Aktuellt

Reklam: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Denna artikel är reklam för Finanskursen, som erbjuder tidig anmälan och fem procent rabatt till bloggens läsare om de anmäler sig här . F...

2018-08-24

Chockbeskedet: Sosseriet vägrar finansiera försvaret

Vi DN dimper nu chockbeskedet och bekräftelsen på att sosseriet vägrar finansiera Försvarsmaktens beslutade verksamhet. Redan idag saknas det över 10 miljarder kronor om året, men man tänker först till slutet av nästa mandatperiod höja anslagen med 7 miljarder. Istället ska man dubbla värnpliktsutbildningen av pappersförband och redan nu i år reduceras värnpliktsutbildningen av många tjänster till sex månader.
Yrkesförsvarets höga beredskap och kompetens ska ersättas med ett underfinansierat pappersförsvar bestående av tvångsrekryterade.
Som bloggen tidigare avslöjat via offentliga handlingar saknar Försvarsmakten 35 miljarder kronor fram till och med år 2020, eller ca 12 miljarder kronor om året. Detta för att genomföra de anemiska beslut som regeringen och försvarssamarbetspartners tagit om svenskt försvar.

Neddragningar pågår redan.

Avgående försvarsminister Peter Hultqvist (s) ger nu beskedet till DN att sosseriet inte är beredda att anslå de medel som behövs för att genomföra sosseriets egna beslut, och att man första till slutet av den kommande mandatperioden kommer höjt anslaget med 7 miljarder om året.

Anslagshöjningen är i princip bara BNP-ökningen, och försvarsbudgeten kommer alltså fortsätta vara lika svag som idag.

Istället ska man dubbla värnpliktsutbildningen till 8000 personer om året. Det blir en renodlad produktion av forna tiders pappersförband, då det inte kommer finnas utrymme att repöva eller träna och öva de stående professionella förband som Sverige har idag - Sveriges bästa soldater någonsin, med den högsta beredskapen vi haft sedan andra världskriget. Dagens officerskår kommer inte kunna utbilda både 8000 värnpliktiga och producera dagens professionella krigsförband.

Värnpliktsromantikerna och vurmarna av ett försvar på pappret ser alltså ut att gå segrande ur försvarspolitiken.

Från annat håll kommer också beskedet att Rekryteringsmyndigheten inte lyckats fylla värnpliktsutbildningarna, utan istället tvångsinkallar man nu i en andra vända, men till en reducerad utbildningstid om sex månader istället för tio månader, för att kunna fylla raderna i förbanden på pappret.

Redan första året resulterade alltså tvångsinkallningen i en kraftig reduktion av utbildningstid och med det kompetens och operativ förmåga.

73 kommentarer:

 1. Den höjningen på 7 miljarder SEK är väl för att täcka valutaförlusten så att man har råd att köpa in den utrustningen som är planerad att köpa in då USA inte godtar SEK som betalningsvaluta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1 på den, Tony. Och värre kommer det bli. Kan bli riktigt påfrestande nästa mandatperiod, oavsett färg på regeringen, att ha en Riksbank vars främsta mål är att sänka SEK.

   Radera
  2. @Doktor Syn: Färger menar du. Anders Borg tror/hoppas på en regering av Blått och Rött ihop. Vilken jävla soppa. Snacka om att det kommer bli osäkert för marknaden. Dom ena vill höja skatterna och dom andra vill sänka dom.

   Radera
  3. Tror att sossarna i stort inser att skattehöjningar är skadliga. Nu gör man eftergifter till sekterna V oh Mp för att behålla nån sorts makt. Finns såklart en vänsterfalang i S men på det hela taget har "S&M" stora kontaktytor. Och för att ta itu mer kretidbubbla, immigrationsbubbla, sjukvårdsbubbla, polisbubbla mm bubblor känns detta som det enda alternativt för att få till några åtgärder överhuvudtaget. Tror även marknaden skulle se detta som mkt positivt.

   Radera
  4. S och M är väl dom enda partierna som inte har något förslag om att röra ränteavdragen.

   Radera
  5. Ja, man kanske inser att kreditkranarna kommer börjar strypas i vårt lilla S-land.
   Och som du sa tidigare med tanke på valutaförluster får man skynda sig på att köpa utrustningen. Tangenten tycks stadig nu med kronförsvagning på 10 % / år.

