Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2018-08-29 09:19

Ryssland drar igång världens största militärövning - 300 000 man

Den ryska planerade militärövningen Öst 2018 drar igång den 11:e september, och blir världens största militärövning med 300 000 man totalt. Ej att blanda ihop med mobiliserings- och beredskapskontrollen med 260 000 man förra veckan, som kan ses som en förövning. Övningen är dubbelt så stor som den legendariska Zapad 81, en av kalla krigets höjdpunkter 1981, och visar på den ryska militära kapaciteten.
Ryskt flyg över S:t Petersburg under flottans parad 2017.
Övningen Öst 2018, eller Vostok 2018, innefattar alltså 300 000 man, 1 000 flygplan eller helikoptrar och 36 000 pansarfordon från östra och centrala militärdistrikten i Ryssland, samt samtliga trupper från luftlandsättningsförbanden VDV. Detta kan sättas i relation till den ömsesidiga defensiva försvarsalliansen Natos defensiva försvarsövning Dragon 17 i Polen, som omfattade 17 000 man och 3 500 fordon och annan tung utrustning.

Ändå vet vi vilka den svenska "fredsrörelsen" utmålar som ett hot.

I sammanhanget bör man också komma ihåg att majoriteten av rysk trupp befinner sig i den västra halvan av diktaturen, och motsvarande övning i väst skulle kunna dra betydligt mer än 300 000 man.

Nu behöver förvisso Ryssland numerären som köttvåg vid anfall, eftersom de dåligt tränade, omotiverade tvångsrekryterade, misshandlade och våldtagna värnpliktiga soldaterna är så usla att det antagligen går 10 - 20 ryska soldater per Nato-soldat eller svensk soldat. Största slutsatsen är att svenskt försvar behöver skaffa fältgravförband för att snabbt kunna gräva massgravar åt de fallna ryssarna.

Den ryske försvarsministern Shoigu drar direkta paralleller till kalla krigets jätteövning Zapad 81, där Sovjetunionen bland annat avfyrade skarpa taktiska kärnvapen, något som än idag ingår i deras militära doktrin. Shoigu menar dock att Vostok 18 förstås är större, vilket stämmer. Parallellen är dock intressant, eftersom Zapad 81 var en anfallsövning. Som bekant planerade aldrig Sovjetunionen för vare sig ett försvarskrig eller ett konventionellt krig, utan från dag ett skulle man anfalla under en massiv våg av taktiska kärnvapen

Hela påhittet med den nukleära vintern var också en bluff som Sovjetunionen fick de västerländska fredsrörelserna att sprida för att sätta tryck på ensidig nedrustning i Väst (inte en länk www.thesun.co.uk/news/5609747/nuclear-winter-doomsday-atomic-war-fake-news-russian-spies/), medan man alltså själva planerade för kärnvapen från dag ett. Lögnen lever för övrigt kvar än idag.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

42 kommentarer:

 1. Hur övar man med skarpa kärnvapen? Låter underligt tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På samma sätt som med konventionella vapen. På ett skjutfält.

   Radera
  2. Men varför slösa med pengar och resurser när man kan skjuta med "lösplugg"? Dvs den ballistiska roboten bär ingen riktig laddning utan en dummy med samma vikt och andra egenskaper..

   Om inte så skulle det ju skett kärnvapenexplosioner på europeiska(?) skjutfält i Ryssland/Ukraina/Vitryssland..

   Radera
  3. För att det ger möjlighet till indikering, skarp sanering efter framryckning genom området mm. Skarpskjutning är alltid det slutliga testet av ett förbands faktiska förmåga.

   Sedan 90-talet råder dock provstopp, så det har inte skett i närtid.

   Radera
  4. .. och inte några miljö- och "freds"aktivister i vägen , Natura 2000-områden mm att behöva ta hänsyn till... hmmmmm...

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Vi behöver alltså sådär 15-30 tusen soldater för att stå emot.

   Radera
  7. Sverige borde verkligen ryta ifrån och berätta att Ryssland minsann inte får placera trupp i Sverige eller öva på svensk mark längre när de beter sig på detta viset. Att vi helt enkelt inte är intresserade av deras skydd längre.

   Radera
  8. Det läskiga med ryska kärnvapen är ju kvalitetskontrollen, om de är lika bra som den där stridsvagnen som kom 200 meter häromdagen så befarar man ju att de riskerar att skicka en övningsraket på finland av misstag.. eller så sprängs den på plats utan att lyfta alls

   Radera
 2. Skönt att höra att svenska Rambo soldater utklassar ryssarna 20 mot 1. Då var alltså uppgifterna om det svenska feministiska HBTQ-certifierade icke-våldsförsvaret FAKE NEWS!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du kanske borde göra ett studiebesök hos Försvarsmakten. Jag har gjort många dito. Sverige har aldrig förr haft så bra soldater som idag med yrkesförsvaret. Men du kan välja att läsa SD-media istället.

