Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2018-08-27 11:03

Genomgång av lokal valaffischering - vandalisering, ingen SD, ingen MP

Jag har gjort en genomgång av den lokala valaffischeringen hemma i byn Sätila, Marks kommun. Det förekommer från förmodat antidemokratiska krafter vandalisering av borgerliga plakat, och  några spår av affischering från SD eller MP finns inte heller.
Bara borgerligt på utsiktsplatsen över skolan ner mot Lygnern. Här har det varit omfattande vandalisering, men för stunden ser allt helt ut.
Byn Sätila, närmast Göteborg i Marks kommun, är genrellt välmående med hög lokal service (vårdcentral-apotek-äldreboende-församlingshem-kyrkogård allt inom ca 200 m rullatoravstånd) , mataffär, bank, bankomat, frisör, pizzeria, bykrog, gym, spa, pensionat, kiosk, minigolf, camping, en kilometerbred långgrund sandstrand, järn- och bygghandel med speditionsombud och Systembolagsombud, heminredningsbutik, tre dagis, skola F-9, naturbruksgymnasium, två bilverkstäder mm. Generellt behöver man bara lämna byn för diskretionär shopping (viss dito finns på järnhandeln och heminredningsbutiken) eller mer avancerad vård på sjukhus. Närheten till Landvetter flygplats och Göteborg gör att inkomstnivåerna och de politiska åsikterna är mer borgerliga än i kommunen generellt. Det finns ett rikt och diversifierat småföretagarliv i bygden, likt det ofta gör på landet.

Riksdagsvalresultatet var 2014 22.35% M, 12.09% C, 5.82% FP, 4.38% KD, 23.66% S, 5.75% V, 5.95% MP, 16.93% SD och 2.16% FI. Borgerliga partier samlar alltså 44.64% och socialisterna 35.36%.

Socialisterna får medräknat de nationella socialisterna SD alltså ändå en majoritet trots stark borgerlighet lokalt.

Jag har noterat att det skett omfattande vandalisering av det vid det här laget gammelmodiga valarbetet valaffischer, och att borgerliga partier varit ute flera gånger och satt upp nya affischer. Någon eller några antidemokratiska socialister ser alltså ut att vara ute och vandalisera lokalt.
Enda platsen både socialister och borgerliga verkar kunna samsas.
 Generellt såg det dock någorlunda okej ut nu på morgonen.
Jag vill ha dina pengar.
Några övertramp kan dock noteras. Exempelvis att socialdemokraterna sätter upp affischer på ett dagisstängsel, vilket ter sig lite osmakligt.
Socialdemokraterna har satt upp en affisch på en förskola.
Vänsterpartiet vill att någon ska betala för att du ska slippa jobba. Ledtråd: även om partiet alltid menar att någon annan betalar, så blir det alltid du själv i slutändan. Om inte annat via arbetslöshet.
Och tydligen är det skatteflyktingarnas fel att det inte blir några skolutflykter. Det gäller att inte ställa grupp mot grupp eller hur det nu är.
 Mest tydligt blir det dock i andra änden av byn, där alla affischer utom socialdemokraterna vandaliserats och försvunnit.
I andra änden av byn hittar man bara socialistiska budskap ...
... och här ville Socialdemokraterna få stå oemotsagda. Man gillar olika, men inte olika åsikter och delar ut vandaliseringen lika.
Några affischer från SD syns inte heller av. Man kan förmoda att SD får uppåt 25-30% lokalt ändå, och kanske är det en partistrategi att helt enkelt strunta i denna högst tveksamma metod att få röster. SD är som bekant starkast på sociala medier där man kan härja fritt och behöver knappast annonsera via affischer.

Generellt har de nedrivna affischerna avlägsnats och bara pinnarna är kvar. Fast någon av de antidemokratiska förmågorna verkar ha missat att avlägsna den lokale riksdagsledamoten Jan Ericssons (m) nedsparkade affisch enligt nedan.
Den lokale moderate riksdagsledamoten Jan Ericsson från grannbyn Ubbhult har tydligt vandaliserats.
Inte heller finns några affischer för Miljöpartiet. Kanske vill de vara miljövänliga och inte sätta upp några affischer. Övriga partier verkar alla ha fått tag på elbilar att köra runt med, åtminstone de borgerliga partierna.

