Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2018-07-17 17:45

Vem förstärker räddningstjänsten i krig?

Det rasar skogsbränder runt om i Sverige och på många håll har räddningstjänsten begärt in hjälp från Försvarsmakten via hemvärn och helikoptrar. Detta väcker frågan vem som är tänkt att förstärka räddningstjänsten i händelse av krig i Sverige? För det kommer brinna i skogarna även vid rysk fjärrbekämpning av svenskt territorium, och allt ordinarie räddningsbehov kvarstår. Försvarsberedningen föreslår skapandet av civilpliktbaserat hemskydd, men i mycket små volymer och först efter 2023.
Räddningstjänsten.
Skogsbränderna och räddningstjänstens behov av förstärkning från Försvarsmakten och frivilliga aktualiserar hur svensk räddningstjänst ska fungera i krig. Vid krig kommer alla dagens räddningsbehov att kvarstå - det blir inte färre bränder och olyckor pga krig. Till detta kommer förstås skadeutfall, bränder och behov av räddning och röjning pga krigstillståndet.

Idag finns ingen egentlig förstärkande organisation, utom Försvarsmakten.

En viss mängd civila släckningsutrustade helikoptrar finns upphandlade, men generellt är deras kapacitet betydligt lägre än Försvarsmaktens. Vid krig kommer Försvarsmaktens helikoptrar vara upptagna med försvaret av Sverige. 

På samma vis finns inte hemvärnets personal att tillgå vid släckning, räddning och röjning i händelse av krig, även om hemvärnsmän idag, likt civila frivilliga, ställer upp frivilligt under Försvarsmaktens paraply. De tvångsinkallas alltså inte, utan begäran om hjälp går ut till hemvärnsbataljonerna, som frågar sin peresonal om de frivilligt vill ställa upp mot avtalsenlig ersättning.

Medan svenskt försvar rustades ner 95% av besluten under Göran Persson (s) avskaffades det civila försvarets förstärkningsresurser i princip helt.

En del kommuner hade under ett antal år kvar sin extra släckningsutrustning (inlkusive fordon) i förråd, men antagligen har alla sålt eller skrotat ut denna idag. Visserligen har en del av denna utrustning hamnat i industrin, och kanske kan den finnas att förfoga över.

Men utrustning är en sak. Personal en annan.

Även deltidsräddningstjänstens personal, som utgör majoriteten av räddningstjänstens personal i Sverige (ca 10 700 av ca 16 000 totalt) går en utbildning på sex veckor. Heltidsanställd personal betydligt längre. Utbildningsresurserna är också idag en flaskhals.

Försvarsberedningen föreslår i sitt delbetänkande kring totalförsvaret från i höstas ett värnpliktsbaserat (civilplikt) hemskydd (tänk hemvärn, fast räddningstjänst) som förstärkning i händelse av krigssituationer. 

Men volymerna är skrattretande låga. Man föreslår att för 150 MSEK ska 600 personer om året utbildas i 60 dagar till räddningstjänst inom hemskyddet. Eller om man så vill 2-3 personer per kommun, och detta med start först 2023, givet att politiska beslut faktiskt fattas.

Till år 2030 kommer det alltså finnas 4 200 personer utbildade, eller 14-15 personer per kommun. Vi får hoppas att det är ett högst begränsat krigstillstånd.

Rekryteringen ska i första hand vara frivillig, vilket är rimligt givet de små volymerna, men tvång kan bli nödvändigt om det inte går att fylla upp platserna. I övrigt kan jag tänka mig att man kommer fungera likt deltidsräddningstjänsten, dvs gå jour men förslagsvis stanna kvar i sina ordinarie jobb vid sidan om räddningsinsatser för att minimera störningarna på samhället.

Några förslag kring finansiering av utrustning för denna förstärkta resurs verkar inte finnas.