   Radera
  6. @Bengt: Det är inte särskilt strategiskt att skaffa utländsk utrustning där man är beroende av ammunition från utlandet som betalas i USD/EUR. Egentligen borde man vara helt självförsörjande på vapensystem så kan man sänka kronan hur mkt som helst.

   Radera
  7. Vill minnas att jag läst nåt om att försvaret varit klantiga nog att _inte_ värdesäkra sina beställningar, men jag har ingen källa till hands. Otroligt korkat om det stämmer.

   Radera
  8. Det är det väl inte. Valutor går ju upp och ner så det är väl bara att vänta till att USD kostar 6-7 kr innan man köper in ammunition. Eller? :)

   Radera
  9. Man får heller inte glömma att vi tillhör bland de största vapenexportörerna per capita i världen. Och gynnas än så länge av den svaga kronan.
   Inget att vara stolt över dock.

   Radera
  10. Tyska marinen köpte nyligen sjömålsrobotar av SAAB...

   https://www.nyteknik.se/samhalle/tyska-marinen-bestaller-robotar-fran-saab-6924697

   Radera
  11. Toni: Tja, valutor brukar ju röra sig både upp och ner. Men alla glömmer bort t ex perioden 2009-2013.

   Radera
  12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  13. @Bengt Eriksson: Varför är det inget att vara stolt över. Vi exporterar försvarsmaterial för att säkra fred i världen = Humanitär insats. När det gäller den svaga kronan hävdar ju en del att det spelar ingen roll om så 1 EUR kostar 120 SEK då jag bor i Sverige och har mina inkomster och utgifter i SEK. Har man inte råd att resa så får man väl stanna hemma. Vi har ändå allt här hemma. Finns ingen anledning att besöka U länder som handlar i USD eller EUR.

   Radera
  14. @Joakim Persson: Ja väljer man ut vissa tidsperioder så är alla länder världsbäst. Till och med Bosnien kanske hade bättre ekonomi än Sverige 1711-1713 men jag hävdar inte att dom är rikare idag och att det bara är tillfälligt. Det är trenderna på lång sikt som är intressanta. Att Sverige tidigare devalverat och tyckt att det är bra är ingen hemlighet. Det är huvudvapnet i svensk ekonomi. Att helt plötsligt få för sig att Schweiz skulle börja bete sig som svenska riksbanken är ju osannolikt precis på samma sätt som det är osannolikt att tro att på lång sikt kommer att SEK stärkas mer än USD/CHF/EUR och att detta bara är ngt tillfälligt.

   Radera
  15. Om vi utgår från när vi fick rörlig växelkurs, så har kronan varierat mellan 6 och 10:50 SEK för en USD de senaste 25 åren. Kommer nog röra sig inom ung samma intervall framöver.

   Håller med om dock att det inte är bra eller känns bra med svag SEK i högkonjunktur. Men som sagt, vi har varit här förr. Minns du 2001? Samma gnäll då.

   Radera
  16. @Toni, först ser vi på hur bl.a hela Mellanöstern detroniseras av väst med hundratusentals döda civila. Bl.a med svenska vapen. Sen undrar vi varför IS finns.
   Förstår inte hur man kan genomgå en lång utbildning som tex civilingenjör och sen känna inspiration och stolthet i att konstruera vapen som ska exporteras.
   Att tillverka vapen är ett nödvändigt ont för landets självförsvar men inget vi ska eller behöver sälja. Sen kör vapenindustrin förstås med sina argument för export.

   Radera
  17. Efter att ha genomlidit ett antal debatter med socialdemokrater nyligen är jag ganska säker på att många sossar tycker skattehöjningar är det bästa som finns. Det drabbar tydligen vara de rika, trots att det är vanligt folk som alltid får betala i slutändan. För oss som funderar på att lämna landet så småningom är det plågsamt att se värdet av sitt sparande och andra tillgångar minska i värde mot alla andra (för mig) relevanta valutor. Högst verkligt problem. Det blir dyrt med nytt boende utomlands.

