Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-07-07 12:36

Socialismen säger hej

Chefredaktören för den socialdemokratiska tidningen Dalademokraten, Göran Greider, delar nedan med sig av sin socialdemokratiska visdom i en dikt på Twitter.
 
Så nu vet vi det. Skattesänkningar är stöld ...

Det är val om nästan exakt två månader. Då väljer vi om vi vill att sosseriet ska fortsätta vid regeringsmakten genom att rösta på S+V+MP+SD1. eller så väljer vi att rösta bort dem.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

97 kommentarer:

 1. Verkligen bisarrt!

  Hjärnan måste ha ruttnat på honom av för mycket godisätande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eftersom han är socialist finns redan en viss degenereing av hjärnan.
   Godis ovanpå det gör att förruttnelseprocessens går snabbare.
   Att han dessutom är är SVT ständige politiska "expert" är passande för den nivå public service befinner sig på.

   Radera
  2. Den allestädes närvarande Göran Greider...

   Radera
  3. Bengt: frågan är dock vad som är orsak och vad som är konsekvens - jag skulle gissa att det kan vara det omvända kausalitetsförhållandet...

   Radera
  4. Inte så. Det gemensamma är hans pengar tex via tvtidsersättning och en skattesänkning är således en stöd från honom, och från hans kompisar med liknade yrken.

   Radera
 2. En oerhört respektlös travesti av Möllers klassiska ”varje förslösad skattekrona är en stöld från de fattiga”.
  Sossarna går inte bra nu i opinionen. För att hjälpa till rycker då ett antal konservativa socialister ut och har recept på det ena och det andra. Tyvärr med Greider handlar det oftare och oftare om att skruva tillbaka klockan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Tänker på Churchills "Den som inte är röd när han är ung har inget hjärta. Den som inte är blå när han är gammal har ingen hjärna.” 

   Radera
  3. Det är fel och Churchill hade ofta fel. 'Den som är röd är korkad', ska det vara. Det är allt. Det är sanningen.

   Radera
  4. I så fall en tämligen opoetisk sanning. Och väldigt förenklad.

   Radera
  5. Det är tvärt om i Indiska filosofin om jag förstår det rätt. När man är ung skall man vara driftig och när man blir gammal skall man vara en vis man. (Inte röd)

   Radera
 3. Svar
  1. Greider verkar vara SvTs favoritexpert på allt möjligt. Varför, kan man fråga sig, dyker han så ofta upp och får sprida sin dynga i TV?

   Radera
  2. Mja, han är ju lite brasmysig och tydligt "vänster" för och av media, en av få dignitärer på den fronten numer. Dvs, lämplig i SVT, sårar inte de egna. Han verkar inte metoo-a.

   Radera
  3. "Goran Grejdovic" kommer som ett skott från en Kalasjnikov när husse kallar!

   Radera
  4. Han är de ende som alltid har tid och tackar ja. Typ den som alltid blev sist vald på gympan.

   Radera
  5. Av samma anledning att de experter man väldigt ofta intervjuar i radio inte kommer från Lund eller Uppsala universitet utan Södertörns högskola.

   Radera
  6. @Incognito

   Samma sak med Pascalidou, vilken chef är det som drar upp henne i tid och otid på SVT och SR trots hennes bisarra uttallanden och vänstervridning, hela tiden. Om hon är med i valvakan nu som hon var en gång tidigare (hon var extremt vinklad och saknade respekt för väljarna), då har hon en väldigt bra kompis på SVT.

   Radera
 4. Tror att SD kommer att spurta på upploppet när de andra pladdrar bort sig, speciellt när radarparet Löfven och extremisten Lövin kommer in i bilden. Associationen med MP är en belastning för S i det här valet.

  Skall bli intressant att se hur det går för Åkesson kl 7 i kväll. Det kan säga mycket om hur det kommer att gå. Att folk gillar ett pragmatiskt försiktigt parti som erkänner att de inte vet allt går hem i stugorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rapporterar direkt från Åkesson!

   Radera
  2. Bra! Det är förmodligen någon sekunds fördröjning innan jag ser honom på TV. :-)

   Radera
  3. Uppvärmning med rejält basdunket markoolio avicii mm på SD i Almedalen!