Därtill kan man tänka sig 30 MSEK om året till grundutbildning av civilpliktig personal inom "vissa andra samhällsviktiga funktioner". Svenska kraftnät nämns uttryckligen här som exempel.

Man ska komma ihåg att ett hemskydd kommer behöva befäl - det räcker inte att enbart utbilda personal i 60 dagar, utan det kommer krävas ytterligare utbildad personal för ledning.

Idag sägs räddningstjänstens utbildningsresurser vara en flaskhals. Att svälja ytterligare 600 personer om året kräver antagligen en utbyggnad. Räddningstjänst är ett kvalificerat uppdrag, och det är inte bara att sätta en slang i näven på en person.

Oavsett kommer alltså det första hemskyddet, givet politiska beslut och blygsam finansiering, på plats år 2023. Det är först om fem år. Idag klarar politiken inte ens av att finansiera redan beslutat militärt försvar. Och vem ska betala för hemskyddets utrustning och lokaler för denna utrustning?

Det senare är en retorisk fråga, naturligtvis är svaret skattebetalarna. Man kommer dumpa över ansvaret på kommunerna, som får lösa finansieringen själva via skattesedeln. Kanske kan man åtminstone bara fasa ut gammal utrustning och förrådsställa, men även det kommer kosta pengar i förrådskostnader.

Processen med ett hemskydd bör snabbas upp, men frågan finns inte ens i valrörelsen. Vilket iofs även gäller försvarspolitiken i sin helhet - pengar saknas redan idag, men debatten handlar om helt andra ämnen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

57 kommentarer:

 1. Kan det här vara något:

  https://www.oskarshamn.se/nyheter/vi-soker-brandvarn/

  En kraftig utökning av brandvärnspersonal.

  8 timmars utbildning per år och man hjälper till med avlastning, dvs inte aktiv brandbekämpning som jag tolkar det utan efterkontroll och eftersläckning som dock är en ack så viktig och personalkrävande aktivitet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förutom de de tiotusental som fått 100% skattebtalda bidragsjobb finns det 100000 på AF som skulle kunna bidra. Bara någon politiker ställde lite krav.

   Radera
  2. Precis, och de de hade inte kostat något extra då de redan på ett eller annat sätt får betalt. Alltså: "Hej vi har hittat en sysselsättning till dig där lite internutbildning igår, Mån-Fre 07-16, tills vidare. Ditt bidrag blir direkt kopplat till ditt deltagande, inget deltagande = Inga pengar"

   Radera
  3. I många andra länder är naturen full av farliga spindlar ormar och andra insikter varför många av AF:s tillgängliga personal inte ens vågar gå ut i den svenska...

   Radera
  4. @ Bengt

   Man ser inte så många svenska ungdomar ute i naturen heller längre, för dålig wifi-täckning ute på vischan - medelåldern på fotvandrare och fågelskådare och hajkare etc stiger för varje år.

   Radera
  5. Tyvärr ja... :(
   Mobil generation av scouter o tågluffare är ett allt äldre släkte...
   Dagens unga "snöflingor" kan ju inte leva om de inte ständigt är uppkopplade o alltid vet vad som är rätt o inne.. Inte minst avseende vilka modemärken som man skall ha på sig

   Att som övertecknad sitta i färjeläget i Gedser efter att ha cyklat dit ses nog som rätt kufiskt... Speciellt i "Hoooden"..

   Radera
  6. Tror inte ens att dagens unga generation vet var sådana platser som Hamburg Hbf, Rödby-puttgarten eller Gedser har för betydelse...
   Alldeles för långt utanför deras bekvämlighetszon

   Men på.färjeläget i Gedser finns det gratis Wi-Fi

   Radera
  7. Dagens unga snöflingor känner ju inte ens till begrepp som järnridån, valutahotell, valutabutiker, svartväxling, tågluffa, collect call på GPO,
   östatsvaluta, transitvisum, transitvägar, sedlar o mynt (åtminstone i Sverige) mm

   Kanske inte så konstigt att världen ser ut som den gör

   Radera
  8. Eller att bostads o fastighetspriserna kan sjunka... 😁

   Radera
 2. Vänstern och än så länge en majoritet av Sverige har andra prioriteringar...