   Radera
  18. Min namne Joakim har rätt. Ta bara senaste utspelet från S om höjda kapitalskatter. Symbolpolitik för att blidka vänsterväljare. Snacka om missunsamhet.

   Radera
  19. Joakim Persson: Jag kan näppeligen tänka mig att de stora delar av landets befolkning som lever under ansträngda ekonomiska villkor delar Denna Din uppfattning. Att många av dessa numera inte är "vänsterväljare" ser jag dock som ett bekymmer.
   Joakim Lundberg: Om det är Ditt främsta bekymmer så blir följdfrågan varför Du inte i så fall stannar i Sverige! Och för att i någon mån försäkra Dig att denna min fråga inte är ställd i konfrontativ anda så är jag själv bosatt i Sverige efter att under yrkeslivet haft åtskilliga möjligheter att bosätts mig utomlands, och så även periodvis gjort, samt haft flera utländska arbetsgivare som betalat lön i både Euro och USD.

   Radera
  20. chief karlsson: Det jag menar är att privat rikedom automatiskt anses dåligt. Man kallar det för klyftor, men det man menar är att folk är för rika. Om alla vore lika fattiga så hade det inte lyfts som ett problem, men själva vänsterpolitikens existens bygger på att det generellt är dåligt om det blir fler rika människor som tjänar mer. Det är för mycket fokus på relativ fattigdom jämfört med absolut fattigdom.

   Det som är extra tragiskt är att de åtgärder man sätter in lätt kan duckas av de absolut rikaste, men däremot träffar "medelklassen" som bara vill få sina sparpengar att räcka lite längre. De nu aviserade höjda kapitalskatterna "för de allra rikaste" kommer säkert mynna ut i ett förslag om att tex höja schablonskatten på ISK, vilket därmed minskar incitamenten att spara för vanligt folk. Man utesluter ju helt förmögenhetsskatter och fastighetsskatter och arvsskatter, som på ett helt annat sätt skulle pricka in de allra rikaste, vilket innebär att man är ute efter privat sparande generellt.

   På samma sätt kommer en bankskatt givetvis att höja bankernas kostnad för eget kapital, och därmed höja räntorna ut mot kund. Det är en meningslös åtgärd.

   Nej, det viktigaste för att öka den totala rikedomen (och därmed också för de fattigaste) är att underlätta för företagande och arbete. Att beskatta kapital hårdare är den direkta motsatsen till detta, vilket t ex Kjell-Olof Feldt mycket väl förstod när vi gått alldeles för långt åt andra hållet under 70-talet (både borgerliga och socialistiska regeringar). Det är synd att regeringen nu försöker dra åt det hållet igen.

   Radera
  21. @Joakim Lundberg: Tur är väl dock att ens utländska tillgångar ökar i värde i både SEK och EUR. :)

   Radera
  22. Joakim Persson: I sedvanlig ordning tack för substantiell replik. Vi är som Du, med grund i tidigare samtal i ämnet, förstår ej ense i Din inledande förmodan om vad som är "dåligt". Frågan ligger väl närmare i synen på vilket sätt förmögenheten bildats där en åsiktsskillnad föreligger mellan "vänster och höger" eller mellan "liberalism och socialism" ... eller vilket motsatspar man än föredrar använda. Därmed också att vi har olika åsikt i Ditt följdresonemang. Däremot instämmer jag i Ditt påstående rörande relativ contra absolut ... detta vi tidigare sasmtalat om gällande pensionsdebatten. Resterande del av Din replik i de tre följande styckena är sedan tidigare väl kända argument i en övergripande skattedebatt men jag föredrar anse att, alldeles oavsett Du har stora poänger i att ett skattetryck kommer vid någon punkt att nå en nivå där den blir kontraproduktiv, "vänsterpolitik", eller vad vi nu än må kalla det, inte specifikt är ute efter att reducera privat sparkapital men att även där när sådant kapital nått viss nivå det även där, liksom gällande inkomstbeskatning av lön och ersättningar, kan vara legitimt med någon form av marginalbeskattning. Detta dock en ren åsikt och det är ju i åsikterna de politiska skiljaktligheterna framkommer. mvh

   Radera
  23. chief karlsson: Korrekt och väl skrivet. Jag tror vi är helt överens om var skillnaden går i våra olika åsikter här, där den största skillnaden är när staten "legitimt" kan reducera hushållens upparbetade (eller ärvda) förmögenheter.

