Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2018-08-10 12:25

Omstängsling på grund av torkan

Vi har börjat stängsla om på grund av torkan och bristen på bete. Då det inte finns stängselmaterial att köpa, eftersom det tagit slut på grund av efterfrågan att ordna nya beten, så gäller det att riva och dra om befintliga stängsel.
Omstängsling ner mot sjön.

Stängselmaterial, främst stolpar och nät, är alltså generellt slut på grund av det akuta och ökade behovet att stängsla nya marker. Så det är ofta inte så mycket att göra - ordna fram nya impregnerade stolpar tar i praktiken ett helt skogsbruksår och inget som marknadskrafterna kan trolla fram snabbare.

Själva har vi istället börjat riva stängsel och använda till nya och utökade hägn.

Idag rev vi stängslet ner mot sjön från vinterhagen, så djuren kan komma åt främst det sly som växer på mossen ner mot den igenväxande sjön. Finns även en del blåbär, lingon och kanske lite gräs att glufsa i sig. Bättre än inget.
Påbörjad stängsling från tidigare hörnet. Syns rätt tydligt på slyet vad som är betad mark och vad som är obetat.
På några års sikt kommer betande djur förvandla mer mark till gräs, men det finns gränser, då det är fuktigt på den fd sjömarken.
Fåren går direkt på slyet, här brakved som stryker med.
Nästa steg blir att riva några hundra meter stängsel mellan två hagar och använda till att hägna in nya hagar med. Tillsammans med att slakta ut hälften av djuren kanske besättningen kan ha vinterfoder nog, även om det inte blir många slyröjare kvar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. Slut på stängselmatr? På bole.se finns. På granngården likaså.

  SvaraRadera
 2. Jag trodde en äkta survivalist hägnade med enbart hank, stör och vidjor? Enbart naturmaterial, håller i 50 år, 100% nedbrytbart. Vackra är de också, gärdsgårdarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 50 år. Right.

   Du är välkommen stå för arbetsinsatsen.

   Radera
  2. ....och dom kräver en hel del årligt underhåll.
   Impregnerad stolp och galvad tråd/nät är bäst och billigast. Både i anläggning och i underhåll.

   Radera
  3. Skojar förstås. Men bara lite. Vad är det för fel med att använda inhemsk råvara som i de flesta fall växer precis intill? Bloggaren vill väl minska sitt koldioxidavtryck så mycket det går?

   Radera
  4. Stolpar är inte särskilt svårt att göra, tror det är trixigare med stängselnät.

   Eller för den delen taggtråd, den är inte kul att naja och vässa själv.

   Radera
  5. Taggtråd har man inte till får.
   Så då blir det extra meningslöst att naja det.
   Lite som att montera blinkers på mercedesfabriken.

   Radera
  6. ... eller fylla på blinkersoljan på Horchen !

   Radera
  7. Ok, slutar att naja, det var till Chefen.
   Fårskallar kryper alltså under?

   Går ut och letar efter en kardanutskatare till bilen istället.

   Radera
  8. Kardanutkastare eftersöktes så klart.

   Radera
  9. Ett glas vin för mycket må jag erkänna, men ett gott skratt fick jag.

   Radera
 3. Saknar du som företagare förmåga att planera din verksamhet och lägga beställningar i god tid fastän du fick tydliga prognoser från SMHI tidigt att det var långvarig torka på gång? Att den globala uppvärmningen leder till att tidigare mer sällsynta extrema vädersituationer blir mer sannolika är ju också känt för dig så var är problemet?

  Intressant också med alla dessa brister i olika typer av köpartiklar som uppstått det sista halvåret. Fläktar, slang (för brandbekämpning) och nu då stängsel och stoplar. Svensk handel rapporterar minskad försäljning, -5,2%, av kläder under juni jfm 2017 på grund av varubrist efter att ha sålt för mycket(1) i maj. På något sätt verkar marknadsekonomin inte fungera om saker är slut och inte finns att köpa till ett högre pris någonstans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var redan slut i juni tydligen. För mig är det ingen stor sak, jag kan slakta ut rubbet, detta är inte något som min inkomst är det minsta beroende av. Bättre att de som det är en fråga om jobbet för kan köpa stängslen.

   Radera
  2. Just god tillgång på varor är ju planekonomins signum .

   Radera
  3. Och den obligatoriska snöskyffeln på vintern.

   Radera
  4. "inte finns att köpa till ett högre pris någonstans"

   Klart det går att importera om man vill betala vad det kostar. Vad man däremot inte kan räkna med är att man får de priser man är van vid och omedelbar leverans. Eftersom pengarna behövs till foder så prioriteras det istället för att köpa dyra stolpar från Kina, Uruguay eller Vietnam med leverans i november.

   Radera
  5. Fast stängselprodukter ÄR inte slut, fattar inte vart du hittat på det nånstans

   Radera
  6. SMHI:s klimatprognoser har sedan länge aviserat blötare klimat i Sverige och även generellt pga AGW

   Sens moral: Klimatmodeller som simuleras via dataprogram är inte att lita på

   Radera
 4. Brakved?! Är det bara bären som är giftiga? Som barn var jag med om ett par kvigor som åt brakved en torr sommar och dog.

  SvaraRadera
 5. Hur pass ansträngande och hur lång tid tar det att få upp, låt säga 5 st. stolpar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ansträngande beror på väder och underlag. Nu var det regn, moln och storm, så det var rätt behagligt att jobba.

   Tror vi rev och satte upp och stängslade runt 15 stolpar (ca 50-60 meter) på två timmar på två personer.

   Radera
 6. Fina får, vad är det för sort? /dåligt insatt

  SvaraRadera