Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2018-08-03 12:30

BREAKING: Sverige vann europeisk militär prickskyttävling

Sverige kom på plats #1 och #4 i den militära tävlingen Europe Best Sniper Competition 2018. Detta är ännu ett kvitto på styrkan i det svenska yrkesförsvaret, som ger soldater i absoluta världsklass.
Film med ett av de svenska paren i tävlingen.

Ett prickskyttpar från svenska Försvarsmakten vann alltså den årliga militära prickskyttetävlingen, som arrangeras av amerikanska 7:e arméns träningsanläggning i Tyskland. Ett annat par kom på fjärde plats av de 36 tävlande paren.

Momenten i tävlingen består av allt från olika prickskyttsituationer, inklusive eldgivning från helikopter, gummibåt, eller i olika terräng- och eldställningsförhållanden med olika skjutavstånd, till allmänna soldatfärdigheter, som självförsvar med pistol, snabbmarsch eller hantering av sårade.

Det svenska yrkesförsvaret levererar alltså soldater i världsklass och utklassar mångfaldigt större försvarsmakter och länder, som borde ha betydligt fler talanger att välja bland.

Tidigare i sommar höll Sverige på att vinna motsvarande tävling för bästa stridsvagnsbesättning, men slutade på andra plats efter att en av deltagarna skadat sig (bröt foten?) i fältstafetten och det svenska laget hade därmed svårt att hålla tempo med de övriga. Fram tills dess ledde man med god marginal hela tävlingen.

Yrkesförsvarssystemet i Sverige har nu varit på plats i snart tio år och vi har fått mycket kompetenta, erfarna och yrkesskickliga soldater, sjömän och gruppchefer. Svenskt militär personal har aldrig varit så kompetenta och skickliga som de är idag. Dessvärre ser politiken nu ut att gå bort från denna höjd för att istället fylla upp listorna med värnpliktig personal, som aldrig kan nå samma nivå oavsett vad de gamla invasionsförsvarsromantikerna påstår om den gamla goda tiden. Dessvärre vill inte politiken betala det som krävs för att kunna rekrytera, utbilda och behålla kvalitet, utan tänker återigen förlita sig på tvång. Därmed är inte sagt att de tvångsrekryterade inte kan bli lika bra soldater om de väl tar anställning och gör ett antal år i branschen - trots allt tas endast de allra bästa ungdomarna såväl fysiskt som begåvningsmässigt ut via tvånget1. - men tanken är att tvångsplacera värnpliktiga i de fall man inte kan rekrytera yrkessoldater.

Överbefälhavare Micael Bydén meddelar dock i en intervju med bloggen att skarp verksamhet och tillgängliga förband, dvs yrkesförbanden, är högsta prioritet och inte volymutbildning av värnpliktiga.

Bloggen har sökt Försvarsmakten för kommentar och information om vilket förband det vinnande paret kom ifrån. Tillägg: Läsaruppgifter gör gällande att vinnarna kom från F 17. Tillägg 2: Flygvapenchefen bekräftar på Twitter att vinnarna tillhörde Flygbasjägarskolan vid F 17.
Tillägg 3: Fjärdeplatsen togs av teamet från K 3 och fallskärmsjägarna uppger Försvarsmakten i sitt svar till bloggen.

1. Nej, värnplikten kommer inte göra män av pojkar. Det har den aldrig gjort, utan det är bara en floskel gamla värnpliktsromantiker kör med när de tillrättalägger sina egna minnen. Att flytta hemifrån och skaffa sig ett jobb ger under ett år minst lika stor mognad som värnpliktsutbildning. I synnerhet kommer de 2000 - 4000 årligen rekryterade till tvångsutbildning vara praktexemplar både fysiskt, mentalt och begåvningsmässigt, och inte de som gamla bittra gubbar hävdar behöver mogna till sig för det var minsann bättre förr.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

36 kommentarer:

 1. Skulle skribenten kunna sluta med "BREAKING" i rubriken? Tycker att det är alltför clickbaitliknande för att passa den här bloggen.

