Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2018-08-24 18:15

Fredagsmys: Alkoholen nyckeln till mänsklighetens framgångar?

OBS: Om du är under 20 år får du inte läsa detta blogginlägg, utan ska klicka på denna länk istället. Inlägget innehåller också marknadsföringsuppgifter kring mitt eget vin.

Dags för lite härligt fredagsmys igen. Och vad är mysigare än en populärvetenskaplig artikel i Financial Times om alkoholens evolutionpsykologiska historiska betydelse för mänsklighetens utveckling? Skriven av professor Robin Dunbar (Wikipedia), konstateras det att alkoholkonsumtion är det som skiljer oss från människoaporna och dess effekter haft stor inverkan på mänsklighetens utveckling till den moderna människan, och att den som dricker lagom mycket och socialt både lever längre och är lyckligare.
Mitt eget vin Preparatus Supervivet finns nu som enskilda flaskor på Systembolaget i Märsta. Annars i beställningssorimentet och minst sex flaskor i beställning.
Financial Times humanekologiska och evolutionärpsykologiska artikel om alkoholens betydelse för mänsklighetens och därmed civilisationens utveckling hittas här: (inte en länk www.ft.com/content/c5ce0834-9a64-11e8-9702-5946bae86e6d ).

Det konstateras att de som dricker alkohol i lagom mängder (överdriven konsumtion av allt, inklusive alkohol, ger negativa effekter - drick alltid ansvarsfullt och med måtta) tillsammans med andra får fler vänner och ett bättre socialt nätverk, vilket ger ökad livskvalitet och bättre hälsa. Det är till och med så att överlevnadschansen året efter en hjärtattack står i proportion till mängden vänner man har, och den som dricker alkohol har fler vänner. Naturligtvis är allt sådant här som alltid generellt och inte något som gäller i varje enskilt fall, vilket ju alla vet är hur vetenskap fungerar. 

Detta är även rensat för att bara sitta och äta tillsammans, utan att konsumera alkohol, så det räcker inte bara att umgås.

Studier visar iaf att de som inte dricker alkohol är mindre lyckliga. De som är allra lyckligast (i England) är de som dricker regelbundet på en lokal pub, där man alltså träffar andra och får fler vänner. Kanske inte direkt det skandinaviska sättet att dricka, så det räcker inte att sitta hemma på sin kammare och hälla i sig sprid för att få vänner. Tvärt om kan man förmoda - alkoholens positiva effekter uppstår när den konsumeras tillsammans med andra. Måttligt. Alltså inte på skandinavisk blackfyllenivå, utan en eller två små pints eller vinglas medan man under civiliserade former pratar med varandra.

I själva verket menar allt fler forskare att mänskligheten började odla spannmål inte för att baka bröd, utan för att de tidiga spannmålssorterna var utmärkta att jäsa till fermenterade drycker (öl...). Deras glutenhalter var dock sådana att de var olämpliga att baka till bröd.

Det finns till och med en militär försvarsaspekt på alkoholens effekter. Tydligen är det vanligt att yrkesmilitärer blir sjuka och olyckliga när de går över till det civila och lämnar treenigheten träning - nära vänner - alkohol, som är något som kulturellt förekommer i yrkesmilitärkretsar.

Alkohol verkar också motverka demens, om man konsumerar måttliga mängder. De som inte dricker alkohol i medelåldern visar sig oftare bli dementa. Men det verkar inte vara själva alkoholen, utan det faktum att man via alkohol får ett bredare socialt nätverk med fler vänner, som motverkar demensen. 

Effekterna uteblir tydligen också av att dricka dagtid, utan det är på kvällen som man får effekt. Tesen här är att det är evolutionärt kopplat till vårt bemästrande av elden, som gjorde att vi samlades runt elden, åt och drack kvällstid. Vad vi gör på lunchen är mindre relevant, och i synnerhet ger inte dagtida alkoholkonsumtion några positiva effekter.

Professor Dunbar avrundar med att vägen till ett långt, friskt och lyckligt liv är inte att samla pengar på hög, utan att umgås med nuvarande och framtida vänner via en bit alkohol. Brittiska vetenskapsakademien kommer rent av i september hålla ett större evenemang  kring varför vi dricker med en lång rad talare under Dunbars ledning.

