Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2018-08-28

Extremt högt bostadsutbud enligt Booli

Booli rapporterar att utbudet av bostäder till salu är det högsta sedan 2012, och det gäller både nyproduktion och befintliga bostäder ("sucession"). För successionslägenheter och -villor är utbudet upp tretton respektive tolv procent, och prissänkningarna är upp rejält från förra året. Man kan nog vänta sig att det förblir köparnas marknad nu under "festmånaden" augusti.
Nybyggda villor.
Det ser alltså inte speciellt ljust ut för bostadsägarna. Utbudet av befintliga lägenheter är upp 13% på ett år och för villor är siffran 12%. Samtidigt är nu 7.8% av lägenheterna prissänkta, upp från 2.8% förra året. 9.3% av villorna är prissänkta, upp från 2.8% för ett år sedan.

Utbudet av nyproduktion är rekordhögt och den högsta siffran sedan Booli började med sina mätningar 2012. Detta gäller även för befintliga lägenheter i augusti.

Till Nyhetsbyrån Direkt säger Boolis pressansvarige att det handlar om "extrema siffror".

Siffrorna avser 1:a till 27:e augusti.

Det är svårt att se att bostadspriserna ska återhämta sig när utbudet är så här stort, trots att augusti alltid ses som "festmånaden" och "stora visningsdagen/helgen" av mäklarkåren. Dock visar Husmask på stigande priser så här långt, men också snabbt fallande ytor för lägenheterna, som i mycket kanske handlar om föräldraköp av små lägenheter till sina studenttelningar, vilket drar upp medelkvadratmeterpriset. 

Men konstigare saker har hänt. Både villa- och lägenhetspriserna steg dock i augusti 2017. Årets uppgång är lägre än den var förra året. Sedan vet vi hur det gick när augusti 2017 var över.

41 kommentarer:

 1. Ett nybygge ute där jag bor av BR-radhus (?), nära "Skra Bro" (Torslanda - Göteborg) verkar stå stilla trots att man kommit långt...
  "... Robusta..." står det på fastigheten ...

  SvaraRadera
 2. "..Det ser alltså inte speciellt ljust ut för bostadsägarna.."

  Nej, inte om man är högt belånad och bara tänkt sig den nuvarande bostaden som en del i en bostadstrappa där man tjänar på att bo..
  Inte heller om man är "spek-byggare"..
  Till slut sitter någon med "Svarte Petter"..

  Men, om man har koll på sin ekonomi, köpt en bostad för att bo och inte är belånad upp över öronen så behöver man inte bry sig !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla som köper bostad idag är belånade "upp över öronen". I princip. Det är där vi har hamnat. I alla fall om du är ny in på marknaden. Enda vägen framåt är dramatiska prisfall för att ungdomar och obemedlade ska få någonstans att bo. Speciellt som amorteringskravet nu dödat den stigande prisspiralen. Lägg till det som kommer att byggas framöver kommer att ha nyanlända som målgrupp - inte utopiskt inflyttade lantisar till Stockholm som gärna belånat både sig och sina päron i drömmen om att få ringa hem till de gamla Knäckebrödhult-vännerna och skryta om att de köpt en 2:a i Birkastan för 6,5 miljoner och minsann målat den i lattebeige och Stockholmsvitt...
   Down we go!!

   Radera
  2. Finns ingen som vill bygga med "nyalända" som målgrupp, det finns inga pengar att hämta där. Det som pågår numera i storstadsregionerna är att man bygger nya BR och renoverar upp HR till standarden och priser som gör att "fel" klientel inte har råd att bo där.

   Radera
  3. Du har inte förstått...det är DU som kommer att betala för den bostadsutbyggnaden som måste till för att inhysa alla nyanlända...

   Radera
  4. Yxan,

   Underskatta inte statens uppfinningsrikedom.

   Dom sålde av allmännyttan till underpris på 90-talet och framåt, du vet alla politiker som fick 5rok inne på östermalm för en miljon eller två.

   Nu efter den enorma invandringen så börjar dom flesta inse behovet av social housing/allmännytta igen, den man sålde av till underpris förut.