  /från en läsare som följt bloggen i flera år

  SvaraRadera
  Svar
  1. Betyder att jag är först att publicera (i Sverige iaf).

   Radera
  2. Vill du hellre ha en svensk text. NYTT? SENASTE NYTT? PRESSTOPP?

   Radera
  3. PRESSTOPP är faktiskt lite kul. Bra jobbat av skyttarna. Riktigt kul med alla dessa tävlingar. Man ska inte underskatta kontakterna som knyts. Kollar på socom Europe twitter konto emellanåt, samövas en del. Ibland hoppas det fallskärm i Karlsborg. Och för ett tag sedan övning i Baltikum, trojan footprint. https://twitter.com/US_SOCEUR/status/1007231079302955008?s=19

   Radera
  4. Kan vi inte enats om att vi I Sverige kör "Lägg ut. LÄGG UT. LÄGG UT!!!" :D

   On topic: Det är en otroligt glädjande seger. framförallt när prickskyttet ses som en betydande styrkemultippel

   Radera
  5. @Cornu Då får jag en bättre förståelse för varför du skriver det i rubriken.

   Jag får hålla med ovanstående kommentator om att PRESSTOPP vore kul.

   On topic, som anställd i firman måste jag säga att det är riktigt kul att våra utbildningar ger resultat. Synd att vi är så få dock.

   Radera
  6. "Betyder att jag är först att publicera (i Sverige iaf)."

   Det som beskrivs är väl snarast ett "scoop".

   Radera
  7. Varför måste det skrivas ut något alls bara för att du är först? Räcker det inte med att... hmm... vara först? Håller med om att det känns lite Aftonlögnen-"EXTRA! EXTRA! EXTRA!". Så, det var dagens i-landsproblem. :D

   Radera
  8. Pangnyhet kanske. Skytte är en kul-sport som som man inte vill få ryggskott när man utövar.

   Radera
 2. F 17. Sedan är det lite kul att hemvärnets skarpskytta placerar sig bättre än många yrkessoldater i nationella tävlingar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var det HV och inte flygbassäk/jäg? Eller var #4 HV?

   Radera
  2. Flybasjägarna vann, vilka som var fyra vet jag inte. Hv brukar inte tävla internationellt.

   Radera
  3. Flygbasjägare brukar väl inte vara hemvärn? Och som sagt, var det väl FBS killarna som vann, eloge!

   Radera
 3. Att tvinga folk ut i krig är helt absurt och det är ett riktigt socialistiskt lågvattenmärke att återinföra värnplikten, en bisarr företeelse, som bör lämnas kvar på historiens skräphög.
  Dessutom har krigföringen ändrats så mycket att värnplikt blir direkt kontraproduktiv i ett eventuellt krig.
  I en fri nation kommer folk antigen att ställa upp frivilligt för att försvara nationen eller ge pengabidrag till dem som är mest lämpade och hugade. Dvs, det behövs inte ens skatt för att försvara en fri, sund nation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad försvaret behöver är m.a.o. en redig Kickstarter/Patreon.

   Radera
  2. Att ha ett försvar har inget med Socialism att göra. Och att ha en numerär har ett värde isig, alla kan inte vara SOG. Den militär vi har idag är helt enkelt för liten. Se "vad hände med försvaret" youtube. Ett krig kan komma plötsligt. Se Yugoslavien och andra ställen. Och att tro att det inte kan bli krig är väldigt naivt. Problemet är att folk bara utgår från sig själva och vad de har varit med om, och bara därför kan det inte hända dom. Ett narcissistiskt drag som vi alla har och som bidrar till helt sanslösa felbedömningar.

   Radera
  3. Så du menar att vi inte behöver ett försvar? Med samma tankegång så behövs ju knappast polisen heller? Eller varför inte ta bort brandkåren...

