Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2018-08-14 15:34

Bloomberg bekräftar: Saudi-Arabien förhandlar om köpa ut TeslaV

Bloomberg bekräftar nu bloggens tidigare hyptes att det var Saudi-Arabiens investeringsfond som står bakom erbjudandet av finansiering av ett utköp av Tesla från börsen.
Veckochart Tesla (NASDAQ:TSLA). Logaritmisk skala.
Bloomberg uppger alltså att det mycket riktigt är Saudi-Arabiens investeringsfond som erbjudit sig att finansiera ett utköp av Tesla från börsen, vilket VD:n Elon Musk gick ut med förra veckan. Bloggens hypotes då var just detta, då fonden nyss tagit ett antal procents ägande i Tesla.

En investering i Tesla för Saudi-Arabien är en tydlig hedge mot peak oil och oljans ändlighet, och skulle passa investeringsfonden som handen i handsken. I den mån dagens ägare minskar, så kommer man med den saudiska diktaturen få en långsiktig och mycket välbärgad storägare. Alla tveksamheter kring refinansieringsbehoven skulle vara som bortblåsta - även om bolaget kommer visa positivt kassaflöde och vinst i höst, så kommer utestående obligationer så småningom löpa ut och behöva återfinansieras.

Om det nu inte blir ett utköp, så lär investeringsfonden ändå öka sina positioner i bolaget. Man är uppenbarligen beredd att betala en premie mot idag enligt trevaren om utköp på 420 USD.

Tesla har nu tillsatt en specialkommitté för att utreda förslaget om utköp, som består av tre styrelsemedlemmar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

26 kommentarer:

 1. Känns som att ett Saudiskt (majoritets-) ägande skulle kunna ha negativ inverkan på efterfrågan av Teslas produkter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Möjligt. Men utanför börsen kommer inga blankare profitera på det.

   Radera
  2. Blir det så här så skippar jag i alla fall att köpa en. Positivt för de framtida köparna, med vikande efterfrågan kanske de kan leverera vad de lovat från fabrik. (Modell 3 osv)

   Radera
  3. Jorden är stor.

   Nästa år kommer Tesla ha fler konkurrenter som kan erbjuda nästan samma produkt som Tesla idag. Frågan är väl hur väl Tesla lyckas hålla undan i batteriteknik. Och försprånget ger inte samma effekt om Tesla kan bygga bil som går 100 mil medan konkurrenter ligger på kanske 50-60 mil per laddning.

   Radera
  4. Teslas stora fördel är även laddnätverket - där ligger övriga också åratal efter. Och "nästa år" har det hetat i flera år vad gäller konkurrenter. Även om flera tillverkare - inklusive Audi och Jaguar - lanserat eller kommer att lansera vettiga elbilar inom kort ligger deras planerade produktionssiffror så lågt att det kommer dröja flera år (minst) innan de skapar något hack i efterfrågekurvan för Tesla. Som vid det laget kommer att ha även Model Y, Roadster 2, Tesla Semi och kanske även en vanlig pickup i produktportföljen.

   Radera
  5. I definitionen av vettig ingår inte en annan prisbild än Tesla. Både Audi och Jaguar kostar i Teslaklass. Medan Tesla nu klivit ner ett steg prismässigt med Model 3 är de andra bara kvar på premiumlyxsegmentet.

   Radera
 2. Jag ser det som ett fientligt övertagande. För att bromsa in batteribilen, så de kan sälja olja till sista droppen. Det är ju in så att S-A har överflöd på kapital. De behöver låna en hel del för att hålla uppe produktionen. Läste en rapport om detta på Kjell Alekletts blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SA eller Saudi Aramco. Att Saudi belånar sitt oljebolag, medan de tar ut vinsten (och skatten) är väl rätt så smart. Bolaget kan man ju sätta i konkurs när oljan är slut och då blir man av med skulderna.

