade bostadsrättslägenheter med 10%. Detta betyder att köpare måste stoppa in mer kapital själva och rent av alltså inte kan genomföra köpet alls, utan torskar dit med en skuld till säljaren.
Det ser mörkt ut över Liljeholmen.
"Har väntat på en nyproduktion i ca 2 år. Skrivit på förhandsavtal samt upplåtelseavtal förra året samt betalat en mängd pengar till föreningen.
Nu är de bara en månad kvar tills tillträde och SBAB samt Handelsbanken har nu oförväntat skruvat ner värdet på objektet och vill därmed belåna mig 10% mindre än vad bostaden kostar. Det betyder att de kommer fattas några hundra tusen kronor som jag inte har och kan lägga själv."
SBAB och Handelsbanken ser alltså ut att reducera marknadsvärdet på nyproduktionen med 10%, trots att priset baserar sig på läget för två år sedan.

Säg att lägenheten kostar 3 MSEK. Med 85% maxinsats så stoppar köparen in 450 000:- SEK och får låna 2 550 000:- SEK. Men nu reducerar banken alltså marknadsvärdet på lägenheten till 2.7 MSEK.

Köparen får alltså låna max 2 295 000:- SEK, och hade bara 450 000:-. I detta fall blir summan alltså 2 745 000:- SEK, men säljaren ska fortfarande ha 3 000 000:- SEK. Det saknas alltså 255 000:- SEK för köparen.

Har man inte dessa pengar så måste man häva köpet. Man förlorar redan lagd handpenning i den mån säljaren nu måste sälja lägenheten till ett lägre pris. Skadenivån är dock inte begränsad till handpenningen, utan köparen som drar sig ur måste kompensera säljaren fullt ut för eventuell förlust. Men om nu lägenheten reduceras 10% i pris även i verkligheten, blir köparen "bara" av med 300 000:- SEK, vilket antagligen är hela handpenningen. För övrigt en handpenning köparen mycket väl kan ha lånat till ...

Detta är en potentiell total gamechanger. Alla som kör med hög belåning och saknar ytterligare kapital torskar dit rejält på nybyggena. Utvecklingen är dock inte oväntad, men blir en sorts andra fas i en fortsatt bostadskrasch.

Notera dock att detta än så länge är ett enda anekdotiskt exempel, och inte kan bekräftas som systematiskt ännu.

Tillägg: En läsare har hört av sig att SEB gör det samma, och att banken inte godtar ursprungspriset på nyproducerad bostadsrätt längre. SEB accepterar dock en separat mäklarvärdering.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

61 kommentarer:

 1. Gamechanger har jag sett många gånger senaste dagarna på nätet, var kommer det ifrån?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett utländskt uttryck Löfven svänger sig med för att visa att han är bättre än oss.

   Radera
  2. Gamechanger är det nya facehugger.

   Radera
  3. Precis som "ingångsvärde" då. Men det verkar ju stassministerns mediafolk ha fått honom att sluta med. Trist att de inte vågar vara sig själva.

   Radera
  4. "That's it, man. Game over, man. Game over! What the fuck are we gonna do now? What are we gonna do? "

   Radera
  5. Vad är facehugger :)

   Radera
  6. "Maybe we should start a fire and sing a couple of songs"

   Radera
  7. Facehugger är en Alien drönare som fäster sig på folks asnikte och implanterar ett ägg i deras bröstkorgar som blir en Xenomorphbaby som gräver sig ut ur värden under väldigt splattiga former. Referens Alienserien..

   Bättre än att vara en facelifter ialla fall.

   Eller gud förbjude, ass lifter .
   De är tunga och bits och sparkas.

   Men man kan nog säga att gamechangern blev en facehugger för Löven med tanke på debatten om vårt sköna nya barnhem för barn som inte kan andas själva, vilket för alla utom Försäkringskassan är ett grundläggande behov.

   Men inte ens tänka själv är ett grundläggande behov hos S hönsen spm leder Socialdepartementet. Jag kan fan inte skilja dem åt. Vem är vem?
   Ygeman vet jag vem det är för han är Storsopan.

   Radera
  8. Facehugg däremot får mig osökt att tänka på din ma....nej, vad säger jag. God ton. God ton.

