Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2018-08-02 17:03

Klimatanpassning behövs nu - men vill det offentliga betala?

Eventuella effekter av en klimatförändringsdämpande politik låter vänta på sig decennier, om de alls fungerar när resten av världen ökade CO2-utsläppen med nio Sverige på ett år. Vad som inte kan vänta är kostnaderna för klimatanpassning. Idag konstateras det exempelvis att sjukhus fått ställa in operationer pga hettan. Även äldrevården är svårt drabbad och äldre lider i lokaler ej anpassade för värme. Ingen svensk dieselskatt och inga svenska subventioner av elcyklar kommer ändra detta.
Värmeanpassade bostäder på Kanarieöarna har inte enorma ljusinsläpp mot solen.
TT rapporterar att sjukhus i Stockholm, Linköping, Örebro och Sollefteå har tvingats ställa in operationer på grund av fuktig och/eller för varm luft när klimatanläggningarna inte orkar med. Patientsäkerheten är hotad.

Även på äldreboenden lider äldre i värmen. Dessa lokaler är sällan alls kylda, utan kan likt vanliga svenska bostäder ha noll anpassning för ett varmt klimat.

Samtidigt lägger man miljarder på att subventionera elcyklar i tron att detta ska stoppa några klimatförändringar. Effekter av en sådan politik kan möjligen ses decennier framåt, men i den mån årets väder1. påverkas av klimatet, så sker det nu.

Det går bara att upprepa att samhället måste anpassa sig till klimatförändringarna och dimensionera lokaler och utforma samhällen och infrastruktur därefter. Resten av världen ökade CO2-utsläppen med nio Sverige förra året och vi måste alltså sluta naivt tro att vi kan stoppa utvecklingen.

Sverige behöver anpassas till klimatförändringar, vilket inkluderar kylning med tillhörande utökad energiåtgång och därmed nödvändig utbyggnad av förslagsvis CO2-låg kärnkraft och vattenkraft. Dessa anpassningar behöver göras nu, och inte om 50 år.

Däremot är det högst tveksamt om det offentliga är beredda att ta kostnaderna.

Klimatpolitiken går främst ut på att staten ska ta in skatter från allmänhet och företag och använda till offentlig CO2-utsläppande konsumtion2., inte att man faktiskt ska behöva ta några utgifter för klimatanpassningar. Därav den naiva tron att om vi subventionerar elcyklar slipper vi göra de anpassningar som krävs.
Fönster, någon?
Alla kostnader hamnar inte på det offentliga. Byggnormer behöver ändras utifrån ändrat klimat och krav på kylande åtgärder och konstruktioner bör införas. Dock har inte varningarna om nya bostadsområden med översvämningsrisker hörsammats, så varför skulle någon exploatör bygga bostäder med små fönster mot solen, när man kan fortsätta med massiva ljusinsläpp utan skuggning? Externa solskydd som markiser eller utvändiga persienner borde vara en minstanivå, men för t ex äldreboende bör kylning bli standard.

Och kylanläggningar behöver också dimensioneras annorlunda, för högre temperaturer.

Men när man inte vill betala, så kommer huvudet förbli nedtryckt i den allt varmare sanden och istället får vi symbolisk plakatpolitik som subventioner av elcyklar medan resten av världen ständigt ökar utsläppen mångfaldigt mer än hela Sverige årligen.

1. Väder är inte klimat. Sannolikheten för visst väder är klimat, men ingen utom klimathaveristerna hävdade att årets kalla vinter berodde på klimatförändringar. Ska väder användas som argument ska alla varianter av väder göra det, även om det motsäger det man vill hävda. Vill man använda årets väder som argument så ska det ske genom att visa frekvensen av extrema värmeböljor och hur den tätnat. Ett enskilt år kan inte användas som argument, det är helt enkelt inte seriöst. Man ska vara seriös.

2. All konsumtion leder till CO2-utsläpp, även den offentliga konsumtion som CO2-skatterna finansierar. Varje svensk släpper enligt klimatkollen.se ut två ton CO2 via det offentliga, vilket enligt sajten endast kan påverkas via röstsedeln. Kort sagt, mindre skatt, mindre offentlig konsumtion, mindre CO2-utsläpp.


Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

165 kommentarer:

 1. Har funderat på kyla via bergvärmehålet, men tyvärr inte kommit till skott ännu. När det väl är installerat så är det ju nästan gratis kyla och kanske tom lite lagrad värme till hösten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, bergvärme är en resurs i sådana här sammanhang, men jag är inte säker på om alla system är utformade för att kunna köras baklänges, och hur man t ex hanterar fukten som faller ut inne i byggnaderna (även längs rören i väggarna etc). En ren värmepumps-AC ser till att ha dränage där kondensvattnet kan rinna ut.

   Med svenska täta hus riskerar ett vattenradiatorbaserat bergvärmesystem som körs på kylning att orsaka fuktskador. Gissar den gamla byggnadsingenjören i mig.

   Radera
  2. AC är som sagt air condition, inte bara kylning.

   Radera
  3. Jag bor i ett nytt flerbostadshus där vi har bergvärme och någon slags inbyggd kylning (bergkyla?).

   Jag sov med duntäcke i min svala lägenhet tills utetemperaturen hamnade på 26–27 grader ungefär.

   Kylningen sänker temperaturen några grader, men när det är runt 30° mäktar den inte riktigt med. Temperaturen i min lägenhet har varit 29° som varmast, men utan kylningen hade den kanske varit 39°... Visst funkar det, men det är inte lika effektivt som en ac.

   Radera
  4. Kylning från borrhålet sker antingen på den fastighetens separata vattenburna kylsystem som förser kylare av olika slag eller tilluften med kyla. Samma system som används för konventionell kyla och fjärrkyla i dag om det finns. I småhus är den vanligaste och enklast lösningen en konvektor (fläktelement) som kopplas på borrhålets befintliga ledningar. Konvektorn tar även hand om kondensen vid kylningen.

   Radera
  5. Blir det inte så svalt som du önskar beror det normalt inte på att det är frikyla från borrhålet istället för AC utan att man underdimensionerat kylutrustningen som ska sprida borrhålets kyla i byggnaden. Det blir inte så varmt i Sverige....

   Radera
  6. I regel kopplar du på en fläktluftkylare på rören från bergvärmehålet och bergvärmepumpens cirkulationspump alternativt en separat pump drar vätskan genom fläktluftkylaren. Själva bergvärmepumpen har inget att göra med att skapa kylan.
   Rören till fläktluftkylaren isoleras diffusionstät för att undvika kondens på rören och kondensen från fläktuftkylaren leds bort med en dräneringsledning till en brunn.

   Radera
 2. Elcykelpremiens betrodda fördelar är också ökad framkomlighet för övriga och bättre folkhälsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingetdera åtgärdar klimatet.

   Radera
  2. Men varför just elcykeln då om det är för framkomlighet och folkhälsa? Varför inte subventionera joggingskor eller orienteringskartor?

   Radera
  3. Eller vanliga cyklar...

   Radera
  4. Om någon tar elcykeln i stället för bilen påverkar det naturligt vis klimatet om än marginellt.

   Radera
  5. eller i alla fall utsläppen.

   Radera
  6. @Göran J, då får man cykla ut h-vete för att kompensera för omvärldens ökade utsläpp av koldioxid...

   Inse att klimatet ändras oavsett vad vi gör, att subventionera cyklar och annat skräp, har noll betydelse.

