Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2018-08-07 14:48

"Den som handlar med Iran kommer inte handla med USA"

USA:s president Donald Trump låter meddela att den som handlar eller gör affärer med den kvinnoförtryckande religiösa diktaturen Iran inte kommer handla eller göra affärer med USA. Ett bakslag för den feministiska svenska regeringen, som varit på stort besök i Iran för att stimulera affärer och handel med diktaturen. Sanktionerna från USA skärps i november, så Sverige och svenska företag som vill ha USA som en marknad har några månader på sig.
Bloggarjäveln framför Trump Tower.
USA:s president Donald Trump skräder alltså inte på orden utan Twittrar följande:
"The Iran sanctions have officially been cast. These are the most biting sanctions ever imposed, and in November they ratchet up to yet another level. Anyone doing business with Iran will NOT be doing business with the United States. I am asking for WORLD PEACE, nothing less!"
Den feministiska svenska regeringen har krälat i stoftet för den religiösa diktaturen i Iran, så till den grad att de kvinnliga ministrarna var tvungna att skyla sig av religiösa skäl. Tanken var att Sverige skulle handla med diktaturen i Iran, men givet president Trumps utspel har vi nu att välja mellan vem vi vill handla med. Sanktionerna ska skärpas i november.

Det senaste året var tjänsteexporten till USA 55 972 MSEK, eller nästan 56 miljarder kronor. Några siffror för tjänsteexporten till Iran finns inte.

Varuexporten till USA var 91 784 MSEK de senaste tolv månaderna, eller nästan 92 miljarder kronor. Till Iran var exporten 4 428 MSEK, eller drygt 4 miljarder kronor.

Detta är oräknat övriga affärer ("business") som Sverige gör med USA, som t ex investeringar.

Ska vi killgissa vad Sveriges regering föredrar? 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

70 kommentarer:

 1. Det blev visst lite dålig stämning på regeringskansliet efter den tweeten...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget mot hur dålig stämning det kommer att bli på Svenska Ishockeyförbundet när spelare som drar till NHL måste begära politisk asyl - och klubbarna där borta inte längre ens får betala till svenska klubbar om de vill.

   Det kommer väl att gälla alla transaktioner? ;-)

   Radera
 2. Iran kommer att göra ännu mer affärer med Kina nu. Rent geografiskt ligger länderna nära och Irans olja är säkert välkommen...
  Teherans T-bana är en import från just Kina...

  Sedan för en "tågnörd" som övertecknad så skulle det inte förvåna mig omd et byggs en normalspårig järnväg mellan normalspåriga Kina och likaledes normalspåriga Iran genom de forna centralasiatiska Sovjetrepublikerna...
  Pengar brukar ju som bekant vara ett ypperligt smörjmedel...

  SvaraRadera
 3. Så än en gång visar Donald Trump att avtal som USA gått in i inte har något värde, utan kan upphävas lite som det passarsig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. As long as they have the biggest stick...

   Radera
  2. Ja Trump är ett föredöme även Sverige bör ompröva vissa avtal och överenskommelser med FN.

   Radera
  3. Ni har helt missat att det pågår en ungdomligt, feministiskt revolution i Iran.

   Trump och USA placerar sig nu på den sida som oundvikligen måste vinna i längden.

   På samma sätt som Palme och Sverige placerade sig långsiktigt på rätt sida i Sydafrika.

   Fundera på det en stund och gissa sedan vilka den nästa regimen i Iran kommer att vilja göra affärer med - EU eller USA?

   Radera
  4. Fast gav det oss egentligen några större ekonomiska vinster att vi allierade oss med terroristerna i ANC, eller var det mest en moralisk seger? Vilket är viktigast?

   Radera
  5. Effekten varade inte för evigt, men det var ju i alla fall några år där när Mandela var president som svenskt näringsliv hade öppna dörrar och klippkort på flyget till Kapstaden.

   Sedan fick Göran Persson för sig att det var en miljardide att sälja in svensk popmusik till Sydafrika - och tog med sig Doktor Alban m.fl föredettingar på något slags statssponsrad överhetsturne i Soweto.

   Exakt vad som gick fel där är fortfarande hemligstämplat.