   Så nu när priserna faller så kommer kommuner, migrationsverket och förmodligen staten gå in och för dina och mina pengar köpa upp nyproduktion till överpris (denna gång) för att kunna erbjuda husrum till alla de som kommit och inte har någonstans att bo.

   Alla vinner på det förutom skattebetalarna och de som hellre sett lägre priser (dom som köper för egna pengar).

   Det här är såklart bara en vild gissning...

   Radera
  5. En del av befolkningen måste belåna sig upp över öronen till stora belopp för en cell i en betongcontainer på några 10-tals kvadrat. En annan stor del tillhandahålls bostad av skattebetalarna utan motprestation. Samtidigt försvagar man kronan kontinuerligt för att finansiera statens usla ekonomi. Smällen blir oerhört hård när lånefesten snart avtar och notan skall betalas.

   Radera
  6. Man kan ju också fråga sig vad ett par infödda infödda svenskar med 2:a barnet på ingång som ser att de får bo kvar i den något trånga och slitna 2:an eftersom de inte har råd med något större då ser exv. en nyanländ familj med tre fruar och 12 barn få den helt nya 5-rummaren i det helt nybyggda området och att ALLT betalas av socialtjänsten tänker, tycker och röstar...
   ;-)

   Radera
  7. En klassisk SD/Bengt Hansves-halmgubbe!

   Seriöst dock, av rent intresse, hur ser det egentligen ut med socialtjänstens / socialnämndens ersättningar i detta fall? Finns det någon statistik?

   Radera
  8. @Joakim !

   "Halmgubbe"? Jag bara beskrev ett mycket troligt scenario..
   Vad tror DU Joakim om vad det svenska paret tycker, tänker och röstar..

   Om du vill veta summor etc så hade GP ett intressant reportage hösten 2007, dvs för idag närmare 11 år sedan om vad en ensamstående med ett antal barn får i bidrag/ersättningar ...

   "..En ensamstående mamma i Hammarkullen, utan jobb och med fyra barn födda mellan 1991 och 2004, är garanterad 19 393 kronor i månaden i barnbidrag, flerbarnstillägg, studiebidrag, underhållsstöd, bostadsbidrag och försörjningsstöd. Dessutom får hon, baserat på behov, hjälp med kostnader för vård och medicin, hushållsel, tandvård, förnyelse av husgeråd och utrustning i hemmet och "andra godtagbara behov".
   Om hon i stället har sex barn bidrar samhället med 23 560 kronor plus det behovsprövade biståndet..."

   Att nu räkna upp dessa pengar till dagens nivåer lämnar jag som övning...

   http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/28-10-07-g%C3%B6teborgs-somalier-ett-folk-i-kris-1.1179853

   Radera
  9. Ja, det låter som ett jättetroligt scenario att en nyanländ familj med tre fruar och 12 barn flyttar in. Helt normalt.

   Jag upprepar frågan, finns det någon statistik på hur socialnämndens ersättningar i fall av denna typ utvecklat sig på sistone? Hur stor del av t ex Göteborgs stads budget går åt i hyror åt nyanlända?

   Det är alltså av ärligt intresse jag undrar detta, om det står för en stor del av kommunens budget är det angelägen information. Antingen om du som kommunfullmäktigeledamot tagit del av sådana handlingar, eller om någon begärt ut dessa handlingar från kommunen.

   Radera
  10. Hur många nyanlända tror du jobbar skift på Volvo helt utan bidragsanställningar?

   Tar några länkar till Dagens Industri bl.a

   ".."Konsekvensen blir att andra som behöver bostad blir utan. De är vi inte skyldiga att tillgodose en bostad", säger Thed Carlsson, verksamhetschef vid socialtjänsten i Hässleholm, till SVT..."

   https://www.di.se/nyheter/nyanlanda-far-bostad-andra-blir-utan/

   .. och...

