Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-07-20 12:54

Villaägare - lär dig mer om din tomt i torkan

"Spik i foten? Jajajmensan!" - Hasse & Tage
Inget ont som inte har något gått med sig. Nu i torkan kan du som villaägare eventuellt lära dig mer om din tomt, då torkan avslöjar saker man normalt inte ser.
Här går vattenledningen från den borrade brunnen, torrare område höger-vänster mitt i bild. 

Om du inte byggt (till) ditt hus själv, så kan det som finns under jorden vara lite osäkert för dig som ägare. Torkan tar dock fram en del av dessa spår.

Till en början kan man använda torkan för att identifiera var gräset fortfarande är grönt. Det torkar först där jordlagret är tunnast, i solexponerade lägen och i sluttningar. Nu är alltså ett bra tillfälle att t ex planera var man ska plantera fruktträd, för att se till att dessa får ordentligt med vatten. Samma med buskar. Ledtråd: Där det fortfarande är fuktigt i marken, dvs gräset är grönt.

En annan synbar effekt är att där ledningar och rör är nedgrävda har marken oftast bättre dränering. Detta syns som torra sträckor, om man vet vad man ska kolla på.

Jag köpte gården 2006, och den mangårdsbyggnaden var då nästan totalrenoverad och utbyggd med utanför detaljplan tillåtna 40%/40 m2. Det inkluderade ny borrad brunn, dagvattenledningar med mera. Annars är huset ursprungligen från 1800-talet, åtminstone grunden, då det fanns ett hus här på kartor från det seklet. Allt är väl totalrenoverat och moderniserat nu.

Exakt var brunnen ligger är ju uppenbart, men i torkan kan jag nu få facit på var själva ledningen går enligt bilden ovan.

Utloppet för dagvattnet (regnet) är i ett rör ut i ett litet dike, som ansluter till vägdiket. Men exakt hur röret är draget har tidigare varit okänt för mig. Inte längre.
Dagvattenrörets dragning. Nere efter stenmuren ligger utloppet i ett dike. Husets hörn och ett av stuprören ur bild till vänster.
Så är du osäker på rör och ledningar för ditt hus, så kan du kanske få lite ledtrådar nu i torkan. Ut och kolla. Glöm inte dokumentera genom foton. Kan vara användbart och spara en hel del pengar om det ska grävas på tomten framöver.

Fiberdragningen har jag koll på, liksom avloppet eftersom jag grävt om det (=betalat för att gräva om det). Elledning och koppartele är luftledningar, så där är det inte så mycket att diskutera.

Men nu vet jag iaf exakt dragning av dagvatten och ledningen från brunnen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

31 kommentarer:

 1. Jag antar att du samlar upp regnvattnet för bevattning innan evt överskott går bort mot diket? Har du hört placerade kärl för att få tryck? Seriekopplade? Problem med algväxt i kärlen? Om du har ngn smart lösning för dessa saker vore det intressant att ta del av den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samlar regnvatten på landet till disk/tvätt/bevattning osv. Vi har både seriekopplade tunnor och enskilda tunnor placerade beroende på användningsområde och vattenbehov.

   Man vill undvika att få ned organiskt material i tunnorna, och vi har dels myggnät över tunnan och dels gamla nätstrumpor över utkastaren. (och rensar naturligtvis alla hängrännor varje höst).

   Till våra seriekopplade tunnor har vi en 12volts vattenpump som tar vattnet några cm över botten och pumpar in i köket för tvätt/disk och vi upplever inte några större problem med alger.

   Tunnorna är ogenomskinliga och även placerade i skugga, så bristen på solljus och hummus håller algtillväxten i schack åtminstone för oss. Tunnorna tvättas varje höst, och vid behov även efter våren.

   Radera
  2. Hur stora tunnor har du?

   Jag leder regnvatten från taket ner på grönsakslandet, och till ett par nyplanterade träd intill. Men det är frivilligt då jag har en ”vipp”. På så sätt har jag ca 100 kvm tak som bevattnar direkt. Marken är bäst äa förvaringen . Speciellt som det är sand under matjordsmetern. 6-9m sand, därunder helt tätt av lera.

   Vi bor dessutom ovanpå en vattenåder som flyter på leran , grannen har en grävd brunn som först nu har sinat. Men tydligen har den legat där i ptnibstone 80 år... (grnnens hus är äldre än så men ibland flyttar man ju brunnar efter en generation för ett bättre ställe )

   Radera
  3. 200 liter.

   Våra förutsättningar är inte lika gynnsamma som er, då det är berg/skärgårdsmiljö. De odlingar vi har, har sällan mer än 0,5-1m matjord direkt på berget, så allt "överskottsvatten" rinner ut i havet. Vi har ett par småstugor/förråd/uthus med varierande takstorlek, och försöker samla så mycket som möjligt för det blir alltid torrt där på sommaren. I år värre än vanligt.

   Radera
  4. Ok, låter som bra lösningar. Jag funderar på "sockerbitar", fyrkantiga vita plastbehållare om 1 kubikmeter, och att bygga en seriekopplade lösning med fallhöjd för tryck. Ett tänkbart problem är att de inte enkelt kan tvättas invändigt. Kanske går att spola invändigt på hösten iofs. Och/eller satsa på filtrering i inflödet och ett hyfsat tätt system, ställt i skugga...?