Så trevligt fredagsmys på er. Sitt nu inte där i soffan och drick själv, utan ska du dricka, gör det måttligt tillsammans med andra. Och du, be dina vänner ta med någon ny person, så kanske du får fler vänner.

Mitt eget vin Preparatus Supervivet råkar nu finnas som sex enskilda flaskor på Systembolaget i Märsta (Nymästa Kulle 3) av alla platser, om man nu inte som lämpligt beställer sex flaskor ur beställningssortimentet. Enskilda flaskor går för tillfället att köpa i Märsta. Men drick inte ensam, ens när flaskorna lagrats.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

90 kommentarer:

 1. Varför inte på ett "bolag" nära ?
  Exv. i Mölnlycke eller på utlämningsstället - järnaffären nära dig ? ;-)

  I morgon lördag kommer jag att hälla upp mitt 2:a glas , äta några kex med lite goda ostar därtill!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara att inse, att du har en beroendeproblmatik.
   Vi övriga granskar oss själva och utbrister i ett rungande jaha. Jag kan inte bry mig mig mindre, ledsen, gäsp....

   Radera
 2. Bryter den här hemsidan kryptovalutor eller nåt? Varje gång jag kommer hit drar fläkten i min (visserligen gamla) laptop igång som en hårtork. Händer nästan aldrig på någon annan sajt på The Internetz.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 3. Nyttan verkar vara omdebatterad
  https://www.theguardian.com/society/2018/aug/23/no-healthy-level-of-alcohol-consumption-says-major-study

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det där handlar ju om britter, de har ju lika sunt förhållande till alkohol som Stenbeck hade till mat. Det är genetiskt, de kan inte dricka "lite grann".

   Radera
  2. ....vilket får mig att tänka på veckans gåta!

   Vem är törstigast, är det:
   a) Makarna Lövins pickup, eller
   b) Per Gahrton?

   Radera
  3. c) Gudrun Schyman

   Radera
  4. Snarare verkar nyare studier vara allt mer överens om att alkohol är farligare än man trott och nyligen sänktes de rekommenderade högsta intagen. Det finns nog inget annat cancerframkallande nervgift än alkohol som skulle kunna påstås vara hälsosamt...

   Radera
  5. Ingen är törstigast, se kan båda köra när de är fulltankade?

   Radera
  6. Donald Trump dricker inte alkohol, så det så. Däremot ägde han en vingård som nu tagits över av hans son.

   Hitler var nykterist, vet dock inte om han var lycklig. Churchill verkar dock ha stortrivts i alkoholdimmor. Från 1908 till sin död 1965 drack han 42000 flaskor Pol Roger "Imperial Pint". En Imperial Pint motsvarar c:a 0,56 liter.

   Churchill brukade säga: "-When I drink half a pint, I am not happy, and when I drink a whole pint, my wife Clementine is not happy.

   Churchill brukade också säga att den bästa storleken på en flaska Champagne för två gentlemän att dela på, är en Magnumbutelj, och ännu bättre om en av dem inte dricker.

   Radera
  7. Aha, det förklarar varför Montgomery blev ÖB, han var ju helnykterist.

   Radera
  8. "Champagne should be dry, cold, and free" - Winston Churchil

   Radera
  9. 42 000 flaskor? Kanske ska vara 4 200? Han drack ju en del whisky också.

   Radera
  10. Nej, ska vara 42000. Fyrtiotvåtusen. Churchill drack en Imperial pint Pol Roger till lunch och en till middag varje dag. no Bullshittin'. Hans favoritårgång var 1947.

   Radera
  11. @Milda Webben

   Just det uttalandet är icke verifierat. Det finns inga belägg för att Churchill har sagt cold, dry and free. En myt som attribueras honom.

   Radera
  12. 4200 låter väl som 5-10 års förbrukning om han tog en flarra dagligdags och kanske fler till fest.

   Radera
  13. @ Doktorn
   Jag googlade lite snabbt på det men fann inte något om det, men det är möjligt fast det är ett kul citat oavsett vem som sade det.

