Aktuellt

Vad är det första du kommer göra när pesten är över och alla restriktioner och rekommendationer är borta?

En dag kommer Wuhan-pesten vara officiellt över och inte längre vara en pandemi. Restriktioner kommer vara lyfta, olika stöd försvunna och r...

2018-08-01 12:57

Regeringen köper Patriot-luftvärn - utan robotar

"Pang! Pang! Pang! Öhn-öhn-öhn-ööööhn! Drrr-drrr-drrr! Skott kommer! Klart bakåt! Boom! Swoosh! Poof!" - Svenska soldater försvarar Sverige utan ammunition
Regeringen går vidare med att dränera Försvarsmakten på resurser genom att ta beslut om inköp av Patriot-luftvärn, trots att finansiering saknas. Affären innebär med all sannolikhet att det "hemliga antalet robotar" sätts till noll, eller möjligen en handfull för att kunna öva med. Som bloggen skrivit om tidigare och som sedan bekräftats av Dagens Industri ingår inga robotar i affären på 10 miljarder kronor. Robotarna kostar upp till 15, 18, 20 miljarder kronor ytterligare, beroende på hur mycket svenska kronan fortsätter falla.
60-talsluftvärnet EldE97, som Sverige har idag, har vi åtminstone några robotar till, även om deras fastbränsle kan falla för åldersstrecket. Av Försvarsmakten godkänt foto på eldenheten.

Mediabeskedet är att försvarsminister Peter Hultqvist (s) alltså går vidare med köpet av det amerikanska Patriot-systemet.

Affären ska kosta 10 miljarder och antalet robotar är hemliga. Allt talar för att det inte ingår några robotar, utom kanske en handfull 2-5 stycken för att kunna testskjuta med, gärna med media närvarande eller så att Combat Camera efteråt kan publicera en film på det hela.

Tidigare uppgifter gör gällande att före kronförsvagningen under våren kostade önskat antal robotar 14.5 miljarder kronor. Affären på 10 miljarder innebär att man bara köper själva systemen, som i praktiken blir ett slags väldigt dyra skenmål. Iofs kan man skrämmas lite med eldledningsradarn, men kommer inte ha några robotar att skjuta med.

Tanken är att på äkta socialdemokratiskt vis skicka finansieringbollen vidare.

Så länge får vi alltså ett äkta pappersförsvar - vi både betalar för försvaret och saknar försvarsförmågan.

Försvarsmakten får systemet och kan integrera det med svenskt luftförsvarsnätverk, utbilda, träna och öva på det i väntan på att man faktiskt får pengar att köpa några robotar för. Den finansieringen skjuts på framtiden. I ärlighetens namn skulle det ändå ta några år innan vi har kompetensen att använda systemet, så att inte robotköpen sker nu gör egentligen ingen skillnad de närmaste åren.

Förmodligen räknar man med att i ett skymningsläge aktivera beredskapskrediten och då köpa in robotar, dels från USA, och dels via avtal med grannländer som Tyskland och Polen, som har robotar. Då USA:s marinkår även är avsedda att förstärka Norge och Baltikum så räknar Sverige antagligen med att USA tar med sig robotarna, och Sverige står för systemen. Det kan rent av finnas robotar på lager i de amerikanska bergrummen i Norge redan. Man kan också tänka sig hemliga avtal Sverige - USA med förlagring av amerikanska robotar på svensk mark.

Ett sådant tillskott av ammunition i ett krisläge förutsätter förstås samarbete med omvärlden och att Sverige inte står ensamma i en i inlednignskedet isolerad konflikt. På sätt och vis är det ett positivt besked att svensk försvarsplanering bygger på stöd från USA och grannländer. Det ärliga vore dock att gå med i Nato så att sådan planering kan bli bindande.

Sipri brukar vara duktiga på att få fram antalet robotar. T ex ska vi enligt Sipri 1968 köpt 122 HAWK-robotar och 1977 ytterligare 100. Av dessa har ett antal skjutits på övningar och särskilt många kvarstår knappast. Ytterligare ett skäl till att skaffa ett nytt system - vi måste ändå skaffa nya robotar för att ha full operativ effekt och då bättre att även skaffa ett nytt system.

Via Sipri lär siffrorna komma fram tids nog.

59 kommentarer:

 1. Beslutet borde skutas upp, till efter valet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kreml vill inget hellre.

   Radera
  2. Den kommentaren förstod jag inte riktigt? Du har ju själv förordat Aster. Med en annan sammansättning i riksdagen, kanske det kunde bli så.