   Radera
  9. Så käbbel är inte inne längre?

   Radera
 2. Ja det forumet var ju en riktigt idiotmagnet!

  Ett nöt hade precis blivit av med sina anmärkningar och skulle nu ta två nya blancolån!

  Ett annat pucko hade fått beviljat 120k till 3.3% ränta men föredrog 220k till 12% "alltså 100.000 mer än vad jag ansökte om. Helt otroligt! Vilken dag!! Nu blir det lite njutandes av den grekiska solen" Och alla gratulerade honom att han hade sådan tur!

  Alltså vad är det för IDIOTER? Har dessa rösträtt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj jisses, var tvungen att googla "alltså 100.000 mer än vad jag ansökte om. Helt otroligt! Vilken dag!! Nu blir det lite njutandes av den grekiska solen" vilket leder direkt till det inlägget.

   Herejösses. Vad håller folk på med. Det är alltså en sms-lånande spelmissbrukare (inget ont om missbrukare, för övrigt) som jublar över ett ockerlån samtidigt som hen "njuter av den grekiska solen".

   Och folk chippar glatt in en massa "grattis" och "lyllo dig, jag önskar att jag fick den dealen men för mig är det kört". Hur är det ens möjligt.

   Tack för en intressant inblick i en alternativ verklighet.

   Radera
  2. ".... härligt kåmmpiss!"...
   Ehhh... WT ?

   Eller som jag hörde på bussen idag...
   En lägenhet är en säker investering. Första köparen tjänar massor när han sen säljer...
   ;-)

   Radera
  3. Vet inte om det rena idioter i den tråden, verkar ha sin grund i ett spelmissbruk.

   Radera
  4. Uppenbarligen så vill vederbörande ha mycket kontanter och struntar i räntan. Det lär förekomma att vissa tecknar sig på så många mobilabonnemang som möjligt innan det tar stopp med syftet att sälja mobilerna direkt för att få in kontanter.

   Ska det rökas på?

   Radera
  5. Vem fan vet, era förnumstiga jävlar, han kanske överlever er alla och kanske dessutom har roligare på vägen.

   Radera
  6. Jisses. Man vill tro att det bara trollas i den tråden. Har investerat i en del lån via Lendify och inser nu vilka puckon jag potentiellt kan ha lånat ut pengar till.

   Radera
  7. Vill inte göra er missnöjda i er skadegladhet. Men personen i fråga verkar inte blivit erbjuden 3,3% i ränta utan 3,3% är någon slags rating hos UC. Personen behövde dessutom egentligen 220.000:- för att lösa sina andra akuta skulder.

   Radera
  8. Tyvärr är inte vanligt folk smartare än såhär. Det är precis såhär det går till. Det är samma puckon som man med lite mediapropaganda fått att rösta bort sin o sina egna barns framtid o ge bort landet. För annars är man rasist.

   Radera
  9. De akuta skulderna som biljetten till Grekland?

   Det var bara några exempel efter att ha tittat på eländet i några minuter, orkar man se mer finns säkert ännu värre fall.

   Det jag frågar mig är vem som är största idioten, den som lånar 220k med 12% ränta eller den som lånar ut?

   Radera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  11. Gbd. Undviker sina gäldenären? Vill inte den grekiske premiärministern ha sina pengar? Skulle tro att du menar borgenärer.

   Radera
  12. Vilken lysande kvällsläsning detta forum var, hur fan hanterar människor sin ekonomi egentligen?

   Vad behöver de alla dessa blancolån på hundratals tusen kronor till?

   Radera
  13. Det har du alldeles rätt i.

   Radera
  14. Även anekdoten i inlägget haltar lite. Om personen kan låna till 10 % under köpeskillingen har denne lånat 90%, vilket ju är mycket med dagens mått mätt.

   Cornucopia? verkar tolka att personen som skriver, skrivit fel. Tveksamt, och I så fall kanske inte något av resten i anekdoten heller stämmer. En rimligt tvivel i källkritikens tid.

