Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2018-07-28 22:15

Ymninghetshornets tid är här

Överflödets tid är nu här, vilket kan leda till lite enahanda kosthållning.
Tomatsallad på fem olika sorters tomater, kompletterad med egen basilika och egen oregano. Smulad mozarella och olivolja är inköpt.
Från ungefär nu och framåt producerar odlingarna och växthuset ett ymninghetshorn av överskott. Det mognar helt enkelt tomater, gurka, paprika, aubergine, bönor mm snabbare än man hinner äta upp dem. Rent av snabbare än man hinner konservera.
Lite tomater.
Mer tomater. Minst fem sorter, fråga mig inte vad de heter.
Frilandsgurka. Går att äta direkt eller lägga in till olika varianter av saltgurka.
 Dock kan man förstås frossa i tomatsallader och andra rätter. Blir åtminstone inte tråkigt.

Gurksoppa, dekorerad med egen krasse. Det är bara att köra gurkorna tillsammans med lite salt och creme fraiche i en mixer, och sedan ställa in på kylning i kylskåpet.
Hur ser det ut med dina egna odlingar? Har de klarat värmen och torkan?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

27 kommentarer:

 1. Jag saknar en rejäl proteinkälla förutom osten?

  SvaraRadera
 2. Hur lyckas du med basilikan? Odlar du den i växthus? Just den örten verkar ha en tendens att bli bränd ute i det fria.

  SvaraRadera
 3. Sallat, morötter, jordgubbar, tomater, squash, dill och persilja funkar bra och levererar. Gurka och sockerärt inte så bra. Gurkan verkar inte bli pollinerad och sockerärten fick nog av torkan när jag slarvade med vattningen. Zon 6.

  SvaraRadera
 4. Det ända jag fick var potatis, lite tomater i kruka, ärtor samt sallad. Jordgubbarna blev mat till rådjuren, oregano blommat över alla andra kryddor har dött, blomkålen har jag gett till kaninerna när det blev bevattningsförbud, squashen dog, rucola dog.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaja, men som du vet ska vi tänka glatt. Vi kan fundera på Potatiskravaller, potatismissväxt och massor av annat. Själv äter jag inte mycket potatis.

   Radera
 5. Inga odlingar. Bara inomhusväxter typ.

  SvaraRadera
 6. Jag täckodlar på lerjord och har inte vattnat en droppe på dem. Tomaterna har vissnat, morötterna kom aldrig upp, men potatis, kål, potatislök och ärtor ser ut att klara sig riktigt bra, även om de vuxit långsamt, peppar peppar. Även squashen, de två plantor som överlevde grävlingsattacken i början av sommaren har tagit sig fint i komposthögen och börjar ge frukt. Rapport från Norra Roslagen.

  SvaraRadera
 7. Jag har bara testat tomater (lägenhet). Satte frö sent (långt in i maj). Börjar blomma nu…

  SvaraRadera
 8. Mmmm.. !!
  Den salladen ser fin ut ! :-)

  Cornucopia är latin för just "ymnighetshorn"!

  SvaraRadera
 9. Ser gott och nyttigt ut, Medelhavsinspirerad kost som framhålls så nyttigt så länge man nu inte lägger på en lufttorkad skinka från Spanien eller Italien som är laddade med antibiotika, den i Sverige så utskällda danska köttproduktionen i media hör till dom bättre när det gäller antibiotika, bäst är Norge och Island följt av den gröna ön Nya Zeeland som antagligen har mycket av för miljön och hälsan det nyttiga köttet från gräsbetande djur.


  https://www.motherjones.com/environment/2015/12/antibiotic-resistance-animals/

  SvaraRadera
 10. Härliga bilder!

  Vi hade en gammal tomatfröpåse, utgångsdatumet sedan flera år. Ville ha en planta så sådde fyra frön och fick tre plantor, bra avkastning. Har haft dessa i hinkar på balkongen och de ger just nu mängder med tomater, Toppen! Har tagit med dom till landet där vi satt potatis, lök, vitlök, fattigmanssparris, rödbetor, morötter, mm.

  Tyvärr har vi storstadsbor inte möjlighet att vattna då landet är 6 timmars resa bort och det mesta gick förlorat, av 300 satta potatisplantor har hälften torkat bort, resten är knappt hälften så höga som normalt, finns dock lite potatis under( Lycka!), kommer dock långt ifrån täcka vårt årsbehov är vår bedömning.

  En morotsplanta har klarat sig, Både jag och haren går och tittar på blasten i väntar på att moroten är ätbart stor, sämst tålamod vinner.

  Trist odlingsår för oss, och fortfarande kruttorrt i backen.

  SvaraRadera
 11. Första uppmätta tropiska natten på minst sju år hos mig nu i natt i Östergötland; 21,3 grader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haft två tropiska nätter på raken nu.

   Radera
  2. Jag hade 19,3 i förrgår.

   Radera
 12. Egenodlade tomater är väldigt gott. Numera har jag helt köpa tomater i butik eftersom de inte smakar som tomater ska smaka, ens på sommaren.

  SvaraRadera
 13. Fick bara en tomat pga frigående får, men fantastiskt äpple- och päronår!

  SvaraRadera
 14. Blåbär till förb... Krusbären, vinbären, vindruvorna och rabarberna växer på som attan.
  Salvian och timjanen klarar sig också fint. Oregano, salladen och basilikan dog redan i maj.

  SvaraRadera
 15. Eftersom ingen nämner egen gräslök och persilja så kan jag tipsa om att den smakar extra bra med lite gräddfil till sill och potatis.

  Annars har vi mycket olika tomater nu och smaken av färska solmogna vinner alltid i jämförelse med affärernas alla utbud.

  Börjar längta efter kräftor. De köper jag eftersom det är långt till Vätterns gratiskräftor. Vilka paket är bäst i år? Kommer givetvis att komplettera med lite egen dill.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det ja. Gräslöken. Den glömde jag. Du har ju helt rätt i att egen gräslök smakar mumma tillsammans med sill & potatis.

   Radera
 16. Här slängs inget. Har vi frukt, bär eller grönsaker så lägger vi de i torken! En arabisk vän till mig lärde mig att man ska torka allt och sen "återfukta" det när man ska använda det.
  Efter det köpte jag en billig tork på Jula och har kört med den sen dess.
  Tex så kostade zucchini 89kr/kg förrförra vintern. Då hade vi köpt 25-30kg för 2kr/kg på en marknad och torkat. Sen var det bara att njuta av det hela vintern!
  Grönkålschips med havssalt, päronchips och äppelchips med kanel är vanliga inslag varje höst/viter helg i vår familj.

  Tomater som vi skörar spara vi som tomatsås. Vi använder paprikor och lägger in dem så de blir syrade. Likaså med morötter och blomkål.
  Vitkål gör vi surkål av som vi har flera år framåt. Det fick vi lära oss av våra Balkan vänner.
  Plockar 100-150liter svamp varje år som direkt går till torken. Sen njuter jag av svampsåser ända fram till säsongen efter.

  Mat skulle jag aldrig slänga. Finns för mycket folk på jorden som inte kan äta sig mätta varje dag. Var tacksam för det man har och spara det man kan.

  SvaraRadera
 17. Härligt att läsa här om självförsörjning av mat Tyvärr saknar jag sedan en längre tid möjligheter att göra detta men hoppas för framtiden att kunna få till detta

  SvaraRadera