   Radera
  3. Nja, det är väldigt svårförutsägbart hur det politiska läget ser ut efter valdagen så det gäller att få till avtalet innan ny regering tillträder.

   Jag tror detta är så att säga kan betraktas som försäkringspremie för att få säkerhetsgarantier från Trump-administrationen och USA direkt.

   Radera
  4. Är Aster färdigt i den konfiguration som är aktuell? Ve behöver definitivt inte ett HKP14 system till!

   Vad jag inte fått fram är hur stor skillnad det är på lavetterna för PAC-2 & PAC-3 går allt att skjuta i det vi nu köper? Även framtida billigare robotar som Stunner / SkyCeptor?

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  7. Vadå det är ju Putin som ordnat så vi förköper oss på detta, som jag förstår, urgamla, system? När han kommer flygande i sin MTLB är det ju guld värt att vi inte har ammunition.

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 2. Är väl en strategisk fördel med ett amerikanskt system då vi kan få tillförsel av missiler från USA mfl vid händelse av krig.

  SvaraRadera
 3. Glöm inte att Patriot och missilerna inte heller kan monteras på våra fartyg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Än sen? Aster kan inte monteras på våra fartyg. Det är lika relevant som att Gripen inte kan bära stridsvagnar.

   Radera
  2. Lockheed-Martin uppger själva att dem undersöker möjligheten till en fartygsbaserad variant av PAC-3. För oss spelar detta förstås ingen roll då vi inte har några fartyg med varken Sylver eller mark 41 VLS, och heller några fartyg som är stora nog för att vara lämpliga att bära dessa system.

   Sedan så är det inte luftvärnssystemet SAMP/T som man placerar på fartyg utan enbart verkansdelen Aster 15/30.

   Radera
  3. Varken Pariot eller Ater kan monters på Visby-classens korvetter...

   Radera
 4. Köp av värdelösa vapen för att göda korrumperad amerikansk försvarsindustri.
  Våra köpta politiker gör precis vad de blir tillsagda av husse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som att du är proffesionell och insatt i frågan..... NOT....

   Radera
 5. Brassa på bara, pengar har vi gott om så vi skulle kunna köpa in laservapen istället för gamla raketer, mera miljömässigt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Miljöcertifierad krigförig. Bra ide.

   Radera
  2. måste oxå vara genus certifikerad, glöm inte det

   Radera
  3. Trött på tjafs....
   Om du inte har relevanta inlägg att komma med är det bättre att du låter bli...
   Jag kan vara fel ute... men jag är här för en relevant blogg....

   Radera
 6. Det kan finnas gott om bakomliggande faktorer som inte är offentliga.
  Helt klart är att NATO är betjänta av medelräckvidigt luftvärn på Svensk mark.
  Att flyga in fler robotar är ganska snabbt gjort, och har förmodligen övats under Aurora när Amerikanska Patriot-system grupperade i området.
  Aster har vissa fördelar mot Patriot, men möjligheten att "ammunitions-utjämna med andra länder i krigstid är dock betydligt enklare med Patriot då de flesta grannländer runt Östersjön valt det systemet.
  NATO kan nog även se att det är högre prioriterat med Robotar på södra Öland än t.ex. i Danmark eler Holland.....
  Ett system runt Södra Öland / Karlskrona / Kallinge skyddar inte bara svenska intressen, utan även Bornholm och sydvästra hörnet av Östersjön, samt anflygning mot flertalet NATO-länder....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tänket är ju helt beroende av att någon här vågar att avfyra dem också...

   Radera
  2. Dock, man får hoppas att man informerat Ryssland om detta. Hemliga försvarsallianser är nämligen inte krigsavhållande. Att man inte informerar svenska folket beror på att tokvänstern skulle gå i taket och stoppa det hela. Men vi vill ha avskräckningsförmåga och då får man hoppas att Kreml informerats om att Sverige inte kommer stå ensamt.

   Radera
  3. Och så blir södra Öland, eller var de nu står, garanterat överöst med bomber för att ta bort luftvärnsenheterna. Då tycker jag flesta och andra världskrigens svenska strategi var bättre. Vi skjuter inte på den som inte ger sig in i vår zon. (Jo Sovjets planerade bomb över Köpenhamn är känd.)

   Radera
  4. Man behöver nog inte oroa sig... Även om inte svenska folket vet har nog Ryssland koll på vad som är överenskommet....