  SvaraRadera
 3. En del av försvaret kanske borde vara just brandhen med adekvat utrustning, som kan sättas in i fredstid och släcka skogsbränder o dyl. I krigstid kanske det handlar om att släcka bränder i städer. Det skulle öka förståelsen för skatteutgifterna om de även gjorde nytta i fredstid.

  SvaraRadera
 4. Brinner det lika mycket i Finland och hur klarar man brandbekämpningen där.

  SvaraRadera
 5. Visst är det extremt torr i hela landet men det känns ändå inte normalt att det börjar brinna på så många ställen över hela landet samtidigt??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis min tanke. Sverige har haft många varma torra somrar förut. Och då har det inte varit så här många bränder.

   Radera
  2. Nästan alla bränder i Gästrikland har en/några pyromaner, enligt uppgift, legat bakom. Skulle gissa att de flesta av de 40 pågående bränderna är anlagda. Skriver man överallt i tidningarna kan nog fler pyromaner få idiotideer....

   Radera
  3. Hej, hej, tjena, tjena..!

   Radera
  4. När katastrofen anträdde MSB lades grunden för nu uppkommen situation, plötsligt är det varmt och torrt men vad gör det? I Sverige har vi lagstadgad semester i juli så vi delegerar alla ev. uppkomna hot till EU, en hkpt från FM tjänstgör i Trängslet där marken tydligen självantände!

   30 hkpt piloter vill avbryta semestern för delta men regler är till för att följas så regeringen måste ta beslutet för att möjliggöra återinträde i tjänst och ställa dessa till Katastrofens förfogande och att våra röd/vita hkpt saknar krok för att kunna lyfta!

   Radera
 6. GROVT SPEKULATIVT
  Lars, du som har kontakter lite här och var. Det viskas inte något på SÄPO/MSB/dylikt om att det handlar om organiserat anlagda bränder? Eller har du själv tänkt tanken?

  Jag har sett en del sådana här för olika områden: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/insatsledaren-kanns-som-anlagda-brander

  Får mig att tänka på detta fenomen: https://www.haaretz.com/israel-news/gaza-israel-minister-says-should-kill-flaming-kite-launchers-1.6152475

  IS eller dylikt som sysslar med asymmetrisk krigföring?

  Som sagt spekulativ, har noll belägg. Därav frågan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också lagt pannan i veck över den frågan.
   För jag minns bestämt att jag hört "det" som inspirerat till knivterrorn, även använde termen eld/brand.

   Eller att en brand inspirerar de som "går igång" på skiten.

   Radera
 7. Saxat från GP/TT:s liveflöde från brandområdena i Norrland där MSB:s GD
  Dan "The Man" Eliasson tycker inte att brandbekämpning av naturresurser är så viktigt:

  "Sverige har inga egna brandflygplan. MSB:s generaldirektör Dan Eliasson säger så här om saken till SVT Nyheter:
  – Problemet med flyg för att vattenbomba i Sverige är ju att det är en ganska dyr verksamhet för en kort tid av året. Då måste man hitta flygplan som kan vara multifunktionella, som kan användas på vintern för annan verksamhet och på höst och vår. Det är en fråga som vi får titta på med andra aktörer."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske de även kan vattenbomba torkande åkrar. Visst , dyrt om man räknar på traditionellt sätt, men kanske inte så dyrt om man redan har all utrustning. Den står ju och tickar pengar ändå enligt traditionella beräkningsformar.