   Jag vill inte dra någon sådan gräns alls, medan man kan säga att V och S tycker att man börjar bli allt för rik (om vi kikar på inkomster) redan vid en lön eller pension på cirka 39 000 kr/mån, och därför bör få behålla betydligt mindre än hälften av värdet på sitt arbete efter denna punkt. Skatten på sparandet är ytterligare straff för den som väljer att inte konsumera hela sin lön på en gång, utan kanske vill resa på äldre dar osv. Men, som du nämner, detta är kända ståndpunkter sedan årtionden.

   Angående bankskatten (och liknande skatter som ska "straffa" olika typer av beteenden), så kommer den övervältras till konsumenterna. Det är samma princip som när t ex finansinspektionen (på goda grunder) höjt bankernas kapitalkrav. Kapital är dyrt och bankerna jobbar hårt på att vara lönsamma, och därför skjuts denna kostnad över till konsumenterna. Jag tror tyvärr att denna typ av symboliska åtgärder enbart drabbar konsumenterna i form av högre räntor i slutändan. Det enda man kan göra annars är att reglera vinsterna eller förstatliga bankväsendet, men så långt vill alltså inte sossarna gå.

   Radera
  24. @Toni, vi hade alliansen, och de förde med glädje världens(!) högsta skatt mot värdeproduktion. Löneavgiften gick upp osv. Göran Persson sänkte skatter. De tre poängerna: 1) ingen av sveriges stora partier vill sänka skatterna; vi har inget blått alternativ. 2) skillander mellan s och m kan förklaras av varians. => 3) Det är i verkligheten helt rimligt att s och m regerar tillsammans. Enda skälet att de inte gör det är att det är två grupperade privata intressen som vill ha kakan själva. Delar av intäkterna går till att finansiera föreställningen.

   Radera
  25. Linus: Helt klart ett lurendrejeri att besparingarna i sjukförsäkringen "gömdes undan" via dold skattehöjning via allmän löneavgift (även om jag tror att tanken var att "hålla avgiftsuttaget konstant no matter what). Nåja, den direkta skatten på arbete gick åtminstone ned.

   Sen kan man ju komma ihåg att den totala arbetsgivaravgiften faktiskt sänktes med en procentenhet under alliansregeringen, plus att t ex förmögenhetsskatten avskaffades, vilket alltid är nåt. Men visst, sen gjorde man en ganska kass reform av fastighetsskatten -- mindre skatt, men också sämre sammansättning av de totala skatteinkomsterna.

   Detta är dock milt jämfört med vad som sker så fort V får inflytande över statsbudgeten och börjar höja kapitalskatterna.

   Allt som allt finns som du konstaterar ingen som seriöst vill sänka skattetrycket något vidare. Men för den riktige nörden kan konstateras att i de flesta av alliansens budgetpropositioner fanns en ideologisk inriktning i att "statens utgifter som andel av BNP skulle svagt minska", att jämföra med dagens inriktning "statens utgifter som andel av BNP ska hållas konstant". Det är väl ungefär så som skillnaden mellan blocken kan beskrivas.

   Radera
  26. Joakim Persson: Tack för replik och alldeles utmärkt att vi kan konstatera att vi synes överens var skiljelinjerna finns i våra respektive uppfattningar ... det är ju dessa uppfattningar som är grunden för våra respektive politiska hemvister ... och dessas attraktionskraft i rådande verklighet prövas grundligen vart 4e år ... nästa gång om drygt två veckor! mvh

   Radera
 2. Men det fattades minsann inga pengar för gymnasieutbildning åt 9000 Afghanska män utan asylskäl...


  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingår där även utbildning i genus-"vetenskap" mha genuscertifierade genusvetare från Södertörn ?

   Radera
  2. Nä den behövs bara till 50åriga vita män med fel värdegrund.

   Våra nya herrar får bete sig precis hur som helst då det är är bra med mångfald.

   Radera
  3. @Mnils
   "Kryssa" gärna ;-) om du vill att fler "..vita 50-åriga män med fel värdegrund.." skall få bestämma... ;-)

   Radera
 3. Är det någon som är förvånad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, och man vinner inte val på att lova allt till alla. Det är politikers jobb att prioritera ner det som de inte tycker är viktigt.