   Radera
  5. GuDu... Ryssland är i flygstridskrafter mätt svaga jämfört med EU (utan USA)...
   Södra öland överöst med bomber.. Nåja...
   Ryssland kommer inte att få ett luftherravälde över Östersjön om EU är vakna...
   Här handlar det om att bekämpa anflygande robotar.... Land eller Fartygsavfyrade till huvuddel

   Radera
  6. Tror ni VPK skulle avslöja Svenska militära hemligheter(patriot) för Ryssen? Putin är väl ingen kommunist? Eller har CH-Hermansson gamla kontakter kvar?

   Radera
  7. Rob, så du menar att Ryssland inte är ett hot som vi inte behöver luftvärn mot?

   Spartacus, eftersom brottet landsförräderi är avskaffat av riksdagen kan du nog gå till många riksdagsledamöter som vill ha en intressanta uppdrag. Som han moderaten som bara hjälpte till med rådgivning i denna fråga.

   Radera
 7. Med insikt av fransk teknologi så hade jag valt aster och då integrerad med saabs radar. Då hade vi fått mer, bättre och vassare försvar. Patriot bygger på gammal teknik medan aster är dagens teknik.tror det var i Saudiarabien de sköt upp 4-5 patriot missiler och lyckades inte skjuta ner 1 missil från yemen. Personligen bygger ryktet om hur bra patriot är på amerikansk hybris. Tyvärr verkar våra politiker gå på det

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt officiella kanaler så sköts alla 7 Burkhan-2 missiler ner. Video visar som du säger att en Patriot gick i backen. Jag tar inte Patriot i försvar men man kan inte förvänta sig en 100% verkan, kanske 30 % är realistiskt för ett sådant här system. Tänk på att en kryssningsmissil/robot är designad för att lura och ta sig igenom LV-system, dessutom skickas svärmar av robotar samtidigt. Burkhan-2 är också ett nyutvecklat vapen (2017) från Iran som säkert har fått hjälp av ryssarna. Ett relativt liten stridsdel (2 m) separeras från drivsteget och i princip osynligt sista biten.

   Radera
  2. Blanda inte in SAAB i detta... då blir det dyrt på riktigt....

   Radera
 8. SKANDAL! Vad kan vara sämre än att köpa ett urgammalt amerikanskt skitluftvärn för en fantasisumma? Jo, att köpa tidigare nämnda skitluftvärn UTAN AMMUNITION! Löspluggen Peter Hultqvist har överträffat sig själv.

  När ska du ta avstånd från Löspluggen, Lars? Du försvarade honom när han och resten av sosseriet skickade hemlig information till Serbien genom Transportstyrelsen, men nu måste väl ändå måttet vara rågat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Börjar misstänka att Vapenvägraren är påverkansoperatör... svårt att tro att någon kan vara så dum.

   Radera
  2. Så klart att antalet robotar är hemligt. Källan till det ni upprörs över är bloggtexten som spekulerar att antalet är 0, det verkliga avtalet är inte offciellt. Är det verkligen intressant för alla soffryttare att veta exakt antal robotar över tid? Dessutom har många system införskaffats på detta sätt över tid, t.ex. jaktrobot till J39 osv.

   Radera
  3. Haha, du är för naiv Sjunkbomben! Sverige kommer bli så r*vkn*llat av de amerikanska skojarna. Kompetenta Singapore valde bort Patri-skrot, det säger väl allt.

   Radera
  4. Isak.... Trots att jag inte är socialist måste jag säga att Peter Hultquist i mina ögon är en av de bästa försvarsministrarna vi haft.... Han kan ge ett släpigt, trött intryck, men han har koll på läget och brinner för sin uppgift...
   Betydligt sämre med förra regeringen med Karin Engsröm (Officer i Amf) som var en riktigt okompetent sopa....

   Radera
 9. Prioriteringar och åter prioriteringar... 300000 nya svenskar till 2021 kräver resurser så det är väl inte konstigt om skattekronorna inte räcker till.

  SvaraRadera
 10. Är dessa 10Mdr inräknade i de 35 som försvarsmakten saknar de kommande åren?

  SvaraRadera
 11. Är det en tillfällighet att flera storägare i Patriottillverkaren Raytheon Co. även är storägare i Investor?
  https://www.investorab.se/investerare-media/investoraktien/aegarstruktur/
  http://www.4-traders.com/RAYTHEON-14299/company/

  SvaraRadera
 12. Går det inte att integrera luftvärnsrobotar i alla minareter som byggs i var och varannan stad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. BP.... har du inte bättre åsikter så kanske det är bättre att vara tyst....

