Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2018-07-04 12:43

Stort fokus på påverkansangrepp och cyberhot under Almedalsveckan

Överallt och hela tiden hölls och hålls det under Almedalsveckan seminarier och paneldiskussioner om påverkansangrepp och cyberhot mot Sverige. Militära försvarsfrågor har kommit i andra hand. Man kan nog konstatera att Sverige står redo för yttre påverkan mot det svenska valet och att om ingen helt ny attackvektor lanseras kommer svensk demokrati klara av valet utan att Kreml får allt för mycket påverkan på resultatet.
Paneldiskussion när MSB idag lanserade en handbok till kommunikatörer om hur man kan hantera påverkansangrepp. Från vänster till höger - moderator Katarina Tracz från Fri Värld, Mikael Tofvesson från MSB, Henrik Selin från Svenska Institutet och Patrik Oksanen från Hela Hälsingland.
Försvarspolitisk Arena har lagt ner, efter att hyresvärden ville dubbla hyran till ett miljonbelopp, och lokalerna stod istället tomma. Det militära försvaret fick därmed inte alls samma utrymme som förra året, när även Aurora var aktuell och Försvarsmakten fortfarande hade pengar för egna arrangemang under Almedalsveckan. I år begränsades försvarets deltagande till framträdanden av främst ÖB.
Även Kremls ståndpunkter var representerade, här av Pierre Schori.
Istället arrangerades det vitt och brett arrangemang kring cyberhot och speciellt påverkansoperationer.

Dan Eliasson är numera generaldirektör på MSB.
MSB:s Mikael Tofvesson.
MSB har som myndighet inte lagt pengar på att att motverka desinformation och tar som myndighet inte ställning i sakfrågor eller kring partier och politik, men har sedan 2016 genomfört omfattande utbildningar åt andra myndigheter.

Totalt sett är beredskapen för påverkansangrepp mot det svenska valet antagligen mycket hög, och valresultatet bör inte påverkas särskilt mycket från Kreml.

Man kan säga att vi har ett nytt normalläge, där påverkansangreppen och desinformationen från Ryssland nu är vardag och inte något överraskande. Det betyder inte att man kan slappna av, men överraskningseffekten finns inte längre. Detta undantaget att man slänger fram en ny angreppsvektor som ingen är förberedd för, och en sådan går förstås inte att förutse.
Eva Burman, Eskilstunakuriren.
Bland de som angripits hårdast är Eskilstunakuriren, som utsatts för omfattande angrepp både från Ryssland och även från proryska Svärjevänner. Tidningen har rent av listats av ryska utlandsunderrättelsetjänsten SVR (utlandshalvan av forna KGB, inrikeshalvan heter FSB) som den mest Kremlfientliga tidningen i världen. Rätt intressant att peka ut en svensk lokaltidninge på det viset, och skicka hela sin trollarmé - både inhemsk och utländsk mot tidningen.

Även totalförsvaret fick en del utrymme.
Ni är inte tillräckligt seriösa. Man ska vara seriös. Seriösast i Almedalen är Tommy Åkesson, försvarsberedningens förstesekreterare. Om möjligt ännu mer humoristisk och munter än vad jag är. Gillar skarpt.
Glädjande är att försvarsberedningen inte faller i de gamla invasionsförsvarsromantikernas fälla, och inser att näringslivet är de som är bäst på logistik, lagring, produktion etc. Att krigsplacera amatörer i totalförsvarsviktiga roller kommer inte bli aktuellt, utan man kommer snarare krigsplacera proffsen i sina ordinarie totalförsvarsviktiga jobb när man väl kommit så långt. Alltså just vad jag skrivit om tidigare på bloggen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. Vilken ståndpunkt hävdade Pierre Schori?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Schori brukar skriva debattartiklar om att Sverige inte ska gå med i NATO. Kanske var samma sak den här gången?

   Radera
  2. Eller att vi skall ge extra mycket pengar till Palestina så de kan köpa bättre raketer som de förresten inte skickar mot Israel eller hur det nu är...

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. De är väl rädda att folket skall få en annan åsikt ochoch ifrån dem makten. Den största propagandan står ju vår egen regim för.