   Radera
  4. Efter uppvärmning med 25% Boppers, SD:s valsång mm är det nu dags för Åkesson att äntra scenen

   Radera
  5. Åkesson regerar! Åtminstone vad jag ser på TV. Några procent till, kanske större än moderaterna.

   Radera
  6. Åkesson leverar förmodligen det bästa talet någonsin.

   Radera
  7. Åkesson bjuder in de övriga partiledarna till eyy vuxet samtal om hur Sverige skall styras efter den 9:e September

   Radera
  8. Åkesson gjorde sitt bästa framträdande någonsin. SvT försöker förminska det.

   Radera
  9. Så från och med nu handlar det inte om beröringsskräck, utan att förhålla sig till den nya situationen. Gratulerar Jimmy! Det här var en veritabel kappvändare av stora mått.

   Radera
  10. Jomshof i diskussion med MP. Totalt nederlag för MP. Efteråt inser jag att jag verkligen hatar MP, skäms för det.

   Radera
  11. I ett litet regnduggigt Visby dunkar basgångarna tryggt nu..

   Radera
  12. Ja det är märkligt hur olika man kan uppleva samma upplevda verklighet! Enligt min mening så pratade Åkesson en väldig massa men sade egentligen ingenting!
   Det enda presenterade politiska förslaget gällde ROT-avdrag för intallerande av hemlarm! ... Ingenting därutöver!
   Samt efter att ha desavouerat övriga partier och dess partiledare vid namn så bad han om ett "Vuxet samtal" ... Så talar någon som på förhand vet med sig att han talar för en förlorad sak!

   Radera
  13. Chief

   Sakpolitiskt tunt, men han var noga med att hamra kopplingen mellan asylfesten och påfrestningarna på välfärden. Denna koppling ser inte S eller Mp, som åkte på ett svidande nederlag i migrationsdomstolen, vilket ctödpartiet C inte vill kommentera.

   Radera
  14. @ chief

   ”Ja det är märkligt hur olika man kan uppleva samma upplevda verklighet!”

   Instämmer. Dock är jag inte längre förvånad. För min del så har det övergått från att vara ”märkligt” till ett tyst accepterande att ”så är det”…

   Radera
  15. Inkognito B: Det var väl med Fi han diskuterade? En batikhäxa som var väldigt förvirrad och som avfärdades med "Trams" (rätt ord för hennes "debatteknik").

   Radera
  16. Somebody is wrong on the internet: Sakpolitiskt vacuum ... därom är vi överens. Kopplingen mellan asylemottagandet och välfärd, vilken jag inte rätt upp och ned köper på det vis det definieras av Åkesson, en självklar huvudingrediens hos Åkesson eftersom det är den enda fråga som existerar i hans parti. Vad Mp ser eller inte ser är för min del inte primärt ... däremot vad S ser och inte ser ... och S ser det mesta!

   Observer: För egen del så är jag fortfarande förvånad och kommer väl knappast att acceptera...

   Radera
  17. Chief, förvisso ser S det mesta. Men det handlar också om att åtgärda. Man ser vårdköerna, men de växer. Man ser polisbristen, men den växer. Man ser integrationsproblemen, med de växer. Sen är ju förstås välfärden inte helt beroende av hur vi löser integrationen, men ändå en stor avgörande faktor. Vi ser kostnader om 150 miljarder om året. Allt är inte i reda pengar utan kostar som neddragen välfärd och infrastruktur. Det är viktigt att påpeka.

   Radera
  18. Bengt Eriksson: Naturligtvis har du både en och två poänger att där finns oerhört mycket att åtgärda ... utan att för den sakens skull börja yra om vem som gjorde fel eller rätt där och då ... Storleksordningen på vad som finns att åtgärda är enligt min mening närmast nog oöverkomlig för en minoritetsregering med så pass svagt parlamentariskt stöd som varit fallet senast gångna mandatperiod och för egen del är jag därför närmast imponerad av att regeringen under Statsminister Löfvén lyckats hålla ihop och leverera resultat givet utgångsläget.
   Därefter helt som Du påpekar ... De välfärdssystem och nivåerna i dessa som vi vant oss vid under ett antal decennier kommer ej att i framtiden kunna vara av samma nivå och omfattning ... och orsakerna till detta är inte en enda utan flera. Samt och slutligen att det är min åsikt att just det sist nämnda är den stora pedagogiska uppgift som åligger politiken och media att förmedla på ett sätt som inte ger upphov till Jante, Konspirationsteorier, Xenofobi och andra liknande delikatesser ... d.v.s. att inte spela mörkermännen i händerna!

