Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2018-07-23 17:11

Skogsstyrelsen lanserar skogsbrandkarta

Skogsstyrelsen har precis lanserat skogsbranddata i en karttjänst, vilket inkluderar branddetektion från Suomi NPP-satellit. Kartan är anpassad för att kunna användas som webapp i mobiltelefon, och kan ge stöd till operativ personal.
Detaljerad nivå. Brandområde inringat, och satellitidentifierade aktiva brandhärdar markerade. Här har även kraftledningar lagts in i kartlagret.


Skogsstyrelsen har nu modifierat sin karttjänst till att inkludera branddata, inklusive satellitdata.

Tjänsten är tänkt att kunna stödja operativ personal på olika nivåer, och det går exempelvis att filtrera in och ut vägar, kraftledningar, bebyggelse, och välja grad av synlighet i satellitfoton för att kunna orientera sig så bra som möjligt.
Skogsbrandläget just nu.
Man kan också få fram sin egen aktuella position via GPS.

Kartan hittas här och fungerar både på datorn och i mobiltelefonen. Skogsstyrelsen har också publicerat en manual för kartan.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

16 kommentarer:

 1. Overkligt att se alla bränderna på kartan. Det är OK att använda katastrof nu även för Aftonbladet. Undrar hur många som är anlagda?
  Verkar vara en del när man gör en sökning. I Rumiyah förra året skrevs det om att använda elden som vapen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut majoritet verkar i kartanalys kunna kopplas till torråska i kombination med extrem torka.

   Radera
  2. Ok, verkar dock som anlagda bränder är den vanligaste orsaken enligt en del, typ polisen och räddningstjänsten https://bit.ly/2NzSKIn

   Radera
  3. Mindre bränder i närheten av samhällen/städer kan säkert vara anlagda men de släcks ju oftast snabbt.

   De gigantiska skogsbränderna mitt ute i ingenstans är nog "naturliga" (blixtnedslag osv).

   Radera
  4. Och på Facebook-forum som "Vi som tror på Sverigedemokraterna" har man tidigare hyllat och uppmuntrat anläggda bränder... Personligen tror jag att det är lite tidigt att börja spekulera kring olika grupper och deras eventuella kopplingar till de nuvarande skogsbränderna i Sverige

   Radera
  5. Mmm, vi får lita på att Stefans och Dans utredning efter att allt är över ger resultat. Hoppas vi slipper kod 291... om inte kanske SD fixar det...

   Radera
  6. Hahaha. Tror du fortfarande på flashbackskrönan om att kod 291 på något sätt var ett försök att maskera brott begångna av asylsökande? Tror du på dolkstötslegenden också?

   Radera
  7. Hehe, tror det var vänster tidningen Dagens Nyheter som tog upp det... tror du på vänstertomten?

   Radera
  8. Anlagda bränder skapar nästan längtan efter den gamla goda tiden när straffet anpassades till brottet.

   Radera
  9. Vansinnet är komplett när alla problem, precis alla, skylls på invandrarna. You can’t make this shit up. Man bara sitter och gapar när man hör vad vissa tror.

   Radera
  10. Våra pensionsräddare föredrar att tända fyr på bilar och sedan kasta sten på brandkåren, det är väldigt enkelt att se vilka bränder de är skuld till.

   Radera
  11. Har du ens läst DN-artikeln om kod 291? Ni är tammefan sanlösa...

   Radera
 2. Bra initiativ och karta! Hoppas information och manual på engelska kommer snart också. Bra till utländsk stödpersonal och frivilliga, liksom deras anhöriga som vill följa utvecklingen.

  SvaraRadera
 3. Jag hörde två "uniformerade" miljö- och/eller vänsterpartister diskutera i en affär i går. Åtminstone den ena tyckte att det var bra att det brann på många ställen, för där skulle man kunna ersätta med snabbväxande energiskog sedan. Tydligen är/var det stort problem att gran- och tallskog tar 80-100 år på sig att bli samhällsnyttig - och ett ännu större problem att så mycket av den är privatägd. Hen tyckte om jag förstod rätt att regeringen borde utnyttja tillfället till att slå ett slag mot den privata äganderätten och mot Sverigedemokraterna (hen satte tydligen likhetstecken mellan landsbygdsbor och sverigedemokrater), att alla brandskadade områden borde förstatligas och sedan omvandlas till Fair-Trade (Finns det Fair-Trade kollektiv i Sverige?) kontrollerade odlingar av något slags snabbväxande energiskog som kunde förnyas vart tionde år istället för hundra år som med tradionell skog.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Handla inte i affärer där de släpper in sådana!

   Radera