Cornucopia?

Aktuellt

BNP-prognos: -18% i svensk BNP under andra kvartalet - 100 000 offentliga jobb hotas

En enkel analys av svensk BNP för andra kvartalet 2020 landar på -18% i svensk BNP 0 jämfört med motsvarande kvartal 2019. Det innebär att ä...

2018-08-23 07:45

Hälsningar från EU:s topp

Den senaste veckan har jag alltså varit på semester, men är på väg hem nu. Under ledning av min sambo, den professionella äventyraren Lena Padukova, deltog jag i en grupp om sex personer som besteg EU:s högsta bergstopp Mont Blanc. Klockan 07:40 i tisdags nådde vi toppen, varifrån nedanstående inbäddade Twitterbild är tagen. Ordinarie bloggaktivitet kommer återupptas under dagen, för att vara helt återställd på fredag när jag återigen når en dator.


Ni har sedan i torsdags förra veckan läst burkade blogginlägg, som jag skrivit i förväg inför denna min första semester sedan jag blev egen företagare 2006. Därav har inga aktuella händelser, som den hjärndöda svenska valrörelsen täckts in av bloggen den senaste veckan. Men det kommer.

Ett tag övervägde jag att stanna kvar på berget tills valet är över, efter mina korta indykningar i sociala medier under bergsbestigningen. Man får lite perspektiv på det mesta där uppe och de flesta i Sverige verkar behöva kliva bakåt, kanske ställa sig på 4800 m och titta ner för att reflektera lite över tillvaron.

Som ni ser i kommentarsfältet är det ingen bedrift att bestiga Mont Blanc och hälften av bloggläsarna har redan gjort det med händerna bakbundna och ögonen förbundna.

Innan den andra halvan får för sig att detta är så enkelt som den första halvan av kommentatorerna påstår, vill jag påminna att Mont Blanc är världens dödligaste berg och skördar runt tio människoliv om året. För mig var det den hårdaste strapats jag gjort, långt värre än baskerprov (och även betydligt farligare och inget man när som helst kan hoppa av), i klass med att ha dubbla njurstensanfall samtidigt, vilket jag också provat. Men det går, givet rätt förberedelser (bl a ett träningsschema som gjort att denna 48-åring nu är mer vältränad än någonsin tidigare, med personbästa på alla uppställda måste-krav), rätt tid och rätt utrustning.

Jag vill understryka - utan rätt kompetens, rätt aktuell information, rätt utrustning och rätt förberedelser, så är det fullkomligt livsfarligt att bestiga Mont Blanc. Och oavsett är det en rejäl fysisk och psykisk prestation. Tro inte på dem som säger något annat i kommentarerna.

Jag återkommer med riktiga foton och ett riktigt och detaljerat blogginlägg om bestigningen när jag återigen har en dator. Så länge ännu en Twitterbild nedan, från sista biten mot toppen.

Ha en fortsatt bra torsdag, så återkommer jag med något nyskrivet inlägg senare under dagen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

61 kommentarer:

 1. Häftigt, och som sagt inget att leka med. Jag blir avundsjuk.

  SvaraRadera
 2. Riktigt cool. Alltid undrat över sådana bilder som den sista visade. Hur stor är lutningen där på bergskammen? Är det "halkar du dör du" lutning eller är det mer "farligt som fan" lutning? Mycket imponerad Lars, själv skulle jag aldrig komma på tanken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Halkar du så dör du om du eller de andra i reglaget kan stoppa fallet mha isyxorna och rätt teknik. I värsta fall drar du ner hela reglaget och alla dör. Tror det är ca 1000 m ner på Les Bosses-kammen, innan man kan börja fundera på att fallet stoppas naturligt.

   Radera
  2. Missade ett inte också. Saknar datorn.

   Radera
  3. Ja min höjdrädsla hade nog stoppat mig vid första branten.

   Radera
 3. Bara att gratulera!

  Att det omkommer 10 människor per år på berget torde nog även bero på att det är så många som vill bestiga denna topp.

  Har själv varit uppe på en annan topp 3800 möh nära Argentiere i närheten och vet att det är höjden som är utmaningen. Höjdsjuka är INTE att "leka" med och det bästa är att acklimatisera sig för höjden, ta det lugnt och inte "stressa" upp.

  Ett bra sätt att just acklimatisera sig är att åka "Mont-Blanc-järnvägen" från Martigny i CH till Chamonix!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Siffrorna varierar. 50 dog förra året på hela Mont Blanc-massivet, varav 15 på väg till toppen, dödligheten är ca 0.15%. Enskilda år dör fler på MB än det gjort totalt på Everest.

   3800 är väl linbanan till Midi. Frankrikes tredje mest besökta turistmål, typ.

