Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2018-08-02 14:43

Mediakrisen och Emmabodafestivalen

"Most rock journalism is people who can't write, interviewing people who can't talk, for people who can't read." - Frank Zappa
Lokaltidningen Barometern Oskarshamns-Tidningen fick ingen ackreditering till Emmabodafestivalen, eftersom deras recensioner skulle ligga bakom en betalvägg. Tidningen beklagade sig då över att de inte fick gå på gratis festival i en artikel som inte låg bakom en betalvägg. Detta belyser ett antal aspekter av mediakrisen och oavsiktlig humor är som alltid bäst.
Dave Grohl i Foo Figheters framför My Hero. Dock inte på Emmabodafestivalen, utan Ullevi.
Barometern Oskarshamnstidningen bevakar alltså inte den lokala knark- och musikfestivalen Emmabodafestivalen, eftersom de inte fick gå gratis på festivalen med särskild behandling och tillgång till särskilda utrymmen ("ackreditering"). Festivalen ville nämligen inte ackreditera press som skulle publicera sina artiklar och recensioner bakom en betalvägg.

Trots allt är festivalen ett evenemang som drar folk från hela landet, och de och deras närmast sörjande kommer knappast att betala för en prenumeration hos en lokaltidning.

Så eftersom tidningen inte vill ge gratisartiklar så fick de inte heller något gratis inträde med extra allt.

Dubbelt ironiskt blir att tidningens kränkthet över detta publiceras i en artikel som inte är bakom en betalvägg, utan alltså är gratis att läsa (inte en länk www.barometern.se/kultur/vi-bevakar-inte-emmabodafestivalen-ett-beslut-jag-beklagar/).

Till saken hör att "utbildade och initierade journalister" knappast längre vare sig har monopol på att skriva om en konsert eller festival, eller ens är de bästa eller mest lästa. Idag kan trots allt vilken festivalbesökare som helst skriva och publicera recensioner - en del av dem med långt högre klass och seriositet än utbildade och initerade journalister.

Man skulle kunna sammanfatta det hela med att rockjournalistik liksom mycket annan kulturjournalistik helt enkelt är utdöende. Och att just Barometern Oskarshamnstidningen skulle besitta rockjournalister av unik världsklass är väl en högoddsare.

Barometern Oskarshamnstidningens Kim Ustamujic Johansen konstaterar minsann att när vederbörande var liten så läste personen minsann allt på kultur- och nöjessidorna.

Men vare sig journalister vill eller inte så kan man inte leva i det förgångna. Att inte täcka Emmabodafestivalen är förstås en bra insikt om att det inte är värt pengarna och tiden och att man inte längre har vare sig monopol eller är bäst på detta. Om nu Barometern OT har världsledande utbildade och initierade rockjournalister kan dessa med säkerhet hitta andra arbetsgivare i kanaler som inte bara når ut lokalt, utan nationellt och rent av globalt.

Jag önskar bara att Barometern Oskarshamnstidningen hade publicerat sin kränkthet bakom en betalvägg och alltså varit konsekventa.

Det finns möjligheter att kommentera Barometern OT:s artikel på deras sajt. Att ingen gjort det är kanske symptomatiskt för mängden trafik tidningen får. Barometerns samtliga tidningar drog förra veckan enligt KIA Index 222 922 unika webläsare, som gjorde 512 820 besök och tittade på 1 439 482 sidor. Ungefär fyra gånger den här bloggens trafik enligt SIS-Index. Min egen trafik har för övrigt gått ner sedan Facebook vid årsskiftet slutade publicera länkar hit om jag inte betalar för dem. Men så är det.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

33 kommentarer:

 1. Inget underligt, de vill ha något gratis för att sedan själva tjäna pengar på det. :-)

  SvaraRadera
 2. Den svenska kultur-polisen har gått hårt åt Emmabodafestivalen och satt dit flera hundra personer för ringa narkotikabrott (eget bruk), i nästan alla fall för att personerna rökt cannabis. Samtidigt rapporteras väldigt låga nivåer av RIKTIGA brott såsom stölder, misshandel, våldtäkter etc.

  Kom igen, är det inte dags att svensk polis slutar sabba för människor som har trevligt och istället fokuserar på riktig brottslighet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men ofta är det just droger som ligger bakom stölder, misshandel våldtäkter etc. Bättre att börja i rätt ända.