   Radera
 4. Det är den typen av krav som världens största nettoimportör och vapenmakt kan ställa på omvärlden.
  Hotet om handelskrig har redan fått EU att släppa på tidigare tullavgifter mot USA.

  Uppenbarligen ska man bete sig som Kim Jong Un för att få saker gjorda i världspolitiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går inte bara att ta skit från Iran. Jag tror det var den här mullan Rohani som sade att USA skulle få smaka på alla krigs moder. Dumt och onödigt sagt. Folk i Iran har det nog tungt.

   Radera
  2. Suget efter det "syndiga" västerlandets alla "godsaker" är stort i Iran!
   I början på 90-talet var jag just vid gränsen TR/IR och det var väl inte en långtradare som inte hade lite extra med sig. En sedel i passet så tittade tullaren bort.

   Nej, jag har aldrig varit en "overland-to-India" flummare men vid en 2-veckors charter till TR första hälften av 90-talet passade jag på att åka lite buss i TR och kom bl.a till gränsen mellan TR/IR med enorma lastbilsköer...

   Illustrerar med denna video:
   https://www.youtube.com/watch?v=zu2kQtXBXYY

   Radera
  3. Jag kontrar med en coolare gränsvideo med riktigt håriga karlar i:

   https://www.youtube.com/watch?v=LZ0ue-XGl9c&t=16s

   Radera
  4. Borde inte du som gammal artillerist uppskatta denna video mer, Ben?
   https://www.youtube.com/watch?v=E5pMSCv9-SU

   Radera
 5. Ankara-Teheran-Damascus-Moskva kilen i mellanöstern splittras. Kina, Ryssland, EU med mera kommer att spela med och överge Iran, eftersom USA är världens största ekonomi, och kommer så vara långt in i framtiden. Allt tjat om Kina har varit helt vilseledande, allt USA behövde var en ledare som verkligen kunde leda för att släppa lös sin potential.

  SvaraRadera
 6. OT - så detta får bloggaren ta bort !!!

  FB vill komma åt din banks kontouppgifter , transaktioner mm om dig...

  https://www.nyteknik.se/digitalisering/uppgift-facebook-vill-samarbeta-med-banker-i-utbyte-mot-finansiell-data-6925144

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha det var det här om att Microsoft Messenger skulle kunna lämna konto/saldouppgifter. Jag läste det nånstans idag.

   Radera
  2. Vad är nytt? Detta system byggs redan i Kina. Socialt spel byggt på poäng och fördelar som delas ut om du stödjer, tror och delar de politiska propagandan från de kommunistiska parti tidningarna.
   China Social Credit System - Sesame Credit
   https://www.wired.co.uk/article/china-social-credit
   https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/china-social-credit-system-punishments-rewards-explained-a8297486.html
   https://en.wikipedia.org/wiki/Sesame_Credit
   https://qz.com/1097766/i-fixed-my-poor-sesame-credit-score-by-being-a-more-loyal-user-of-alibabas-wallet-app-alipay-in-china/

   Radera
 7. Så då blir det Aster istället.

  SvaraRadera
 8. Inget nytt framkom av Twittrandet. Svenska företag har förberett sig.

  Kina får fortsättningsvis ta största ansvaret för att få med Iran i världshandeln. Och kan sedan med rätta ta åt sig äran för de förbättringar av mänskliga rättigheter som följer i spåren av detta.

  På lång sikt har väst ingen makt över vilka stater som kommer att göra ekonomiska och kulturella framsteg. Trump kan sprattla hur mycket han vill, men kan bara fördröja utvecklingen kanske tio år på sin höjd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Iran och Kina ligger väl rätt nära varandra i synen på mänskliga rättigheter, så rätt små förändringar då alltså..

   Radera
  2. Vi kan ju minnas GP:s ord om Kina som stabilt.

   Men, tja, ffa är väl en tweet från den orange mannen knappast att ta som intäkt för att det verkligen blir embargon och följdeffekter för den som handlar med Iran. Han snackar ju en del.

   Radera
  3. Stabila stater som utvecklas ekonomiskt brukar utvecklas på fronten för mänskliga rättigheter också. Vilket har skett i Kina. Ta en titt trettio år tillbaka och jämför.

   Radera
 9. Bra om man kan svälta ut Hizbollah och Irans religiösa diktatur.