   Radera
  15. Vi vet ju inte vilken ränta personen hade på sina sms-lånskulder ursprungligen. I lyxfällan visade de att vissa SMS- lånföretag hade fler 100% ränta. Har man sådana lån förstår jag att man blir glas för 12%

   Radera
  16. Men varför har man sms-lånet från första början? Kan man få ett lån på 220k med 12% ränta med totalt krackelerad kreditvärdighet borde man väl tagit blancolånet på 220k långt före man börjar ta sms-lån. Det måste ju absolut alla vuxna förstå, även spelberoende borde ju söka sig till blancolån före smslånen.

   Radera
  17. > Men varför har man sms-lånet från första början?

   För att man är spelberoende, och måste ha pengar NU, inte i morgon. Ett vanligt lån tar flera dagar att fixa, vilket inte räcker för spelberoende.

   Radera
 3. Lysande tider för blancolån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis vad jag också tänkte, det blir som det gamla fina "topplånet" som fanns på 00-talet.

   Frågan är väl vem som lånar ut pengarna dock.

   Radera
  2. Kan man "blanka" ett blancolån? ;-)

   Radera
 4. I en annan tråd på samma forum skriver en person att han fått blancolån på 10% av köpesumman av SBAB och endast går in med 5% själv. Den statliga banken tar ganska lätt på bolånetaket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var standard för några år sedan. Hade du tur kunde du till och med slippa kontantinsats. Fråga mig inte hur de kom undan med det, men antar att det är svårt för staten att orka syna sig själv.

   Radera
  2. Ja, fanns många sådana "möjligheter" förr. I USA fanns det också roliga låneprodukter när det begav sig, eller vad sägs som "stated income"-lån (du berättar vad du tjänar och banken struntar i att verfifiera) eller "option ARM" (med mycket låg initial ränta som sedan resettades till högre ränta några år in i lånet löptid -- perfekt bete för okunniga).

   Radera
  3. Blancolån är väl ok, bolånetaket gäller väl bara bolånet resten kan du ta med kredit kort om du vill ;-)

   Radera
  4. Jo, fast det är ju lite snett att en del av staten inför regler för att begränsa skuldsättningen och en annan del utan problem utfärdar lån som går tvärs emot andemeningen i regleringen.

   Radera
 5. Men köpa något för 3 mille och inte kunna skrapa fram några hundra tusen. Visst man kan väl tumma lite på fonderade medel med en ny lägenhet men...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just detta verkar ju dock vara ganska standard. Även ganska välkammade människor som måste lägga upp planer och spara i ett par år för att ha råd med projekt för kring 100 000:-.. men har en bostad värderad till 3-4m, och där lån på 2-3m.

   Som vi kontaterat ett par år; vad kan gå fel liksom.

   Radera
  2. Linus på vilket sätt är det ett konstigt förfarande? För stora projekt hemma ex. renovera våtrum eller större markarbete eller bilköp så sätter man väl upp en budget och sparar mot det man vill göra? Känns lynnigt om man bara hade rensat halva sparkapitalet varje gång man ska göra en större investering.

   Radera
 6. Vet inte hur vanligt det är att gå in som ensam höginkomsttagare (man måste tjäna minst 40kSEK idag) och sedan ta ett blancolån för att köpa nybyggnation. Blancolån tas nog mer av dom med lägre inkomst och utbildningsbakgrund som bor i mindre städer och där är bostadspriserna inte så höga så det utgör inte något direkt problem heller. Tror jag i alla fall.

  Inget live exempel på vilka projekt det rör sig om? Jag har aldrig hört talas om det i Göteborg i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du pratar om ett folk som just gett bort sitt eget land.. gratis... Och i det gänget existerar fullt med höginkomsttagare. Du förstår inte vilken nivå det är som allmänheten befinner sig på..

   Radera
  2. Det är nog väldigt ovanligt. Nybyggen i Stockholm är idag ett tecken på att man är smutsig, och ingen vill vara en liten lort.

   För några år sedan däremot.. folk tält-köade ju för att boka. Gratis pengar liksom. Många spekulanter har idag gjort jätteförluster, så den onda delen av mig vill att någon ska snickra ihop en före/efter: folk som står i kö och säger "såhär gör man i stockholm, det är bostadsbrist och kommer massa bussar med folk, så priserna kommer gå upp", och sen gråt om hur synd det är om dem.

