Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2018-08-16 17:28

Någon slags semester närmaste dagarna

De närmaste dagarna har jag någon slags semester. Förhoppningsvis ska påverkan på blogginläggen vara begränsad. Jag ska promenera i lite backar tillsammans med min sambo Lena Padukova med sällskap i några dagar, utrustad med ryggsäck.
På toppen på Kebneikaises sydtopp förra sommaren, på den tiden Sveriges högsta punkt, men inte längre.
Påverkan på bloggen bör inte vara större än under förra årets promenad till Kebnekaise via östra leden, men sådant beror förstås på tekniska utmaningar som mobiltäckning, tillgång till laddning, vädrets makter, bergets vilja och allmänt och specifikt hälsostatus. Det bör iaf komma ut 2-3-4 blogginlägg om dagen ändå eftersom jag förstås jobbar även om jag har "semester". Däremot kommer jag inte vara direkt på bollen vid några spektakulärare händelser och kommer definitivt inte kunna sitta och liverapportera i sådana fall. För att hålla nere vikten har jag bara padda och inte dator, vilket begränsar möjligheten till börscharts och produktionen av grafer, samt även möjligheten att publicera foton då de inte går att ladda upp från padda i Bloggers gränssnitt, utan måste hämtas från en URL. Det blir också en intressant övning i hur länge man kan klara sig utan att ladda batterierna på telefonen, och strategier för att hantera detta.

Den här gången sker promenaden söderut istället för norrut, och promenad på lite högre höjd än Kebnekaise, med runt 30 kg i egen packning, på grund av att det kan bli motsvarande vinterväder på de aktuella höjderna även så här års, samt att egen förplägnad behöver medtagas. Annars är det mest en övningstur för att prova på hur man acklimatiserar sig till höjdsjuka, och hur den känns och slår. Tanken är att prova ytterligare lite högre höjder ännu längre söderut till vintern.


Får se om det blir några blogginlägg om höghöjdspromenad. Enklare och snabbare är annars att slänga ut någon snabb bild på Twitter, där ni också hittar mig, liksom Instagram eller min officiella Facebook-sida.

Oavsett ett stort tack till alla läsare på bloggen och mina bokläsare.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

37 kommentarer:

 1. Alternativt, njut av sällskapet och naturen, och lämna padda m.m. hemma - rätt onödig extravikt på en fjällvandring där varje hekto räknas .

  Bloggens publik är nog kvar när ni kommer hem igen, ska du se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gissar att blogginläggen är skrivna på förhand och publiceras automatiskt enligt schema :)

   Radera
  2. +1 på det.
   Med tanke på några av de senaste veckornas blogg-inlägg är det nog bara bra att bloggaren får lite höst-LOV efter allt höst-REGN etc.

   Radera
 2. Lugn! Mobiltäckning finns på Keb... ;-)
  2005 när jag var där började påslagna mobiler i ryggorna plinga och "tjoa" på några km avstånd..

  Lite jobbigt var dock de "snubbar" / "reklambyrånissar" i nyinköpta friluftskläder utan vare sig fläckar och med pressvecken intakta av senaste snitt som sprang omkring med lap-tops letandet efter Wi-Fi täckning..
  De tittade lite snett på oss svett-, rök- och myggoljedoftande i slitna M59 med 3-4 dagars skäggstubb..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem fan ger sig ut i M59? Kan ju lika gärna ha på sig jeans och ett par moderiktiga tröjor i syntet som är supertajta

   Radera
  2. M59 är perfekta hajk- och vandrarbyxor!
   Oömma, slitstarka och totalt modebefriade!

   Radera
  3. Vad tycker du om knapparna?
   Och vattentåligheten?

   Radera
  4. Jag trivdes bra i grötstället, väldigt bekväm byxa.

   Radera
  5. Poängen var att det finns billiga och bra märken. Man behöver inte förköpa sig på Naturslummeriet eller protetströsta i en 60 år gammal bomullsuniform.

   Bengt kanske lagar mat på sprit Trangia och bär den i snuskburk?

   Radera
  6. Har svårt att tro att det fanns nån som trodde (eller tror) att det finns wifitäckning på Kebnekaise faktiskt. 2005 fanns det ju inte ens wifi på caféer och sånt.

   Radera
  7. Fy fan, vandra i fuktig sommarvärme med en m/59... Gillar du att plåga dig sjäv Bengt?

   Radera
  8. @Rickard!

   Självklart har jag ett gammalt Traniga från sent 70-tal som körs på T-röd. Dock har jog på senare moddat det lite så att det går att montera in en gasbrännare köpt på Ebay innan det blev tull- och straffavgifter ..

