Cornucopia?

Aktuellt

Jämför dig inte med andra - om du inte vill vara bitter - sätt upp dina egna mål och jämför med dig själva!

"If you compare yourself with others, you may become vain or bitter, for always there will be greater and lesser persons than yoursel...

2018-07-20 14:55

Svenska staten köper TV4

Svenska staten har nu köpt TV4. Detta genom att TeliaSonera köpt TV4:s ägarbolag Bonnier Broadcasting. Därmed styr staten över i princip all seriösare television i Sverige, i den mån någon fortfarande tittar på tablåteve.
Hittade inget arkivfoto på TV4, så det fick bli det sociala mobilspelet T.K.O. istället (där man ska kombinera ihop spelarnas mobilteckningar och slogans till bästa tishan) visat på en teveskärm. Har som bekant inte haft någon tablåteve sedan 2006, men en skärm kan vara bra ibland. Dessutom ville inte aktiekursen för TeliaSonera uppdateras i min mjukvara för charts.
TeliaSonera köper alltså Bonnier Broadcasting, inklusive tablåteekanalen TV4. Svenska staten är största ägare i TeliaSonera, med ca 37% av ägande och makt.

Svenska staten och ytterst regeringskansliet kan nu sägas kontrollera både SVT och TV4. Vilket sätter fingrarna på hur onödig SVT är nu när vuxendagiset ska tvångsfinansieras via skatt. Med ägandet av TV4 bör rimligtvis endera av SVT 1 eller SVT 2 läggas ner. Svenska staten behöver inte tre kanaler.

Själva Telia-aktien faller i skrivande stund 2.31% på beskedet. Uppenbarligen är marknaden smartare än Telia och inser den klena framtiden för tablåteve. Nu har väl TV4 även sk playtjänster. 

På sikt kan dock endast svensk television överleva på antingen tvångsfinansiering eller 100% egna produktioner. Med globaliseringen av strömmande teve som Netflix, HBO, Amazon mfl så finns det inte längre något behov av utländska program i svensk television. Enda existensberättigandet blir då egna produktioner, och det finns knappast pengar och intäkter nog för att fylla särskilt tablåteven med egen produktion fulltid. Om man nu inte kör testbild eller repriser istället.

Det är bara att gratulera Bonnierkoncernen, som blir av med detta potentiella rötägg. En bra affär innebär att bägge parter anser sig lurat den andre. I detta fall är jag ganska säker på vem som lurat vem.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

37 kommentarer:

 1. Påminner lite om Ryssland, där staten kontrollerar all media...

  SvaraRadera
  Svar
  1. TV4 går inte att skilja från de statliga kanalerna ens idag.

   Radera
  2. Eller Bonnier som påverkar Staten. Kit som ägs av bonnier fick en miljard i lån (läs: bidrag) för satsning på media via nätet. Inget annat bolag kan få så mycket bidrag inom media

   Radera
 2. Det blir ju bra om de säljer ut, ca 60? miljarder extra i statskassan, att lägga på försvarsmakten och civiliförsvaret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror elefanten behöver prioriteras först...

   Radera
 3. SVT verkar nu bredda sin målgrupp med nyhetsuppläsare för folk med obegripliga dialekter (exempelvis skånska och utrikiska). Verkar som de gett upp sin roll som rikslikare för det svenska språket. Nu får även nyhetsuppläsare tala precis hur de vill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är onekligen ett framsteg. SVT skall väl vara för alla och inte bara Stockholmare.

   Radera
  2. Rikssvenska är inte stockholmska.
   Även om de är rätt nära. Alla ska förstå, ja, därför ska det talas korrekt och tydligt.

   Radera
  3. @ P:M:A
   Att alla ska förstå?
   Jag tror att de försöker få folk förbannade nog för att rösta på AFS.

   Radera
  4. Allting som distraherar från budskapet - det distraherar från budskapet - ABC i kommunikationskunskap. Att Sveriges Vänster-Television väljer att självmant skjuta sitt eget hjärntvättsarbete i foten genom att distrahera valboskapstittarna från budskapet genom alltmer konstiga dialekter, SJW-frisyrer och diverse andra postmodernistiska påhitt - det är väl således bara bra?

   Radera
  5. Har ni någonsin hört nyhetsuppläsare i andra länder staka sig och bryta så man knappt hör vad som sägs? Bara i efterblivna SVT, och som enda station på jorden. Politiskt beslut såklart. Ring gärna och klaga också.

