Cornucopia?

Aktuellt

Vad är en expert i media?

I media figurerar det experter . De tas in i radio- eller tevestudion och de får uttala sig i skrivna artiklar. Men vad är egentligen  en ex...

2018-07-13 10:36

Vilken vandringsryggsäck?

Jag ska ut och promenera lite i backar i sommar och behöver en lite större ryggsäck än på Kebnekaise. Siktar på en packning i intervallet 25 - 30 kg och en ryggsäck i storleken runt 85 liter. Ni som läsare har säkert synpunkter på valet av rygga, så låt höra.
Herr författaren på Kebnekaise, östra leden.
Jag behöver alltså ha en ryggsäck för ungefär en veckas promenad, och för att inte behöva bära med en dagsryggsäck siktar jag på en 85-liters, som alltså inte väger onödigt mycket, utan kan packas ur, komprimeras och användas som dagsryggsäck med lite mindre packning. Alternativet vore både en större och tyngre säck, plus en dagssäck, vilket drar upp den totala packningen 2-3 kg.

Vikt är av vikt, varje gram sparat när man promenerar i backar har betydelse.

Total packning landar ändå i intervallet 25 - 30 kg och ryggsäcken ska vara gjort för att hantera detta på ett bekvämt vis, vilket ingen av mina nuvarande ryggor är, även om jag använder en av dem för marschträning och 30 kg packning (vattendunkar och vikter).
Ute och marschtränar tillsammans med Lena och 30 kg packning vardera. Min egen rygga är dock för klen och liten för ändamålet.
Jag överväger en Osprey Xenith 88 men ni som bloggläsarkollektiv har säkert egna förslag och synpunkter. Så låt höra. Vad är era egna val av vandringssäckar och vad är era rekommendationer?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

58 kommentarer:

 1. Kör fortfarande med min Camp-Trails "Ponderosa" från första hälften av 80-talet. Ca 75 liter inkl. packpåsar etc.

  Klassisk ramryggsäck i grov grön slitstark cordura och som hållit flera tågluffar och fjällvandringar.
  Ramryggor ger stabilitet och stadga samt många möjligheter att "modda" med packpåsar mm.
  Skulle gärna vilja ha en vintage Haglöfs med plastram ...

  Har även en Stadium "Everest" utan ram på 35 l från mitten av 90-talet för de lite kortare turerna. Dock med goda s.k "molle"-möjligheter att spänna på liggunderlag mm. och som varit med på på tågluffer och båtluffer i Grekland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja på "äkta" fjälltur har jag också kört med en gammal ramis, Camp Trails, ungefär sån här modell https://www.tradera.com/item/344582/312711125/cruiser-usa-ryggsack-.

   Sjukt billigt om man köper beg, tyget går inte sönder. Packar tält på ramen längst ner, får inga vattenflaskor och sånt som sticker i ryggen vid slavpackning (vilket man iofs inte har plats med). MEN man borde verkligen byta till bättre/skönare axelremmar. Vikten är nog också fördelaktig. Dessutom, torkar fort. Men att köpa en begagnad gör ju att du måste skaffa de reservdelar som behövs, sprintar/nål/tråd/laglapp? Axelrem lagas med övrig packrem mo den skulle paja.

   Dagstur: tja, du får ta med hela rasket då, men å andra sidan, 2-3 kg dagspackning rymmer/pallar ju en sån där minimalistisk modern hopfällbar rygga, typ "ICA-kasse med remmar" så varför inte bara köpa en sån?

   Men jag gissar att detta var fel svar. Cornu kanske vill ha en ny?

   Radera
 2. Jag är otroligt nöjd med min Bergans alpinist 85. Har gjort några vandringar med runt 25 kg och bärsystemet klarar det med bravur. En fördel som jag gillar är sidfickor där man kan ha allt man behöver under dagen lättillgängligt samt att de går att sätta ihop till en liten lätt dagssäck på 10l

  SvaraRadera
  Svar
  1. En kompis har en sådan. Mycket praktiskt med sidofickorna.

