Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2018-08-05 17:00

Kommer börsen stå högre eller lägre vid årsskiftet än idag?

Dags för en ny söndagsenkät. Kommer börsen stå högre eller lägre vid årsskiftet än den gör idag? Svara nedan.
The Bull and the Bear.
Så vad tror ni? Kommer Stockholmsbörsens bredare index OMXSPI vid årsskiftet stå högre eller lägre än den gör idag? Index stängde fredagen på 596.17. Svara nedan. Skriv gärna en kommentar också, så du kan bevisa hur himla rätt du hade när vi når årsskiftet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

30 kommentarer:

 1. Finns fortfarande att hämta i lågräntesverige, TINA!
  Tror det tickar på några procent till innan året är slut.

  SvaraRadera
 2. Högre. ECB/FED kommer höja räntan. Riksbanken kommer (som alltid) att avvakta vilket kommer innebära kronförsvagning, utarmning av sparandet och en kick uppåt för svensk exportindustri.
  Men jag hoppas att jag har fel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ECB lär inte höja räntan innan dåren Draghi avgått. Riksbanken kommer höja i höst enligt konsensus. Nu har inflationstakten över en längre tid legat över 2% så deras mål börjar nås.

   Radera
  2. Jag tror inte att Riksbanken går före ECB oavsett inflationsnivå. Man vill inte förstöra det man åstadkommit. En höjning skulle resultera i starkare valutakurs och billigare priser på importerade varor vilket är i motsats till det man vill åstadkomma (prishöjningar).

   Radera
 3. Den här gången chansar jag på lägre, men jag har verkligen ingen aning. Har stigit lite för bra sista månaden på stigande vinster, tvivlar dock på att framför allt 2020 års vinster blir så bra som nu är konsensus. Kanske detta justeras lite i höst.

  Men det är som att gissa valutakurser ett halvår fram i tiden, otroligt svårt.

  SvaraRadera
 4. Lite lägre. Många internationella faktorer, men väljer ut en inhemsk. Sakta upp nu, men kaoset efter valet att bilda en regering tar ned börsen, lite.

  SvaraRadera
 5. Det kommer stå lägre. Ränta är otroligt viktigt för börs och konjunktur, men är inte allt. Efter 10 års ekonomisk expansion, kommer en lågkonjunktur för dörren. Den viktig amerikansk börs (som alla andra börs följer) står också inför stor utmaning stiga förbi toppen från februari.

  SvaraRadera
 6. En avgörande faktor är (när) inleder alliansen USA/Israel/Saudi attacker mot Iran ? I såfall faller börserna rejält. För tillfället är Iran måltavla för ekonomisk krigsföring.

  SvaraRadera
 7. Lägre!
  Snart har vi ett val och det kommer att bli turbulent.

  SvaraRadera
 8. Högre än idag - det blir ett lättnadsrally när Löfven, MP och C tar över rodret.

  SvaraRadera
 9. Gissar på runt 550 vid årsskiftet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Du tror det går ner mer än 8%? ;)

   Radera
 10. Har mina slantar i svensk export, främst verkstad, den svaga kronan och hög lönsamhet där kommer hålla börsen uppe, om inte lär jag få snutta till en fin utdelning till våren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra strategi så länge inte något sker som gör att kurserna på dom företagen faller så pass mycket så att du inte vill sälja av dom till du når break even med utdelningarna.

   Radera
 11. Det kommer en svart svan och allt är i "fritt fall".
  Men ovanstående kan med ha rätt...

  SvaraRadera
 12. Börsen fortsätter tuffa på uppåt och min portfölj slår ATH nu vid nyår :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 13. Tyvärr kommer väldigt få att njuta dessa höga aktiekurser om man inte passar på och säljer nu, nästan alla kommer att sitta kvar med sina positioner och tvingas sälja till betydligt lägre kurser så egentligen är dessa kursnivåer inte en realitet för den stora massan utan endast ett fiktivt värde, girigheten att kanske få någon procent till kommer att kosta.
  Har själv gått kort OMX då uppsidan måste ses som mycket begränsad från detta läge

  SvaraRadera
  Svar
  1. De enda som "tvingas" att sälja är de som har lånat för att köpa aktierna och vars lån förfaller...

   Radera
  2. Normalt sett förfaller inte värdepapperslån. Du kan tvingas sälja om du är överbelånad, men det är en annan sak.

   Radera
  3. Joakim. Dock tickar räntan för lånet och det blir inte försvarbart att hålla en belånad position "hur länge som helst".

   Radera
  4. Visst är det så. I dagsläget ligger räntan hos nätmäklarna på cirka en till två procent. Är man inte högbelånad kan man hålla ut rätt länge.

   Radera
 14. Och jag påminner mig om att Wilderäng publicerar denna sin blogg under devisen "Evig tillväxt i en ändlig värld?"

  SvaraRadera
 15. Riksbanken kommer äntligen börja normalisera peningpolitiken. Med en ny borglig regering kommer dessutom lågräntapolitiken möta ett tuffare motstånd än av nuvarande regering.

  Börsen däremot borde falla något i denna process där valutan stärks kraftigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gabriel. Det blir ingen borgerlig regering. Det står redan klart nu.

   Radera
  2. Jaså? Vad jag såg senast leder borgarna med några procent mot Sossarna/MP/V. SD blir precis som i förra valet en vågmästare utan något direkt inflytande. Detta trots att partiet troligen når ett stöd kring 25% när väl valet är klart. Är om Annie går över till Sossarna för att bilda en regering med majoritet istället för minoritet som tidigare två regeringar varit.

   Radera
  3. Gabriel: ja? Det parlamentariska läget ändras dock inte bara för att borgarna blir större än vänstern. Ingen av dem har majoritet likväl.

   Kommer svetsloppan avgå självmant då? Enligt tidigare uttalande tänker han inte göra det. Skall borgarna rösta bort honom då? Isf varför har de inte gjort det tidigare? En del av dem vill nog inte göra sig beroende av SD (det dög tydligen förra mandatperioden dock).

   Långt ifrån självklart vad det blir för regering efter valet mao...

   Radera
 16. Civila oroligheter i kölvattnet av "fel" valresultat kan kasta tillräckligt med grus i maskineriet för att botten skall gå ur. Ligger likvid sedan i våras med undantag av två ETF-fonder på Avanza som tickar på i stadig takt. Vill inte sälja eftersom jag då inte kan köpa tillbaka dem igen pga "regler".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, eller hur? Klart att det som sker i Sverige styr börsen... eller? Skulle inte tro det. Den svenska börsen sköter sin roll i det globala mönstret. Börsen går upp en klar majoritet av åren. Det är således statistiskt mest troligt att den gör så även i år. Trist för dem som hoppas på snabba cash om det är ett undantagsår...

   Radera