   Radera
 4. Inte förvånad. Alls faktiskt.
  Kompromiss på kompromiss.

  SvaraRadera
 5. Det är INTE längre "sosseriet" som ensamt bestämmer...
  Men det verkar "sosseriet" inte ha förstått..
  just saying

  Såg förresten just begreppet: ".. sosseriet.." på tröjor / T-shirts från SD:s ungdomsförbund - Ungsvenskarna häromdagen..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bengt Hansves: Min uppfattning är att Du i just detta lever i en villfarelse!
   Jag kan ej under senast gångna dryga halvsekel se annat än att det, oavsett vilken etikett vi sätter på konstellation som tillfälligt sitter i Rosenbad, är just "sosseriet" som bestämmer!

   Radera
  2. Mycket möjligt men..

   En del inom just "sosseriet" både beter sig och talar SOM OM de (S) fortfarande var det allena (S)tatsbärande Partiet !

   Radera
  3. Tack för replik: Må så vara gällande det politiska partiet men jag avsåg i min tidigare replik inte det specifika partiet utan snarare den övergripande samhällsparadigm som etablerades under detta partis faktiska innehav av regeringsmakten under större delen av 1900-talet. mvh

   Radera
 6. I Finland har man SISU och säger nej till att "kriga" på vego-mat... ;-)

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/finska-forsvarsministern-ratar-armens-vegetariska-dag-ingen-krigar-med-kraft-fran-blomkalssmoothie

  .. i Sverige har vi ... ehh... FISU ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Två mål i veckan och aldrig på samma dag, och Bengt tycker sig se hunnerna står vid porten. Läs okänd soldat och se hur mycket kött de åt där

   Radera
  2. @gbd crvx!
   Det är INTE jag som säger det! Det är Finlands försvarsminister!
   ;-)

   "..Försvarsministerns beska kommentar till vegetarisk dag för beväringar: "Ingen krigar med linser och blomkål".."

   https://svenska.yle.fi/artikel/2018/08/24/forsvarsministerns-beska-kommentar-till-vegetarisk-dag-for-bevaringar-ingen

   Radera
  3. https://www.youtube.com/watch?v=NTYesNj_sBg

   Radera
  4. I Sverige har vi PRAJD! :-)

   Radera
  5. Det är en viss skillnad mellan att äta vegitatiskt två ggr i veckan och bränna scanlastbilar. Läs kommentarerna till artikeln och fu ser att de flesta är ganska avspända till detta förslag.

   Radera
  6. https://svenska.yle.fi/artikel/2018/08/24/om-marschkraften-tryter-beror-det-faktiskt-inte-pa-vegematen-sager

   Radera
 7. I dagens illusoriska "fredstillstånd" vinner man inga val på att lägga pengar på försvaret. Att behålla/vinna makten går före landets säkerhet och substansen i träffade politiska överenskommelser. Så enkelt är det.

  SvaraRadera
 8. Hur blir det med anslag för att återställa någon form av civilt försvar? Låter inte lovande precis.....

  SvaraRadera
 9. Frihetspartiet S lovar dock att vi får (fortsätta) äta vad vi vill (ett tag till):

  Inte en länk: https://omni.se/lofven-om-kottskatt-far-valja-sjalv-vad-man-far-ata/a/l1jPOM

  SvaraRadera
 10. (S) har lovat MINST 60 miljarder, (m) har lovat 63 och (L) har lovat 65, inte ens majoren vill alltså finansiera försvaret. I övrigt tycker jag det är lite festligt att så fort det diskuteras ökade resurser till skola/sjukvård/äldrevård osv, så brukar borgerligheten hävda att det är effektiviseringar som behövs och inte resurser. När det gäller försvarsmakten däremot brukar det bara vara pengarna som räknas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att be försvaret "effektivisera" är som att be en anorektiker banta.

   Radera
  2. Redan när man slår fast Försvarsmaktens anslag så räknar man med ett så kallat "produktivitetsavdrag" för att räkna hem förväntade effektiviseringar. Dvs, går inte budgeten inte ihop så får politikerna antingen öppna plånboken eller välja bort någonting, annars så blir det effektiviseringskrav på effektiviseringskrav.

