Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2018-08-04 18:51

Försvagas verkligen pundet pga Brexit?

Läste någonstans om att det brittiska pundet (GBP) just nu försvagas på grund av oron för Brexit. Är detta ett amerikacentrerat tankesätt och bara dollarn som stärks?
Månadschart USDGBP, som har stigit 3.8% sedan i maj.
Svaret är att dollarn stärks mot såväl GBP som EUR och SEK. Men GBP tappar absolut mest. Detta mätt från maj månads avslut till senaste kurs  nu i augusti.
Månadschart EURUSD, som har stigit 0.8% sedan i maj. 
Månadschart USDSEK, som har stigit 1.1% sedan i maj.
Så ja, det brittiska pundet har försvagats mer än SEK och EUR sedan i maj.

Tittar man dock på bara senaste dagarnas rörelser, vilket var det som skrevs om, blir det kanske mer intressant. Sedan sista dagen i juli har EUR tappat 0.8%, GBP 0.8% och SEK 0.4%.

Slutsatsen blir att aktuell rörelse främst handlar om en dollarförstärkning och inte alls om Brexitoro. Det senare låter som ännu en av finansmarknadens alla berättelser, dvs experter som säger något till någon journalist, som låter bra och insatt.

Den bistra sanningen verkar istället vara att det kroniskt skuldsatta underskottets USA helt enkelt får en starkare och starkare valuta. Humlan flyger trots sin totala brist på aerodynamik. Trumpeterna kommer förstås hävda att det är Donald Trumps förtjänst, men det är med all sannolikhet också bara en berättelse som inte har med verkligheten att göra.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

28 kommentarer:

 1. Både värdet på EUR och SEK är ju i någon mån beroende av oro kring den brittiska ekonomin och den politiska förmågan att styra landet så att de valutorna också försvagas mot USD kan ju inte ses som någon oberoende händelse. Anför med detta sakskäl tvivel mot din analys att Brexit-haveriet inte är av betydelse.

  SvaraRadera
 2. Fick nu knappt _under_ 300 CZK för en svensk 100-lapp
  Tidigare har jag fått strax under 400 CZK...
  Trist !

  SvaraRadera
  Svar
  1. De ekonomiska utsikterna för landet Sverige ser kanske inte så bra ut med upp till en miljon människor som måste försörjas av det allmänna och det tryck uppåt på skatterna som det innebär, förutom det sociala riskmomentet då. Hmmmm...måste fundera på det här. Det är svårt att få etablerade åsikter i svenska media i den här riktningen.

   Radera
  2. Något "sådant" såg jag inte nu i Tjeckien...
   ;-)

   Radera
  3. Lötinge, en miljon räcker inte. Hälften av alla i Sverige jobbar resten försörjs av den andra hälften. Av den hälften som jobbar är hälften i offantligsektor eller får bidrag av skattebetalarna. Grovt räknat...

   Radera
  4. Gauland menade att 15 miljoner Tyskar betalar skatt, de andra lever av dessa. Uttalar mig inte om hela caset men det säger ngt om tiden och psykoserna vad gäller arbete och kapital

   Radera
  5. I framtiden kommer vi väl åka till Tjeckien för att jobba och spara pengar så att vi har råd att köpa bostad i Sverige.

   Radera
  6. SEK sjönk med över 1% mot CZK bara över förra helgen...

   Radera
  7. @Petter: Bra för svensk turism och export! Låt oss hoppas på ännu mer försvagning. Vi kanske kan bli Tyskarnas servicepersonal när dom kommer hit.

   Radera
  8. Någon vet / känner till om CZK är kopplad till € likt DKK ?

   Radera
  9. @Bengt: Så här står det på wiki: "Valutan har i nuläget ingen bunden växelkurs till euro genom ERM II och officiellt måldatum för övergång saknas"

   Radera
  10. @Toni
   Jag har inga problem med att tjecker kommer på besök till oss i Sverige.
   Jag har för övrigt inga problem med någon som helst som kommer till Sverige, spenderar och åker hem igen.

   Radera
  11. @Petter: Inte jag heller.

   Radera
 3. Marknaden jobbar väl vidare oavsett vad politikerna hittar på. Marknaden anpassar sig normalt lite i förväg. Men med Trump kan det vara svårt. Å andra sida vet marknaden om att vad som helst kan hända, och prisar in det. Kanske den bästa spåkula som någonsin har existerat, marknaden alltså, med ett undantag.