   Radera
  2. Eller är du en Rasist och Sverjevän?

   Radera
 13. Helt rätt i det mesta Cornu. Bara en geek/MÖP synpunkt: Patriotsystemet har ingen eldledningsradar, så inte ens den kan man skrämmas med...
  vänligen,
  Ulf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utan eldledningradar, hur är det tänkt att systemet ska kunna skjuta ner något?

   Radera
  2. Med hjälp av sin fasstyrda spaningsradar och teknik i själva roboten.
   /Ulf

   Radera
 14. Kollade upp antal flyg Ryssland har enligt wiki och avrundat grovt. Flygvapnet har runt 4000 och Navy 400, varav attackflyg 2600/240. Patriot i all ära, men känns mer som en betalning för att USA var här med trupp, USMC och lite helikoptrar. Och hur många flyg har Sverige, 100? Och NOLL för beredskap vid vissa tidpunkter, bla midsommar något år sedan. Då fick Natoplan från Estland?/Danmark gå upp för avvisning utanför Sverige. Helt otroligt. Att ingen minister blir av med jobbet är också beundransvärt.

  SvaraRadera
 15. Ryssland har inga 4000 flygplan...
  Ryssland har runt 400-600 moderna stridflygplan...
  Sverige har runt 100... EU Har runt 1000 st... Enbart Turkiet har c:a 400 st...
  Utöver det har USA över 4000 st stridsflygplan....
  Att Ryssland skulle nå luftherravälde är otänkbart...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt wiki har dom det. Var fick du din info från?

   Radera
  2. Enl Wiki...

   Mikoyan MiG-29 ~120
   Mikoyan MiG-31 135
   Mikoyan MiG-35 2
   Sukhoi Su-25 82
   Sukhoi Su-24 275
   Sukhoi Su-27 192
   Sukhoi Su-30 106
   Sukhoi Su-34 109
   Sukhoi Su-35S 71
   Tupolev Tu-22M 69
   Tupolev Tu-160 16

   Varav MIg-29 & Su 25 inte kan anses som modernt.... samma generation som Viggen...

   Radera
  3. Till moderna stridsflygplan räknar jag (kanske Mig-31) Su-27, Su 30, Su-34, Su-35.
   Till Omoderna (motsvarande Draken/viggen) räknar jag Su-24, Su-25,

   Radera
 16. USAhar fler lufttankningsflygplan och transpotflygplan än Ryssland har stridsflygplan....

  SvaraRadera
 17. Började läsa kommentarerna till denna post, men tröttnade. Det är så jävla många tomtar här som kommenterar något som de inte har någon som helst kunskap om. De gapar och skriker och repeterar samma gamla skåpmat, utan att föra någon som helst konstruktiv diskussion. Utan att vara det minsta insatta vet de minsann vad som är bäst och att kasta skit på oliktänkande verkar vara prioritet nummer ett. Tyvärr ser snart hela Internet ut på detta vis. Suck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Politikerna respekterar inte varandra, är infantilt respektlösa mot varandra... det legitimerar svenskens beteende..... "dumma dej", eftersom du inte tycker som jag måste du vara ond och vara min fiende..

   Radera
  2. Ja, nog är det så. Inte har det blivit bättre av att jordens mäktigaste person är en jättebebis som beter sig på precis det sättet. Man tar sig för pannan.

   Radera
 18. Tror nog att vi välja Patriot av tidsskäl. Dessutom trycker nog USA på genom NATO och vår partnerskap om att köpa deras system.

  SvaraRadera
 19. Om denna affär går som black hawk , så kan detta visa sig vara just den snabbaste och mest ekonomiska vägen för sverige. Här på bloggen har man länge förordat att man ska köpa beprövat av hyllan, och det är ju just det vi gör. Vi borde ju fira !!!

  SvaraRadera
 20. Plus att det är ju skitbra om Sverige inte behöver köpa in och lagerhålla massa svindyra robotar som som efter ett tag blir föråldrade, då det inte idag är ett överhängande hot. Garantier för att snabbt få ammunition finns nog ska ni se!

  SvaraRadera
 21. Cornucopia behöver get their shit together istället för att gissa. Ordern innehåller ett initialt behov av robotar, dock inte som varar länge, säg exempelvis 80. Offerten tillåter totalt 300 st. Det jag läst som cornucopia skrivit om patriot är mer än ointelligent.

  SvaraRadera