   Radera
  6. Frågan är vem man gör största tjänsten genom att köra ner "nyhetsuppläsare" med kraftig brytning. Kanske en vänsterbliven idé om att man kan uppfostra folk, men tänk om det blir tvärtom?

   Är det någon annan som retar sig på den onaturliga betoning (på vissa ord i meningar) som SVT:s uppläsare har? Är det resultatet av någon intern coachning i udda betoning?

   Radera
  7. Man kan skratta åt det här, men det är rätt allvarligt. Det handlar om Sveriges existens i slutändan. Vill man ha ett land, sammanhållet av ett antal parametrar, där språket är ett, så får man verka för det. Att låta språket förfalla är ett sätt att utplåna sig själv. Det svenska språket är viktigt och utgör...oss. Så låt det inte förfalla!

   Radera
  8. Elk B, du har helt rätt här. Tyvärr är svenskar ofta slarviga med modersmålet. Det gäller inte minst en del stora företag, som ofta har stav- och andra fel i sin kommunikation. Extra pikant blir det ju när det gäller banker, som ju varnar för att scam-meddelanden kan kännas igen på stavfel mm.

   För egen del brukar jag aktivt välja bort företag med mycket språkliga fel, det finns ofta något annan leverantör som bemödat sig att skriva korrekt.

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  10. Det här handlar inte om slarv, utan om avsiktlig homeopatisk förtunning genom att låta "invandrarsvenska" genomsyra det svenska språket, levererat av SVT på bästa sändningstid. Svenskar som jag lyssnar extra nog men fattar inte allt. Jag undrar om jag är i utlandet, eller om jag bara är dum i huvudet.

   Radera
 4. Helt otroligt korkad affär. Varför skall skattebetalarna pröjsa för en förlustverksmahet. Gå in på "alla bolag" och kolla resultaten för Cmore, ca -500Mkr i förlust varje år. Personalstyrkan på TV 4 är bantad från 475 till 366personer från ifjol. Det är skitbolag på dekis, som ingen annan vill ta i med tång. Det luktar muta lång väg, låga odds på att Mikael Damberg får ett toppjobb inom Bonnier efter valet i hösten då sossarna ryker. Eller att han hålla några tal á 500.000kr/st som Bonnier betalar för.
  Givetvis dyker kursen för Telia idag, men Löfven och Damberg kommer ändå att försvara detta som en bra affär för skattebetalarna.
  Jag är så sjukt less på att dessa globalister tillåts infiltrera och påverka våra folkvalda politiker som skall vara där som representanter för det svenska folket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. TV4 la också ner alla sina lokastationer för några år sedan.....

   Radera
  2. Tycker nog att det är rätt bra om staten säljer ut Teliia. Ett bra tillskott till budgeteen. Eller hur tycker du PH?

   Radera
  3. Hur kan du ha missat regeringens kritik mot affären (har varit ett flertal artiklar om detta de senaste månaderna). Antingen ljuger du medvetet eller så är du bara lat. Är inte sosse, men det måste finnas gränser för gränslösa tyckandet.

   Radera
  4. Mörkermannen
   Om man är största ägaren med 37% av aktierna i ett bolag, så är man ju inte hänvisad till "tyckande" i media, såsom t ex jag är. Damberg kan ju faktiskt agera, men det verkar ju inte ligga i hans intresse. Precis som Lövfen, som med ord skulle ta hårdare tag mot den slappa invandringen, sen beviljar han omprövningstillstånd för 9000st afghaner som redan fått avslag, kostnad 3.5miljarder.
   Jag tror vi lever i ett korrupt politiskt system där en form av Deep state i Sverige styr politikerna via "plomo e plata", där plomo inte är en blykula utan ett mediadrev, och plata inte är pengar i ett kuvert utan framtida lukrativa anställningar, eller ohemult bra betalt för att hålla "tal".
   Kan fö rekommendera serien "Narcos" på netflix.

   Radera
 5. Ser i Di. att Telia påstås göra en affär som går helt emot storägarens vilja, tror att staten i själva verket är nöjda med affären men inser det olämpliga med att tycka så, med den kontrollposten staten har i Telia så har man goda möjligheter att stoppa affären.

  Hela agerandet från staten visar hur olämpligt deras ägande i Telia har blivit.