  Burka däremot kan vara en god ide även för medelsvensson med tanke på alla fartkameror som finns i riket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kör hoj så kan du skita i alla böteskameror, har gett dom fingret i 20 år,:-)

   Radera
 10. Däremot går det alldeles utmärkt att göra affärer med det demokratiska icke kvinnoförtryckande Saudiarabien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Saudiarabien är en diktatur, vilket väl var din poäng, men det finns andra skäl än det att banna dom. De exporterar och finansierar bl a terrorism. De, om några, borde så klart bojkottas så fullständigt som möjligt.

   Radera
  2. Ja där har ju Trump investerat privat så de klarar sig

   Radera
  3. Ja, vi bojkottar oljan från mellanöstern så blir allt bra, eller?

   Har precis för mig att hela världen går på fossil energi och att mellanösterns diktaturer är de största leverantörerna. Men vi behöver inte dom, vi kan lita på Putin. Andra borde förstås också bojkotta dessa hemska länders olja, och börja cykla med elcyklar, och sluta med sugrör av plast, etc.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Det jag tycker blir löjligt är när argumenten mot att handla med Iran skulle vara att det är en diktatur. I så fall är det ren dubbelmoral med tanke på att den svenska exporten till länder som "vi" ofta refererar till som diktaturer är desto viktigare för svensk ekonomi än den med USA då den överstiger exporten till USA med råge.

   Radera
  6. @Elk Brew:
   Kul kommentar, 100% halmgubbe dock eftersom jag skrev "så fullständigt som möjligt".

   @Toni: All utrikespolitik måste väl ske med viss anpassning till verkligheten men det blir ju ganska komediskt när man deklarerar "feministisk utrikespolitik" och sen gullar med Iran eller Saudiarabien. Eller för den delen att gulla med det ena och inte det andra. Båda är islamistiska diktaturer och den egentliga skillnaden mellan sunniter och shiiter är ju bara nån gammal cp-schism om vem som var närmast släkt med den där skäggige charlatanen och sexförbrytaren Mohammed.

   Radera
  7. @Ben:
   Din poäng tolkade jag som ironi till herr Toni. Jag bara passade lite från vänsterkanten. Tror vi är på samma planhalva :-) Du är lite som Ibra, behöver bra spelare för att göra enastående målkonster. ;-)

   Radera
  8. Ja, jag fattar inte varför Malmö ska resa en staty över Zlatan som väger ett halvt ton när dom redan har mig och mina skittunga kommentarer.

   Radera
  9. Instämmer. De är rena ståplatser i Nybroviken. Du borde ta betalt.

   Radera
  10. Sveriges just "gullande" med olika sorters diktaturer är ett återkommande "problem"...

   Fram till sommaren 1943 var det nazityskland, fram till 89 var det DDR och däremellan Kuba. Nord-Korea, Zimbabwe , Angola, Vietnam, Kambodja etc.

   Svenska skattebetalare har ännu inte fått betalt för de flera 100 Volvo 142/144 som exportkreditnämnden gick i god för när de exporterades till just Nord-Korea 1973

   Radera
  11. Man kanske borde specificera lite mer i detalj vilka som genom historien gullat med diktatorer, och inte misstänkliggöra rediga svenskar och Sverige över en kam.

   Med tanke på den Socialdemokratiska hegemonien genom historien kan man utgå ifrån att det är sosseriet som gullat mest. Ja, när jag tänker efter så är det ett helt oomkullrunkeligt faktum att sosseriet har stött i stort sett varenda diktatur som haft något med social eller kommunist i namnet.

   Någon redig kommunist kanske kan göra en lista?

   Radera
  12. @Ben: Det handlar nog mer om Prsien mot resten. Iran/Persien var ju Genuint Sunni till någon kung på 1500-talet bestämde sig för att onvertera för att kunna särskilja sig från de omgivande. (litegrand som reformationen i Europa)

   Radera
 11. Bra att Trump sätter ner foten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tveksamt om det är Trump som sätter ner foten troligtvis andra krafter bakom?
   Även tveksamt om det är så bra?

   https://www.youtube.com/watch?v=9RC1Mepk_Sw

   Tänkvärt!