   Klimatet har aldrig varit oföränderligt elelr "normalt".

   Radera
  7. Last;

   Nänä, vi säger väl så. Det blir väl lugnast då.

   Radera
 3. Vi kan påverka utsläppen av klimatpåverkande gaser. Vi kommer nästan säkert att få fortsatt internationellt samarbete om detta de närmaste tio åren. Men det är riktigt att vi också behöver anpassa oss till ändrat klimat.

  Både Cornucopia? och jag har aktier i Climeon. Men det finns många andra svenska bolag som kan spela en stor roll i förändringar i rätt riktning och faktiskt även några utländska.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. En forskare i radions studio 1 menade att även om man ströp utsläppen till noll just nu så skulle det ta hundratals kanske tusen år innan effekterna skulle vända.

   Radera
  2. Sökte på SR nu på morgonen. Ställt en fråga till Vetenskapsradion. Hörde det för ca 2 v sen.
   Svensk forskare som var tydlig på sin tro.

   Radera
  3. Nils Nilsson;

   Källa tack. Är du säker på att det var radion du hörde?

   Radera
 4. Cornu har givetvis helt rätt, men det ligger också en fara i en alltför fatalistisk hållning. Människor behöver tro på framtiden för att inte gå helt bananas....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite som orkestern på Titanic då.

   Radera
  2. Varför skulle man tappa tron på framtiden ifall man faktiskt har en plan för att kunna hantera situationer som uppstår?

   Jag skulle faktiskt gissa att det är bättre än att betunga folk med massor av meningslösa voodoo-ritualer. Folk kommer ju inte bli speciellt optimistiska när de märker att saker och ting går snett trots alla regndanser de tvingas till och då i synnerhet när man inte vidtagit några som helst åtgärder för att lindra effekterna.

   Radera
  3. Vi behöver inte tro på framtiden, bara att köra rätt in i kaklet.
   Planeten är inte hotad, och skulle människorna dö ut, så spelar det ingen som helst roll.

   Ja, för oss spelar det roll, men inte för planeten som helhet.

   Radera
  4. least: varför denna omtanke om jorden och övriga arter? De visar ju föga omtanke om oss.

   Utan oss är det hela ganska meningslöst så det som spelar roll för oss spelar all roll (för oss).

   Radera
  5. Du missförstod, jag menar ju precis det. Kör på bara.

   Radera
  6. Kanske det. Om jorden mot förmodan skulle gå under med människan så är det bara obetydligt värre.

   Dock kan det finnas vits med en tro om framtiden för mänskligheten och framförallt sig själv och sina närmsta. Sker det förändringar i miljön på vägen så är det viktigare att kunna hantera dessa (än att leva i tron att man skall kunna motverka förändringar).

   Radera
  7. Att parera förändringar är om något ett kännetecken för människan, så även klimatet lär mänskligheten kunna parera.

   Radera
  8. Ja precis. Min poäng var att vetskapen om det borde göra en mer optimistisk snarare än pessimistisk. Eller hur?

   Radera
  9. Sant. Men detta är inget som kan rapporteras, då det kan få "folk" att slappna av.

   Radera
  10. Jo, men det är ju lite vad som ligger i att faktiskt anpassa samhället. Man redogör lämpligen vad man gör för att anpassa samhället.

   Sen finns det iofs en baksida: när man får reda på att man vidtagit en åtgärd för att komma runt ett problem så tenderar man naturligt att fokusera på problemet (detta var problemet med säkerhetsbälte i början - tillverkarna var rädda för att installera dem för att folk då skulle uppfatta bilkörning som något farligt).

   En annan baksida är att folk får upp ögonen på vad som man själv borde göra istf att gömma givet i sanden.

   Dock menar jag att om man inte anpassar sig till förändiförän så riskerar verkligheten komma ikapp och det blir ett problem. Då tror jag att folks panik blir värre än den behövt vara ifall man hela tiden anpassar sig till förändringar löpande.

   Och anpassar man sig löpande behöver det inte alltid vara så drastiska åtgärder (vilket det dock blir om man försöker skjuta på problemet).

   Radera
 5. Norge är en förebild med sin satsning på elfordon och nu senast målet att allt inrikesflyg ska bli eldrivet.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då under förutsättning att elen är producerad med låga utsläpp. Tyskland och Sverige lägger ner sin CO2-neutrala kärnkraft eftersom man är rädd för en olycka typ tsunamin i Japan. Ironiskt nog ökar detta risken för naturkatastrofer om än inte tsunamis.

   Radera
  2. Bosse den gamla kärnkraften är olönsam. Fusion kommer nog att ändra detta, men det kan dröja. Fossilfri elproduktion ökar runt om i världen, men den fossila subventioneras är ännu klart större.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Nanotec, har du källa på det där? Elflyg, lycka till!

   Radera
  4. Jag tror att man kommer att bli tvungen att satsa extremt stora belopp på förändrad och anpassad infrastruktur i stort. Elcyklar och elbilar är bara en brakskit i rymden av det hela.

   Radera
  5. Har du källor på alla subventioner på respektive energikälla? Vore kul att läsa.

   Radera
  6. @Nanotec Hur menar du att den gamla kärnkraften är olönsam? Kraftverken finns redan, fungerar och har driftstid kvar. Sedan är det ju inte meningen, vilket tyvärr är norm idag, att alternativen skall vara lönsammare än de fossila, de skall ge mindre utsläpp även om de kostar mer.

   Radera
  7. Spartakus;

   Hörru, sluta vara en sån trångsynt bakåtsträvare. Lyft blicken från gamerstationen och skåda ljuset. Men helt flygfritt tror jag inte heller på. Lagom med flyg vore som vanligt bäst. Som det är nu så flygs det något extremt. Varför ska alla plötsligt vara extremister?

   ”Men norrmännen vill inte bara vara ett föregångsland när det kommer till att göra sig av med skadliga utsläpp från vägtransporter. Nej, nu siktar man på att bli ”först i världen” med att rensa skyarna. Målet är att elflygplan ska vara normen för alla nationella flygningar 2040.”

   https://www.nyteknik.se/fordon/da-ska-alla-flyg-inom-norge-vara-eldrivna-6894280

   Radera
  8. Spartacus,

   Jag var involverad i ett elflygprojekt med Saab för ett tiotal år sedan; det gick under namnet MERA - More ElectRic Aircraft. Det var en motorseglare som kunde starta med elmotor, men efter sex minuters drift var batteriet slut och planet fick segelflyga.

   Självklart finns det inget som kan ersätta kolväten (fossila eller ej) som energikälla för flyg. Energitätheten hos kolväten är nästa hundra gånger högre än hos batterier, och att en elmotor har 2.5 ggr högre verkningsgrad än en ICE kan inte uppväga det i applikationer där vikt är viktigt :-)

   Radera
  9. Olönsamt spelar ingen roll då de fossilbaserade måste gå bort. Då återstår vattenkraft, kärnkraft, sol,vind och den del udda.
   Ur det perspektiver kommer marknaden sätta ett pris som innebär lönsamhet på kärnkraft.

   Radera
  10. Spartacus, elflyg är många företag inblandade i nu. Kina testar Ehang 184 med 130km/h och 25 minuters drifttid.

   2019 ska tyska Lilium testa sitt flygplan som ska kunna färdas 300 km med 300 km/h för fem personer. Atomico (Zennström) är en av ägarna. LIberty från Holland ska börja sälja sitt för 299.000 €.

   2020 ska Uber och Nasa ha sitt demoflyg i luften.