   (tyvärr betallänk)
   https://www.di.se/artiklar/2016/8/26/kommuner-koper-bostadsratter-for-nyanlanda/

   http://www.fastighetochbostadsratt.com/Bygg-%26-Fastighet/61723-Nya-bostadsformer-gor-Angelholm-battre-rustat-for-nya-invanare.html

   https://www.hd.se/2017-03-17/har-kan-152-bostader-byggas-for-nyanlanda

   https://www.svd.se/priset-for-en-man-tre-fruar-och-sexton-barn

   Radera
  11. Jag vet mycket väl att kommunen köper bostadsrätter och reserverar hyresrätter åt nyanlända.

   Det var fortfarande inte det som var min fråga till dig. Vilken omfattning handlar det om? Hur stor del av budgeten, på ett ungefär, där "ALLT betalas av socialtjänsten"?

   Radera
  12. I två år betalas "kalaset" av staten, dvs vi alla. Därefter förväntas den nyanlände "flyktingen" vara fullt kapabel att på egna meriter , språk mm kunna konkurrera på den svenska arbetsmarknaden med kulturellt anpassade infödda svenskar....

   Exakta siffror på vad specifikt Gbg kommun betalar för nyanländas boende mm vet jag inte. Dessa siffror är inte direkt lätta att komma åt heller pga dess icke PK status. kan ju exv. gynna SD... ;-)

   Dock, hela socialtjänsten kostar för Gbg kommun 7,3 miljarder per år (2017)

   http://www.vartgoteborg.se/prod/sk/vargotnu.nsf/1/vard_o_omsorg,i_goteborgs_stad_kostar_socialtjansten_73_miljarder_per_ar

   Radera
  13. Du kan enkelt begära ut detta som offentlig handling Bengt. Antalet hyresrätter och bostadsrätter osv som disponeras av kommunen är lätt att ta reda på. Vem som bor där och andra personliga uppgifter får du inte tag på, men en sammanställning lär inte vara känslig. Har inget med "PK" att göra, du hittar återigen på.

   Men där har vi början till en sammanräkning i alla fall, roligt! Där läser vi:

   "Den enskilt största utgiftsposten av de 7,3 miljarder kronor som socialtjänsten kostar per år är insatser för personer med funktionsnedsättning. "

   Om vi nu tar ett ordentligt grepp om Göteborgs Stad (Årsredovisning 2017), så ser vi följande:

   Nettokostnad "Personer med funktionsnedsättning": 3,6 miljarder
   :
   Nettokostnad "Individ och familj" 2017: 3,8 miljarder
   -> Här kan vi titta på utvecklingen de senaste åren, där särskilt ekonomiskt bistånd minskat som följer:
   2015: 1 085 miljoner
   2016: 1 024 miljoner
   2017: 970 miljoner

   Övriga kostnader under denna rubrik ökar dock, men jag finner inget stöd som kopplar detta till nyanlända _specifikt_ -- därav min fråga ovan, eftersom du nu har insyn i kommunen.

   Radera
  14. Jag sitter inte i Gbg KF
   Gbg kommun är extra svåra att få ut allmänna offentliga handlingar ifrån.

   Den tickande bomben kommer allt närmare när de två åren som bekostas av staten tar slut... Kommunernas socialbudgetar kommer att kräva "raketforskare" för att kunna hanteras när de "sky-rocketar"...

   Radera
  15. Varför skulle Göteborgs kommun vara det? De lyder under samma lagar som andra kommuner. Får du problem är det bara att JO-anmäla.

   Ja, de två åren har väl passerats nu i flera fall? Det borde väl i så fall redan idag synas som en ökning av kostnaden för försörjningsstödet. Vad jag ser minskar den kostnaden i Göteborg.

   Och intressant nog minskar som du säger kostnaden för staten. Då finns det också utrymme för staten att höja statsbidragen, om nu kostnaden skulle fortsätta vara hög. Så talet om "tickande bomber" synes en smula överdrivet.

   Radera
  16. Tittar vi på Malmö tex så har det ekonomiska biståndet ökat senaste 4 åren till närmare 1 miljard 2017.
   Kommunen har köpt närmare 400 bostadsrätter vilket gett bl.a. nyanlända en direktfil väg förbi bl.a studerande m.fl. Dessutom helt oetiskt att skattebetalarnas pengar används på detta sätt,

   Radera
  17. Joakim, siffrorna kan gå var de vill, annan kolumn, privat, kommunal eller statlig.