   Vi andra fick ta sällanvaror, hans sidofickor fick bli förråd för snacks åt alla så behövde vi inte ens lyfta av säckarna. Bara stanna o fördela ut snacksen under vandringen :)

   Radera
  2. Finns bara Bergans Alpinist 110 och 130.

   Radera
  3. Är det med sidofickorna? De är rätt stora.

   Radera
  4. Jadu 85 litersvarianten verkar tyvärr ha utgått :/

   Radera
  5. Även jag slår ett slag för Bergans Alpinist. Bärsystemet klarade 37 kg (under fem dagar) trots att den inte har stålram. Sidofickorna är praktiska och kan med fördel användas som "handbagage" för ömtåligare saker som bröd när väskan lastas på buss eller helikopter. Det stora packutrymmet (110L) är sällan ett problem...

   Radera
 3. Du måste prova den så att höftbälte och axelremmar går ihop med din kropp.

  Jag slet över Karpaterna med 30 kg med en felanpassad säck som inte hängde bra på höftbältet. Gick inte att dumpa vattnet heller pga få källor.
  Bytte till en Norröna , men den modellen finns inte längre. Ca 80 liter.

  Men prova i butik , borde finnas i Nordstan ju vad jag har läst ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Femmans Sport" i Nordstan "Femman" i Gbg är sedan nästan ett år nedlagd... fastighetsägaren har ännu inte lyckats få en ny hyresgäst i lokalen...

   Radera
  2. Den var inte nerlagd när bloggaejäveln skrev sin bok antar jag. Ringer väl en klocka ngnstans om ett blogginlägg om femmans sport?

   Radera
  3. Annars fanns ju "Willes Sport" långt ute i Lerums tassemarker för en herrans massa år sedan..

   Verkar dock också vara nedlagd då området blivit en gräddhylla i Lerum för lite större nybyggda och arkitektritade "egna hem"...

   Radera
  4. Sist jag var där var hela nedre delen uthyrd, bokhandel var nog tillfällig iofs

   Radera
  5. Är just där NU...
   Bokhandeln borta och bara en tillfällig (?) skärmvägg finns vid butiksytan..

   Radera
 4. Inom friluftsprylar finns det liksom inom all annan sport varumärken som är mer inne/hippare/häftigare/trendigare men som kommer och går... Tyskar brukar vara förtjusta i "Da-Kine" eller "Vaude" (dyrare) och fransmän i sina

  "Osprey" är ju lite av det trendiga "innemärket" bland klättrare eller dito wanna-bee:s

  Kolla gärna in Globetrotter Ausrüstung - ägs av svenska Fenix Outdoor (Fjällräven) - men som har ett minst sagt enormt utbud...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tidigare var "Arcteryx" det häftiga innemärket / varumärket men det har gått tillbaka lite...

   "Millet" är det som gäller i frankofona länder sedan tidigt 80-tal...

   Radera
  2. Jajamän!
   Hänger du inte med i vad som är hippt, ballt, trendigt och inne bland varumärkena.. ;-)

   Radera
 5. Seek outside unaweep divide 4800 (1.3kg) tål upp till 50kg. Alternativt större 6300.

  SvaraRadera
 6. http://finn-savotta.fi/en/tuotteet/savotta-50-2/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte snarare på http://finn-savotta.fi/en/tuotteet/jaakari-l/ från samma ställe. Tactical!

   Radera
 7. Jag kör Norrröna Recon Synkroflex och är väldigt nöjd. Den är lite större och tyngre än vad du verkar vilja ha men ramen är suverän så har du möjligheten att testa den så rekommenderas det varmt. Men för att den ska vara värd pengarna så ska man nog utnyttja hela packutrymmet på 125 liter. Den stora tunga ramen är inte riktigt värd sin egen vikt innan packningen överstiger 30 kg heller.