   2021 ska Cora från Kitty Hawk ha taxiflyg igång i Nya Zeeland, delvis autonomt då en person övervakar från marken. Larry Page storsatsar i detta projekt,

   Detta är bara några av alla elflyg. Även större flygtillverkare utvecklar.

   Bosse, rektorer läggs ner av ekonomiska skäl. Dvs de har blivit olönsamma.

   Thomas, och ändå kommer elflygen nu. När jag hamnade i styrelsen för en eldistributör sa facket att elbil var för djävligt de hade testat. De gick visserligen långt nog men blev så förbannat kalla på vintern. Det var blybatterier i de fordonen. Nu främjar man elbilar och har enbart flödande el i sina inköp och vidareförsäljning.

   Lite sena svar för jag hämtade några unga damer från Arlanda som varit i Grekland och träffart en jättesköldpadda när de snorklade. De var mycket nöjda med blodmånen också. Tråkigt nog kör jag diesel.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  11. Förebild för vaddå? Tror du det påverkar klimatet nämnvärt så tillhör du de lurades stora skara.

   Radera
  12. Kina och Indien är inne på rätt spår för att minska CO utsläppen, de satsar hårt på kärnkraft och minskar ner på kol.

   Globalt tros förnyelsebar energi öka (och ökar) mest fram till 2040, men jordens ökande energibehov gör att trots detta så ligger användningen av fossila bränslen på en konstant nivå.

   https://www.eia.gov/todayinenergy/detail.php?id=32912

   https://www.windpowerengineering.com/projects/renewables-were-fastest-growing-energy-source-in-2017-finds-iea/

   Radera
  13. Kina var tidigare inne på rätt spår med sin ettbarnspolitik.
   Förmodligen den största insats något land gjort för klimatet.

   Radera
  14. Elflyg är ingen smart lösning ifall man menar 100% drivet via lagrad energi från batteribank. Men en hybridlösning, där eldrift samverkar med förbränningsmotorer är något att hoppas på.

   Radera
  15. Svensk kärnkraft har blivit oekonomisk på grund av politiska beslut. Vindkraft subventioneras med gröna certifikat. Kärnkraft belastad med extra skatter, effektskatten blev spiken i kistan.

   Radera
  16. Nanotec, "och ändå kommer elflygen nu" säger du, hur mycket nyttolast kan dessa elflyg ta och hur långt kommer man på en "laddning"?

   Om det är så att man kan flyga långt med batteridrift med 100 passagerare, varför går det befintliga flygets motorer aktivt även i cruise?
   Allting kan inte handla om spool-tiden som turbinmotorer lider av.

   Radera
  17. För inte så längesedan trodde få på flygplanen överhuvudtaget. Sen var det få som trodde det var möjligt att skicka människor ut i rymden. Eller att gå på månen.

   Flyg på enbart el är knappast omöjligt. Det är inte bara batteridrift som utvecklas och blir bättre. Så ur min åsyn nu alla bakåtsträvare - vi ska nog fixa ett el-flyg ska ni se. Men sen behöver inte varenda människa flyga överallt när man kan prata med folk på andra sidan jorden per videosamtal i VR med automatisk översättning.

   Radera
 6. Enligt TV-nyheterna igår så orsakar en svensk som bor litet, har kallt inne, konsumerar minimalt, inte reser och inte äter kött ändå 1,25 ggr sin CO2-kvot. Hur denna kvot beräknats framgick inte men jag uppfattade att det var globalt/capita på någon acceptabel nivå (inte heller framgick det om den ovan nämnda offentliga konsumtionen ingick).
  Hur kommer vi ner till 1,00?
  Måste vi återlagra CO2 i samma mängd som vi släpper ut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du andas. Då smutsar du ner jorden med CO2. Snart kommer MP med förslag att minska/avliva människor på jorden. Vi smutsar ner med CO2. Fanatismen vet inga gränser.

   Radera
  2. Ok torr ironi. Men vi människor släpper ut CO2 och träden omvandlar till O2. kretslopp. Vi skulle kunna ha filter på bilar och fabriker powerplants. Men enklast är väl att satsa på ny teknik. Finns kärnkraftteknik som minskar strålproblemen markant. MP är emot teknikutveckling. Stoppar förslag i riksdagen. Solpaneler och vindkraft är bra. Fusion är riktigt bra. Hur många miljarder satsar sverige på det? Noll? Du vet utan ansträngning/investering händer ingeting. Men MP har inga framtidsplaner. Deras lösning är att stänga av allt. Inte så smart.

   Radera
  3. MP vill ju ha öppna gränser också. Dom tycker att det är miljövänligt att folk från länder som släpper ut mindre CO2/invånare kommer hit och hjälper till att öka CO2-utsläppen globalt.

   Radera
  4. Vi är nu 10 miljoner invånare i Sverige. Om vi går tillbaka till 8 miljoner invånare vilket vi var 1970 och från vilket vi nu har ökat med 25% är det en bra början. Den första lämpliga politiska åtgärden är att avskaffa flerbarnstillägget.

   Med en minskad befolkning i landet är det lättare att försörja befolkningens energibehov på ett hållbart sätt med vattenkraft och den energi vi exempelvis kan plocka ut från skogen. Dessutom kan vi säkra livsmedelsförsörjningen från ett mindre intensivt och mer ekologiskt jordbruk. Dessutom sparar vi resurser med en konstant eller stagnerande befolkning eftersom vi då inte behövs en kraftig och resurskrävande utbyggnad av infrastruktur med bostäder som nuvarande prognoser över befolkningstillväxten i landet leder till om de infaller.

   Vi har också många gånger fått höra att vi behöver en ständigt ökad befolkning för att säkra vår välfärd och pensioner. Hur skulle det vara om Sverige kunde gå före och visa världen hur vi kan klara både välfärd och pensioner med en konstant men även med en stagnerande befolkning?

   Radera
  5. Men SD och kanske något annat parti stänger bidragskranen till de ekonomiska snyltgästerna och bidrar till ett bättre klimat.

   Radera
  6. Snyltgästerna? Det tar fem år (med socialistregering) att få hälften av alla nyanlända in i jobb. För en borgerlig regerig tar det cirka 8-9 år att nå samma resultat.

   För oss infödingar gäller minst 18 år innan vi får in hälften in i jobb oavsett regering.

   Radera
  7. Frihet aka. (o)nyttig idiot

   Radera
  8. Somalia skulle behövt ha nästan 1 miljard invånare för att släppa ut lika mkt som Sverige gör idag :) Rolig fakta va? Med tanke på att dom inte ens har en motsvarighet till miljöpartiet i sitt land så får man ju ändå ge dom creds för sitt miljöarbete. :)

   Radera
  9. Frihet, håll dig till fakta, endast 25% av asylinvandrare har heltidsjobb efter 8 år.
   75 % är arbetslösa, går på åtgärder eller jobbar deltid. Just därför är kostnaden så stor. Sen har vi dessutom CO2 avtrycket från dessa som är avsevärt.

   Radera
  10. För all del, låt inte sanningen störa: kolla Somalia Green Party.

   Radera
  11. Tänk bort MP, om en månad så är de ur leken. Tänk bort hur många vi är i Sverige då detta är ett globalt problem. Med restriktiv miljöpolitik skulle det faktiskt vara bättre att alla bor i Sverige och istället för att elda diesel och slänga plast i haven i något uland.

   Radera
  12. @Bengt!