   Radera
  4. Utan försvarsvilja inget Totalförsvar.
   Utan värnplikt ingen folkförankring.
   Läs vad forskaren Kent Zetterberg skriver, han kan detta!

   Radera
  5. Utan försvarsvilja inget Totalförsvar.
   Utan värnplikt ingen folkförankring.
   Läs vad forskaren Kent Zetterberg skriver, han kan detta!

   Radera
 4. Lades ut för knappt ett dygn sedan på F17:s Instagramkonto där bilder och information finns

  SvaraRadera
 5. Bra jobbat prickskytteparet från F17.

  I sammanhanget bör dock påpekas att svenska värnpliktiga vid flertalet tillfällen (minst vid 2001 och 2007) vann Swiss tank challenge, stridsvagns-VM för länder med Leopard 2.
  Yrkessoldater kom nyligen endast på andra plats vid en motsvarande tävling.

  Att dra långtgående slutsatser om vilken anställningsform som ger bäst soldater baserat på tävlingar låter sig således svårligen göras.

  Anställda svenska soldater må vara skickliga i sina respektive befattningar men svenska krigsförband har aldrig varit så oövade som idag pga yrkesförsvaret.

  SvaraRadera
 6. Medlemmar i SOG och liknande deltar inte (officiellt) i denna sorts tävlingar? Kanske finns inofficiella tävlingar för olika specialstyrkor?

  SvaraRadera
 7. Borde inte några av de svenska poliserna ha en bra chans...?

  SvaraRadera
 8. Bra jobbat Peter Hultqvist!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jäklar i min låda. Såg inte att det var han först. Han har verkligen kommit i form. Bra skjutet Peter!!!

   Radera
 9. Höjdarna i sjuklöverregimen åkte väl ner på en gång för skattepengarna för att heja på de svenska soldaterna. Eller, kanske inte.

  SvaraRadera
 10. Kul att se/läsa - bra jobbat!

  SvaraRadera
 11. Grattis till första platsen! Grymt!

  SvaraRadera
 12. Grattis Morgan! Nä, ok jag ska sluta.

  SvaraRadera
 13. Bra jobbat 25.FBJ Komp !!!!

  SvaraRadera
 14. Angående detta men ändå off topic. Hörde i veckan två personer prata politik. Förvaret dök upp. Och Gotland. Dom tyckte mer pengar till försvaret var helt onödigt och var valfläsk för att lugna en befolkning som är orolig över diverse folk (extremister, ryssar mm). Och att "vad ska man med försvar på Gotland till för?"

  Kan inte så mycket själv men bra tillfälle och höra folks, och Cornu (vet ej om han ser sig som folk), åsikter och argumentation.
  Dom tyckte alltså att alla hot mest var skrämselpropaganda och även om vi blir anfallna.." vad ska vi göra åt det? "

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi vet inte hur den världspolitiska läget ser ut om 10 år. Är flera oroshärdar i världen som skulle kunna eskalera till ett globalt problem/konflikt. Rent naiv att tro det inte kan drabba Sverige i längden, om inte så är det ändå en försdäkring. Bara att satsa mer på försvaret och samarbeta mer med våra grannar.

   Radera
  2. Precis, har haft mitt hus nu i tio år. Har vare sig brunnit ner eller varit inbrott, inte ens en vattenskada har jag haft. Så jag kommer inte att förnya min villaförsäkring. Här finns pengar att spara.

   Radera
  3. Tack för svar. Det är alltid en avvägning av resurser (ekonomiska nämns mest) när man ska bygga ut något. Många tycker ju att pengar man lägger på försvar (eller annat) är onödigt då det finns större frågor att lägga pengar på. Hur ser ni på det?

   Radera
 15. Värnpliktiga behövs jämte Yrkessoldater för att bemanna försvaret men än viktigare är folkförankringen om värnplikten ger för utan försvarsvilja blir det inget totalförsvar.
  Läs forskaren Kent Zetterberg underlag!

  SvaraRadera