   Radera
  14. @Doktor Syn
   Där ser man, man vill nog inte tänka på hur mycket han då drack totalt sett - det krävs ju en del för att komma fram till att just Pol Roger är den champagne man vill dricka två flaskor om dagen livet ut av.

   Radera
  15. Lägger en länk på svenska för säkerhets skull. Kanske någon redan postat den, orkar inte sitta och leta genom alla kommentarer.

   https://omni.se/stor-studie-finns-ingen-saker-grans-for-alkohol/a/l1jPvM

   Radera
  16. Det finns så mycket skräp"forskning" att man aldrig ska lita på något, utan måste kolla upp vad som verkligen studerats själv. Det var någon som detaljstuderat denna studie, och det visade sig att siffrorna visade att gruppen av personer som studerats skulle behöva öka alkoholkonsumtionen med 60,000 extra flaskor gin per år för att öka risken med 1 extra dödsfall. Så, ni som dricker måttligt behöver inte oroa er för sådan här clickbait-forskning. (Tyvärr hittar jag inte källan igen, så jag kan inte länka).

   Radera
  17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  18. Ok, hittade källan nu. Jag mindes detaljerna fel, men den som vill läsa vad denna studie verkligen visade, och varför påståndet att det inte finns någon säker nivå av alkoholkonsumtion bara är struntprat finns länken här: Länk

   Radera
 4. Finsk alkoholkultur:
  https://www.youtube.com/watch?v=NhCJYCXn65w

  Norsk alkoholkultur:
  https://www.youtube.com/watch?v=EF1V8HFfpTE

  Svensk alkoholkultur:
  https://www.youtube.com/watch?v=w5MTdkPgKc8

  Långlivade blir vi allihopa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finska fyllans olika stadier :)
   https://www.youtube.com/watch?v=NAl9OyGYxOg

   Radera
 5. En del dricker alkohol för att de är lyckade, andra för att de är misslyckade. Medellivslängden på kändisar inom nöjesvärlden förefaller inte jättehög.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är oftast nyrika vilket slår sönder deras världsbild mitt i livet.
   Det plus att folk runt omkring inte behandlar dem som vanliga människor längre trots att de kanske bara är bra på att sjunga o.s.v.
   Gissa varför kungligheter, adel o.s.v. har ett så stort intresse för husdjur?
   Pensionerade näringslivsprofiler för sina bilar och lant- och skogsbruksmaskiner?

   Radera
  2. Tror nog det är berusningsmedel i pulverform som är problemet där, inte drickandet.

   Radera
  3. Varför pensionerade kapitalister har så stort intresse för maskiner är väl uppenbart, de gillar att äga produktionsmedel + att avancerade arbetsmaskiner är det närmaste man kan komma att vara en nyckfull plantageägare i dagens Sverige. Kan tänka mig hur de låter skördaren stå ute i solskenet hela dagen eller ger den 40 piskrapp efter nåt inbillat misslyckande.

   Radera
  4. Homer Simpson: alkohol är orsaken och lösningen på alla problem.

   Radera
  5. Självklart tror småstadskomunisten att kändisars goto-drog är alkohol...

   Radera
  6. Ben
   Ser framför mig en full Göran Persson står med en käpp och slå på skogsmaskinen efter att den inte startade tidigare idag när han skulle ut och åka runt och inspektera ägorna :)

   Radera
  7. Nja, tvärt om så tvekar väl den typen inte att låta omgivningen anpassa sig efter dennes nycker även idag. Det tar sig kanske inte likadana uttryck bara. Förr var det ju närmast maniskt att aga sina barn/sin fru o.s.v. i högre kretsar. Men att behandla hunden/hästen/sadeln/jaktvapnet/traktorn/maskinen illa skulle aldrig komma på fråga.

   Radera
  8. Alkohol har effekt att ta ner IQ till helt normala nivåer, en stund, så vi drabbade får en aning respit. Förövigt hatar alla oss, från rena kommunister till rena liberaler, så det gäller att alltid hålla tillbaka, och bida sin tid.

   Radera
  9. Nej, Elk Brew. Omdöme, inklusive självskattning går ner. Testa (riktiga) IQ-test efter några glas, så upptäcker du att det är ingen skillnad.