Eller så vet storstadspartiet MP att de inte har många röster att hämta bland de som faktiskt bor på landsbygden och inte på Södermalm och lägger sina pengar någon annanstans?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

53 kommentarer:

 1. Hemma på byn får SD sina skyltar stulna och övriga partier får sina skyltar vandaliserade, sen gråter de ut på facebook med bilder på sina vandaliserade skyltar. SD har inga bilder att visa upp.

  Har känslan av att det ligger någon slags krigföring med i spelet där SD-svansen i det här fallet agerat lite mer orutinerat än de övriga svansarna.

  Att förstöra skyltar för motståndarna är naturligtvis fel, men i dessa tider där allt kan dramatiseras med bilder på sociala medier så är det lite kontraproduktivt att vandalisera motståndarnas skyltar. Bättre då att stjäla dessa så att inga bilder på vandaliserade skyltar kan publiceras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, verkar lite underligt.

   Radera
  2. Hur skal de visa bilder på skyltarna som är stulna? Duh!

   Radera
  3. Anonym, Ja precis! De rutinerade vandalerna lämnar inget martyrmaterial efter sig.


   Radera
 2. Diskretionär shopping? Eftersom vissa delar fanns på järnafgären och heminredningsditon, är det gardiner och gardinstänger du syftar på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I järn- och bygghandeln kan man köpa fiskeutrustning, friluftsutrustning, en del kläder och de flesta husgeråd och mindre hushållsmaskiner. Heminredningsbutiken attributering av bostäder, samt blommor för inomhus- och utomhusbruk, samt presentartiklar och viss lyxkonsumtion av sockerprodukter etc. Vill du dock göra rena diskretionära inköp som generell hemelektronik, generella möbler eller generella kläder behöver du åka någon annanstans.

   Radera
  2. Aha, du menar diskretionär som i sällanköpsvaror. Jag trodde du menade sånt man inte vill skylta med att man köper. :)

   Radera
  3. Du menar diskret. Du kanske tänkte på dina egna inköp, Gbd Cervix.

   Radera
  4. Precis, det vore ju förödande för min image om folk såg mig handla annat än socker och jäst.

   Radera
  5. Ingenting slår dock "Macken i Hestra" -"Hestra Radio & Sport" - som förutom BF95, D o E85 även är järnhandel, friluftsvaruaffär (kläder, ryggsäckar, kängor skidor mm) , utlämning av apoteksvaror , bolagsvaror, paket från Post-Nord. Platt-TV-nasare, hemelektronikprylnasare, mobiltelefonnasare och, nu i valtider...

   Plats för ortens förtidsröstning !

   I Hestra finns även förutom Svenska Kyrkan även 3 lite större och en lite mindre frikyrka

   "Hestra-handsken" tillverkas sedan länge borta sydostasien och likaså är produktionen av häftapparater och hålslag utsurcad till Baltikum.

   Tågen till / från Göteborg och Alvesta stannar 3-4 ggr per dag , Fridolins svärmor bor i Hestra varför det distignerade paret ibland syns på orten ankommande med taxi från X 2000 i Alvesta.
   Orten är också Danmarks mesta skidort då Isaberg erbjuder både långa och branta åk i en av landets äldsta salolmbackar

   Nej, nu blir det några Bullens pilsnerkorvar, lite pulvermos och en kopp kaffe innan sängen väntar igen

   Radera
  6. Bullens pilsnerkorv är ursprungligen från Alvesta och skapades för att återupprätta förtroendet för Alvesta slakteriförening som prånglat ut otjänligt salmonellakött över hela landet.

   Inte utan att man blir lite nostalgisk, tänk om det hade varit som på den gamla goda tiden och du fått en livshotande sjukdom av din tidiga lunch. Nu kan man väl på sin höjd hoppas på lite tjocktarmscancer. Kötthalt 33% ger väl knappt ens hopp om det iofs.

   Radera
  7. @Ben!

   Från paddan i sängen...

   "..Försvarsministerns beska kommentar till vegetarisk dag för beväringar: "Ingen krigar med linser och blomkål"

   https://svenska.yle.fi/artikel/2018/08/24/forsvarsministerns-beska-kommentar-till-vegetarisk-dag-for-bevaringar-ingen

   Radera
  8. Nej, där får man väl säga att ditt parti SD varit väldigt tydliga med vad de vill att soldater i Sverige ska äta.