   Radera
  2. För den som vill "prova på" lite enklare och lägre toppar kan jag rekommendera:

   * Galdhöpiggen i Jotunheimen, Norge 2469 möh
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Galdh%C3%B8piggen

   * Skålatornet vid Nordfjord, Norge 1848 möh
   Skåla bestigs i princip från havsnivå och högst upp finns ett vandrarhem. I närheten finns även Stryn med sommarskidåkning.
   https://no.wikipedia.org/wiki/Sk%C3%A5la_(Stryn)

   * Galtåsen, Ulricehamn 361 möh
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Galt%C3%A5sen

   Radera
  3. Vej, vi tog faktiskt INTE kabinen upp till Midi..
   istället halva sträckan med Lognan kabinen för att sedan vandra upp till..

   http://refugedargentiere.ffcam.fr/

   .. och från denna hytta tidigt på morgonen i replag med pannlampor, "kramponger" (stegjärn) mm upp på en topp 3800 möh precis på gräsen mellan F / CH

   :-)

   Radera
 4. @Lars

  Nu när du genomfört den plågsamma strapatsen kanske du kan förklara varför?

  Har du missförstått det där med semester?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska jag väl vara ledig ska det vara värt något och minnesvärt, och något jag inte kan göra samtidigt som jag jobbar.

   Radera
  2. Bästa citatet 2018.

   Radera
  3. @Elk

   Tja, förra året cyklade jag till Berlin och Wittenberg...

   I år cyklade jag till Prag...

   Frågor på det.. ?

   Radera
  4. Det är väl en klockren semester. Innan jag hade familj tillbringades varje semester svettandes på en bergsluttning antingen uppför eller nerför i princip. Bara att komma ut från allt och njuta av omgivningarna.

   Radera
  5. Trevligt att vara ute i naturen, men just bergsbestigning har jag aldrig riktigt hajat.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 5. "Som ni ser i kommentarsfältet är det ingen bedrift att bestiga Mont Blanc och hälften av bloggläsarna har redan gjort det med händerna bakbundna och ögonen förbundna."

  :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kom igen när du bestigit Olympus Mons;)

   Radera
  2. ...och naturligtvis är ingen topp-tur riktig/giltig om man inte utgår från havsnivån för egen maskin. Lycka till!

   Radera
  3. https://youtu.be/wdC7mCYkb3U

   Radera
  4. "Kom igen när du bestigit Olympus Mons;)"

   Utan syrgas. :-)

   Radera
 6. Häftigt LW! Se bara till att Lena inte tar livet av dig med ständiga strapatser. Du är ju faktiskt nästan 15 år äldre än henne och orkar inte nödvändigtvis allt. Du är inte stålmannen, även om du fortfarande går att träna upp till ganska imponerande prestationer. Lena får säkert också lov att lugna ner sig lite så småningom.

  SvaraRadera
 7. Grattis!
  Just det där att man dör vid ett snedsteg blir lite mycket för mig i alla fall. Blec inbjuden att bestiga Rumäniens högsta berg och det är inget i jämförese med Mont Blanc men ändock lite väl högt.
  Kan rekommendera Dürnbachhorn för nybörjare, ingen utrustning krävs, stigningen blir ca 800 meter och det finns öl på vägen. Plus ett skönt klimat på sommaren, i alla fall när det är 30 grader nere i dalen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Öl och lätt att bestiga ?

   Chopok i "Låga Tatra" i Slovakien!

   https://en.wikipedia.org/wiki/Chopok

   Radera
  2. Eller istf vita berget i Frankerriket. Ta det i Prag.

   Radera
  3. Tack för tipset, min tyska är betydligt bättre än min slovakiska och det kändes kul att köra BMW nere i Bayern :)

   Radera
  4. För den som är intresserad av lätta toppvandringar, gott öl och härlig "socialistisk" Blixt-Gordon-John-Blund(DDR)-arkitektur rekommenderas Ještěd i norra Tjeckien med dess på långt håll synbara TV-torn..

   https://de.wikipedia.org/wiki/Je%C5%A1t%C4%9Bd

   https://de.wikipedia.org/wiki/Fernsehturm_Je%C5%A1t%C4%9Bd

   Radera
  5. Rumäniens högsta berg ?

   Bestiges väl med bil !

   Transfagarsan... Byggt av Ceaucescu över södra Karpaterna på 70-talet för att kunna transportera trupper..

   https://www.youtube.com/watch?v=Tq4ydUVgYTY

   https://www.youtube.com/watch?v=PhSanuvCrOA


   Radera
  6. Finns öl på väg upp till den här toppen med Söderslätt.

   Radera
  7. Kan jag tänka mig, men det låter som en mindre bra idé på Mont Blanc. Vad som dock fanns på Durrnbachhorn var risken för ganska rejäla stenar som de betande korna sparkade iväg neråt. Satt på en bänk och värmde långtidslånade grönpåsar från FM när en sten storlek gatsten flög förbi. Hade gärna sluppit bli träffad av den..