   Radera
  2. Annars så finns det ju alternativ till flygplan som ändå är bättre än den lilla fjuttekorgen på helikoptrar. Det finns t.ex särskilda utrustningar som passar i våra Tp84:or https://www.youtube.com/watch?v=pFpWEgbmQyM

   Eller till våra Hkp 16:
   https://www.youtube.com/watch?v=FOI8wND42a4

   Radera
  3. Bättre film om "Firehawk":
   https://www.youtube.com/watch?v=80MKqPxx9g8

   Radera
  4. Ja, tänk om det fanns någon mellanstatlig organisation som kunde samordna sådana resurser. Det skulle åtminstone reducera riskerna att stå utan. Kanske något för Europa att fundera på att inrätta. Samarbete om sällan använda resurser har fungerat förr.

   Jag menar alltså fungerande mellanstatlig organisation. Övriga kan vi lämna därhän.

   Radera
  5. Ja eller tänk om folk fick behålla sina pengar och kunde välja vad de skulle spendera de på. Då skulle folk kunna teckna försäkringar för tex torka och brand och så får försäkringsbolaget stå för fiolerna när det uppstår problem.

   Nu står vi istället med en dysfunktionell stat som inte klarar av att leverera någonting alls egentligen som är av nytta för medborgarna samtidigt som skattetrycket är av sällan skådat slag. Folk känner sig lurade och skriker då efter mer stat och mellanstatliga organisationer som hör och häpna ska fungera den här gången...

   Vi är bortom all räddning är min uppskattning.

   Radera
  6. "Vi är bortom all räddning" !
   Vad är du för troll. Sverige och svenskarna har alltid genom historien rest sig upp som en hen och övervunnit alla motgångar. Så, "if you can't beat them, join them", och bli svensk på riktigt! En som är beredd att offra allt för forsterlandet. Inde en överlöpare som gnäller och trolllar på obskyra bloggar.

   Radera
  7. Eller så kan FM "få" 10-20 rudimentära arbetshästar till HKP:er. Så kan UH60:or mm. få vara flaggskepp och spjutspetsar, medan arbetshästarna bistår civilsamhället i kris.
   Jag kan tänka mig att köra en mot licens och lön... Jag har 25 år att ge.

   Radera
  8. Sverige kanske kan samköpa brandflygplan ihop med Australien?

   Sverige får ha dem Maj-Oktober, Australien ha dem November-April.

   Radera
 8. Dä ä puutin spiooner som koomer i ubootar å smyyger upp i inlande å tuttarpå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt dålig satir. Lyfter inte ens på mungipan. Inte ens buskisnivå på denna.

   Radera
  2. Haha, jag tyckte det var kul!!

   Radera
  3. Kul för dig Spartacus. Stannat i förpuberteten?

   Radera
  4. Det lustiga som jag såg det var väl att ingen ännu skyllt på ryssen annars brukar de få skulden för det mesta här.

   Radera
  5. Nej det är svääärjevännerna som tänder på!

   Radera
  6. Javisst det är riktiga buspojkar.

   Radera
  7. Riktiga buspojkar är inget som vi säger i Sverige, så nu har du fuckat upp helt.Rysstroll!

   Radera
  8. Hasse Alfredsson använde det en del, men han hade också sitt ukrainska blod.

   Radera
 9. MSB chefen Eliason kan som vanligt inte få någonting gjort. Det har brunnit i månader och nu brinner det ordentligt. Han ska kanske göra några arband eller varför inte dansa en regndans? Han stod också och skyllde på klimatförändringar. Herregud......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eliasson kommer omedelbart tillverka armband med budskapet "Sluta brinna nu".

   Radera
  2. Spartacus tror du inte längre på tydande av solfläckar för den höjda globala temperaturen?

   Jag anser att den höjda temperaturen här och nu kan vara ett slumpfenomen, men ju längre det pågår närmar vi oss en hög sannolikhet för att det är följden av den globala temperaturhöjningen.

   Angrip Eliasson för annat.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Klimatet hotar... hellre värme än regn. Vi får dock aldrig några vita vintrar mer, tyvärr.