   Dom ska äta bovete, pelmeni och borodinskii khleb.

   Radera
  9. +1 på Ben Dover som vanligt.

   Radera
  10. https://www.hbl.fi/artikel/jussi-niinisto-stoder-sig-pa-tvivelaktig-enkat-om-vegetarisk-i-armen/

   Radera
  11. Nyss vaknat efter att ha sovit gott! Sömn, vätska och massor av C-vitamin hjälper

   I Finland har man SISU ..!
   I Sverige har vi ... ehh... FISU från Södertörn och Södermalm ! ;)

   Själv föredrar jag knödel med surkål och en pilsner framför detta ... tunna vego-kaninföda! Människan är faktiskt inte skapad att bryta ner cellulosa!

   Radera
  12. Ehm, knödel med surkål är ju också en vegetarisk rätt, yxskaft. Med förbehåll för att man kanske har lite ägg i knödeln för att den ska hålla ihop. Vego-kaninföda, alltså.

   Radera
  13. RIKTIG knödel innehåller fläsk !!
   :-D

   https://de.wikipedia.org/wiki/Klo%C3%9F

   Radera
  14. "Knödel påminner om kroppkaka, men innehåller till skillnad från denna inget kött."

   https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Knödel

   Radera
 3. Tja, de borgerliga partierna vill ha rätt mycket av dina pengar också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast inte lika mycket. De brukar ju ibland driva linjen att du skall få behålla hälften åtmknåtmine - sossarna har hittils inte angett någon gräns för hur mycket de vill ha (102% ansågs ju vid något tillfälle "lämpligt").

   Radera
 4. Den där affischen som det står "Nu" på bör vara en mp-affisch.

  SvaraRadera
 5. De två partier som får sina skyltar sönderrivna eller stulna här i söder närförort till Stockholm, är SD och KD. Senast i förrgår såg jag massor av sönderrivna KD-skyltar i papperskorgarna. Alla andra partiers valplakat sitter uppe orörda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SD-plakat har jag knappt sett några alls av. Skulle tippa att de försvinner tämligen med en gång. Det är fruktansvärt mycket vänstermänniskor med fel värdegrund runt häromkring.

   Radera
  2. SD-plakat? Du menar Kent Ekroth?

   Radera
  3. Är det ateister som river KD-affischer? Vilka andra grupper kan särskilt misstänkas?

   Radera
  4. Vänstern hatar KD pga av kristendomen, den (relativa) konservatismen, samt för abort- och HBTQ-frågorna. Även om KD svängt eller vacklar i dessa frågor så har den toleranta vänstern sin uppfattning klar. Det är utrotning som gäller.

   Radera
  5. Finns det nån slags källa utöver typ enskilda Twitterutbrott för det du just nu påstår?

   Radera
 6. Finns det något ställe på nätet där man noga kan granska riksdagspartiernas valaffischer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.facebook.com/lopsaglar/photos/pcb.472513653224271/472513226557647/?type=3&theater

   Radera
 7. Och dessa skyltar är finansierade med skattepengar som partierna beviljat sig själva i bidrag... Så hur många skyltar är en utebliven höftledsoperation?

  För övrigt så trodde jag att barn växte av sig själva bara man ger dem mat, finansministern slår verkligen in öppna dörrar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska bli intressant att se om det finns partipengar kvar att städa bort all valpropaganda eller som städningen som förra valet överlåts på kommunernas städresurser när det trillat bort av sig själv. Har de sparat nån peng till städning i år?

   I slussen och Stockholm förra valet satt propagandan i månader efter valet länge plastbuntbanden fick väl naturen själv ta hand om.

   Jag hör att man klagar på brott mot demokratin i form vandalisering, håll sig då själv inom lagen och städa upp efter sig med egna resurser denna gång tack!

   Böter för nedskräpning om inte propagandan är borta några dagar efter valet vore mer än rättvist.

   Radera
 8. Har någon sett en valaffisch på vilken man försöker värva röster med den nivellistiska nihilistiska pseudoreligiösa anti-intellektuella vänsterextremistiska förskolefabeln om allas lika värde, som säger att Nelson Mandela inte är mer värd än Adolf Hitler?