   Därtill så är det inte riktigt så lätt att effektivisera försvaret som andra sektorer eftersom det finns politiska restriktioner över vad dem får göra. Därtill så ökar försvarsprisindex snabbare än inflationen i samhället i övrigt.

   Radera
 11. Och samtidigt i en annan del av Köping står sossarna och skryter om hur mycket dom lyckats minska statsskulden i brinnande högkonjunktur.

  SvaraRadera
 12. Snart dammar dom av knallpåk 96 igen till papperstigrarna, rullar ut PV-pjäsen-maskrosen kallad med pyspunka, som det lär finnas några tusen av och åvanpå detta landstormens gamla trekant-smecka!

  SvaraRadera
 13. Kungen får visa att han är värd sin titel genom att ta över makten i det här landet och kuppa bort sjuklöverregimens demokratur. Det sjuklöverregimen håller på med nu är ingenting annat än ett stort landsförräderi. Hoppas försvarsmakten kan förstå det innan det är försent och rikta sina vapen åt rätt håll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åttklöverregimen menar du väl. SD är ju så urvattnade att danska sossarna framstår som nationalsocialister i jämförelse.

   Rösta AfS om du vill ha bort åttaklövern.

   Radera
 14. Fascinerande att vi upprepar samma misstag om och om igen. Minns ingen vad vi lärde oss just efter krigsutbrottet 1914 och 1939. Hur det inte gick att rusta upp pga av alla leverantörer fanns i andra länder. Har ingen läst om vad som hände i Norge och Danmark, vilka fel man gjorde och hur snabbt man förlorade mot Tysken? Har ingen läst om USAs problem inledningsvis under Korea-kriget, gammal material och allt för gröna soldater. Vårt land behöver 5 mekbrigader nu. 100-tals artilleripjäser och luftvärn. Och under uppbyggnadsfasen ett hemvärn med pansarfordon, mörkerutrustning, senaste svenska versionen PV-robot och grk med strix... lär av vad som händer i Ukraina och Syrien.....Finland är mest oroade för strategiskt överfall. Det borde vi också vara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men enligt rådande diskurs så finns det ju inget som är svenskt och alltså finns inget som är värt att försvara. Försvaret är bara ett särintresse som Fredrik Ruttne Reinfeldt sa.

   Radera
  2. ..några välriktade EMP-nukar på rätt ställe högt upp i atmosfären och 100-talet kryssningsmissiler senare så förslår tyvärr inte de 5 mekbrigaderna så mycket. Därefter hot om nukleär eskalering (nukar mot svenska befolkningscentra) kanske med en thermobarisk blast som försmak mot något mindre befolkningscentra så gör regeringen eller det som är kvar av den (antagligen alla MP-are) belly-up over and out.

   Ovan cynism är naturligtvis inte okänd för politiker och militär.

   Om Ukraina hade varit med i NATO så hade Ryssland inte vågat roffa åt sig Krim och inte heller vågat orkestrera slödderinvasionen i Donbass, slakta 10.000 tals människor och ej heller skjuta ner passagerplan.

   Så länge vi i Sverige inte begriper att det gäller att visa att vedergällning för aggression kan ske med en sådan kraft att aggressor inte kan räkna hem kalkylen, eller ens överleva vid eskalering, så finns det alltid en opportun plan i en byrålåda/servermapp i Kreml

   Radera
  3. Det du säger är dels osannolikt och dels en starkt argument för ett NATO-medlemskap. Eller rent av en investering i ett par svenska atomubåtar för kunna göra en pay-back.

   Radera
  4. För övrigt trollar du :-)

   Radera
 15. OT: Dagens, veckans, månadens, och kanske årets höjdare i nyhetsväg är Isabella Lövins flygresor. I Business Class dessutom. Miljöpartiet i fullt hyckleri. Vad fan har hon gjort på Tonga-öarna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frigolit får då tandemcykla extra mycket för att kompensera det andra "rörets" flygresor...
   ;-)

   Men bara i la-la-land...

   Radera
  2. Frigoliten brukar väl vara ute och cykla i största allmänhet, dock så har det ju ingen som helst positiv inverkan på någonting!