   Radera
  10. Har testat, även IQ går ner. Andra mer realistiska test där analytisk slutledningsförmåga krävs visar samma sak. Nu talar jag förstås inte om ett glas utan om kanske en promille eller så. Vissa spel som exempelvis go, othello eller schack märker man en reell effekt efter bara en öl. Jag halkar ner ett par nivåer direkt. Och det handlar där om någon slags intuitiv förmåga som är svår att sätt fingret på. Jag gör helt enkelt sämre val efter en öl. I vardagslivet märker man förstås ingen skillnad efter bara en öl, men när det gäller mental topprestation är effekten påtaglig. Kanske det har med omdöme att göra, men även omdöme räknar jag in i IQ, att kunna göra relevanta prognoser och slutledningar baserade på fiktiva de prognoserna.

   Radera
  11. Nu råkar jag känna till att detta testats i större skala, inklusive med mätning av promillehalt, och så länge motoriken inte blir lidande, så försämrades inte resultaten.

   Radera
  12. Vi pratar dock om varandra. Vid 1+ promille åker motoriken ut för de flesta, ej vana drickare blir utslagna etc. Men under en promille blir prestationen på seriösa IQ-test samma.

   Radera
 6. Vad är en liten pint? Hur skiljer den sig från en stor pint?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man bli mer kissnödig av den stora.

   Radera
  2. Nördsvaret är att en pint är 1/8-dels Gallon och då imperiegallonen är större än den amerikanska så kan det nog skilja sig åt.

   Radera
  3. Tack för tre upplysande svar!

   Radera
 7. Artikeln verkar ju ligga bakom en paywall så det blir lite diskussion i blindo, men:

  Just det här med ett rikt socialt liv och nätverk dyker upp gång efter en annan avseende demens och hjärtsjukdomar. Men varför skulle amatörernas afton på kvarterskrogen vara bättre än t ex pingstvänner som träffas och sjunger lovsånger i 3 timmar med tillhörande social samvaro? Eller att man träffas och skruvar på sina motorcyklar i nån lokal? Är det verkligen alkoholens förtjänst, eller samvarons?

  Själv har jag löst det så att jag balsamerat både släkt, en del vänner och ex-partners och placerat ut dem i bostaden i diverse naturtrogna ställningar. Så jag är hela tiden, 24/7, omgiven av trevligt sällskap.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har faktiskt gjort en fältstudie bland mina "vänner" av medelklass och överklass i Stockholms innerstad, och bemödat mig om att fråga dem vad man blir lycklig av i livet. Alla svarade att det viktiga var att ha goda vänner.

   Ingen nämnde något om inrökt lägenhet i Rosengård med Jeffery Dahmer-tema som interiör.

   Radera
  2. @Ben!

   "..Själv har jag löst det så att jag balsamerat både släkt, en del vänner och ex-partners och placerat ut dem i bostaden i diverse naturtrogna ställningar. Så jag är hela tiden, 24/7, omgiven av trevligt sällskap..."

   Som... ;-)

   https://www.youtube.com/watch?v=RmgjTEwSx4c

   Radera
  3. Mina vänner är goda, jag har provsmakat.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Ben, du är riktigt rolig. Men har du något vettigt att säga alls? Eller är du bara rolig?

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. @B F
   Jag inser förstås att du vill ha roligt, så jag kommer att tona ner mina kommentarer på den här bloggen rejält. Jag respekterar förstås alltid mina medmänniskor. Fullt ut, typ. Du förstår säkert ironi fullt ut.

   Radera
 8. I Röde Orm fanns det "dragöl" att ta till när det gällde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här kan man också inflika att den fornnordiska sägnen om Suttung låter berätta att originalmjödet kom ut ur diverse kroppsöppningar hos en örn (eller egentligen Oden i örnhamn, då).

   Smakligt.

   Radera
  2. Så det var de som inspirerade till den roligaste scenen i angry birds-filmen?

   (För er som inte har barn : https://www.youtube.com/watch?v=Boona4-qLSE)

   Radera
 9. Även "skogens konung" - älgen - tycker om lite jästa äpplen!
  Söt starkcider eller Calvados ?
  ;-)

  Ity älgens matsmältningssystem är likt kossornas och fårens med 4 magar för att kunna bryta ner cellulosan ...