   Radera
  4. Spartacus, du har helt fel uppfattning om vad en person som Eliasson sysslar med. Det som vi kallar demokrati fungerar långsiktigt, och inte med starka män som tar befälet och styr upp i stundens hetta. För det finns inga såna män, eller kvinnor för den delen heller. Man tar sina förluster och agerar vetenskapligt för att något inte skall hända igen. Det är inte Eliassons roll, utan politikerbroilernas roll att utforma framtiden. Eliasson är helt enkelt målvakt för såsseriet. Och en ovanligt duktig målvakt, det är därför han fortfarande finns kvar trots massiv kritik. Han tar såssarnas skit, för det är han världsbäst på, i hela Sverige.

   Radera
 10. Gjorde lumpen som brandman inom flottan. Under värnplikten blev jag meddelad att jag skulle krigsplaceras som just brandman nägonstans i sverige.

  Men detta var på 90-talet och kort efter min värnplikt drogs verksmaheten ned enormt tills den upphörde.. så jag blev aldrig tekniskt sett krigsplacerad, även om det dröjde 15 år eller så innan jag fick brevet från försvarsmakten som definitivt meddelade mig att jag inte längre var krigsplacerad.

  Men det var då det.

  SvaraRadera
 11. Blev heligt förbannad när jag läste att fältjägare deltog i brandbekämpningen idag.
  Som skattebetalare och medborgare vill jag att de skall vara taktiska spjutspetsar, inte gratis arbetskraft på "malajtjänst" och täcka upp för ett civilsamhälle som lyckats hora bort sig helt i egenkonstruerad problematik.

  Det finns gott om oss civila som är "resursrika", erfarenhetsrika och självgående...
  Plikt känns som helt fel väg att gå, när möjligheten finns till att återskapa t.ex. det sociala kontraktet och ett homogent land/folk. VÄRDE.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog hemvärn från fältjägargruppen som avses. Namnet kommer från Jämtlands fältjägarregemante som inte var ett jägarregemnet vid nedläggelsen.

   Radera
  2. Ahh... Filtjägarna.... De hade jag nästan förträngt. Värsta wannabeesen någonsin 😘

   Radera
  3. Finns gott om folk på Södertörn som säkert kan användas till något vettigare!

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. @Bengt
   Don´t get me going
   Jag brukar tänka: Det enda de duger till, är bränsle. B)

   Radera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. Nu är det viktigt att MSB snabbt, snabbt, snabbt kommer igång med att genusanalysera brändernas skada på kvinnligt socialt företagande ur ett postkolonialt vithetsperspektiv, korrigerat för socioekonomiska basinkomstfaktorer. Resultat måste levereras före valet!

  SvaraRadera
 14. Ska bli kul att höra batikhäxorna förklara varför det brinner i busken...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken / vems "buske"?
   😜

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 15. Jag tror att FRG är en bättre resurs med större bredd än föreslaget.
  Varje kommun kan säkert ha mer än 2-3 potentiellt dugliga frivilliga brandbekämpare i t.ex. FRG. Utöver det, en massa folk som kan ta uppgifter runt brandbekämpandet, så de som brandbekämpar bara behöver fokusera på den uppgiften.

  Kommande problemperioder kan kanske vara av social karaktär. Då kan de som är dugliga på brandbekämpning kanske hålla kaffepannorna igång, istället.

  SvaraRadera
 16. Är det egentligen så osannolikt om rysska kollaboratörer har ett finger med i ökningen av bränder? Har semester och lite för mycket tid att tänka, men i min värld vore det ett perfekt verktyg för att se hur vi hanterar kris, vilka resurser som stampas fram, vilka som hjälper oss, och hur vi prioriterar vid kris. Allt ganska generisk input. Som någon berörde, så saknar jag också en jämförelse med andra länder med liknande förutsättningar. Det känns iaf spontant som det brinner helt överrepresenterat hos oss. Anledning? Slump? Eller bara en masstrigger för våra inhemska pyromaner?

  SvaraRadera