   Radera
 5. Nu får vi hoppas att han för evigt har straffat ut sig från uttalanden i seriös media.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Seriös media? Media har en politisk vinkel och vill sälja. Politiska vinklingar o extrema uttalanden blir vi alltså tyvärr aldrig av med.

   Radera
  2. F.ö är socialismen, precis som nationalsocialism, till för begåvningsutmanade och andra som inte orkar jobba.

   Radera
  3. Greven: hoppas kan man ju alltid, men uttalandet är inte speciellt märkvärdigt för att komma från Greider. Han har ju gjort liknande uttalanden långt tidigare, att han inte straffat ur sig än tyder på att detta inte kommer straffa ut honom.

   Sen kan man förvisso fråga sig om det är seriös media han skriver i. Man kan väl säga som så att de media som släppt fram honom hittils kommer fortsätta att göra det.

   Radera
  4. Ja, sorgligt att säga det men min kommentar hade en ironisk underton som tyvärr inte bär sig i skrift.

   Radera
 6. Varje skattekrona
  är en stöld
  från det gemensamma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är stöld från det enskilda om man nu skall säga något sådant. Skatten är ju per definition att man tvångsmässigt tar egendom från enskilda och överför till det gemensamma (sen tar man förvisso och överför dessa till andra enskilda - och det är där uttrycket att förslösade skattepengar är stöld från det gemensamma)

   Radera
  2. Det var ju lite så syftningen var... Fast att byta ut 'från' med 'av' hade ju förstörd lite av det roliga..

   Radera
 7. Jag tror ibland att diverse vänsterfolk som exvis Greider är hemliga valarbetare för SD alternativt anstränger sig för att sänka sosseriet. Eller kanske båda samtidigt? Bra han jobbar för valförlust för S i vilket fall.

  SvaraRadera
 8. En riktigt klassisk socialist. Skyller sina privata problem på andra.

  Ur den gamla artikeln (googla): Göran Greider vill ha hjälp mot sitt sockersug:

  "Göran Greider, chefredaktör för socialdemokratiska Dalademokraten, har i många år kämpat med sin övervikt. Nu hoppas han att staten ska ge honom hjälp på vägen genom att införa skatt på varor som läsk och godis."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om staten höjer hans skatt till 100% så lär han inte kunna äta så mycket godis!

   Radera
  2. Tror du har helt fel där. Skattehöjningen ger möjlighet att ge honom mer i bidrag så han kommer fortfarande att ha råd.

   Radera
  3. "staten ska ge honom hjälp på vägen genom att införa skatt på varor som läsk och godis."

   Kan han inte gå ner i lön istället?

   Radera
 9. Sd är det parti som föreslår de största skattesänkningarna så tycker man att skatt är stöld skall man rösta på SD. Sd var dessutom det enda partiet som i Riksdagen röstade nej till höjningen av skatten på ISK.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessutom röstade man på den borgerliga budgeten hösten 2014. Efter det lade inte de borgerliga några fler gemensamma budgetar, trots att DÖ revs upp.

   Att SD kan tänka sig att rösta på S beror på att man vill förhindra C från inflytande över migrationspolitiken.

   Radera
  2. SD är rätt otydliga vad gäller höginkomsttagare och skatt. De vänder sig i huvudsak till låginkomsttagare. Den traditionella S-målgruppen. Moderaterna däremot säger sig vilja höja brytpunkten för statlig skatt. De har forfarande kvar sin syn om hälften kvar. De vill sänka skatten med ytterligare jobbskatteavdrag. Så även om jag till viss del sympatiserar med SDs politik kan jag inte rösta på dem av rent ekonomiska skäl.