   Problemen kommer när det ska osthyvlas. De gamla, de sjuka, de handikappade som inte får max uppmärksamhet, som behöver ett stöd som inte regeringen kan beordra fram, men, till det finns det ju ingen plats i budget. Hur kan man mena allvar med rättigheter för kvinnor som misshandlas om de inte kan få en lgh, lite tryggt bakom portlås och några trappor upp? Hur ska de som drabbas av social och medicinsk olycka klara sig? Utan att veta detaljer har jag svårt att tro att inte S löst nån pysselsättning med statliga pengar på bred front?

   Radera
  18. "Abbes betalar 18 500 kr för en sliten trea i Tensta, Fatima 13 900 kr för en – som hon själv säger – rutten tvåa i Södertälje. I Abbes fall är hyran tredubblad, i Fatimas fall dubblerad. De hyr i tredje hand på usla villkor. Deras berättelser är bara toppen på ett isberg, men exakt hur många som betalar olagliga överhyror är omöjligt att ta reda på. Det är begravt i socialtjänstens personakter.
   Efter ett tag ser vi ändå ett tydligt mönster. Vi hittar en lukrativ bransch för mindre nogräknade företag och mellanhänder. Mitt i allt sitter socialen, som betalar hyran med skattepengar."

   https://www.hemhyra.se/kronikor/de-fattigaste-far-betala-18-500-kr-tensta/

   Rubriken är NÅGOT missvisande då det inte är "de fattigaste" som får betala, utan skattebetalarna.

   Radera
  19. Kostnaden för ekonomiskt bistånd i Malmö ökar mindre än inflationen.

   Radera
  20. Och jag kan inte se varför just Sverige skall vara hela världens lilla socialbyrå...
   Till slut kraschar det...

   Radera
  21. Angående Malmö rekommenderar jag boken "Framtidsstaden". Kostnaden för ekonomiskt bistånd borde minska, som den gör i andra städer under toppen av en högkonjunktur.

   Nu var det "ekonomiskt bistånd som går till hyror och avgifter till bostadsrätter [som kommunen äger]" som jag var intresserad av, men ingen har alltså undersökt detta i detalj. Intressant. Nån gång får jag väl slänga iväg frågan till t ex Malmö stad så man får lite att diskutera om.

   Liten kommentar till Bengt E: Samtidigt fick Malmö sluta köpa bostadsrätter på grund av medial uppmärksamhet. Vet inte hur man hanterar situationen idag dock. Ska bli mycket intressant att se om Katrin Stjernfeldt Jammeh kan sitta kvar, de 24 år som sossarna styrt Malmö är inte direkt en imponerande syn.

   Radera
  22. Bengt H: Kanske det kraschar snart, men just nu är det ju ingen som visat på någon accelererande trend vad gäller t ex ekonomiskt bistånd i Göteborg eller nyanländas kostnader i Göteborg, utan det är bara spekulationer.

   Vi vet ju från Ruist (osv) att kostnaden är som allra, allra högst de första säg fem åren. Men det har vi ju ganska snart passerat, utan att det har kraschat.

   Radera
  23. @Joakim!

   Javisst! Efter två år så är en nyanländ analfabet som inte arbetat med annat än som boskapsskötare i sitt hemland fullt rustad för att kunna konkurrera på den svenska arbetsmarknaden med kulturellt anpassade infödda etniska svenskar som kan språket utan och innan och med kontakter och nätverk...
   Eller ? ;-)

   Nej, då blir det "hitte-på-jobb" som belastar de enskilda kommunerna för att det på pappret skall synas bra ut!
   Jag är rädd för enorma skattehöjningar de kommande åren för de PROBLEM - INTE det förskönande "utmaningar" - som detta orsakar.