  Tycker det luktar 1984 och Eurasia eller vad de hette.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis mainstream media i Sverige är den klart största propaganda spridaren inför valet, vi vet alla hur vänstervridna de är överlag.

   Radera
  2. Grejen som MSB påpekar är att opinionsbildning inom landet är inget man lägger sig i. Att yttre makt lägger sig i är det man vill motverka.

   Radera
 3. Det blir nog det vanliga - artiklar sprids på nätet om hur djävligt allt är i Sverige.

  Annars finns det ju lite mer avancerade påverkansangrepp - kanske läckta email/telefonavlyssningar där våra makthavare kanske inte direkt säger något olagligt och det är helt i sin ordning men utryckta delar kanske fortfarande kan "chocka" pöbeln - ivrigt påhejade av pressen (nyttiga idioter och verkliga påverkansagenter).

  SvaraRadera
 4. Jag tycker att det gått troll i hela denna debatt. Personligen tycker jag det är väldigt stor skillnad på fakenews, påverkansoperationer, falska twitter-konton och hackerattacker. Det känns som om allt nu klumpas ihop och förstärks i och med SD:s framgångar i opinionsmätningarna, är allt taget från Hillarys kampanj-PM?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hillary? Kul att se att hon är så populär i vissa kretsar.

   Radera
  2. Den som bryr sig om vad som skrivs på Twitter gör skäl för tillmälet twit!

   https://www.urbandictionary.com/define.php?term=twit

   Radera
  3. Använde Hillary som ett exempel eftersom det från hennes läger hävdades att Trump vann på grund av rysk infiltration, i The Daily Show 2017-11-02 anser hon att det var "cyberwarfare" som ryssarna höll på med och som gjorde att Trump vann. Spännande teori.
   Jag mår extremt dåligt när jag tänker på exv Ylva Johanssons uttalande från 2017 om sexbrott och som rullades ut i main-steam-media (i detta fallet SVT), ett uttalande som Ylva sedan fick pudla på grund av felaktiga fakta. Fakenews i min bok! Att fakenews då sprids i Public Service anser jag vara riktigt dåligt.
   Annat exempel: Resumé skrev i januari 2018 om att Socialdemokraterna har trollkonton på twitter. Detta utreddes och två medarbetare blev avstängda. Vi behöver ingen trollarmé från Ural - det räcker med den som sitter på Sveavägen tydligen.
   Turerna kring Hanif Bali och hela avlyssningen av UD som drevs via Dagens Nyheter? Vad blev det av detta?

   Bottom-line: det känns som om "etablissemanget" redan nu lägger upp att ett oönskat valresultat är resultatet av ryska påverkanoperationer, detta är något som jag inte tror ett ögonblick på utan vi har själva lagat detta läge genom kassa svenska journalister som helt har slutat ställa kritiska frågor, tänka själva eller bli förblindande av sin agendasättande journalistik.

   Radera
  4. Jag håller till stor del med om att det gått troll dels i den debatten, men också i polariseringen mellan olika ...inte ens falanger eller politiska grupper utan sidor. Just därför att det är svårt att föra en saklig debatt. Däremot har väl det inget att göra med Hillary tex.

   Radera
  5. Jag skulle säga att det är de som bara ser problemen när det uppträder hos politiska motståndare som är det största problemet.

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 9. Varför finns det inget intresse och diskussion i hur påverkans kampanj från andra sidan ser ut. Varken i almedalen som det här skrivs om samt från "corrnu" och i kommentarerna?
  USAs försvarsbudget är ca 15 gånger så stor som den Ryska, detta måste från försvarsindustrin såklart motiveras. Jag tror inte behövs i detalj gå in på vad som görs från "predatory capitalisms" sida.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror på att lyckad propaganda accepteras och inte syns annars vore den misslyckad.

   Radera
 10. Påverkanshotet från svt och svensk media är betydligt större än några ryska troll som alla är uppdiktade...

  SvaraRadera
  Svar
  1. apropå ryska troll har nu den uppdiktade utredningen mot trump efter 1.5 år resulterat endast i åtal mot vadå 3 ryska troll som aldrig kommer komma till domstol, finns dem ens ? totalt pinsamt.

   Radera