Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2018-07-11 11:15

Video: Konsten att hacka ett val

Nedan hittar ni videon från hela paneldiskussionen Konsten att hacka ett val, arrangerat av IT-konsultbolaget Capgemini under Almedalsveckan 2018. Jag deltar och inleder med att läsa upp ett fiktivt scenario ni också hittar ganska lika i text här.

Deltagare i paneldiskussionen är fd försvarsminister Karin Enström (m), Malmö kommuns kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (s), Mikael Tofvesson från MSB samt undertecknad (Lars Wilderäng). Panelen modereras av Gustaf Söderlund, Capgemini.

Videon är en timme och tre minuter lång. Orkar du inte titta på den kan du förstås köra den som ljud och lyssna på den medan du gör något annat. Det blev i mitt tycke en rätt bra diskussion.

Vad gäller texten så improviserade jag till några förtydliganden i den upplästa texten, för saker som kanske inte var lika tydliga muntligt som i skrift.


Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

17 kommentarer:

 1. Det svenska valsystemet är ju helt värdelöst. Det är ju inte särskilt hemligt eller tryggt. Man måste ju helt öppet ta valsedlar från partier man kan tänka sig att rösta på. Så i vissa valkretsar står det helt enkelt "kontrollanter" och ser till att folk inte plockar på sig "fel" eller "onödiga" valsedlar. Om man gör så kan man vänta sig repressalier socialt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du på det själv? Du kan ta med dig valsedlar hemifrån, ta alla partiers valsedlar och whatever.

   Radera
  2. Föreslår att du sätter dig som medborgarövervakare i en vallokal hela processen inklusive rösträkningen, så lär du dig kanske något.

   Radera
  3. Mona Sahlins "valskola" är ju (ö) känd...

   Radera
  4. @Axel:
   ++100 !!

   Att det existerar moral- och religiösa "sharia"-poliser i svenska bostadsområden är INTE "fejk-njews"!

   Inte heller att det finns områden i Sverige där svenska lager inte gäller och dit poliser inte ens vågar sig...

   Så varför skulle det då inte existera politiska "kontrollanter" etc. och som övervakar enskilda invånares förehavanden..

   Det gjorde det t.o.m i det utvecklade DDR på sin tid !

   https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=87&artikel=6979282


   Mona S ahlins "valskola": https://www.na.se/artikel/orebro-lan/orebro/sahlins-valskola-polisanmald

   Radera
  5. Mona Sahlins "valskola" ledde till att valet var tvunget att göras om i aktuell valkrets i Örebro!

   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/det-blir-omval-i-orebro-kommun

   Radera
  6. Verkar inte gå att svara på svar, så jag svarar här. Vet inte riktigt vad du menar med att tro på det själv. Det är ju helt enkelt såhär vårt valsystem ser ut. Det är ganska märkligt, för det borde inte vara så svårt att få det helt hemligt, t.ex genom att även ta valsedlarna bakom en skärm.

   Radera
  7. Och så borde man förbjuda "utdelande" av valsedlar utanför vallokalen som sker t.ex i mitt distrikt. Det är ju lite obehagligt.

   Radera
  8. "Föreslår att du sätter dig som medborgarövervakare i en vallokal hela processen inklusive rösträkningen, så lär du dig kanske något."

   Har du provat själv (och lärt dig något)? Jag har gjort detta av nyfikenhet och trots korrekt uppträdande möttes jag av en massa underliga restriktioner (önskan av valförättare att inga bilder togs, att hålla större avstånd). Intrycket var att det var en "kaffejunta" som stördes. Många verkade vara bekanta med varandra och hade laddat upp med kaffe och wienerbröd. Det hela gav intrycket av en familjepicknick, där man som medborgarövervakare störde. Det hela kändes ovärdigt.

   Systemet kan med fördel reformeras.

   Radera
 2. 5 personer diskuterar i en timme och lägger fokus på en ickefråga. Påverkan kommer inifrån Sverige från både politiker och media (även alternativmedia), genom att förvränga och ljuga eller helt enkelt att inte medvetet informera. Alltså ensidig information som gynnar vissa partier. Titta bara på hur s.k. Public service (Svt/Sr), som troligtvis är de största påverkanskanalerna agerar.

  Gällande röstsystem så borde ju det finnas båda alternativen. De som vill rösta digitalt och de som vill rösta enligt traditionell modell. Det hade även gjort att fler valde att rösta och skulle på sikt kunna implementera direktröstning ("direktdemokrati") i enskilda frågor.

  Ingen kunde heller ta fram ett konkret exempel på yttre påverkan gällande val utan hänvisade till andra exempel som inte har med ämnet att göra.

  Däremot var det befriande att samtalet höll sig undan från påhopp och trots osakligt innehåll ändå försökte hålla det på en hyfsad nivå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inre påverkan är en del av den demokratiska processen, och som MSB säger inget de lägger sig i. Det seminariet handlar om är att andra länder lägger sig i svensk valrörelse via påverkansoperationer.

   Radera
 3. Hur ska man kategorisera DN:s behandling av Hanif Bali? En slags påverkansoperation? Om nu DN hade bevis för rysk signalspaning mot UD varför publicerades den informationen istället för att ge den till MUST? Är det ens tillåtet att göra det? Hanif var som bekant den mest populäre företrädaren för det mest NATO-vänliga partiet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, det hela beror på om påverkansoperationen initierats från utlandet. Nyheter Idag är ju kraftigt ryskvänlig och förgrundsfiguren har fått betalt av ryska statens propagandatevekanal RT, vilket han också erkänt.

   Om det var en operation lanserad från utlandet genom lite lämpliga knuffar, så lär vi inte få facit på det iaf.

   Radera
  2. Vad jag vet så var det DN och inte NI som publicerade info om rysk signalspaning mot UD, och det är det jag diskuterar. DN:s agerande får väl räknas som inhemsk påverkan, men man ser ju inte till Sveriges bästa om man publicerar hyperkänslig information istället för att ge den till MUST.

   Radera
  3. Och du vet att DN inte rapporterat detta till MUST? Dessutom var det UD som hävdade att de varit avlyssnade, vilket DN skrev. Så rimligtvis har UD rapporterat det till Säpo+Must.

   NI var inblandade för det var de som togs upp som ett exempel på något, interaktion med Bali väl?

   Radera
  4. Ett märkligt agerande av UD att bekräfta att de blivit avlyssnade i ett aktuellt fall, standard operating procedure är ju att inte kommentera alls.

   Radera
 4. Vad gäller gällande länkning i kommentarer apropå kommande regler från EU? Hittade inget i kommentarsreglerna. Iallafall https://www.svd.se/spanda-kanslor-pa-nato-mote

  Nordstream och Tyskland får sig en känga. Dessutom verkar 2% bli ett verkligt krav, Mattis i bakgrunden som driver på kanske?

  SvaraRadera