   Radera
  2. Ja det brukar ju heta så, men finns det några som helst bevis för det påståendet?

   Radera
  3. Vem stjäl, slåss och våldtar på cannabis? De utslagna missbrukarna använder heroin och andra hårda droger.

   Genom en differentiering mellan mjuka och hårda droger i lagstiftning kan vi minska andelen människor som hamnar i tungt missbruk. Bland ungdomar idag är cannabis relativt normaliserat. Och ännu mer normaliserat kommer det bli nu när Kalifornien, där de flesta filmer och tv-serier vi tittar på, har legaliserat cannabis. Problemet är att samma langare som förser ungdomar med cannabis också säljer hårda droger. Det är inte bra. Det kan öka antalet som använder hårda droger.

   Radera
  4. @Hampus, ser gärna en källa som menar att misshandel ökar vid bruk av Cannabis. Eller för att göra det intressantare: en källa som inte visar motsatsen.

   Problemet är ju dock lagar, snarare än polisens fokus. Det är definierat som ett grovt lagbrott, och samtidigt väldig tacksamt att hitta och sätta dit folk för. Självklart drar det då resurser.

   Radera
 3. Rolig spaning! Det här var ju verkligen intressant! Festivalen å sin sida har ju givetvis helt rätt i att deras besökare inte kommer kunna ta del av rapporteringen om den ligger bakom vägg - vilket gör en ackreditering helt meningslös. Quid pro quo har väl ALLTID gällt kring denna typ av utbyten. Verkar vara svårt att koppla detta...

  Riktigt roligt att tidningen vägrar pynta två inträden för att producera content åt sina betalande läsare :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det nog inte bara två inträden det handlar om.

   Med ackreditering så får man ju komma in backstage och intervjuer med artisterna blir otroligt mycket lättare.

   Radera
  2. Som sagt, quid pro quo. Vill de ha backstage får de skapa något värde för arrangören. Det är absolut inte omöjligt att rapportera från festivalen och skriva recensioner av olika framträdanden utan ackreditering och backstagepass.

   Radera
 4. Ja, verkligen komiskt. En riktig snyfthistoria som vänder sig till ”våra kära läsare”. Oftast så hittar man det som en artikel bakom betalväggen skriver om på annat sätt. Jag tänker i alla fall inte betala till x antal tidningar för att de, var för sig och då och då, kan ha en intressant artikel. Bra gjort av Emmabodafestivalen.

  SvaraRadera
 5. Va?
  Finns det en festival i Emmaboda också...

  De enda "festivaler" jag känner till är Roskilde, Sweden Rock och Hultsfred
  Jag har dock aldrig varit på någon och skulle INTE heller vilja betala flera tusen kronor för att "lyssna" på musik och campa i en illaluktande gyttjepöl !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle du behöva "Bengan".
   Supa bort några tusingar,skrika "Ligga" ha KUL och må skit hela vägen hem men kanske bara kanske så kommer du ut på andra sidan som en ny och bättre människa som accepterar alla som är olika.

   Radera
  2. Hultsfred!
   Under vilken sten har du bott under.
   Rassle* är en trevlig festival ofta campar artisterna där också.
   Några polare festade med the cardigans där en gång i tiden.

   För övrigt om man ska vara riktigt hardcore alternativare rekommenderar jag säljerydsfestivalen.

   *rassle är ett annat ord för emmabodafestivalen.

   Radera
  3. Tack! :-)

   Det har räckt för mig några tågluffer på sena 80- och tidiga 90-talet.
   Båtluff i Grekland till Ios och Kos, sommarskidåkning i Stryn i Norge med (Ö)kända "Folven Camping", Thailand 7 veckor innan jag tröttnade på den fuktiga hettan, mögliga AC-anläggningar , "flummare" mm och åkte hem i förväg.

   Nu senast blev det dock några kalla pilsner i både Visby under Almedalen och i Prag

   Radera
  4. Som ren kuriosa så är faktiskt ursprunget till den i artikeln nämnda festivalen de jazz-konserter som arrangerades av bl.a. Lasse Gullin, bosatt i det närbelägna Vissefjärda, under början 70-talet.
   För de som eventuellt undrar vem Lasse Gullin var ... En av de internationellt erkända verkligen stora svenska jazzmusikerna samtida med Jan Johansson, Arne Domnerus etc.