   Radera
  8. ...och Bengt, här är toppen i Rumänien:
   https://en.wikipedia.org/wiki/Moldoveanu_Peak

   Radera
  9. Den där vägen har jag haft perversa fantasier om att köra mc på i 20 år. Tyvärr är jag jämnårig med bloggaren och tror mig behöva träna som honom för att få forna tiders behållning av resan. Något som inte kommer att ske...(riktig hoj, typ fireblade, gixxer alltså. Ingen fånig flapp, flapp HA-wannabetvåhjuling)

   Radera
  10. @Stoikheion

   Går det inte lika bra med en Skoda Octavia Combi 1,6 DIESEL Euro 6 ?

   Eller med en ... http://www.bike.se/alltom/Ural
   http://www.bike.se/nyheter/britter-genomfor-vampyrisk-sidovagnsresa

   Radera
  11. Fan, såg videon först nu - hade gärna piskat BMW:n runt de kurvorna.. Bull att behöva köra hela vägen dit bara.

   Radera
 8. Bestiga Ramberget känns mer lagom...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Slänger in den här oxå
   https://m.youtube.com/watch?v=6iPsJy1YXOw

   Radera
 9. Grattis! Många som överdriver, tror bara att det är ett fåtal som kan säga att det är en enkel topp att bestiga, Kilian är en av dem

  https://www.youtube.com/watch?v=1284GzchTMI

  https://www.youtube.com/watch?v=YmKArazU47Y

  SvaraRadera
 10. Well well har aldrig bestigit nåt särskilt utmanande berg, däremot har jag så klart bestigit en hel hög utmanande mammor.

  With that said (öppet mål):

  1. Varför inget inlägg om 50-årsminnet av Pragvåren 1968? Du brukar ju gilla att dra upp Sovjetkommunismens synder.
  2. Även konflikten i Jemen kan kanske vara värt ett inlägg eller två.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utmanande eller utmanade?

   Radera
  2. Eller Ukraina?
   https://www.osce.org/special-monitoring-mission-to-ukraine/391238 (ska tydligen livelänkas)

   Radera
  3. Åh, undrar om Alexander Hug är släkt med gamle K1-stjärnan Andy Hug (RIP)?

   Radera
  4. @Ben !

   Apropå din fråga 1:)
   Märkte inte herrarna att det är just det jag gjort?
   Genom att ta upp Tjeckoslovakien och DDR i vart och vartannat inlägg ?
   ;-)

   Radera
  5. Fortfarande ingen dator - försenat flyg - så det får bli lite lättviktigare inlägg så länge, men det är ju bra att se att du håller dig i trim Ben Dover, genom många bestigningar.

   Radera
 11. Välkommen till Seven Summits klubben (ja, det finns diskussioner om Mont Blanc ska vara med)! Jag har klämt en topp och jag tror det stannar där. Mount Kosciuszko i Australien räcker för mig.

  SvaraRadera
 12. Jag är faktiskt en som har bestigit Mont Blanc. Finns bildbevis. Det mest påfrestande var den eviga promenaden för att ta sig till toppen. Mest långtråkigt. Scramblingen upp till Gouterhyttan var roligast.

  Dom flesta som hamnar i tråkigheter har begått ödesdigra misstag eller anlitat svartguider. Största problemet ska vara att folk med djävulens våld ska upp på toppen av Mont Blanc bara för att det är den högsta i EU. Det låter bättre i fikarummet att skryta om det än att man tex varit upp på den relativt närliggande toppen Gran Paradiso i Italien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ungefär så. Le Grande Colloir upp till Gouterhyttan var rätt intressant. Mer om det i ett utförligare inlägg. Dock inte det brantaste upp till toppen.

   Radera
  2. Har film när det kommer stenar stora som kylskåp i den couloiren. Väldigt spännande passera på renhamrat berg när man skyndar sig över till andra sidan. Ser fram emot inlägget.

   Radera
 13. Jag känner en ung fröken, inte alltför "tränad" och från en "hood" i Gbg som tog sig upp på Kilimanjaro ! :-)

  SvaraRadera
 14. Grattis till bedriften och semestern! Skynda dig hem nu för att dra in lite skattepengar för att bekosta min värdelösa vistelse på en konferensanläggning.

  SvaraRadera
 15. Min erfarenhet är att schweizare tänker på det som vita berget. De översätter till White mountain när de talar engelska. En följdfundering blir att då är det antagligen inget gammalt namn. Vad är det ursprungliga namnet? Floder och liknade brukar ha samma namn genom årtusenden.

  Namnet Ramberget till exempel borde vara uråldrigt.

  SvaraRadera
 16. Härligt! Bra jobbat! Lägg upp bilderna med utsikten!!!

  SvaraRadera