Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2018-08-04 10:51

Lite fukt gör stor skillnad för gräset

Kan konstatera att gräsmattan i anslutning till odlingarna fortfarande är grön, trots att den inte vattnas. Det räcker tydligen med den naturliga spridningen av fukten (kappilärsugning) från vattningen av odlingarna för att gräset ska förbli grönt trots denna varma soliga torra sommar.
Odlingarna i anslutning till växthuset. Det gröna gräset följer odlingsbänkarna helt ortogonalt.
Odlingarna har förstås vattnats hela sommaren vid frånvaro av regn. Sommaren har bjudit på 18.3 mm i maj, 43.1 mm i juni, 13.8 mm i juli, och 2.3 mm nu i augusti. Så det har i princip vattnats varannan eller var tredje dag hela sommaren.

Bevattningen sker dels med en droppanläggning för bänkarna och växthuset, och övriga utspridda odlingar och t ex rosor vattnas med vattenkanna.

Trots att inte gräsmattan fått något vatten är den alltjämt grön nästan perfekt symmetriskt med odlingarna, växthuset och odlingsbänkarna.
Annan vinkel.
 Den fukt som tillförs odlingarna är uppenbarligen tillräcklig för att hålla anslutande gräsmatta grön enbart via kappilärstigningen/sugningen i marken och tillhörande spridning av fukten. Nu är det förvisso en sluttning, så gravitationen kanske hjälper till, men det har vattnats så lite att allt vatten sugs upp av jorden vid odlingarna. Det rinner inte något synligt vatten på ytan.

En möjlig lärdom av detta är att ett klimatanpassat hembruk vore att sprida ut odlingsytor över gräsmattan med lite större mellanrum på 3-4 meter. Idag är det ungefär 120 cm mellan odlingsbänkarna och mellan dem och växthuset - tillräckligt för att robotgräsklipparen ska kunna ta sig fram och hålla efter gräset.

Sprider man ut odlingsytor borde gräset alltså kunna hålla sig grönt mellan dessa om man bevattnar odlingarna, även om sommarens väder blir vanligt förekommande.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

13 kommentarer:

 1. Kör du Gardenagrejer eller har du ngt hemmasnickrat?

  SvaraRadera
 2. Varför ska man ha gräsmatta?
  Själv försöker jag minimera gräsytan.
  Det är mycket roligare att ha bärbuskar och träd, en slags nyttolund.
  Gräs på några strategiska uteplatser räcker.

  Det är bra att klimat- väderanpassa en trädgård.

  P.S.
  Disskutionen om det är klimat eller väder tycker jag är lite olycklig.
  Det som behövs oavsett är att bygga upp en resiljens.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför? För att det är ett sätt att få öppna ytor och tillhörande ljus runt bostaden.

   Radera
  2. Nu vet jag inte hur din bostad är placerad så du kanske har andra behov.
   Huset jag har hjälper träden till med skugga på sommaren.
   På vintern har de inga löv så då får jag in ljuset.
   Sen fungerar träden som vindskydd också.
   Mitt hus är på en liten höjd och jag har gott om fönster.

   Radera
 3. Varannan eller var tredje är ändå ok. Har behövt vattna blommor och odlingar varje kväll och ibland en skvätt mitt på dagen för att de inte ska börja sloka och torka ut. Då har jag trots det förlorat stora delar av klematis och humlebeståndet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Testa att täckodla, hjälper väldigt mycket att bevara fukten. Kör det på alla mina odlingar och vattnar bara var tredje dag och ändå konstant fukt i jorden

   Radera
 4. Jag har noterat samma sak. Runt fruktträden är gräset grönt ca 1 m radie.

  Min slutsats är snarare att montera ex platonmatta ca 30 cm ner i marken för att minimera vattenförluster.

  Man vattnar inte gräsmatta om man inte har eget vatten. Vatten går till viktigare saker.

  SvaraRadera
 5. Intressant. Det kan inte vara ett tecken på att du vattnar onödigt mycket?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är korrekt. Uppenbarligen går vatten till annat än odlingen. Dvs man skulle kunna minska vattenmängden. Eller för den delen vattna mer och få grönt ännu längre från bädden.

   Radera
  2. Eller att Lars vattnar med vattenslang mot växthuset i riktning mot den översta bilden. En vattenstråle är inte en kontinuerlig vattenpelare som en del tror, utan massor med vattendroppar (oavsätt typ av munstycke) som lätt far lite hit och dit. Men utan att veta detaljerna så är det givetvis bara spekulationer från min sida, men att plantorna skulle dela med sig till gräsmattan så som det ser ut på bilden verkar inte troligt.

   Radera
 6. Så sa min gamla käring också!

  SvaraRadera
 7. Det ser nästan grönsprayat ut (som dom gör i Kalifornien). Du har blivit bortskämd med regn; i nordöstra Östergötland är motsvarande regnmängd per månad c:a

  maj : Lite, minns inte riktigt.
  Juni : i Princip ingenting.
  Juli : 0 mm.
  Aug : max 1 mm.

  SvaraRadera