   Radera
  2. Skulle inte tro FM har tid med enskilda studiebesök, får nog passa på under allmänhetens dagar.

   Radera
  3. Nej det är inte fake news, vi kunde varit fler och ännu bättre om pengarna lagts på utrustning och övning istället för politiska symbolhandlingar. Nu tror jag själva certifieringen inte var så dyr men tiden som slösades är desto mer bekymrande.
   Sen tror jag 20:1 eller ens 10:1 är överdrivet då även ryssarna har vassa en del vassa förband, bra flyg och fega taktiker, skillnaden är att alla svenska och Nato förband håller en acceptabel kvalité medans ryssarnas kvalité varierar väldigt mycket så möter man rätt ryska köttvägg kan nog 5:1 vara rimligt.

   Radera
  4. Vår feministiska regering verkar vara mer intresserad av värdegrunds och jämställdhetsarbete än försvar av våra yttre gränser. Regeringen 12 April 2018: "Beslut om verksamhetsanpassat jämställdhetsarbete för vissa försvarsmyndigheter" 12 April 2018. Undrar hur instruktionerna till försvaret ser ut? Någon som kan länka till instruktionerna?

   Sen räcker att lyssna på vad ÖB själv sa för några år sedan. "– Vi kan försvara oss mot ett angrepp med ett begränsat mål. Vi talar om ungefär en vecka på egen hand. Om Sverige angrips från två håll, klarar vi det? – Nej, då klarar vi inte av det speciellt länge, så är fakta, svarar Sverker Göranson."

   Vi kan alltså försvara ett mål under en vecka. Hur många mål finns i Sverige?

   Statens viktigaste uppgift är att beskydda befolkningen mot yttre och inre hot. Det är en förutsättning för att vardagslivet och andra samhällsfunktioner ska fungera. Svenska folket har idag varken skydd mot inre eller yttre hot. Det är inte försvarets eller polisens fel. Ansvaret vilar till 100% på den politiska eliten.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  6. HandbokGender - Teoretiska grunder och ledarskap https://www.forsvarsmakten.se/siteassets/4-om-myndigheten/dokumentfiler/handbocker/h-gender-1-1-2016.pdf

   Radera
 3. De hundratusentals soldaterna behöver väl inte vara så skarpa om taktiken ändå är att tvinga fram en vit flagg från motståndaren mha kärnvapen?

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Bra förslag från L om fördubblad svensk försvarsbudget. Det brådskar.

  SvaraRadera
 6. Förstår inte hur man kan tro 1:10 eller 1:20. Ser inte det då vi troligtvis inte kommer ha luftherravälda och i stort saknar artilleri och luftvärn. Hade inte du en post om artilleriets betydelse för nåt år sedan.
  Självklart kanske vissa förband är mycket dugliga men att tro att snittet av svenska förband, inkl. hemvärnet, är väsentligt bättre än snittet av ryska tror jag är fel. Säkraste sättet att bädda för nederlag har genom alla tider varit att underskatta sin motståndare.
  Och om något är SD-retorik är det väl att tro att vi svenskar skulle vara överlägsna en annan nation, oavsett i vilket avseende.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  2. Vad vet du om det? Är inte du Finländare?

   Radera
  3. Det är drför wikström vet detta. Han anser sig vara förmer än finnarna.

   Radera
  4. Föraktet mot SD känns mal placé - det var inte SD som stack kniven i försvaret, de som de facto lade ner försvaret var de två statsbärande partierna Sossarna & Moderaterna - skadorna de tillfogade är omöjliga att reparera - infrastrukturen som tog decennier att bygga upp är borta och kostar oräkneliga miljarder att bygga upp, numerären, trots hygglig teknologi, är alldeles för liten för att göra sig gällande och är inte ens tillräcklig för att kväsa ett eventuellt inbördeskrig.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 7. Inte så konstigt att de övar anfall, ryssarna är trötta på att behöva bekämpa invasionsarméer på egen mark och vill så att säga "mota Olle i grind" om så krävs.
  Förstår att bloggaren är avundsjuk på arsenalen...

  SvaraRadera
 8. Varför lägger du länkar med "inte en länk" framför? Töntigt.