   Lite som Trump-valets före/efter; extremt partiska SvT festar runt i sin lilla bubbla och åker på en så hård smäll att de till och med glömmer bort att låtsas att de ska försöka hålla sig objektiva; mycket "vi förlorade", följt av "det beror på att många är korkade" osv i direktsändning.

   Radera
  3. Linus Joensson Det är lite som med invandringen. Det har hänt nåt där också. Plötsligt börjar nåt gå upp för allt fler. Men först när det är för sent.

   Radera
 7. En till anekdot. Sitter som ordf i en brf med 65 lägenheter. Jag blev inom loppet av 24h kontaktad av 3 medlemmar som ville hyra ut i andra hand. I ett av fallen är de ett spekulationsköp som inte fått sålt till önskat pris, de andra vet jag ej ännu. En effekt av "den stora visningshelgen" som inte föll väl ut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är köp för uthyrning lagligt? Kan väl inte ha flera bostäder? Då blir det väl tvångsförsäljning?

   Radera
  2. En bostadsrättsförening har som huvudsaklig uppgift att tillhandahålla boende till sina medlemmar. I min förening står det klart och tydligt att som medlen äger man en rätt att bo i den bostadsrätt man betalat för. Ändamålet med medlemskapet skall vara att bo där själv, eventuellt med andra familjemedlemmar.

   Att andra bor där och jag själv inte gör det bryter mot stadgarna (i min förening i alla fall) och därmed kan man alltså förlora sin rätt att bo där, sin bostadsrätt. Det är nog rätt normala och vanliga stadgar.

   Jag kan begära att få hyra ut lägenheten i upp till 12 månader för en anledning av typen "Ska bo på annan ort/land på grund av studier eller jobb". Andra anledningar eller längre tid medges ej rätt att hyra ut sin egen bostadsrätt.

   Radera
  3. Var ett tag sedan jag läste på men har för mig att man enligt lagen får hyra ut sin bostadsrätt så länge man har giltigt skäl. Tror inte lokala stadgar kan begränsa det till 12 månader eller begränsa skälen. Annat skäl som jag tror bedöms som giltigt är testboende med ny partner.

   Pratat med HSB jurist om detta inför att jag en period hyrde ut min br. Handlade då om arbete på annan ort vilket enligt praxis(lag?) är ett giltigt skäl. HSB jurist menade att styrkan i "giltigt skäl" avtar med tiden och att man efter 2år kanske inte längre kan hävda arbete på annan ort som giltigt skäl. Men det skulle inte finnas några förutbestämda tider utan sådan får avgöras i domstol/nämnd om det blir någon tvist.

   Radera
 8. Är det någon som följer eller vet vart man kan se hur det går med överklagandet från bostadsutvecklaren tror det var ssm kring att man skulle kunna få avsäga sig ett förhandsavtal om bygget inte är i tid mm ? vore spännande att se status kring detta

  SvaraRadera
 9. Ser att vissa hus fortf får budgivning, men många andra ligger med lite högt fast pris och ”kontalta mäklaren för visning”.. lite mer som i USA, England osv där det prutas på begärt pris istället för budgivning då kanske...

  Även bekant med två familjer som ska separera (sedan 1 år tillbaka) men inte lyckas pussla ihop framtiden.. pratas om att behålla hus resp brf å komplettera med mindre lgh som de ska bo växelvis i å barnen bor kvar (båda familjerna alltså inne på detta spår!?!). Problemet är att de inte får tag på ens en 1:a i närheten av huset/brf och största problemet i båda fallen e väl att ingen av familjerna ska separera pga att ena parten hittat ny...

  hur kall å elak man än är på internet så är det sjukt jobbigt att sitta å prata om situationen med en idiot man känner...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Påminner om situationen i Moskva på 70-talet, då det berättades om en kvinna som, pga bostadsbrist, tvingades bo ihop med den ex-make, som hon skiljde sig ifrån för 3 äktenskap sedan. Börjar det djävlas, så ...

   Radera
 10. Hörde en annan kul grej också... en lgh som varot svårsåld... nu står den som såld på booli... upp 10% från utg... men de som flyttar in ska hyra i andrahand 12 mån. Lgh blev aldrig såld... men när den läggs ut om 10 månader så har de ett pris att utgå ifrån...