   Stämmer! Pysselsättnings- eller låtsas-hitte-på-jobb finansierat av kommunerna när inte staten räcker till...

   https://www.sydsvenskan.se/2018-07-31/malmo-stads-kamp-mot-arbetslosheten-kostar-154-miljoner-om

   Radera
  13. @Bengt - Vad artikeln råkade glömma är Malmö stads systematiska förföljelse av företagare och företag, hade man lagt ner den delen av verksamheten hade man fått jobb för långt mer än 154 Miljoner "helt utan kostnad!

   Radera
 7. Klimathysterin är fejk annars hade politikerna redan satsat på sådant som AC och översvämmningsskydd.
  Vi ligger ju trots allt ganska bra till för sånt som AC i och med att våra byggnader är vinterisolerade och därmed kan hålla kyla bra.


  Och skulle klimatet förändras så kommner vi behöva mer fosila bränslen då ett rikt samhälle byggt på billig energi lättare kan skydda sig mot klimatet.
  Jämför tex när en Orkan träffar USA jämfört med Haiti !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker nog båda länderna fick otroliga problem. USA har väl inte hämtat sig än. De områden som ligger under havsnivån får inga hemförsäkringar, dvs ingen flyttar tillbaka.

   Radera
 8. Det finns enkla saker man kan göra med tex behovsstyrd och prognosstyrd uppvärmning och ventilation. En större byggnad kan kylas på natten genom att dra ur varm luft och blåsa in kallare utomhusluft, men jag gissar att ventilationssystemen och/eller deras reglering inte är anpassade för detta. Mitt kontor de senaste dagarna har varit 25 grader varmt på morgonen när det är +20 ute och har varit +17 ett par timmar tidigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ganska många system där sk nattkyla är förprogrammerat men problemet är att det ger ganska lite kyla till en stor uppvärmd massa. System som är anpassade för att kyla fastigheten med enbart tillluft och kylmaskiner /frikyla /fjärrkyla kan trycka in mycket större luftmängder (5-10 ggr) och jobbar ofta med 15 grading tilluft. 17 grader och 1/10 förslår knappt då tyvärr.

   Radera
  2. Ja, jag har inte räknat på värmemängderna, men jag kan tycka att man bör kunna forcera ventilationen nattetid, säg under de 5-6 timmar då temperaturen är under 20, men som du skriver kanske detta är otillräckligt för att sänka temperaturen på en 7-vånings kontorsbyggnad byggd av tegel och betong. Sen är det en gammal byggnad, och jag är inte på något sätt övertygad om att man har ventilation med modern reglering...

   Radera
  3. Det blir iaf inte varmare inne av nattkyla oavsett.

   Men du ville ha prognosstyrning också. Då rekommenderar jag att sätta utgivaren till värmesystemet i syd/sydost istället för norr. Då får du väderstyrning på värmen och får jämnare innertemperatur vår och höst. En riktig vädertjänst ger 15% besparing och bara flytta givaren 10% men utan abonnemang och dyr utrustning. Ut och spika kabel!

   Radera
 9. Det kan ju lika bra bli den kallaste sommaren nästa år. Kommande vintern kan bli den kallaste eller varmaste på hundra år. Kan bli mellanmjölk också. Golfströmmen kanske vänder... Mindre skatt till det offentliga låter bra.

  SvaraRadera
 10. Inställda operationer beror på att luftfuktigheten överstigit 80%
  Förpackningarna som de höggradigt rena instrumenten ligger i släpper igenom luft och ånga då.

  SvaraRadera
 11. Samtidigt undrar man ju hur lågt vi skall gå här i Sverige. Läser på platspåsen jag fick med från ICA: "Jag är en MILJÖKASSE. Det betyder att ICA bidrar till minskat koldioxidutsläpp." (Ja, jag handlade mer än planerat och var tvungen att köpa en extra påse - ställ mig inför exekutionsplutonen!)

  Påsen är tillverkad av sockerrör odlade i Brasilien!!! Vet inte om jag vill tänka på skövlingen som pågår kring Amazonas (har sett det själv) och att vi idioter till miljö-indoktrinerade svenskar köper plastpåsar tillverkade av MAT som odlas på arealer som (antagligen) förut var regnskog (säkert inte just ICAs miljökassar...) för att döva vårt samvete.

  Allt medan utsläppen skenar i andra delar av världen - man skäms!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl bara att ta med sig en eller två plastpåsar/tygpåsar hemifrån att stoppa varorna i. Skulle aldrig betala för en påse. Tygpåsarna har sambon gjort av gamla kläder och plastpåsarna är gjorda av kaffeförpackningar (fick i gåva av jobbet). Annars skulle jag återanvända gamla plastpåsar om och om igen.

   Och frukt stoppar jag aldrig i plastpåse. Det går lika bra att lägga ner den i korgen utan påse. Men å andra sidan äter jag en del frukt som är hemodlad. Nån djävla måtta får det väl va på dumheter.

   Har sparat stora pengar på plastpåsar. Vad tror ni livsmedelsbutikerna tjänar på alla plastpåsar de säljer? Ojoj. Det är mer än ni vill veta det.

   Radera
  2. Vad gör man inte för att ha rätt värdegrund

   Radera
  3. Värdegrund? Hö. Hö. Man blir inte rik på de stora inkomsterna utan på de små utgifterna.

   ”Den människa är rikast vars nöjen är billigast” (Henry David Thoreau, gammal välkänd amerikansk skattemotståndare)

   Radera
  4. Själv återanvänder jag plastpåsarna som soppåsar. Har svårt att förstå att det är bättre att köpa dåliga soppåsar av plast än att att bära hem maten i bra plastpåsar som sedan blir soppåsar. Priset är detsamma.

   Radera
  5. Vet inte _när_ jag köpte en "matkasse" i affären senast ..
   15-20 år sedan ?

   Jag har dock ett lager som används och varje plastkasse används minst 20 ggr eller till den går sönder.

   Därefter får den bli soppåse men jag slänger heller inte så mycket utan källsorterar värre än den mest "rabiate" MP:are. Detta eftersom sopavgiften bestäms av vikten på soporna...

   Radera
  6. Regnskogen avverkas och sockerrör odlas för att vi dricker så mycket läsk och godis. Det är väl bra om man kan göra något av "blasten" på sockerrören också och inte bara elda upp dom?

   Radera
  7. Följdfrågan vid värdering av matvarubutikers vinst är om det är med eller utan påsar...

   Radera
  8. Bengt;

   Det låter vettigt. Blir rätt lite sopor här med. Källsorterar, äter familjens matrester (gnager t.ex. av ungarnas kycklingben som de tänkt slänga och så vidare - mat ska ej slängas!), komposterar och eldar upp brännbart i kaminen. Blir ytterst lite kvar att kasta i soporna. Solidarisk som jag är så betalar ändå lika mycket som alla andra för sophämtning.

   Radera
  9. Var på Lidel och handlade det blev en påse också. men tror ni verkligen på alvar att det spelar någon roll?

   Radera
  10. Redstarstillbright;

   Det kostar 2 kr per påse. Ja, det spelar en stor roll om du tänker på alla påsar du förbrukar under din livstid.

   Varje svensk förbrukar i genomsnitt 198 plasbärkassar per år (1,3 miljarder totalt). Om jag har en familj på fem personer så blir det 1000 kassar per år. Det blir 2000 kronor per år. Tänk dig en 20-års period. 2000 x 20 = 40000 kr. Och lägg då till att då kanske priset höjs under denna period. 40 000 kronor kan investeras i något som ger en pengar i framtiden istället för att vara en onödig utgift. Säg att du är kapitalist och spenderar pengarna på börsen istället för att slösa på plastkassar: 40 000 kronor med en avkastning på ca 12 % per år blir 4800 kr per år (och som sedan ökar för varje år).