  SvaraRadera
 9. Varför inte samgruppera alla valaffischer på samma tavla, modell större då förstås? Då blir det svårt att riva ner enbart de som ogillas.

  SvaraRadera
 10. Tycker liberalernas "mot fascism" eller var det "mot diktatur" och bilden på han partiledaren som ser spöken.

  Där fick man förklaringen till deras defakto förbud mot friskolor, åtminstone bakbindning i form av köpåbudet och tvångsantagningen.

  Tyvärr tog de bort dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. .. var rolig. Skulle varit med som slutkläm i första meningen ovan.

   Radera
 11. Vänsterns stormtrupper/brunskjortor ute som vanligt för att trakassera och störa de av annan politisk åsikt än de själva. Men jag tror å andra sidan inte att valaffischerna lockar till sig några nya väljare i dessa "moderna" tider. De flesta (om inte alla) har nog redan bestämt sig för vad de ska rösta på för länge sedan. Jag har inte sett den klassiska Hitler-mustaschen ditklottrat på någon bild än. Jag tror att Steffe skulle göra sig i en Stalin-mustasch.

  SvaraRadera
 12. Nedrivna affischer får vi nog leva med, inte möjligt att skydda dem. Dessutom bidrar de ju i hög grand till nedskräpningen av stadsmiljön även när de sitte uppe.
  Mer oroväckande är rapporteringen om oegentligheter i vallokaler. Det måste definitivt rätas upp innan valdagen. Bortslängda röstsedlar, brist på respekt för valhemligheten och aktivister i vallokalen är acceptabelt i vissa samhällen men känns inte som något som är angeläget att importera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vallokalerna är inte öppna, så du ska nog ta Kremls och dess hantlangares berättelse om det illegitima valet med en stor nypa salt.

   Radera
  2. Poströstningen omfattas av en del av ordningsreglerna enligt vallagen men spontant känns det ju svårt att upprätthålla kadaver-Ordnung i en sådan lokal varje minut under de flera veckorna som man håller öppet.

   Är det för mycket problem med poströstningen får man väl stänga denna och så får folk rösta på valdagen helt enkelt.

   Radera
  3. SD har redan gjort polisanmälan angående röstsedlarna i lokalerna. Men det är klart Sydsvenskan är väl Kremls hantlangare antar jag...

   Radera
  4. Att media rapporterar om händelser gör dem inte till Kremls hantlangare, det är deras jobb. Men det är ett mkt effektivt sätt för Kreml att sprida den bild de vill, nämligen nyttja svensk media.

   Radera
  5. Du menar att sprida en riktig bild? Eller du menar att valsedlarna egentligen fanns där som de skulle?

   Att valsedlar saknas är iofs ingen ny företeelse. Sånt förekom redan när NyD skulle in i riksdagen (och de fick skit för att de informerade potentiella väljare att man kunde skriva själv på en blank sedel)

   Radera
  6. De som inte klarar av skriva ett partinamn på en valsedel skall inte ha rösträtt!

   Radera
  7. Jag känner personer som sett detta med egna ögon och det har definitivt inte varit ryssar bakom. Bara personer med rätt värdegrund (R).

   Radera
 13. "Eller så vet storstadspartiet MP att de inte har många röster att hämta bland de som faktiskt bor på landsbygden och inte på Södermalm och lägger sina pengar någon annanstans?"

  Nej valarbetarna står väl med affischerna vid t-banans ändstation;)

  SvaraRadera
 14. Jag gick förbi likande plakat på min ort idag. Såg ingen vandalisering av något parti.

  SvaraRadera
 15. Jag undrar hur många som låter valaffischernas banala floskler och idolbilder påverka vilket parti man väljer att röstar på i slutändan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ytterst få? Men tanken är kanske att de ska agera som påminnelser: "Just, jag skulle ju rösta på X för att Y".

   Radera
  2. Eftersom jag hatar alla partier ungefär lika mycket så låter jag skyltarna vara ifred, de floskler som sprids på den sänker snarare än stärker partierna!

   Radera
  3. s/den/dem/g

   Radera
 16. På Medborgarplatsen tycks SD's val-container vara stängd, övriga partiers valstugor är dock öppna till typ sju på kvällen. De som river ner val-propaganda tycks inte bry sig över hövan vems propaganda de river ner, bara den vandaliseras.

  SvaraRadera