   Radera
  2. Ja, fast det märks ju knappt när han sätter ner foten, den är ju så liten, liksom hans hand.

   Radera
  3. Troligtvis är det Trump som sätter ner foten, Trumps agenda i första hand är ett folkligt uppror i Iran med internt missnöje. Säkerligen kommer det finns delar av CIA involverat på marken som i operation AJAX där bland annat Kermit Roosevelt Jr var inblandade i störtandet av Mohammad Mossadegh.
   Den större geopolitiska planen som säkerligen är i likhet med den i Zbigniew Brzezinski The Grand Chessboard, som the deep state proklamerar där de vill utföra samma strategi som i Irak med både invasion och destruktion sen återuppbyggnad. Pengar kommer gå rätt i kassakistorna till the military industrial complex och de amerikanska skattebetalarna kommer stå för notan och bli ännu mer skuldsatta.

   "Regarding the landmass of Eurasia as the center of global power, Brzezinski sets out to formulate a Eurasian geostrategy for the United States. In particular, he writes, it is imperative that no Eurasian challenger should emerge capable of dominating Eurasia and thus also of challenging America's global pre-eminence."

   Radera
  4. POLI....
   Nästan helgardering! först "troligtvis är det Trump" sen svänger kompassnålen in sig!

   Radera
  5. Ingen fullpoängare där, du lyckades varken få in judar eller reptiler i svamlet. Plus att Brzezinski är död, du får uppdatera dig lite.

   Radera
  6. Ja, är inte skillnaden betydande i om förändringen kommer internt eller externt?
   Varför tror du propagandan om rysk påverkanskampanj inför stundande val är så hög? Eftersom om "the target population" tror hotet är externt kommer den samla sig emot hotet och ha större öppenhet för att acceptera förändring för att skydda sig.
   Trump hjälper redan the military industrial complex enormt genom budget höjning av försvarsutgifter och kraftfull retorik emot NATO länder att spendera enligt avtal, för han vill komma till förhandlingsbordet med styrka bakom sig, men han vill helst inte använda den enligt devisen prepare for the worst hope for the best.
   The deep state, vill använda militär kraft heller än att bara ha den som styrka, eftersom varje, bomb, missil, nytt system, kula, tank osv är inkomst för dem.
   Vad tjänar det amerikanska folket på att invadera Iran, det är ju ändå de som får stå för notan.

   Radera
  7. @Ben Dover, Marx dog långt innan Lenin tog makten i Ryssland och Lenin dog långt innan Sovjet föll, levde inte Marx idé och Lenins skapelse vidare utan dem?
   Strateger, tankar och idéer har tendens att överleva långt efter att källan försvunnit.

   Radera
  8. Ben förnekar du att det finns en militärindustri i US. som är intresserad att både öka omsättning och vinst år efter år.
   Och för att detta skall vara möjligt så SKAPAR man hot för att motivera varenda dollar man plockar från skattebetalarna.
   Detta har blivit mer och mer uppenbart sedan WW2.
   Om man inte inser att detta är större hot mot fred än ex. Putin då vet jag inte hur man resonerar!

   Radera
  9. Hot mot freden vardå? USA intervenerar av gammal vana i Sydamerika och mellanöstern, nu stöder dock Ryssland en islamistisk statskupp i Jemen t ex så det börjar väl dra sig mot 50/50 där.

   Jag, och de flesta andra som läser bloggen förmodar jag, bor i Sverige, som är beläget i Europa. Här finns bara ett land som i närtid begått (och fortsätter att begå) väpnade aggressioner mot grannländer, nämligen Ryssland. Till skillnad från USA är dock Ryssland en kleptokratisk diktatur, och dessa brukar kännetecknas av institutionaliserad inkompetens. Av det skälet kan man ju tro att Ryssland så småningom kan avfärdas som ett hot pga att det kommer att kollapsa, men det hör ju framtiden till.

   Som skandinav bör man alltså se Putin som ett större hot än USA, oavsett hur många fattiga latinamerikanska bönder som torteras ihjäl av nån USA-stödd diktator.

   Radera
  10. :-) ! + 1000

   Radera
  11. inb4 Nuland, statskupp i Ukraina, Soros etc.