   Radera
  5. Säljeryd var inställd i år pga drogrelaterat dödsfall förra året.

   Radera
  6. Hultsfred gick väl i konkurs för många år sedan?

   Radera
  7. Jo, det var ett tag sedan Hultsfred hade någon festival.

   "Det som händer i Hultsfred stannar i hultsfred"
   Berömt citat från Gustav Fridolin.

   Radera
 6. Den enda musikjournalisten värd att lyssna på i Sverige är Mats Nileskär. Hans briljans kompletterar dock avsaknaden av briljans från resterande.

  SvaraRadera
 7. Gammelmedias trams, inkonsekvens och genenerellt dåliga journalistic är faktiskt mer döden än att de har betalväggar.

  De sista två vännerna som hade en morgontidning sa upp den nu. Inte för att de inte ville betala 600 I månaden. Utan för att de var less på agendadriven journalistic istället för balanserad och objektiv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast om man läser morgontidning kanske man förbättrar sitt skrivspråk så att man inte stavar journalistik felaktigt.

   Radera
  2. Ty de som inte ha bättre motargument klankar ner på stavning istället för sakfrågan.

   Ni är som bengt :D

   Radera
 8. Barometern och OT är den bästa tidningen i området. Inte för att de är bra med för att de andra är sjukt dåliga. (tex Ölandsbladet)
  Nya uppstickare har gjort att Barometern inte är så önskvärd längre. Inte minst bland de unga. Vi har Kalmarposten som har positiva nyheter och som är helt gratis till alla hushåll. Vi har 24kalmar och sen några andra mindre lokala sajter som många gillar.

  Barometern har på senare år gått från att vara en tydlig och välorganiserad tidning till att journalister som skriver där skriver rena lögner.
  Bland de mest roliga inslagen "på stan" var Barometerns fd fotograf som gick barfota och trampade i slängd snus, cigarettfimpar och spott. Han klagade på att han hade fotsvamp.

  Från en helt säker källa (som jag känner personligen) så har de lokala företagen tröttnat på Barometern och många har slutat annonsera där helt. Inte bara att de är dyra (superdyra!!!) utan man får aldrig kontakt med dem.

  Tidningen gick åt skogen när de köpte upp Östran som var en "röd" tidning. (Barometern är annars "blå")

  Det var lite info från lokalt håll. Det finns mycket man kan skriva om en del anställda på tidningen med det låter jag bli.

  SvaraRadera
 9. Kudos för att du nämner Zappas klassiska citat.

  SvaraRadera
 10. Tacka vet jag statlig svensk tv, smidig skatteindriven tv.

  I am the slime oozing out from your TV set. You will obey me while I lead you, and eat the garbage while I feed you.

  Frank Zappa

  SvaraRadera
 11. Vet inte om jag är beredd att låta modern musik sortera under den heliga termen "rock". Dagens indie, hipster och emognissel är ända bara skit. Men visst, det gör ju Emmaboda till en de facto rockfri drogfestival så alltid lär sig ungdomen något de har global nytta av.

  SvaraRadera
 12. Som skattebetalare är jag med och finansierar SvD med miljonbelopp, men vad får vi skattebetalare för de pengarna, när vi möts av SvD:s betalvägg? Det känns som om vi finansierar låtsasjobb för "journalister" som ingen eller få läser. Känns utvecklingsstört och samhall som en frisk fläkt i jämförelse..

  SvaraRadera
 13. Jag var på Peace & Love (festivalen) tidigare i sommar. När jag ville läsa recensionerna så låg dom så klart bakom en betalvägg. Då tänkte jag att jag köper väl papperstidningen då. Så får dom sina pengar och jag får läsa. döm om min förvåning när det inte fanns nån recension i pappersupplagan. Istället hänvisade man till nätupplagan. Så jag kunde snopet konstatera att jag inte fick läsa recensionerna fast jag betalat.

  SvaraRadera
 14. Så går det när media finansieras med skattepengar. Mediokra journalister hålls uppe mha respirator.

  SvaraRadera
 15. Vi har ett problem som Kanarieöarna inte har. Solen står lägre på himlen och mer sol lyser in i våra rum.

  SvaraRadera