   Radera
  5. Greenious, där jag bor(9möh) har vi 0,5-1 m matjord, 4-8 m svallsand och därunde lera. Ca 1,6 km till närmaste saltvatten.
   Har haft jodtabletter hemma.
   Jordlagret torkar snabbt, men större träd trivs bra då det verkar finnas en del vatten nere i sanden.

   Men gräs och grödor på sandjord är kört just nu om man inte vattnar. Jag vattnar bara småträd och grönsaksland samt frugans perenner.

   Radera
  6. Anders lImes, IBCer (1000 l vita med alu korg) har alltid en bottentömning. Anslut en gänga på denna (S6*60 ) och lite sugledning, kan du tömma den. Går också att lägga ner än suglednig via locket däri. Är den horisontell är den i det närmaste helt tömningsbar.

   Radera
  7. Rickard, perfekt, tack! Har ägt såna, men glömt/missat denna mkt viktiga detalj med bottentömning. Toppen. Då går jag vidare enligt plan. Givet möjlighet att tömma ordentligt bör algproblemet bli tillräckligt hanterbart för att använda dem för bevattning utomhus tänker jag mig.

   Radera
  8. Jag hade också haft sådana men detta är detaljplanerat på gräddhylla så det duger inte...

   Har funderat på att gräva ner en 3 kubikstank på uppfarten.

   Radera
  9. Kändes aningen surt att behöva betala posten "dagvattenkostnad" på senaste VA-räkningen...
   Trots att det även på egen bekostnad är installerat en dagvatten "silo" så att socknen kunnat spara pengar och just underdimensionera dagvattenledningarna...

   Gräsmattor är överflödigt att bevittna. (punkt)

   Radera
 2. Kul med ett nytt, "jordnära" ämne på bloggen!

  SvaraRadera
 3. Det var väl förväl att katastrofen tillträdde på MSB så vi vanliga kan ägna oss åt historiekontroll i våra trädgårdar, kanske framträder en halsring av guld från folkvandringstiden i ngt hörn av tomten, bör då vara som en större hästsko!

  SvaraRadera
 4. Kopparledning för telefonin!
  Coolt!
  Men.köpte du ett "svartbygge"? 40 kvm utöver tillåten detaljplan... 😁

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du att det finns detaljplan som täcker bloggarens fastighet?

   Radera
  2. Bengt tror sig kunna väldigt mycket om väldigt mycket. Utanför detaljplan betyder att detaljplan ej existerar. Mkt praktiskt. Behövs inte bygglov för att ta upp fönster, byta färg på huset mm.

   Radera
  3. Jo, faktiskt om ditt hus är skyddat av kulturminne osv.

   Det är inte fritt fram bara för det saknas detaljplan.

   Men det är färre regler att ta hänsyn till.

   Och bara för att bygglov ev inte krävs kan man inte slippa BBRen.

   Brrr..ger mig rysningar. Maken till byråkrati.

   Radera
  4. Jag kan en hel del och även så pass mycket att jag kan erkänna om jag har fel ibland!
   ;-)

   Jag tycker också det är.viktigt med perspektiv och så att jag inte fastnar i.min egen lilla självupphöjda bubbla som vissa andra tyvärr gör..
   Ingen nämnd, ingen
   glömd..
   😁

   Radera
  5. Ta upp fönster, dvs en väsentlig fasadändring, behövs tyvärr bygglov för även i icke detaljplanerat område!?

   Radera
  6. Du har rätt, vilken tur för det har jag gjort utan bygglov :D

   Radera
 5. En annan anledning till torra fläckar kan vara myror som gräver gångar under gräset så att vattnet rinner bort.

  SvaraRadera
 6. Intressant inlägg men, tyvärr är det inte så enkelt att man alltid ska plantera träd och buskar där fukten hålls kvar bäst.
  Fruktträd som är känsliga för kyla ska planteras i väldränerad jord för att inte rötterna ska frysa sönder. Väljer man ett sådant träd, bättre då att plantera väldränerat och vattna ordentligt de första åren tills rötterna når längre ner i marken.
  Det absolut bästa är att att ha väldränerad jord ner till frostsäkert djup och därunder ha fukthållande lera, det är en superkombo!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra där att en expert uttalar sig och tar bladet från munnen.Det är så många idioter som uttalar sig om sånt de inte vet något om.

   Radera
 7. Har nu i sommar planterat två valnötsträd i skogskanten, ska bli intressant att se om de klarar sig. De första åren lägger dessa träd all energi på att skapa pålrötter, som söker sig rakt ner mot grundvattnet (som nu börjar bli lågt).

  SvaraRadera
 8. ”Spik i foten” kom förvisso från Hasse o Tage-sketchen som slutade med att Hasse sa att han skulle till Säffle, men något Jajamensan var väl inte med...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror han menar, "-Foten i kläm" "-Jajamän!". Populär bild för några årtonden sedan... en gissning förstås.

   Radera
 9. Hur ska man tolka det om allt gräs i hela trädgården utom det nära blommorna är gult?

  SvaraRadera
 10. Holy shit, har du grönt gräs? Det har jag inte sett på över 2 månader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. OG Kush är visserligen grönt men torrt...

   Radera
  2. Längst ner, plant och bättre jordlager, samt skugga på våren så fukt kanske finns kvar lite.

   Radera
  3. Jag undrar om gräset någonsin kommer bli grönt igen i mina kvarter, med mindre än nyplantering.

   För övrigt kul med ett odlingsinlägg, även om jag är stadsbo och inte direkt pysslar med sådant.

   Radera