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/har-fightas-den-vita-algen-med-grasklipparen

  SvaraRadera
 10. Intressant teori, en enkel förklaring är såklart att alkohol förstärker de flesta känslor, varför drickande i samband med trevliga saker klart förstärker det som gör oss lyckliga ifall vi kombinerar det med alkohol.
  Att sen hålla igen trots tillgång visar på självkontroll - signalerar förtroende i vissa lägen, tänker mer på förr i tiden när världen innehöll färre stimulanter i vardagen. (tänk 1800-talsfabrik)
  Hade varit kul om man kunde börja odla maltsorterna i fråga, med tanke på hur lite malt som ändå behövs för en liter öl (45 g) så borde det lätt kunna betala sig för bryggerierna att betala iaf dubbelt vilket skulle motivera lantbrukarna.

  Testade bloggarens vin förra helgen till råbock skjuten på premiären två dagar tidigare. Detaljen var sadel från revbenen och framåt samt gelé och gratäng.

  Vinet är helt omöjligt att tycka illa om till att börja med. En gissning är att det smakar bättre utanför staden - lite lättare att placera smaken på en altan än i matsalen i en större våning. (vad det nu säger)

  Vinet är helt klart drickbart utan lagring, jämfört med annat lagringsbart man smakat har detta inte alls lika mycket av de kanter som åren slipar av. Någon liten märklig eftersmak fanns kvar i gommen, men det kan helt enkelt vara någon del av Rhoneviner jag missat tidigare.

  Jag hade gissat på sötare än 1,5g/l, men det stämmer säkert.

  Värt att beställa sex flaskor? Ja.
  Värt 175 kr? Definitivt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns väl en del skånska bönder som odlar maltsorter redan? Vad hindrar dig?

   Radera
  2. Man har fått spannmål från egyptiska gravkammare att gro, men jag tror inte att de sorterna finns att köpa direkt.
   Självklart skulle lantbrukarna odla ifall det efterfrågades, tänkte det mer som en affärsidé för bryggerierna då öldugligheten är det viktigaste.

   Radera
  3. ...och jag brukar ingen jord i egen regi tyvärr.

   Radera
 11. Visste ni förresten att koranens 16:e sura innehåller en tydlig referens till att göra vin, och att det i texten framhålls som att det är ett tecken på att Allah ordnat naturen på ett bra och finurligt sätt? Muhammed var uppenbarligen en flip-floppare av rang som totalt bytte attityd till alkohol. Jävla tönt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du som är så påläst Ben, har för mig att Anders Jallai (säga vad man vill om honom) nämner i någon bok att förbudet inte skulle gälla öl - kan det vara nånstans i den suran?

   Radera
  2. Nja, det är bara hårklyveri eftersom man mest gjorde alkohol av druvor i Levanten på 600-talet.

   Radera
  3. ...men det finns säkert nån skäggig tyckargubbe som sagt att alkohol bryggd på annat än druvor är tillåten. Men det är nog inte en så värst spridd åsikt.

   Radera
  4. Om inte ens den store profeten var rättrogen, så kan man ha förståelse för att han följare vacklar.

   Radera
  5. Jo dricker man för mycket brukar man ju vackla. De Saudiska kungarna är väl ganska hårda på drickat. (Shiraz är väl en persisk druva från början?)

   Radera
  6. Känns bra att man kan bryta mot profetens påbud både som drickande och nykerist.

   Radera
  7. https://www.ft.com/content/54d03842-0264-11da-84e5-00000e2511c8

   Radera
  8. Nej det visste jag inte, och jag bryr mig inte. Idioter får göra som de vill, eller hur, Ben.

   Radera
 12. Ensamsuper just nu hos SJ, med lurarna på högsta volym så jag slipper den pinsamt svenska introverta ångest som fyller vagnen omkring mig.

  Tämligen självsvängande, men vill ändå insistera på att ölen även här gör mig lyckligare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det nån slags störning du har som gör att du påverkas av nån annans inbillade "introverta ångest"?

   Radera
  2. Glömde foliehatten hemma? ;)

   Radera
  3. Är svenskarna miserabla för att de är olyckliga eller olyckliga för att de är miserabla?