  SvaraRadera
 8. Jag har själv en Lundhags V12 90 + 10 L (en liten dagsäck som är monterad på framsidan av den stora). Jag är rätt nöjd med den, även om jag tycker den skulle kunna vara lite rejälare i tyget, jag har märkt att den har förslitningsskador på vissa ställen redan efter 3-4 vandringar.
  Köpte den på Lundhags Outlet för 1200 kr, så den var klart prisvärd för mig.

  https://www.outnorth.se/lundhags/v12-90

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har också en Lundhags V12 dock 75liters modellen. Mycket nöjd. Har inga förslitningsskador trots 5-6 vandringar.

   https://www.outnorth.se/lundhags/v12-75

   Radera
 9. Den klassiska svenska STORA ryggan för flerveckors turerna i Sarek är ju Haglöfs "Alaska"..
  Tillverkas dock inte längre men en rejäl ramrygga med 4-kantsrör i ramen !

  SvaraRadera
 10. Jag körde Haglöfs OXO 80 på Aconcagua. Den fungerade utmärkt för mig. Bekväm och med detaljer som verkade väl genomtänkta. Har inte haft några problem med kvaliteten. Rekommenderas

  SvaraRadera
 11. Har en gammal Lundhags Kajka 85 som varit med på ett flertal expeditioner (privata såväl som vetenskapliga). Inte den bästa i blött väder, men har aldrig svikit.
  Se till att fundera på kängorna - har varit med på expeditioner där deltagarnas kängor (och därmed fötterna) gett upp efter några dagar i blöt terräng, typ tundra. Vadderade och isolerade kängor är också ett problem när man ute mer seriöst eftersom stoppningen aldrig blir torr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Storskor är ju ett alternativ vid höghöjdspromenader, men vi skippar det den här gången för att inte lägga på ytterligare 3-4 kg på packningen. Håller på att gå in nya kängor, Lowa Elite Mountain GTX.

   Radera
  2. Ja, hardcore kör väl med gummistövlar o yllesockar. Krävs fotleder av titan dock.

   Bara att hälla ur mygglarverna o torka nära elden.

   Mina Meindl Island Pro dög bra på norska högfjäll med stenskravelsgymnastik och glaciärvandring men svenska myrar, nej tack :)

   Nu är bloggarjäveln förmodligen välutrustad gällande fotdonen, rör man sig i skog o mark 24/7/365 i Sverige vet man vad som krävs för att hålla fötterna torra.


   Men förakta inte gympaskor. Min kompis som hade en Bergansäck går i ur o skur med sådana. Han ser dock till att sköta fötterna så han inte får skyttegravsfot. Rotera ullstrumpor osv

   Radera
  3. Mina Lundhags "Luffar" - nya sedan 2013 - har inte sviktit mig!
   Klasisk "skalkänga" som man kan torka genom att smörja in dem med T-sprit inuti och sedan stoppa ner en tändsticka...

   Radera
  4. En trasig ryggsäck kan man alltid kompensera för; "bår" av vandringsstavar, omfördelning av utrustningen etc. Fötter som inte klarar av att ta ett steg till är värre och mycket svårare att kompensera för.
   För mig har det alltid varit Lundhags kängor i olika varianter beroende på vad utflykten gäller. Aldrig fodrade dock.

   Radera
  5. Jag är nöjd med mina Lundhags Syncro.

   Radera
 12. Vill man slita och svettas med stavar är en ny och ramlös bra. Vill man bengå lite mer upprätt och mysa som förr kan en gammal rammodell ge en mer njutbar tur. I övrigt är det väl som vanligt individberoende vad man vil l ha för kombination av vikt, pris och hållbarhet. Rygglängden som är viktigaste måttet går ju bra att ställa in på alla nya säckar.

  SvaraRadera
 13. Låter som du packar på tok för mycket... ;)

  Min erfarenhet är att 85+ liters ryggsäckar inte är särskilt lyckade utanför väldigt specifika användningsområden. Dom inbjuder till för tung packning, vilket sänker prestandan och ökar skaderisken. Hög egen vikt blir det också, för att det skall gå att bära hyfsat bekvämt. Så om man inte har behov av att frakta något ovanligt stort tycker jag man gott kan gå ner till en 75-80L packning för veckoturer och begränsa total vikten till ca 25 kg. För min del så räcker en 80L säck för två-tre veckors vandring...