   Radera
  12. Ben "Operation Mockingbird" initierat av CIA har till syfte att få civilisationen att sluta tänka och kunna påverka världen för sina egna intressen, (OBS CIA ett verktyg för det militärindustriella komplexet som det fungerar idag) förnekar inte att samma påverkans kampanjer förekommer från före detta "öst" men bara en bråkdel i omfattning.
   Mockingbird måste vara framgångsrik om kan få dig att uttrycka dig på det sättet, 80% av ryssarna förespråkar Putin inte för att han står för demokrati utan hellre det än att bli utsatta för "predatory capitalism" som skedde under Jeltsin tiden.
   Om kollapsen kommer så beror det nog inte på Putin utan politik från andra sidan Atlanten, ex. används Sverige för att försvåra "Nord Stream 2" säljare R och köpare T är överens men Sverige sätter sig på tvären, vad håller vi på med?
   Om uppfattningen är att Putin är ett hot och att det rättfärdigar att man skall alliera sig med en nation som stöttar/tillsätter ledare som torterar och dödar sina fattiga bönder då måste Mockingbird verkligen vara framgångsrikt!

   Radera
  13. * tar på foliehatten *

   Radera
  14. Erik ta gärna av foliehatten berätta vad inte håller med!

   Radera
  15. Johan, att förväxla Elk med Erik... Behåller nog foliehatten på tills du kommer med något substantiellt.

   Radera
  16. Elk ursäkta men hänger du upp dig på "Erik"!
   Nästan lite förskolenivå, att vilja ha något substantiellt
   och använda det som anledning till att inte berätta vad du inte håller med om.
   Kom igen nu du har ju fattat min vinklig och inte håller med när du drar foliehatts
   kommentaren berätta.
   Jag lovar att jag skall försöka svara med substans.

   Radera
  17. @Johan,Erkänner att jag inte orkade läsa din tirad, utan fokade på enklare saker. Kanske du kan kan korta ned essensen så lovar jag att läsa.

   Radera
  18. Tyvärr måste man läsa många och långa böcker om ska chans för förstå problematiken.
   Lovar att om du får tid och ork någon gång i framtiden att plöja div. litteratur kommer att få en aha upplevelse, fokusera på författare som i sin yrkeskarriär varit aktiva inom CIA/NSA och i dag omnämns som "visselblåsare".

   Radera
  19. @Johan, du börjar med "Operation Mockingbird" som enligt tillförlitliga källor är "alleged", därför tar jag på mig foliehatten.

   Du må vara beläst, men du behöver även framföra relevanta argument för att verka trovärdig. Jag behåller foliehatten på tills du verkar trovärdig.

   Radera
  20. Så, det bästa (eller tja, enda) argumentet är "Du är hjärntvättad av CIA".

   OK, då är du pedofil.

   Radera
 12. Men ännu mer kvinnoförtryckande Saudiarabien kan vi lugnt handla vidare med?
  Har vi nåt peak hyckleri snart?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad menar du, kvinnor får ju köra bil numera?

   Radera
 13. Inget blir bättre av att isolera Iran. Se på USA bojkott av Kuba. Det stärkte Castro.

  Vad vi behöver är mer handel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi kanske ska sälja lite personbilar och gruvutrustning till Nordkorea. Att vi inte testat den idén innan?

   Radera
  2. Har för mig att Nordkorea har en skuld för volvobilar som de köpte men aldrig betalade. Ska vi (eller kineserna nu) gå på det igen?

   Radera
  3. Annars tycker jag den nordkoreanske ambassadören som bulkimporterade heroin och gjorde om ambassaden i Sthlm till horhus visade prov på entreprenörskap i stor omfattning.

   Radera
  4. Horhus låter ju väldigt negativt, kanske man kan kalla det för feministiskt upplevelsecentrum?

   Radera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 15. Detta inlägg har en poäng endast om sanktionerna drabbar eliten och inte folket.
  Dvs det har ingen poäng såklart, bara det vanliga nato-runkandet.

  SvaraRadera
 16. "EU:s uppmaning: Ignorera Trumps hot – fortsätt handla med Iran"

  https://www.di.se/nyheter/eus-uppmaning-ignorera-trumps-hot-fortsatt-handla-med-iran/

  SvaraRadera