   Radera
  3. V(pk) vill sänka gränsen för brytpunkten så att fler BLIR "solidariska" och betalar även statlig skatt! ;-)

   Radera
  4. V vill förmodligen konfiskera alla pengar och dela ut dem som bidrag, de pengar som blir över då förstås, efter nomenklaturan fått sitt.

   Att det alltid slutar som i Venezuela med deras politik förstår de inte. Tur att det inte finns så många idioter som röstar på dem.

   Radera
 10. Med det uttalande är det lätt att förstå varför socialistiska stater, så som Nordkorea, Kuba, DDR och Sovjetunionen, alltid leder till stängda gränser för de som bor där.

  Ser man landets invånarna som statliga ägodelar så måste man se till att hålla dem i hagen

  SvaraRadera
 11. I och för sig en travesti på Gustav Möllers klassiker ... men ändå en helt klockren observation! ... Greider då en av de få klartänkta kvarvarande kolumnister/debattörer.

  SvaraRadera
 12. Röd Tesla P100D står parkerad vid Östetport i Visby där det råder P-Förbud...

  För mycket pengar för lite vett i skallen eller en attityd som ger föraren "tillåtelse" att strunta i regler som gäller...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju också se det som en service att få parkeringsavgiften levererad till vindrutan.

   Radera
  2. I princip kan man parkera nästan överallt, det är bara avgiften som skiljer sig åt. Från några kronor till flera hundra på dyraste ställena.

   Radera
 13. Om skattesänkning är stöld, vad är då en skattehöjning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ren vinst?

   Radera
  2. Men han menar väl att allt man har kvar efter skatt är stöld. En skattehöjning är alltså bara att minska "stölden" från det allmänna.

   Radera
 14. Tragisk inställning till medborgarnas pengar, Sverige har fastnat i en socialistisk tankemodell enligt Leif Östling och än värre är det när även svensk borgerlighet sitter där men stundtals och i vissa sammanhang agerar som att Sverige är ett land där personer ska komma och gå och bli sin egen lyckas smed och på egen bekostnad, när det i själva verket slutar med samma sosseförsörjning och än högre skatteuttag.

  SvaraRadera
 15. Den som inte kan bli rik i sverige är en jävla sopa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan du utveckla ditt resonemang?

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Så jag behöver inte spara in så mycket, även om pension innebär en rejäl lönesänkning.

   Radera
  5. Ja, det blir ett luddigt resonemang.

   Men det går absolut att jobba och spara sig rik i Sverige för den som satsar på det, har rätt arbete/eget företag osv. De flesta höjer sin konsumtion genom livet istället, och det är ju ett val man gör.

   Om man har ett finansiellt sparande på cirka en miljon dollar eller 8 miljoner SEK++, så kan man räkna med ett nettouttag på cirka 240 000 till 320 000 kr om året under 30-40 års tid med hög sannolikhet. Det kan vara en lämplig gräns för att anses vara rik (det vill säga, ekonomiskt oberoende / behöver inte arbeta).

   Radera
  6. Ja det går, en kollega till mig har gjort just det, Arbetar fortfarande men kan när som helst sluta.

   Radera
  7. Han är inte ensam. Det finns en hel del som kör enligt samma princip i tysthet.

   Det har de facto underlättats kraftigt i Sverige, eftersom vi numera inte har förmögenhetsskatt, arvsskatt eller gåvoskatt, och dessutom ganska låg skatt på kapital via ISK -- åtminstone under den fantastiska tiden 2012 till juli 2018.

   Nå, det kan säkert ändra sig framöver -- bilden blir lite mindre rosig om vi får en kraftig tillbakagång på finansmarknaderna. Men uppenbart tycker jag är att om man _vill_ så är det fullt möjligt att spara sig till ekonomisk frihet i det här landet.

   Radera
  8. Och då saknar vi bara definitionen av rik?

   Om man frågar vänsterpartiet så är ju personer med 25k i månadslön höginkomsttagare så då lär man väl vara rik om man har en krona kvar av lönen när nästa kommer...

   Radera
  9. Jo, men det är vänsterpartiets feberfantasier. Man får själv bygga sin egen rikedom.

   Radera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  11. ... och betala för mina tjänster.