  Den säcken som jag utan tvekan gått längst sammanlagd sträcka med en gammal Haglöfs Shosho 8000. Tung och omodern, men stryktålig och välanpassade för min kropp. Nummer två är en Swedteam Backbone, men den är ju mest för dagsturer med bössa. Skulle jag titta på en ny säck för veckoturer idag så skulle jag nog överväga Lundhags Gnaur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska man upp på lite höjd behövs vinterutrustning packas med. Blir en del vikt.

   Radera
  2. Man kan härda sig att vandra i underställ o skaljacka i ganska kallt o blåsigt väder. När man är stilla, well upp med tältet och ha sovsäckar som går att koppla samman ;)

   Radera
  3. På toppdagar vill man inte släpa med tält och sovsäck.

   Radera
  4. " till topps, bestefar"
   Klirr-klirr ...

   Radera
  5. För min del har jag inte behövt mer vinterutrustning än ett varmt underställ och damasker i de svenska fjällen på sommarturerna. Men om man skall ha ha med sig rep, märlor, snöskor och liknande för riktiga toppturer så förstår jag om vikten springer iväg fort...

   Radera
  6. Ska traska söderöver och på högre höjder än vad som finns i Sverige. Och ja, rep, snöskor, isyxa mm.

   Radera
  7. Söderöver?
   Franska/Italienska/Schweiziska alperna ?
   Har gått lite i trakterna av Argentiere / Chamonix. Replag och med stegjärn. Skippa isyxan!
   Finns dessutom gott och "refugior" uppe bland topparna där man kan sova, äta 3-rätters mm. Tänk STF fjällstugor men med fullständig restauration.

   Chamonix är översållat av allehanda affärer för utrustning!

   Radera
 14. Berghaus Crusader II 90+20L
  Väger 3 kg. 110 totalt packvolym. Går att bygga om till en 20l dagssäck.

  SvaraRadera
 15. Själv gillar jag Berghaus säckar i det storleksspannet - jag hade själv på tiden det begav sig en "extrem alpine", tror jag den hette då - den heter numer "wilderness" tror jag.

  Lätt att få med sig, då den kan komprimeras mycket.


  Numer bär jag själv - när jag bär stort och tungt - en större ryggsäck (från Sacci) och när jag bär bara dagturspackning en liten säck från Fjällräven, Kajpak (som är - tror jag någonstans mellan 35 och 50 liter). - men det är lösningen som funkar bäst för mig snarare än något tips för dig att ta efter, Lars. Jag tror att Berghausen ovan väl uppfyller dina behov - beskrivna i blogginlägget!

  Och lycka till! Det där låter ju jättekul!

  SvaraRadera
 16. Det var en jäkla massa råd om modeller när det vettigaste när det kommer till ryggsäck är att ta sig förbi en välsorterad butik och pröva olika modeller med packning.
  Ryggsäcken är en del av utrustningen som är relativt kroppakänslig, så valet beror mycket av den som bär.
  Sedan finns det såklart en del hårda värden i form av märken/modeller som brukar uppskattas eller tekniska detaljer, men de hamnar lite i andra hand.

  Lycka till!

  SvaraRadera
 17. Kör själv med Osprey Crescent 85 på längre turer och är mkt nöjd och kan rekommendera. Bra bärsystem som går att justera på flera punkter och sitter bra på höfter - ser ut att vara ung samma på Zenith-modellen. Rymlig och slitstark i övrigt och lagom mkt lull-lull i form av extra fickor, fästen mm. Enda ev nackdelen är att den är relativt hög och man får ställa in så att den inte tar i nacke/bakhuvud.

  SvaraRadera
 18. Savotta som någon nämnt innan.

  SvaraRadera
 19. Banchee 65, men den är som namnet antyder endast 65 liters. Aluminiumram och jävligt lätt, många snören för att justera vikten. Tycker den är super.

  SvaraRadera
 20. Satsa på ultralätt i stället. Gick 6 dagar i Muddus för 3 år sen och startade på 13 Kg. Ryggsäck Osprey exos 58.