   Ävenså kommer antalet "kebaberior", taxibolag etc. att öka enormt med en omfattande svart verksamhet

   Tino Sanandaji - från Kurdistan - bl.a har skrivit mycket om detta! Hans bok "Massutmaning" är en guldgruva!

   https://www.svt.se/opinion/svt-borde-ha-namnt-att-endast-0-3-procent-av-de-nyanlanda-har-forskarutbildning

   https://tino.us/2015/04/onsketankande-av-stefan-lofven-att-30-procent-av-syrier-har-hogskoleutbildning/

   https://www.dagenssamhalle.se/kronika/mytbildning-om-utbildning-foersvarar-integrationen-20291

   Radera
 3. JM lockar ju hårt med 24 månader avgiftsfritt om man skriver på för deras nybyggen och Bjurfors har ju annonser ute med 12 månader avgiftsfritt. Det visar ju ganska tydligt hur marknaden ser ut...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men så sr det väl kanske så att det är föreningen som "bjuder" på avgiften. En förening som man köper in sig som delägare i. Var pengarna till avgiftsfriheten då tas lämnas som övning till läsaren...

   Radera
  2. Är det så? Läggs det som en skuld i föreningen? En ärlig fråga.

   Radera
  3. Knappast lagligt att byggaren subventionerar, och lägger kostnaden på föreningen.

   Radera
  4. Så såg marknaden ut även 2012 i Kviberg, GBG......2 r.o.k. för 1,3 miljoner och 12 mån avgiftsfritt.6 år senare = 2 r.o.k. för 2,6 miljoner och 12 mån avgiftsfritt.

   Radera
  5. @Laban!
   Föreningen får bara högre lån ...

   Radera
  6. Bengt, vad har du för belägg för det?

   Det är förstås mycket mer sannolikt att JM faktiskt betalar de månadsavgifter som står listade i den ekonomiska planen under denna tiden.

   Radera
  7. @Bengt: Och skuld mätt i utländsk valuta minskar med 10% per år :)

   Radera
  8. Någon (annan) måste ju betala den uteblivna månadsavgiften för att den totala kalkylen skall gå ihop! :-)

   Radera
  9. Ja, bostadsutvecklaren är det väl som betalar det normalt sett direkt till föreningen.

   Eller har du andra uppgifter?

   Radera
  10. @joakim!

   Wow !
   Tror du att de moderna "bostadskonceptutvecklarna" är så oegennyttiga och altruistiska ?
   Det gör inte jag!

   Radera
  11. Det torde vara synnerligen tveksamt juridiskt sett att erbjuda 24 månader "avgiftsfritt" och sedan ta upp motsvarande lån i föreningen och betala till bostadsutvecklaren. Jag tror inte det är så JM gör, det skulle strida mot den gällande ekonomiska planen till exempel.

   Men återigen, vad är din källa?

   Radera
  12. Drog en fråga till mäklaren. I JM-fallet är det helt riktigt bostadsutvecklaren som betalar.

   "Hej,

   Du har helt rätt. Föreningens lån påverkas inte alls av detta utan JM betalar månadsavgifterna de första två åren till föreningen. Om detta sedan stämmer för alla byggbolag det vågar jag inte lova."

   Radera
  13. Som vanligt alltså, Bengt fabulerar och fyller i friskt.

   Radera
 4. Studerar bara penates, men enligt deras statistik mötte både snittpriser och kvalitetsjusterade priser samma abrupta tak vi noterat de senaste tre starka perioderna (sensommar/januari/sensommar) redan mitten/slutet av augusti.

  Enligt de siffrorna har Stockholm nu dippat lite mer snarare än stått stilla >10% back på årsbasis.

  Kanske sätter fart igen, annars bådar det för en tung höst.

  SvaraRadera
 5. Bengt H snurrar i sin lilla bubbla. Han tror att invandrare badar i pengar. En del av hans inlägg är i klass med att alla invandrare får varsin ny mercedes av staten så snart de gått i land. Eller att de bryter upp parketten för att odla potatis. "Räkneexempel om invandrares bidrag ett "hopkok"" kan han googla på och får då fram en länk.

  SvaraRadera