  Det blir inget länkförbud eller länkskatt i EU, bara foliehatteri.

  SvaraRadera
 9. Det där med att ryska soldater mer eller mindre skulle vara värdelösa och att det går 10/20 ryska soldater på en svensk soldat måste ha skrivits som ett skämt och extrapolerat innebära att Ryssland pga sin oduglighet inte är ett hot mot i princip någon västnation.

  Sanningen är ju den att Sverige inte har något försvar att tala om - det finns möjligen en brigad med unga riktiga soldater dvs runt 5000 man och dessa är ledda av cirka 5000 officerare - detta är den svenska armén och denna armé saknar riktigt artilleri och blir följdaktligen en tandlös tiger i strid, våra stridsvagnar kan inte visa sig i strid eftersom vi aldrig kommer att få luftherravälde, våra 2-3 flygbaser raderas ut redan innan de riktiga striderna börjar.

  Som bekant har vi heller inte någon flotta längre, 7 korvetter utan luftvärn kan inte visa sig många meter från land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1, men samtidigt är Ryssland sååå farliga. Ett jättehot verkligen. Vi måste gå med i Nato nuuuuu!!!1

   Nej, sparka löspluggen Peter Hultqvist och dränera det politiska träsket så kan vi få tillbaka ett gammalt hederligt svenskt invasionsförsvar utan Nato-inblandning. Detta bör kompletteras med egna kärnvapen på sikt.

   Radera
  2. Vad skall vi med invasionsförsvar till? Det är ingen som vill invdera oss.
   Inkapacitera Sverige som administrativ funktion i syfte att besätta strategiska punkter kanske..
   Att ur militär synvinkel kunna förfoga fritt över Sverige är ett mål för en angripare.
   Vi har inga naturresurser som går att ta över med invasion. Tvärtom.

   Sedan kanske man får tuppjuck och lobbar iväg alla strjdspetsar mot allt och alla men det är en helt annan sak.

   Radera
  3. Av samma anledning som du har en låsbar ytterdörr hemma.

   Radera
 10. Stridsåsnan reinfeldt kallade försvaret särintresse, men det minns väl dom flesta.

  SvaraRadera
 11. Att "Inkapacitera Sverige som administrativ funktion", det är väl det vi själva kommer att göra den 9 september.

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. 2016 startade den Amerikanska Armen "The U.S. Army’s Asymmetric Warfare Group". Och 2017 släppte dom "Russian New Generation Warfare Handbook" på 61 sidor. Baserad på bla striderna i Ukraina, och till viss del Syrien. Om Rysk taktik, och kapacitet i dag.

  Handboken: https://info.publicintelligence.net/AWG-RussianNewWarfareHandbook.pdf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant, har bara tagit mig igenom halva. (Exempel ur texten: Am armen använder artilleriet för att möjliggöra manöver. Rysls använder manöver för att möjliggöra artilleribekämpning)

   Radera
  2. Blev ett typo där. 2006 ska det vara, inte 2016.

   Ja den är väldigt intressant att läsa.

   Radera
 14. "den ömsesidiga defensiva försvarsalliansen Nato"... Hej, mitt namn är yxskaft...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  2. Ryssland har i praktiskt agerande allt varit bra mycket mera offensiv de senaste tio åren än NATO.

   Radera
  3. Det kanske man tycker om man får sin omvärldsbevakning via den här bloggen!

   Radera
 15. Många skriver att "vi" inte kommer att ha luftherravälde, mm.
  Vad menar ni med "Vi"? Menar ni i en konflikt endast mellan Ryssland och Sverige?
  Det är ytterst osannolikt att en konflikt skulle isoleras endast till Ryssland-Sverige....
  I en konflikt i vårat närområde kommer även NATO länder att delta....
  Ryssland har ett enormt underläge i luft-arenan mor Europa nummerärt, lägger man även till teknik-faktorn i form av flygplan, Sensorer, EW-system, Robot-prestanda blir det många gånger sämre för Ryssland...
  Europeiska NATO-länder har 3 ggr fler moderna jaktplan än Ryssland, lägger vi till USA så är det 6 gånger fler.
  Ryssland är dessutom världens största nation (till ytan) och har ett gigantiskt luftrum att övervaka och försvara med ett numerärt och tekniskt underlägset flygvapen.
  Att Ryssland skulle kunna upprätta och behålla ett luftherravälde över Östersjön, eller delar av Europa är helt osannolikt...
  Det troliga är att Ryska flygplan inte gör sig besväret utanför egen luftvärnstäckning.

  SvaraRadera