  SvaraRadera
 6. "Svenska staten köper 37% av TV4"... och kommer nog sälja sin del av hela Telia så småningom.

  SvaraRadera
 7. Jag passar här på att lufta en av mina favoritideer för att förstärka svensk demokrati - dra ned SVT till EN ENDA KANAL och låt de sju största partierna få full kontroll över programläggning och produktion en dag per vecka var. Objektivitet genom balanserad subjektivitet. Och som bonus kan väljarna med egna ögon bedöma vilket av dessa sju partier som använder sin sjundedel av SVT-budgeten bäst när det kommer till att producera program. Som ytterligare bonus på det är detta det hela något som diktaturer aldrig skulle kunna tänka sig att göra - så signalvärdet till nyanlända i det hela är väldigt klart och tydligt att "välkomna till en demokrati". Störst parti får välja dag först, i nuläget skulle det kunna se ut så här:

  Måndagar: Centern
  Tisdagar: Miljöpartiet
  Onsdagar: Liberalerna
  Torsdagar: Sverigedemokraterna
  Fredagar: Socialdemokraterna
  Lördagar: Moderaterna
  Söndagar: Kristdemokraterna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har redan politiker som styr Svt, så den "rätta" läran lärs ut. Men du måste vara lakej till eliten först.

   Radera
  2. @Peter, _du_ missar poängen. SvT hanterar tragedy of the commons. Din variant gör inte anspråk på något sådant, du tar bort hela poängen. Med andra ord: SvT kan diskuteras; din variant har inte ens diskussionsunderlag.

   Radera
  3. Som lämplig parallell gör du samma förodande mentala vurpa som alla som någonsin röstat på alliansen - trots att de gillar fria marknader - gjort.

   Radera
  4. Nej, Linus. Det finns ingen stat i världen, oavsett styrelseskick, där politikerna helt håller fingrarna borta från syltburken television. Det är alldeles för frestande, och de har en övertro på dess värde på förmedlare av "den rätta läran" - och statsmedia får över tid alltid monoteistiska drag.

   Och eftersom den svenska staten kommer att fortsätta beskatta oss på ett eller annat sätt även i fortsättningen för att finansiera åtminstone en kanal - så är det fullt rimligt att diskutera hur vi medborgare skall få så MÅNGFALDSRIK och VARIERAD information/propaganda som möjligt tillbaka för de pengarna.

   Objektivitet kan uppnås genom balanserad subjektivitet, genom att låta alla komma till tals - det är ju t.o.m själva iden bakom demokrati - att tillåta även andra än det största partiet att erhålla platser i Riksdagen. Rimligen bör statstelevisionen fungera och spegla riksdagen/demokratin.

   Eller som någon sade: It's important to hear blatant lies from all sides before forming your own opinion on any political issue. Ger du de sju största partierna en dag var i veckan att torgföra sina idéer, oavsett hur tokiga, så tar de värsta extremerna ut varandra.

   Radera
  5. Konstigt att det även i icke socialist-kretsar ska ses som så radikalt att helt enkelt lägga ner public service och ersätta det med ingenting. Ser ingen det absurda i att ha statlig media???

   Radera
  6. Det handlar om att vara realist - som jag påpekade ovan så finns det ingen stat i världen, oavsett styrelseskick, där politikerna helt håller fingrarna borta från syltburken television.

   Nedläggningsdrömmare är orealistiska - vi dras fortfarande med statlig radio fast det mediet är HELT överspelat som relevant i dag.

   Balanserad television vore i alla fall bättre än fortsatt utveckling i monoteistisk riktning.

   Radera
 8. Det verkar som om Telia har samlat på sig monopolpengar och skattekronor genom åren. Ett framåt och konskapstungt företag? Nej men pengar har man som ska sättas sprätt på. Skymningen tätnar över landet.

  SvaraRadera
 9. Jag har skrivit det förut!
  När DDR föll samman så tog många funktionärer i staten bara färjan från.Sassnitz till Trelleborg
  ..

  SvaraRadera
 10. Men staten är väl bara delägare i Telia.

  SvaraRadera
 11. Alla seriösa människor kan därmed enas i att 1) ja, det är fortsatt allvarligt (vore ju bra om folk kunde ta till sig om mina redogöranden av kommunist-alliansen innan de våldtar er, snarare än efter) 2) Fake news: Nej Lars, staten har inte köpt TV4.

  SvaraRadera