   Radera
  12. Precis, bra exempel på att det går alldeles utmärkt. Just omkring 8+ miljoner intjänat pensionskapital har man tillräckligt med kapital för att kunna tjäna ungefär som en heltidsarbetande medianlöntagare rent passivt. Det är inte dumt och känns som en bra definition av "rik".

   Radera
  13. Det handlar förstås också om vilka utgifter man har. Kan man dra ner på sina utgifter kan man uppnå ekonomiskt oberoende mycket snabbare, som min kollega.

   Radera
  14. Joakim, man dör sen. Poängen är att man har ett antal miljoner att spendera innan man dör.Ja, även du kommer att dö. 100% säkert

   Radera
  15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  16. Eventuellt kanske jag måste börja titta vad saker kostar när jag handlar, traumatiskt.

   Radera
  17. Bengtsson: Ja, fundera på vad du vill göra av ditt liv. Det låter som om du kommer komma fram till att du klarar dig gott på ditt sparade kapital, och därför kan betrakta arbetet som frivilligt.

   Radera
  18. Ja, det gäller ju att spendera allt innan man dör.

   Radera
  19. Ja, du Joakim, frågan vad man vill göra med sitt liv är faktiskt alltid närvarande, ungefär som att dagen kanske inte är den bästa men helheten kräver dess tortyr, låt oss gå igenom det med gott humör.

   Radera
 16. "Om man har ett finansiellt sparande på cirka en miljon dollar eller 8 miljoner SEK++, så kan man räkna med ett nettouttag på cirka 240 000 till 320 000 kr om året under 30-40 års tid med hög sannolikhet."

  Med 3% nettoavkastning (240 tkr/år) så kommer du dessutom ha hela ursprungsbeloppet kvar när det är dags att gå hädan. Glöm inte att räkna in inflationen dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I de här kalkylerna är inflationen inräknad. 3% innebär, som du mycket riktigt påpekar, att själva kapitalet inte tärs på.

   Som en liten tankeövning: Stockholmsbörsen direktavkastar någonstans kring 3-4% idag, tror jag. Även med stigande priser framöver så kan alltså en aktieportfölj värd 8 miljoner idag förmodligen försörja en pensionär.

   Radera
  2. Det är ingen som tackar dig när du är död. Räkna även in det i kalkylen...

   Radera
  3. D.v.s. att du skal konsumera upp beloppet innan du dör.

   Radera
  4. Helt rätt.

   Sen kan det förstås vara så att man lever längre än man tänkt sig. Fundera på hur det ska vägas in i kalkylen.

   Radera
 17. Greider asså... tack för dagens största gapskratt!

  SvaraRadera
 18. I Grejders fall skulle det vara hälsosamt att avstå en större del av pizzan.

  SvaraRadera
 19. "Socialdemokratisk tidning" säger bloggaren... Värt att förtydliga är att Dalademokraten ägs av Mittmedia vilket verkligen inte är socialdemokratiskt, utan politiskt står åt höger..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kallades inte Dala-Demokrater med "Ulvskogan" för "Dala-Demagogen" tidigare?
   ;-)

   Radera
 20. Det verkar som att Göran behöver lära sig skillnaden mellan ditt och mitt.

  SvaraRadera
 21. S tyckte man var the sh1t i sista året på gymnasiet och på universitet, allt åt alla.

  Ju äldre jag blir ju mer förolämpad blir jag när vuxna människor som Greider skriver sådant.

  Det förstärks av det ENORMA slöseriet med våra skattemedel och föraktet för dom som betalat in skatterna.

  Vill egentligen inte ha ett USA system men ibland känns det mer rättvist.

  SvaraRadera
 22. Tror ni allt blir bättre om 'privat'? Ni behöver läsa på hör jag. Ni kan börja med "Riskkapitalisterna" av Carolina Neurath. Bättre att pengarna går i skatt än in i någon djävla räntesnurra utomlands. Och varenda en av er här har fått gratis utbildning och sjukhusvård hela livet. Ingen privat vill ha med er att göra när ni blir gamla. Och sen får ni ligga i er egen urin i blöjan om ni har Carema. Men med det sagt, så kan jag hålla med om att skatten är hög.

  SvaraRadera