  I Simpsonavsnittet för 18 år sedan där Trump blivit president och hade kört hela USAs ekonomi i botten såg det risigt ut för USA, men han kan faktiskt köra hela världens ekonomi i botten.

  Förövrigt har Simpson förutspått framtiden åtminstone 8 ggr.

  SvaraRadera
 4. Det kan bero på Trump, å andra sidan flyr investerare till Dollar i oroliga tider som Trump ju framkallar. I efterhand veta alla med facit i hand vad som orsakade fast egentligen är det bara efterhandsteorier. Ekonomin lever sitt eget liv och ingen kan förklara. Det enda vi kan konstatera är att vi vet mer nu än 1929.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Politikerna talar om för folket vad de tror att de vill höra, marknaden tillgodoser vad folket vill ha, till rätt pris. Det är två styrkor som oberoende av varandra agerar, men samtidigt utagerar ett slags krig med varandra.

   Politikernas löften är helt beroende av att marknaden levererar, men samtidigt är marknaden bakbunden av det politikerna säger, och det är kvintissensen av demokrati. Vi väljer oratorer som kan betvinga marknaden lite grand. Så enkelt är det.

   Nu råkar Trump styra världens största ekonomi, och det är därför vi alla lyssnar till hans twitter.

   Radera
  2. Jag tror ibland Trump vet nåt mer än vi andra. Han har insett nåt om hur det fungerar och vågar utmana systemet. Ingen av de katastrofer som förutsetts i MSM har inträffat.

   Radera
 5. Dollarn stärks pga Feds räntehöjningar och förväntningarna om flere höjningar.

  Följden blir att andra valutor försvagas. Vad pressen skriver om saken kan man glömma. Media vill ha sin rubrik för dagen utan några djupare insikter i vad som verkligen sker.


  Länder att hålla ett öga på är bla Turkiet som har stora, kortfristiga krediter som skall börjas betalas tillbaka 2019 med en allt svagare Lira. Ju starkare dollar, desto mer lokal valuta krävs för att betala tillbaks de "billiga" dollarkrediter som tagits.

  SvaraRadera
 6. Det går ju inte att komma ifrån att dollarn är världsvalutan (Kinas kommunist-yuan är ett skämt i jämförelse och hör egentligen inte ens hemma i SDR, där de fuskats in).

  USA löser ännu in varenda dollar du kommer med, om det så är i bitar. Hittar du hela och rena gamla tusenlappar i din avdöde gamle (hederliga) släktings baknkfack, så konfiskerar svenska Riksbanken dem.

  Vilken valuta väljer man? Hmm..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också att kapitalet söker sig till de säkraste valutorna vid tider av oro/osäkerhet. USD räknas fortfarande till det och det kommer att finnas en tid efter Thrump. Jag tror på fortsatt tillströmning av SEK, Euro mm till USD som driver börserna i USA.

   Radera
 7. Det har hänt lite på inflationsfronten sen ett Pund Sterling (.925 renhetsgrad) motsvarade 1 Engelskt pund var värt 2000 kr som det är idag; eller 1 troy ounce guld som motsvarade och var konvertibel med en $20 sedel i början av 30-talet. Världsvalutorna idag är bara en skugga av vad dom en gång var, lika så SEK där riksbanken gav ut en tiokrona på 18-talet som idag är värd c:a 1500 kr i guldvärde.

  Om man inte orkar bry sig och tänker långsiktigt så är guld en ypperlig investering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Slash värdebevarare.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. 10 kr guld införskaffat 1876 hade varit värt 1 500 kr idag.

   Å andra sidan hade 10 kronor investerat i aktier på Stockholmsbörsen varit värt 397 000 kronor idag. Valet är enkelt om man är långsiktig.

   Radera
 8. Med facit i hand är valet alltid enkelt. Så säg mig, vad ska jag göra med mina 100 000 SEK som jag vill att mina avkommor skall casha hem vinsten av om 140 år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sedan industrialiseringens början har det varit så att mer riskfyllda tillgångar (vi kan säga fastigheter och aktier) gett högre avkastning än mindre riskfyllda tillgångar (räntepapper), som i sin tur gett högre avkastning än guld.

   Det är rimligt om man ser till vad det är man köper för något, så över en mycket lång tidsperiod bör det förhållandet fortsätta vara sant. Det är bara i undantagsfall som guld ger högre avkastning än andra tillgångar (ex: 70-talet och delar av 00-talet).

   Radera
 9. Brexits påverkan på pundet ser man väl först när brexit inträffat och man vet vilken typ av brexit det blir.

  SvaraRadera