   Utan plastpåsar kan du som tror på kapitalismen bli riktigt rik. Tänk på att placera långsiktigt och etiskt.

   Eller så lägger du pengarna som en buffert och slipper en massa eländiga betalningsanmärkningar.

   Eller så slösar du bort pengarna på annat. Det är upp till dig.

   Så visst kan det väl spela roll.

   Radera
  11. Nu vill jag bara tillägga här att detta är en snabb uträkning för att kunna visa på att det finns potential med att snåla på plastkassar. Inte bara för miljön utan för plånbokens skull.

   Radera
  12. Det var väl MP som införde 100% skatt på plastpåsar i matbutiken 2015. Helt galen summa. Bara en xtra skatt. Finns väl miljöpåsar?!

   Radera
  13. Trots skatt på plastpåsen är papperskassen dyrare. Bröd förpackas i plastpåsar, osv, . Kass påspolitik.

   Radera
  14. Om politikerna istället sa att plastpåsen måste kosta ngt mer än papparakassen och ta bort skatt på plastpåsen så försvann snart plastpåsarna.

   Radera
  15. Så att som Ica skriver på sina miljöbärkassar är inget annat än miljöfloskler. Bjud på en papperspåsar istället det har ICA handlarna råd med. Påsexemplet visar att man totalt skiter i miljön. Man låtsas vara miljövänligaste med sk hederlig Svensk modern floskerretorik.

   Radera
  16. Hej på er pojkar!
   Toppen att ni är så övertygade i ert motstånd mot plastpåsar.
   Men, hur ser på alla förpackningar som omger varenda sak som man köper?
   Prova att väga förpackningen som omger er nyinköpta pryl.

   Och ja, denna plasttypen är helt "virgin" och har inte tillverkats av återanvänd plast eller sockerrör ...

   Radera
  17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  18. Plastpåsar för grönsaker och kylvaror är gratis. Plastpåsar med butikens reklamtryck kostar pengar.
   Har erfarenhet från Tyskland och Frankrike - påsar för grönsaker är i papper, oavsett om man handlar i butik eller på marknad. Undantag finns givetvis, men de är få.
   Att glömma sin tygkasse är dyrt - €2,80 tar Carrefour för en "engångs"-påse (skulle nog kunna användas flera gånger, men de är inte alls lika bra som tidigare, har en sådan som varit med i 5-6 år nu).

   Och till alla som tipsar om att ta med egen kasse - som jag skrev: "jag handlade mer än planerat och var tvungen att köpa en extra påse". Min poäng var snarare att vi nervösa göra-gott-männsikor samt våra politiker i princip sväljer allt utan kritiskt tänkande. Jag har alltså till vardags en flergångskasse.

   Radera
  19. Appropå Carrefour och deras påsar: https://www.ademe.fr/sites/default/files/assets/documents/28300_acv_sacs_carrefour_2004.pdf

   Papperspåsar är värre miljöbovar är deras kusin plastpåsen.

   Radera
  20. @least.
   Jag hatar onödiga förpackningar och särskilt de där inplastade kablarna som är omöjliga att öppna "utan yxa och såg.

   Sen kan man ifrågasätta om plastpåsar är ett stort problem jämfört tex alla kablar som man ännu inte lyckats standardisera. Byt telefon så passar tex inte laddkontakten från de gamla. Nya prylar går knappt att laga eller är värda att uppdatera.

   Sen är jag typen som hatar att gå i affärer och köpa onödiga prylar. Köpa onödiga prylar är kanske det stora problemet trots att de med hobbyn stolt står och miljösorter nyligen inköpt skräp och känner sig gröna.

   Men det är väl det som driver ekonomin och är resursslöseriet som allt handlar om.

   Och vad ska folk syssla med i storstäderna när de inte arbetar, mycket till natur finns knappast och möjligheten att ta sig till natur och landsbygd ska ju helst begränsas.

   Sen kan man säkert tvista om ifall det är plast eller pappersförpackningar som är värsta miljöboven.

   Radera
  21. Har du en Android-telefon så är det numera standardiserat hyfsat.
   USB på elkontakten och mini- eller micro-USB mot telefonen

   "Posörer" som nödvändigtvis skall hålla på med "Ajfån" lämnar jag därhän!

   https://de.wikipedia.org/wiki/Universal_Serial_Bus

   Radera
  22. Fördomsfull och okunnig som vanligt. Samsung har slutat med USB och har numera en egen propriär kontakt på nya telefonen.

   Radera
  23. När gjorde de det? Iaf är det USB-kontakt på S9:an enligt gsmarena. Tänker du på någon nyare modell?

   Radera
  24. Även A8 och A6 tydligen...

   Radera
  25. Bengt, vad är det som gör en Iphone-användare till en posör?
   Fungerar inte dessa telefoner eller vad är problemet?

   Radera
  26. Har nu kollat specarna och bara EN telefon sen 2016 saknar standard USB (och några armbandsur), detta på ett urval av 73 modeller. Det ser alltså inte ut som att samsuSa övergivit USB-kontakt (eller att du möjligen ägnar dig åt anekdotisk bevisföring).

   Radera
  27. Numera är det väl USB C som gäller, även för Samsung vad jag vet.

   Så cornu pratar strunt eller så får han återkomma med källa.

   Radera
  28. Stämmer kanske. Vet bara att alla gamla USB-kablar inte passar längre.

   Radera
  29. Samsung S9 mfl moderna telefoner använder USB-C och det medföljer en liten adapter så man kan använda sina gamla kablar.

   Radera
  30. Tillbaka till sop-påse-problemet. Det är ett EU direktiv från 2015 som tvingar länderna att ta ett större ansvar för Europas alla miljarder sop-påsar (plastpåsen var för övrigt en svensk uppfinning). Orsaken enligt EU är att små partiklar från plastpåsen hamnar i både vattnet och i näringskedjan (bl.a i människor).

   Vad kostar det inte att ta hand om alla plast-påse problem? Lös det med hederlig högerpolitik: Låt folk betala själva på plats istället för att staten ska behöva betala i slutändan. Staten har tidigare subventionerat kostnaden för dessa påsar.

   Radera
  31. Jag har ingen lust att fortsätta betala för sopor som inte kan ta ansvar för varken sin ekonomi, sin omvärld eller sina barn. Låt sop-påse användarna få pröjsa själva vad det kostar att vara misslyckad.

   Är man glömsk hade folket i Sovjetunionen en praktisk lösning: alltid en ihoprullad nätkasse i fickan om det behövs en kasse när man minst anar det (om det råkade finnas bröd i butiken när de gick förbi).

   Radera
  32. @least:
   Tycker att de som bara "MÅSTE använda "Ajfån" eller andra av Apples produkter gör det för att "sprätta" och minsann "visa upp" sig att de är så dumma att/att de har för mycket pengar/ de betalar vansinnigt mycket mer för en telefon än alla andra...

   Varumärkesmysitk för att visa upp sig helt enkelt ! Och varumärkestorskar likt BLT hugger ju direkt på betet...

   Lars Johan Wilderäng ! "..Fördomsfull och okunnig som vanligt..." (jag antar att det där var riktat till mig)
   Fråga: Kan DU allt om allt ? Kan DU aldrig ha eller göra fel ?