   Radera
 3. Gött, innebär det Saudiarabiska uppköpet att Al-Qaedas självmordsmobiler i Syrien kommer att bli eldrivna? Eller att dom kommer ha en option på ett särskilt instrument som vägrar starta bilen om föraren är en kvinna? Kommer Tesla Roadster byta namn till Tesla Kosher?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kosher? Är du smygsionist?

   Radera
  2. Lite jobbigt med all elektronik som ska vara så jävla intelligent. Har själv en bil som vägrar starta om dörren inte är riktigt stängd. Antar att den kommer att nödromsa och protestera om jag kör in i en folkmassa också, i alla fall om folkmassan består av nyktra genusvetare.
   Luktar föraren kvinna startar den inte, men din mamma luktar ju oftast, liksom sina stamkunder, Old Spice, så hon kan starta bilen ändå.

   Radera
  3. @gbd: Hittade inga arabiska ord som rimmade på Roadster tyvärr.

   @KingEdward: Din mamma luktar som Howard Hughes munhåla.

   Radera
  4. Tänkbart, jag saknar faktiskt referenspunkt där får jag erkänna. Inte alla vågar gå ut med att de känner till intima saker om Howard Hughes lekamen, isynnerhet inte 40 år efter hans död.
   De finns en plats i prideparaden för dig.

   Radera
  5. @Ben: Tjuvlarm med handsfreefunktion?

   Radera
  6. @KE24: Jag vill upplysa dig om att jag INTE luktar Old Spice, snarare härsken iller. (Inte för att jag vill skryta men det var efter att ha träffat mig som E Norstedt skrev "Torgnys svettiga ansikte")

   Radera
 4. Troligen dyker det upp en kinesisk intressent också vad det lider

  SvaraRadera
 5. de säljer sin stek

  släpper PM om att de ej har något intresse av denna hajpade biltillverkare

  väntar 6-12mån för chapter 7

  köper hela skräpet för $2Billion

  END

  SvaraRadera
 6. Får verkligen Musk snacka upp aktiekursen på det här sättet innan deras ”kommitté” beslutat i frågan? Känns som något som hade gett böter omgående i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge han delger hela marknaden samtidigt är det antagligen tillåtet. Och Twitter är publikt, dessutom var inte handeln igång när han twittrade.

   Radera
  2. Nja, det är helt klart ett tveksamt uttalande, eftersom inget i dagsläget tyder på att "funding" verkligen är "secured".

   Reglerna är rätt hårda när det gäller noterade bolag och möjlig kursmanipulation.

   Radera
  3. Kursen drog väg när han twittrade och då stoppades handeln för att återupptas en stund innan stängning. Så nog var det kurspåverkande. Konstigt om SEC låter det vara.

   Radera
  4. Lars, hur resonerar du då? Han nämner en kurs som är mycket högre än ATH, vilket utan tvekan drar upp kursen, samt att de säkrat kapital, vilket inte verkar vara fallet?

   Radera
 7. Fast

  "The special committee has not yet received a formal proposal from Mr. Musk regarding any Going Private Transaction nor has it reached any conclusion as to the advisability or feasibility of such a transaction."

  och från i lördags

  "Saudi Arabia’s Public Investment Fund (PIF) has shown no interest so far in financing Tesla Inc (TSLA.O) CEO Elon Musk’s proposed $72 billion deal to take the U.S. electric car maker private, despite acquiring a minority stake in the company this year, two sources familiar with the matter said."

  https://www.reuters.com/article/us-tesla-musk-saudi-exclusive/exclusive-saudi-arabias-pif-has-shown-no-interest-in-bankrolling-tesla-buyout-idUSKBN1KW0FA

  SvaraRadera
 8. jaguar finns som märke och även Mustang och flertalet andra djur sitter på bilar, får vi nu för första gången även en kamel som kylarprydnad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ahhh.... NU börjar jag förstå vad den så omtalade kamelfarmen i Angered skulle vara till för! ;-)

   Lambeth Walk - Camel Walk ??

   https://www.youtube.com/watch?v=IMs0qlMyNeg

   Fast jag "göder" nog hellre en tysk delstatlig pensionsfond än några saudier eller kineser vid mitt nästa bilköp!

   Radera