   Radera
  3. Det intressanta är inte vad det kostat utan hur mycket CO2 som hon släppt ut och därmed hur många som dött av hennes resor. Hur många skogsbränder i Sverige ligger miljöpartiets flygresor egentligen bakom och kommer en höjd flygskatt att få henne sluta med detta? Skatten blir som smörgåsen som åkte ut och in på landets utskänkningsställen en gång i tiden så den skiter hon nog i.

   Radera
  4. Det är nog ingen som dött av hennes CO2-utsläpp, däremot kanske de har bidragit en aning till ökad tillväxt både i skogen och på åkrarna.

   Radera
  5. Och åt havsnivåhöjning, jättevarmt i Sverige och resten av världen, översvämningar lite här och var så nog har miljöpartiets flygresor haft en påverkan.
   Men nu tittar vi på det positiva med deras utsläpp och det är att MPs flygresor egentligen minskar svälten bland världens barn

   Radera
  6. I Sverige är det p.g.a. landhöjningen ingen havsnivåhöjning. I Stockholm har vattenståndet enligt SMHI sjunkit 75 cm sedan 1774.

   Radera
 16. Oj, oj, oj, "avgående försvarsminister Peter Hultqvist". ;-)

  Lars verkar ha svängt i frågan om tomhylsan Peter Hultqvists förträfflighet. Annat var det under Transportstyrelse-gate för ett år sedan när tomhylsan såg ut att få gå. Då var det idolporträtt med bildtexten "Tack för din insats" och idel hyllningar.

  En tomhylsa och ett skenmål är vad han är. Glädjer mig att Lasse har fattat det nu, men det tog sin tid.

  SvaraRadera
 17. Vapenvägraren matar hellre den växande elefanten...

  SvaraRadera
 18. Jag förstår inte problemet?
  Alla partier som vill höja ligger inom ngn miljard hit eller dit.
  60-63-65 miljarder , dvs 7-12miljarder mer.

  Det jag undrar är vad fan får jag för det?
  Vad går alla pengarna till?
  Vi har ju ingen försvarsförmåga öht längre.
  Är det löner till pärmbärare? Underhåll av utsliten utrustning?
  Lokalhyfor till annat statligt bolag?
  Dåliga upphandlingar?
  Många skott som avfyras?

  SvaraRadera
 19. Vi får se till att komma upp till 2>% raskt, lägga de resonabla medlen på så mycket bang for the buck som möjligt som dessutom stärker Västs totala försvar och samtidigt se till att gå med i NATO. Jag tror inte för ögonblicket att det ena kan ersätta det andra.

  Förmåga och försäkring tillsammans - vi har inget av det nu och Kremls småmuppar i Sverige SD, vill att Sverige lämnar EU och aldrig går med i NATO.

  De vill istället ha när nordiskt/finskt upplägg. Jovisst det skulle funka avskräckande om vi har egna nukar att kunna vedergälla rejält med så att ev. aggressor inte vill offra sin nation och undviker konflikt därav.

  Att lämna EU och ducka för NATO är som att hönsen vill lämna dörren till hönsgården öppen på natten och lägga sig själv tillrätta på tallrikar.

  Var slår tjuven till? I huset där de boende kan värja sig så att tjuven har en hög medveten sannolikhet att misslyckas och dessutom omkomma på kuppen eller I huset där dörren är olåst och med väldigt låga risker i övrigt?

  SvaraRadera
 20. Magda säger att ekonomin går lysande, så var tog pengarna vägen?
  Att folket inte kan få en riktig revision angående statsbudget, kommunbudget och landstingsbudget på ett enkelt och överskådligt sätt är fan skandal. Folket betalar in 80% av lönen och politikerna hoppas vi tittar bort. Tydligen ligger det inte i politikernas, eliten eller medias intresse, annars hade vi fått se var alla pengar går.

  SvaraRadera
 21. Man vinner inga val på att lägga pengar på försvaret. Då gäller tydliga plånboksfrågor för lättrörliga väljargrupper i medelklassen. Maxtaxa på dagis, "avskaffad" fastighetsskatt och jobbskatteavdrag är bra exempel.

  SvaraRadera