   I annat fall undanbeder jag mig oförskämda insinuationer och personangrepp !

   Radera
  33. Bengt;

   Varför antar du att fördomsfull och okunnig är riktat till dig?

   Låt oss säga att du har rätt. Att du är så fördomsfull och okunnig som du själv påstår. Då vänder vi på frågan du gav till Lars och riktar den till dig istället.

   Kan du aldrig ha eller göra rätt? Nej. Och kan Lars aldrig ha eller göra fel. Kanske inte. Vem vet. Fråga dig en sak. Vem av er glider omkring i en Tesla? Vem av er har solceller, en vacker fru och ett välbetalt jobb med rätt att bestämma över sin egen arbetssituation? Inte är det du i alla fall.

   Ta det inte personligt nu bara.

   Radera
  34. @Frihet:
   Må den som är fullkomlig och ofelbar kasta första stenen..
   ;-)

   Radera
  35. Kastar nu en sten @ Anonym:)

   https://www.aftonbladet.se/teknik/a/P3GeMJ/apple-kan-tvingas-andra-iphones-laddsladd.

   Radera
 12. Mitt gamla centrum, Skäggetorp centrum, är överhettat så apoteket har börjat slänga mediciner och livsmedelsbutikerna får förstörda varor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har ingenting med klimatförändringarna att göra. Nej nej nej. Värmen är bara ren inbillning som konspirerats ihop alarmisterna med Obama i spetsen. Ni har blivit hypnotiserade allihop.

   Radera
  2. Det kalla vädret förra sommaren är glömt.

   Radera
  3. @Magnus !
   Skäggetorp ?
   Är inte det ett sådant där "utsatt område"?

   Radera
  4. Nejdå. Det var inte kallare än vanligt. Förra sommaren var en typisk svensk sommar.

   Radera
  5. Frihet, komihåg: Högstatemperaturen under sommaren 2017 i Sverige var den lägsta sedan 1862."

   Radera
  6. För att nu inte tala om det rent bedrövliga året 1987 när det knappt ens var någon sommar i södra Sverige...

   Radera
  7. Nej du verkar gilla frihet från fakta, men sommaren 2017 var kall jag vet för jag jobbade hela tiden det var perfekt. Jag har koll på mellan Sverige då jag arbetat ute ca 40 år det var en kall sommar allt annat är dumheter. Fattar du inte att det är sådanhär som gör folk skeptiska?

   Radera
  8. En snabb koll på SMHI visar just att sommaren 2017 var en ganska ordinär sommar om man tittar på medeltemperatur. Inga toppar dock så man minns det som kallt..

   Radera
  9. Nu begränsas klimatet inte enbart till Sverige. Så kom också ihåg att 2017 var det näst varmaste året (globalt sett, enligt NASA) sedan 2016. Men i år blir det nog varmare ändå så 2017 halkar nog ner till en placering skulle jag tippa på. Men 2016 var oerhört varmt, det slog ju t.om. det tidigare värmerekordet från 2015 som då hade slagit rekordet år 2014.

   Radera
 13. Det ekologiska fotavtrycket i DPRK (Nord-Korea) kanske vore något att ta efter .... ;-)
  OBS !! IRONI !!

  SvaraRadera
 14. Väder är inte klimat. Du kan sluta haverera över klimatet bara för att vi just nu har en varm sommar.

  SvaraRadera
 15. Cornu, du fortsätter att blanda ihop väder och klimat.
  Det är inte ovanligt att det blir soligt, torrt och varmt på sommaren.
  Om sjukhus inte förstår det är det sjukhusledningen det är fel på, inte klimatet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Markus S;

   Vilken planet har du växt upp på? I Sverige är det högst ovanligt att det blir soligt, torrt och varmt på sommaren. Och myggigt. Men nu... Till och med fästingarna lider av värmen. Det är ju något som gått snett det förstår väl till och med du?

   Radera
  2. @Frihet !

   Somrarna 1901, 1933, 1945, 1947, 1959, 1975 var också varma... Har säkert glömt någon när jag skriver fritt ifrån minnet...
   Sveriges högsta temperatur uppmättes just 1933 i Ultuna utanför Uppsala!

   Radera
  3. Frihet, det är snarare så att de senaste somrarna har varit ovanligt svala och blöta.
   Fästingarna har på grund av det successivt ökat de senaste åren.
   Jag som bor på västkusten har sett sly öka ute på öarna av samma orsak. Nu torkar slyet bort och ordningen är återställd!

   Radera
  4. Ja, de playserna var säkert varma just då. Men högsta medeltemperatur är desto mer intressant.

   Den högsta uppmätta månadsmedeltemperaturen någonsin i Sverige var i Stockholm, juli 2018.

   Skrämmande, inte minst med tanke på vad folk betalar för att bo trångt bland en miljon svettiga människor.

   Radera
  5. Markus S, har du ens läst inlägget? Där står klart och tydligt:

   1. Väder är inte klimat. Sannolikheten för visst väder är klimat, men ingen utom klimathaveristerna hävdade att årets kalla vinter berodde på klimatförändringar. Ska väder användas som argument ska alla varianter av väder göra det, även om det motsäger det man vill hävda. Vill man använda årets väder som argument så ska det ske genom att visa frekvensen av extrema värmeböljor och hur den tätnat. Ett enskilt år kan inte användas som argument, det är helt enkelt inte seriöst. Man ska vara seriös."

   Radera
  6. Det enda som är skrämmande är att man röstar på på Mp för att sommaren råkat vara varm. Vi behöver istället klimatanpassning som blogginlägget mkt riktigt predikar. Det kan faktiskt bli riktigt trevligt och kontinentalt i Sverige med lite varmare klimat.

   Radera
  7. Cornucopia;

   Sssschhh... vad osmidigt. Vi andra låtsades som ingenting för att stackarn skulle slippa skämmas. Nu har du sårat honom. Markus S kan nämligen inte läsa. Det är inte hans fel och något han kunnat hjälpa utan det är Carl Bildt (som såg till att den stackars fasern blev arbetslös och djupt skuldsatt på 90-talet), Björklund (som såg till att skolan havererade under Markus skolgång) och alla friskole-entreprenörer som bara sugit skolpeng ur pojken utan att ge någonting tillbaka. Förutom ipaden som han fick spelberoende på.

   Nu tycker jag att det är du som ber Markus S om en riktig ursäkt!

   Radera
 16. Så man inte tappar hoppet helt, vissa myndigheter och offentliga instanser är väl medvetna om att det kommer ske klimatförändringar. Exempel:

  *Slussen i Stockholm byggs delvis om för att förhindra saltinträngning och skada på odlingsmarker samt dricksvatten för samtliga mälarkommuner. Den byggs för att klara 200 års prognosticerad havsnivåhöjning.

  *Många kommuner jobbar i detaljplaneskedet mycket med hantering av klimatförändringar, det jag känner till är främst storstadskommunerna (då det främst är dessa jag jobbat i) där man avseende infrastruktur tar hänsyn till klimatförändringar. Däremot vet jag inte om man gör det avseende husen, jag gissar inte.

  *Översyn av översvämningsrisker har gjorts i flertalet kommuner där man har börjat tänka och planera hur exempelvis äldrevårdsboenden, skolor, kollektivtrafik, transportleder och dylikt kan skyddas.