   Likaså har jag införskaffat ett litet Multi-Fuel kök som går att köra på det mesta som flyter och brinner.

   Hemma för inomhus bruk ett enklare gaskök för 179:- från JULA

   @Ben!

   Med Wi-Fi täckning avsåg jag Keb , dvs Kebnekaise Fjällstation Och ja, det fanns Wi-Fi där 2005 !!

   Radera
  9. @least!

   M59 byxor! Med hängslen kan man gå med dem bara "påhängda" utan åtdraget bälte mm. Då blir det fin vädring !

   Radera
 3. Söderut ?

  I både Alperna och i Tatrabergen behöver man inte ta med sig vare sig tält eller mat. På jämna mellanrum finns hyttor som är betydligt mer välutrustade än STF:s fjällstugor.

  Höjdsjuka skall man inte leka med. Kräver anpassning och acklimatisering. Vet för jag har själv varit uppe på +3900 m.ö.h

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antar att tält och mat finns med i förpackningen ifall vädret ändrar sig oväntat och dom inte kan ta sig fram till nästa fjällstuga.

   Eller så är de bara snåla 😉

   Radera
  2. Annars finns det söderut bra vandringsleder i bergen där man sover på hotell mellan etapperna, så slipper man ha med sig så mycket packning. En god middag med vin är man väl värd efter en hård dagsetapp, eller?

   Radera
  3. Man bör ha liggunderlag med, gärna bekvämt. De ordnar alltid plats under tak, men inte nödvändigtvis på mjukt underlag. Mat o pivo finnes. Det är jäävligt gott med en kall öl efter en dags vandring.

   Det sägs att om du bär upp ett fat får du ta första ölen som belöning.

   Radera
  4. @Rickard!

   Ahhhh!! ;-D
   En kall öl - Breznak - till lunch på torget i Litomerice efter 50 km cykel från "Cyklokemp Lodenice" utanför Usti nad Labem nu i Juli... ;-)

   30 grader varmt var det också och det blev två öl till knödel och surkålen !

   Radera
 4. Spara en semesterdag till uppsala och ärna den 25 aug.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lägger min röst på Ben Dover.

   Radera
  2. Kombinationen Bend Over och Hansves skulle kunna göra underverk för trafiken på bloggen i Cornus frånvaro. Frågan är bara om det blir i positiv eller negativ riktning.

   Radera
  3. Det är svårare än man tror att ha ledartröjan. Tror ingen av dessa skulle prestera nöjaktigt som semestervikarie.

   (gissar vad den borttagna kommentaren säger)

   Radera
  4. Eh, komigen nu, bend over hade kunnat plocka fram skämt för en månad framöver innan vi hann tröttna på det.

   Radera
  5. Jag postar inlägg flera ggr om dagen, slappna av.

   Radera
  6. @Trolloll
   Sen är nog inte inläggen i huvudsak till för att tillfredsställa ett fåtal i kommentarsfältet, utan för den stora grå massan som läser men inte kommenterar. Du är inte utvald, om man säger så.

   Radera
 6. Alla inlägg om att inläggen kommer skall upphöra är falska!

  SvaraRadera
 7. Trevlig "slags semester".

  SvaraRadera
 8. Konstigt att du går på "semester" samtidigt som det rapporteras om ökad rysk aktivitet i Ukraina. Hata slumpen!

  https://defence-blog.com/army/osce-report-shows-increase-russian-military-presence-eastern-ukraine.html

  ;)

  SvaraRadera
 9. Ett visst dåligt samvete lyser igenom i inlägget. Alltid detta ok för egna företagare...
  Såg en skylt på butik för en del år sen i en liten stad: "Stängt denna vecka p.g.a. barnalstring"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egenföretagarna älskar dock om att gnälla över att de tjänar så lite pengar, har så lite semester, jobbar 80 timmar i veckan och betalar 80% i skatt. Det hör till.

   Radera
  2. Jag gnäller inte få att jag tjänar dåligt men däremot på att man måste betala 80% skatt för att få ut pengarna. En skatt som dessutom till stor del bara används för att förstöra samhället!

   Radera
  3. Men det är ju en naturlag, egenföretagare arbetar i snitt 17 timmar om dygnet, de första 50 åren dessutom utan att ta ut lön.

   Radera
  4. Mnils: Du har rätt på den punkten.

   Sen finns det några fördelar ändå om man jobbar i rätt bransch som egenföretagare och skatteoptimerar / "kostnadsmaximerar". Att skatten inte går dit vi vill är ett lika stort problem för anställda som för egenföretagare.

   Radera
 10. Höjder över 6000 m är bara ett långt lidande. Fast vill du ha sprängande huvudvärk, inte kunna äta och dricka så: Bara njut.

  SvaraRadera