Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-07-17 08:35

Valueguard: Bostadspriserna ner i juni

Enligt Valueguard föll bostadspriserna i hela landet under juni månad. Inte så överraskande säsongsmässigt kanske. Enda rörelsen på uppsidan var villor i Göteborg och Malmö.
Urval av Valueguards bostadsprisindex till och med juni 2018. Data: Valueguard
Bostadspriserna i landet föll kvalitetsjusterat med 0.56% under juni månad. Lägenhetspriserna föll 0.44%, men var i stort sett oförändrade i Stockholm.

En nedgång i lägenhetspriserna är helt normalt för säsongen. 

Sammanfattning nedan.

Lägenheter

Sverige -0.44% på en månad -6.70% på ett år

Stockholm -0.02% på en månad -7.72% på ett år
Göteborg -1.14% på en månad -4.76% på ett år
Malmö -0.38% på en månad -3.24% på ett år

Mellanstora svenska städer -0.73% på en månad -6.47% på ett år

Villor

Sverige -0.64% på en månad -2.39% på ett år

Stockholm -0.52% på en månad -7.25% på ett år
Göteborg +0.33% på en månad -1.75% på ett år
Malmö +1.01% på en månad +1.44% på ett år

Mellanstora svenska städer -1.40% på en månad +0.66% på ett år

Valuguards statistik omfattar inte priser i normalstora svenska kommuner, utan slutar vid storlekar där man fortfarande någorlunda kan killgissa kvalitetsjusterade priser, dvs städer runt 100 000 invånare. Övriga landet avspeglas inte i Valueguards kvalitetsjusterade statistik, ens för Sverigesiffrorna, och ger alltså inte en helt rättvisande bild.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

9 kommentarer:

 1. Intressanta grafer, tjurfällan syns rätt tydligt.
  Då är det brant nedåt som gäller snart, lite senare i höst kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror knappast att det rör sig om en tjurfälla. Några sådana har iallafall inte har sett i andra fall av bopriskrascher. Dessutom är det ytterst tveksamt att de psykologiska reaktioner som ligger bakom tjurfällor när det kommer till andra finansiella tillgångar ens skulle vara aktuella när det kommer till bostäder. Däremot kan bopriserna mycket väl sjunka i höst ändå på grund av nyproduktionen och/eller ränteändringar.

   Radera
  2. Så spekulation i bostäder skiljer sig från spekulation i andra tillgångsslag?
   Trots allt finns alla de klassiska ingredienserna med: kraftig belåning, tro om evig uppgång, statens sanktionerande osv.

   Radera
  3. Martin, har du månadsspara från tidigare nedgångar? Tar gärna del av det. Har bara årsdata.

   Radera
  4. Bostäder är ett rätt unikt tillgångsslag som är och som vi kan se det kommer att vara genomreglerat av regler. Nu har alla tänkt att alla nyproduktion har efterfrågan, vilket det inte finns med dagens priser och de villkor som faktiskt föreligger.

   Radera
  5. @cornu Ja, det går att hitta en del historiska fastighetspriser redovisade såväl månadsvis som kvartalsvis. Och ingen av de jag har sett har uppvisat någon tjurfälla. Det är också svårt att hitta någon artikel om tjurfällor på fastighetsmarknaden som faktiskt ha slagit in. Det går att hitta enstaka artiklar som varnar för tjurfällor som sedan inte har infriats.

   @Marcus jag tror absolut att spekulationen i fastigheter skiljer sig från andra tillgångsslag. Om inte annat så är inslaget av spekulation lägre än i de flesta andra tillgångsslag samt hur lång tid det tar att köpa och sälja fastigheter. Nyproduktionen är dock en annan hemma, framförallt när det kommer till att "köpa på ritning" men detta ingår inte i valueguards statistik.

   Radera
  6. "tro om evig uppgång"

   på sikt är det rimligt att priserna går upp. på kort sikt har i princip alla förstått att de kanske inte går upp eller går ned.

   Radera
 2. Söder om söder har priserna defintivt stigit på BR senaste tiden. Men då finns knappt nånting ur det befintliga beståndet ute till försäljning, nästan enbart nyproduktion och dito spekulationsobjekt (som lustigt nog inte räknas som nyproducerat), och de säljer riktigt långsamt.

  SvaraRadera
 3. Nedåt i höst mao.

  Här är en bra graf från UK
  https://www.housepricecrash.co.uk/indices-nationwide-national-inflation.php

  SvaraRadera