  Även privata bolag (tyvärr endast insyn i infrastruktur) som Skanska har på producentsidan börjat lägga pengar och forskning på hur man kan hantera vissa konsekvenser av klimatförändringar som kommer drabba oss. Exempelvis asfalt som klara ett större temperaturintervall än vad vi använder nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok hur stora förändringar tar man höjd för? 55 grader i skuggan? 4 meter höjd vatten nivå? Eller är det beskedligare? Känns som hela Sverige har fått hysteri pga en varm sommar. Sen skall man såklart ta hand om jorden så mycket man kan. Men att tro att undergången kommer om en månad känns lite väl hysteriskt. Vem är det som får alla att tro det? Och vad Sverige gör har (istort sett) ingen påverkan alls.
   Om Sverige ska vara seriös så ska vi ta märka alla miljöskatter och lägga dom på utveckling av ny ren teknik. För var hamnar dom pengarna idag?

   Radera
  2. Prognosticerade scenarion för 2050, 2100, 2200 likt denna rapport och dess föregångare:

   https://www.smhi.se/publikationer/framtida-havsnivaer-i-sverige-1.129874

   https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.130362!/klimatologi_49.pdf

   För Saltsjön har jag för mig att det handlar om en ökning på 70 cm till år 2100 samt ökad översvämningsrisk i Mälaren vars vattenstånd kommer fluktuera mer både i magnitud och intensitet.

   Man gör inte dessa typer av åtgärder nu i år som konsekvens av sommaren utan som en del av ett långsiktigt arbete där man anpassar samhället för ett förändrat klimat, baserat på de vetenskapliga rapporter vi har skrivna om hur Sverige kommer påverkas.

   Det gör man av ungefär samma skäl som man tankar bilen innan bensinen tar slut, det är enklare att åtgärda och fixa innan problem uppstår och man måste ringa bärgaren och bärga bilen till en mack varje gång bensinen tar slut.

   Radera
 17. När man tänker på stödet för elcyklar, ifall dessa pengar använts för släckningsutrustning som tex brandslangar mm så skulle utsläppen av koldioxid i år minskat avsevärt iom att skogsbränderna kunnat begränsas i ett tidigare skede.

  Nu finns det i omlopp en massa batterier som kommer att vara uttjänta om några år och hur många bryr sig att se till att dennes gamla cykelbatteri handtas på övligt vis ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skogen är en del av kretsloppet så där tillförs egentligen inget fossilt CO2.

   Radera
  2. ...eller om utsläppen härrör från mänsklig aktivitet eller har icke mänskliga källor som vulkaner etc.

   Radera
  3. Vilket liv det skulle bli om vi fick ett supervulkanutbrott som släppte ut en tiondel av det mänskligheten släpper ut.

   Radera
 18. Tyvärr har Trumpadministrationen lagt ett förslag som lättar på avgaskraven. Åtgärderna väntas öka USA:s oljekonsumtion med 500 000 fat olja per dag fram till 2030. Dessutom förbjuds delstater att ha hårdare regler än de federala med syfte att stoppa Kaliforniens progressiva arbete.

  SvaraRadera
 19. Klimatet ändras kontinuerligt inget att oroa sig över. Man kan ju fundera på varför det heter Grönland exempelvis eller varför finns landhöjning. Jorden har funnits i flera miljarder år med eller utan människan och kommer att finnas i flera miljarder år till med eller utan människan. Det som återkommer är människans naivitet att låta sig luras av skrämselpropaganda. För inte så länge sedan tjänade man pengar på att skrämma folk med helvetet - idag finns en annan inkomstkälla.

  SvaraRadera
 20. Och vad kommer den nya regeringen efter den 9:e September att göra åt saken (klimatet)?
  Enligt norska Sentio kommer (MP) att ramla ut ur riksdagen och (S) tappa sin tron som största parti..

  Jag överlämnar åt läsarna att själva googla upp resultatet av Sentios senaste opnionsmätning...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vik hädan Svärjevän! Kom inte här med dina obehagliga sanningar!

   Radera
  2. Inget naturligtvis. Vi kommer kanske få ny påbud om voodoo-ritualer att utföra, men inget som har någon signifikant inverkan - detta i kombination med att man antagligen inte gör någon anpassning till nya förhållanden.

   Radera
 21. I handling visar politikerna att de tror inte ett skit på global uppvärmning pga CO2emission. Vi får hoppas att de har rätt.

  SvaraRadera
 22. Vad tror ni händer när Spanien och Portugal kokar bort, lite högre luftfuktighet ihop med 50 grader och människor dör som flugor. Infrastrukturen brakar samman, el, vatten avlopp etc lägger av.
  Då har vi också som lök på laxen klimatflyktingar i kollosalformat.
  Endast detta kommer att få människan att dra i bromsen med rädsla för att dö..

  SvaraRadera
 23. Viste ni att en flygresa t/r Thailand för 4 personer motsvara r 8 års bilkörning vad gäller utsläpp räknat på en modern bil.
  Naivt då att prata om sopsortering och bergvärme.
  Kina har producerat lika mycket betong på tre år som usa sen förra seklets början
  Varför attackera kackelackorna när elefanterna promenerar i trädgården

  SvaraRadera
 24. Hittade detta... ;-)

  "...För något som är säkert så är det att oavsett hur mycket vi satsar på koldioxidbekämpning så kommer jorden att ha perioder av uppvärmning och kyla. Därför är de resurser som nu läggs på dagens vansinniga projekt bortkastade...."

  https://www.gd.se/artikel/opinion/insandare/tank-om-det-inte-ar-manniskan-som-ar-orsaken

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha... Bengt, välj dina källor bättre. Menar du Olle Ljungbeck. Den urgamla stofilen och Sverigedemokraten som har anklagats för att vara rasist?

   Kanske inte så konstigt att han fått telefonsamtal av säkerhetspolisen (för att ha postat viss post till statsministern) då han bland annat även förespråkar att folk som får för sig att ta lagen i egna händer ska slippa straff. Vad står det i andra inlägg han gör?

   ”Vårt tålamod börjar ta slut. Vi är tålmodiga men den dag demokratin och våra grundvärderingar på allvar hotas, kommer vi inte tveka om att resa oss och om så fordras med våld försvara de värden våra förfäder kämpat för och därmed kanske gett oss det bästa land i världen att leva i. De brott invandrare från 2006 utfört mot svenska medborgare – inte minst mot kvinnor – har passerat den gräns där det inte går att anklaga svenska medborgare den dag de förlorar tålamodet och tar lagen i egna händer”

   https://petterssonsblogg.se/2016/04/24/kampen-for-var-demokratiska-vardegrund-narmar-sig/

   Eller för att ta delarna i ett av breven till Löfvén?

   ”Av ren prestige och feghet vågar Du inte begränsa massinvandringen. [...] Vet Du vad min dröm är. Jo att vi till slut får demokratiska partier och därmed ett återinförande av demokratin. När den dagen kommer skall jag vara en av de första som kräver att Du och dina likar ställs inför domstol för ert landsförräderi såväl konstitutionellt som ansvariga för fysiskt och psykiskt våld mot medborgarna. Lägsta straffsats skall då vara förlust av friheten.”

   http://mobil.andersleander.bloggplatsen.se/2015/04/27/11082686-olle-ljungbeck-till-statsminister-stefan-lofven/

   Jadu, Bengt. Det verkar ju vara en riktigt galenpanna till gammal farbror det där som du tycker verkar ha nåt vettigt att säga om klimatet.

   Radera
  2. Uppenbarligen tog GD in hans artikel...