  SvaraRadera
 21. Ryggsäckens egenvikt kan vara en märkbar del av totalvikten. Därför är det viktigt att satsa på att hitta en lätt ryggsäck. Delvis innebär det också en ryggsäck med mindre volym, vilket i sin tur innebär att även övrig packning blir lättare. En veckotur inklusive mat och lämpliga förstärkningsplagg (dvs nog för kyla och snö) kan (dvs bör) hamna under 20 kg-strecket, om man inte bär extra som t ex stegjärn, rep, isyxa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bär stegjärn, rep, isyxa, sele mm.

   Radera
 22. Val av ryggsäck handlar helt var du ska vandra och om du ska bära med tält och sovsäck. Själv gick jag i höstas 800 km pilgrimsvandring i Spanien boende på härbärgen. Jag behövde inget tält.
  Jag bar på en 22 liters Quechea ned vilken jag klarade mig utmärkt. Under vandringen var det väldigt enkelt att notera vilja ryggsäckar som var populärast . Över 50 % av alla ryggsäckar kom från Quechea. Det märke som de jag talade med som ansågs dom näst var Osprey p g a dina smarta lösningar.
  Noterade bara tre svenska ryggsäckar underdel fem veckor ag vandrade. De svenska ryggsäckarna är nog mer anpassade kr vår fjällnatur.
  A och O är att ryggsäcken skall vara lätt och packningen lätt. Det ska bl a vara enkelt att sätta fast stavarna och ta av dem. Enkelt att nå vattenflaskan.
  Viktigast av allt är dock att ryggsäcken sitter rätt på ryggen hör den inte det då blir vandringen till ett mindre helvete.

  SvaraRadera
 23. Jag har kört med Klättermusens Mjölner 80 sen slutet av nittiotalet. Använder löstagbara sidfickor som ger mig 20 liter till och som tillsammans med ett till tillbehör, midjeväska som topplock, ger mig en dagtursäck på 25+ liter.
  Klättermusen är lite dyrare, inte alltid bättre, har många egna lösningar varav de flesta riktigt bra. Går lätt att bära tungt med och ryggsäckens vikt är låg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har precis köpt tor 80...är det något liknande..?

   Radera
 24. Gillar inte att Klättermusen har löstagbara fickor. Det blir för sladdrigt, jag får dom inte att sitta bra. Orimligt dyra också, känns som Ryan Air fast dyrt när man ska köpa till grejer. Fickan i locket har ingen plats alls. Väven är dock jättebra, stark och fin. Men när det kommer till kritan väljer jag hellre min 18 år gamla Karrimor Sabre 80/130. Typ såhär fast med ammoficka: https://karrimorsf.com/shop/predator-80-130/ Karrimor är leverantör till militär och ordningsmakt och andra som behöver grejer som funktar på riktigt.

  Ser att klättermusen börjat med nån slags handväska. För vandring med laptop innanför tullarna... Det säger väl allt.

  SvaraRadera
 25. Vet ju inte hur upplägget för vandringen är men kan rekommendera boken vandra fjäderlätt https://www.adlibris.com/se/bok/vandra-fjaderlatt-for-njutbara-turer-9789186433581 för att minska vikten och därav behovet av en så stor ryggsäck. Själv tycker jag 65 liter och max 20 kg räcker ifall man är två och kan dela på gemensam utrustning. Men det beror givet vis av vilken aktivitet som ska genomföras. Klätterutrustinig är ju tex generellt inte lättvikt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lita på att jag väljer lättvikt. Men sele, rep, snöskor/isdubbar, isyxa mm drar ändå upp vikten. Sedan måste man ha kök etc f att smälta vatten.

   Radera
 26. Snigeldesign 90l. Har kört alla modeller som varit i FM. Berghaus, sacci, LK100, snigel 120l. Har civilt en 90 liter som jag tycker är den bästa av dem alla! Passar som gjutet längs med ryggen!

  SvaraRadera
 27. Jag kör fjällräven kaika 100L. Allt ska ner i säcken.
  Välj en säck som passar din rygg. Det är det viktigaste. Dvs prova med last.

  SvaraRadera