   Radera
  4. @Ben om nu din introverta ångest är inbillad så behöver det inte betyda att andras är det. Jag vet inte varför du tror att du talar för Sverige.

   "Störningen" som gör att jag och de flesta påverkas av både dig och andra är nödvändig för att vi överhuvudtaget ska kunna samarbeta som mänsklighet. Det är oroväckande att du ser det som en "störning".

   @Doktor Syn, och individualister för att de är introverta eller introverta för att de är individualister? Enda empiriska jag har att plocka fram är att befolkningen i länder där staten har ett hjärngrepp om det kollektiva tendera att lämna det kollektiva åt staten.

   Radera
  5. E.g. att tyst betala sin skatt i Sverige är som att fråga om någon behöver hjälp i USA.

   Radera
 13. Experiment med personer som inte känner till att de är alkoholpåverkade visar att den uppfattning de har om sig själva är att de känner sig trötta. Så trötthet ger alltså bättre ett längre liv.

  SvaraRadera
 14. Nja, nu är det ju inte så enkelt.idioter förblir idioter, oavsett. Men kanske några av er kan nå upp till ytan och flämta efter luft-

  SvaraRadera
 15. Alltid svårt med epidemiologiska studier, men läser man forskningsartiklar i ämnet så står det ofta att en dubbelblind placeboundersökning inte har gjorts för det ansetts oetiskt. Oetiskt, verkligen? Finns ju massa mediciner som ger betydlig värre biverkningar än alkohol i mindre doser.

  Jag har funderat på om jag ska dricka alkohol för att förbättra hälsan, men det jag undrar är om det skulle ha en positiv verkan på mig? Jag äter redan väldigt bra kost (grönsaker, frukt, fisk, bär och nötter) och går en mil om dagen. Mina blodvärden är utmärkta. Alkohol innehåller kalorier och jag kommer isf. behöva minska på min kost för ge utrymme för alkoholen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Prova några bra viner till bra mat samt några öl vid när det brukar passa, är det inget för dig så missar du inget :)

   Radera
 16. Det kan eventuellt vara så att jästsvamparna är jordens herrar och att de kontrollerar människan kognitivt så att vi ser till att fler och ständigt fler jästsvampar odlas. Försök att tänka på alla andra saker du kunnat använda din framgång till i stället för att marknadsföra ett vin. Varför valde du bort dessa och gjorde detta till din egen innersta önskan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Man sträcker sig väl ungefär så långt fantasin når?

   Själv sträcker jag ut mig i soffan, iom att jag har ett så otroligt dynamiskt och expansivt sinne.

   Radera
  3. Instämmer, men jag har en sån där fåtölj som följer kroppen när man lutar sig bakåt. Helt suveränt. Gör underverk för sinnet.

   Radera
  4. Och jag har en tandläkarstol hemma som är i upprätt läge när jag arbetar vid datorn samt äter. När det är dags att sova fäller jag ned den i liggläge.

   Radera
 17. I Dagens Medicin läser jag följande: "Det tycks inte finnas någon nivå av alkoholkonsumtion som är positiv för hälsan".

  Bloggaren Wilderäng ägnar sig precis som vanligt åt kvasivetenskapliga resonemang, förmodligen ämnade att bortförklara ett eget missbruk.

  https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2018/08/24/nya-data-om-alkoholens-skadeeffekter/

  SvaraRadera
 18. Alkohol skadar både kropp och plånbok oavsett antalet mängden populärvetenskap i Financial Times.

  SvaraRadera
 19. Ingen alkohol alls bäst för hälsan - skriver Dagens Nyheter om.

  https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/ingen-alkohol-alls-bast-for-halsan/

  Men de tar inte upp de sociala faktorerna för en god hälsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror väl på vad som ska räknas in i sociala faktorer för god hälsa. Alkohol ökar risken för misshandel, våldtäkt mm. Vem har inte varit på fester, där någon i sällskapet pga av alkoholen får för sig att tala från hjärtat och därmed skapar konflikt med en eller flera andra, som allvarligt påverkat feststämningen för alla deltagare negativt?

   Sedan kan det ju finna de som tycker sådant är roande också. Frågan är om Anders Borgs viftande med ballen var positivt eller negativt för festen?

   Radera