   "gammal farbror", "urgammal stofil", "sverigedemokrat", "rasist"...
   Känner du honom "Frihet"?
   ;-)

   Radera
  3. Ja.. GD, ja. Det var en kaotisk period för liberala Gefle Dagblad som samtidigt som Olle skrev insändare också förde . De (ägaren Mittmedia) blev ju till och med anklagade för en journalists död. En journalist som inte varit tillräckligt kritisk mot en moské som hon gjort en artikel om. Senare fick hon sparken för att ha varit illojal.

   ”– Det Sanna ville ha svar på var på vilket sätt hon hade varit illojal. Det skulle jag också vilja veta. Det svaret är Gefle Dagblad fortfarande oss skyldiga, säger Kennet Lutti.”

   Jag ska inte gå in närmare på det utan ni kan ju själv läsa via länken.

   https://www.journalisten.se/nyheter/mittmedia-anklagas-sannas-död

   ”Sommaren 2015 publicerade Gefle Dagblad en serie artiklar artiklar som beskrev kopplingar mellan Gävle moské, radikal islamism och Islamiska Staten.”

   https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Gefle_Dagblad

   Värt att uppmärksamma, Bengt. Bra att du tog upp Olle Ljungbecks stolliga klimatinsändare.

   Förresten, vad har gubben med klimatet att göra? Svara mig på det du.

   Radera
  4. @Frihet!

   Det finns några "landsortstidningar" som håller stilen! Som har en vass ledarsida etc.

   Förutom GD så är det det Smålandsposten, Nya Wermlands Tidningen , Jönköpingsposten och någon till jag i skrivande stund inte kommer på namnet på.
   Ävenså Norrköpings Tidningar med dess vasse Vidar Andersson - faktiskt (S) - har karaktär!

   Som du nämner så skall GD ha mycket "cred" för att man tog upp förhållandena vid mosken i Gävle och visade på dess kopplingar med radikal islamism. Kanske dock inte så populärt eller PK inom vissa kretsar..

   Även GP här i Göteborg har på senaste tiden efter det ekonomiska stålbadet visat just karaktär.

   Sedan finns det olika typer av plastpåsar. Alltifrån de små tunna genomskinliga frukt- och grönsakspåsarna till varumärkestorskarnas boutique-påsar i tjock plast med exklusiva tryck på.

   Den du kallar för "gubben" skrev om klimatet på ett vederhäftigt sätt och att artikeln heller inte var publicerad i slaskmedia som Aftonbladet, Avpixlat etc.

   Radera
  5. Jag erkänner. Tokfan hade kanske varit en bättre benämning.

   Jo, jag ser ju på bilden och kommentarerna att du har stil minsann. Du kanske ska försöka få arbete som ledarskribent åt nån högervriden landsortstidning? Fråga någon jobbcoach om de kan fila på ditt CV och använd mörkblått papper så du sticker ut (och de inte ser vad du skriver). Då har du alla möjligheter att få din röst hörd bland prenumeranter som mors lilla Olle. Han brukar beskriva sin mor i sina insändare. Hon ville att han skulle hålla sig till sanningen. Det var hennes sista önskan. Och inte ens den kunde dåren se till att uppfylla.

   Arma moder.

   Radera
 25. Att minska befolkningen på jorden är enda räddningen. Tvingande enbarnspolitik i Asien och Afrika. Några elcyklar hit eller dit spelar ingen roll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför just i Asien och Afrika? När välfärden ökar och flickor får skolundervisning minskar antalet barn som föds snabbt. I de flesta rika länder föds mindre än två barn per kvinna idag.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Nanotec;

   Mycket klok kommentar.

   Radera
  3. Jes kg: problemet är just det där med tvingande. Som jag påpekat funkar det rätt dåligt i ett globalt perspektiv.

   Frihet: Asien vet jag inte, men Afrika är onekligen den fattigaste världsdelen så att förlita sig på att barnafödandet skall sjunka pga deras fantastiska välstånd är lite mycket att hoppas på...

   Radera
  4. Det sista var kanske mer avsett til nanotec, men eftersom "frihet" instämde så kan det ju vara till honom också.

   Radera
  5. Anonym. Antalet barn per kvinna minskar i Afrika. Många av länderna ökar sin BNP per capita kraftigt och det finns ett tydligt samband med antal barn. För jorden som helhet beräknar FN att vi är 11 miljarder år 2100. Nu finns 2 miljarder barn. Hur många tror du det finns år 2100 enligt FN?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. Svaret är fortfarande 2 miljarder.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  7. År 1900 var vi 1,6 miljarder och år 2000 6,1 miljarder människor. Många gör sina egna trendframskrivningar av detta, vilket är mycket missvisande. 1950 födde genomsnittskvinnan 5 barn och år 2000 hade detta sjunkit till 2,65. I många länder föds nu under 2,1. Nu finns bara några få länder med eller strax över 5 barn per kvinna och dessa länder är mycket fattiga. För att få ner födelsetalen krävs normalt bara att inkomsten stiger lite och att flickorna får skolundervisning. BNP per capita stiger bra i de flesta afrikanska länder.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 26. Väder är lokalt och kortsiktigt, klimat är globalt och långsiktigt. Båda har samma parametrar att ta hänsyn till men de påverkas olika beroende på tidsaspekten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klimat är inte nödvändigt globalt. T.ex. har man arktiskt klimat ganska lokalt...

   Radera
  2. Någon uttryckte det som att klimat är sannolikheten för visst väder. Sannolikheten för snöstorm är inte en global "konstant".

   Radera
 27. Vi behöver definitivt klimatanpassa mänskligheten framöver - frågan är bara på vilket sätt?
  Går vi mot kallare eller varmare klimat? Våtare eller torrare? Vilka regioner kommer att drabbas mer eller mindre osv?
  Hittills har inte klimatalarmisterna fått rätt i sina förutsägelser och det råder delade meningar och teorier bland forskarna.
  Det vore självmord om Sverige skulle börja anpassa samhället som om det vore medelhavsland bara för att det varit en extra varm sommar.
  För övrigt har inte medelhavsländerna haft en särskilt varm sommar i år men däremot ovanligt kall vår vilket ledde till missväxt inom jordbruket på många håll.
  Just saying

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självmord? Svenska kommuner och företag har sedan länge påbörjat klimatanpassning.

   Vi går mot varmare OCH kallare. Våtare OCH torrare klimat. Vi går mot mer extrema väderförhållanden.

   Du verkar en aningen efterbliven.
   Just saying.

   Radera
 28. länkar även till denna eminenta lista över världens alla olyckor/eländes elände som kan härledas till koldioxidhalten i atmosfären http://www.numberwatch.co.uk/warmlist.htm
  man får inte glömma att AGW har vuxit till en global multibilliondollar industri i dagsläget och intressenterna slåss för brödfödan som oftast sker på skattebetalarnas bekostnad (dvs folket betalar)
  Förhoppningsvis kanske USA:s nya regim kan komma att ändra på denna felallokering av skattepengar och sen brukar det även vara så att EU följer efter.
  Det finns ljus i tunneln!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillägg till föregående kommentar:

   Ljuset i tunneln är det alla klimatförnekare ser innan de inser att de tillhör en utrotningshotad art - människan.

   Radera
  2. Trodde förresten att folk i USA med alla sina högerregeringar sluppit skatter för längesen. Men trots extrema högerregeringar förblir det ett skattetvång för vanligt folk. Vad beror det på?

   Radera