  SvaraRadera
 11. Ett ganska OT-inlägg, men det ska bli kul att se vilken typ av negativt spinn som ska köras på dagens konjunkturbarometer. Nu är vi över 110 igen om man nu ska gå efter nån sorts påhittad börstimingsmodell.

  "Barometerindikatorn steg ytterligare i augusti, från 109,7 i juli
  till 111,5. Nivån pekar på ett betydligt starkare stämningsläge än
  normalt i ekonomin. Det är tredje månaden i rad som indikatorn
  stiger."

  "Även konfidensindikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet
  steg i augusti. Uppgången förklaras av rejält uppjusterade
  anställningsplaner bland företagen inom anläggningsverksamhet"

  "Detaljhandelns optimism återhämtade sig en del i augusti efter
  en rejäl nedgång förra månaden. Konfidensindikatorn steg
  5,2 enheter och pekar åter på ett starkare läge än normalt. Förbättringen
  kommer från sällanköpshandeln vars konfidensindikator
  dock fortsatt understiger det historiska genomsnittet"

  "Tjänstesektorn är i augusti den enda sektor som redovisar något
  svagare signaler än föregående månad. Konfidensindikatorn
  backade 1,6 enheter men överstiger fortsatt det historiska genomsnittet.

  Hushållens tillförsikt ökade för tredje månaden i rad. Det är
  särskilt synen på hur den egna ekonomin utvecklats det senaste
  året som har förbättrats från förra mätningen.
  "

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sista paragrafen kan man ju såklart spinna på, eftersom det bara betyder att befolkningen är ekonomiskt efterbliven.

   I övrigt är det väl samma som förut, cornucopias negativa spin har ju i många år varit överhettning?

   Radera
  2. Är väl förvisso rätt många hushåll som fått en höjd ekonomisk standard senaste tiden / senaste året (trots kronförsvagningen, eftersom de flesta av oss trots allt konsumerar det mesta i SEK). Man får en lite skev bild om man bara läser anekdoter på den här bloggen.

   Överhettningen skulle vara slut nu vill jag minnas att bloggen varnat om, inte minst på grund av bostadsmarknadens kräftgång. Citat från tidigare i år:

   "Konjunkturinstituets (KI:s) konjunkturbarometer fortsätter som väntat att falla nu när högkonjunkturen är på väg ut ur överhettningen."

   Så väntat var det alltså.

   Radera
  3. Men ham brukar ju gardera med att en bubbla kan blåsas hur stor som helst osv.

   Hur har hushållen fått en ökad ekonomisk standard? Även om vi bortser från det direkta fallet pga kronan så har prisökningarna satt fart (vi har stötvis icke kvalitetsjusterad inflation på elektronik - den är ny), löneökningarna slog knappt det minst sagt nedtonade inflationsmåttet och farstighetsvärden sjönk kring 10%.

   Vihåller att om snitthushållet känner sig rikare senaste året är det bara förvirring.

   Radera
  4. Det räcker med att konstatera att vi fortsatt hade (i genomsnitt små) reallöneökningar -- höjd ekonomisk standard.

   Tillgångsvärdesförändringarna skiljer sig rätt rejält mellan många hushåll, håller med om att fastighets/BR-ägare i Stockholm är förlorare på ett års sikt, samtidigt som den finansiella nettoförmögenheten totalt sett (ja, väldigt snett fördelad) faktiskt är rekordhög. Finns säkert en hel del hushåll (de som är lågbelånade) som inte tycker en nedgång påverkar deras ekonomiska standard väsentligt, utan hellre tittar på löpande inkomster och utgifter.

   Prognosen tycker jag inte känns så bra dock, 2019 eller 2020 kan det mycket väl bli reallönesänkningar osv. Hävdar dock att läget augusti 2018 var en sorts all-time-high för många hushåll i fråga om både disponibel inkomst och nettoförmögenhet, vilket bör påverka de som svarat på enkäten.

   Radera
 12. We shall overcome med Friggebo löser problemet

  SvaraRadera
 13. Gamechanger som uttryck är ju straight, men att något bögar sig, är det bra i dagsläget?

  SvaraRadera