Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2018-07-12 06:45

Sex veckors försenad inflyttning ger rätt häva köp av nybyggd bostadsrätt

En kvinna har av tingsrätten i Stockholm fått rätt i att häva köpet av en nyproducerad bostadsrätt med pengarna tillbaka på grund av sex veckors försening. Då förseningar är normalfallet kan nu tusentals bostadsrättsspekulanter i Stockholm hoppa av sina spekulationsköp av nyproducerade bostadsrätter när priserna fallit under byggperioden.
Iskallt läge.
De redan hårt pressade bostadsutvecklarnas värsta mardröm har nu besannats. Försenat inflyttningsdatum med så lite som sex veckor har i Stockholms tingsrätt dömts som skäl för att få häva hela köpet och få tillbaka handpennning, plus ränta.

Detta gör att den enligt vissa bedömare majoritet av köpen upp till 70% eller rent av 80% av nyproducerade bostadsrätter som baserat sig på spekulation - att man ska kunna sälja lägenheten med vinst innan inflyttning - kan häva sina köp. Det är mycket vanligt att inflyttningsdatum blir försenade, dock anger många bara typ vilket halvår man får flytta in, vilket är högst tveksamma avtal.

Kvar blir bostadsrättsföreningen med osålda lägenheter. Själva bostadsutvecklaren kan ju mycket väl klara sig genom att man fått betalt av föreningen via föreningens belåning, men har samtidigt ofta garanterat att ta de lägenheter som ej säljs. Dock kan man ju alltid göra detta i ett dotterbolag, man sedan istället sätter i konkurs.

Nu är domen bara tingsrätten, men det är tingsrätten i Stockholm, så det är sannolikt att fler fall i spekulationsmarknadens Stockholm kommer gå samma väg. Rimligtvis kommer byggoligopolen överklaga till nästa instans och gå samman för att maximera den juridiska kompetens man kan slänga på fallet, hela vägen upp till högsta instans för att säkerställa vägledning som går byggbolagen till mötes.

Tills dess lär dock allt fler på detta vis häva köpen och stämma bostadsutvecklarna om de inte får tillbaka pengarna. Överklaganden innan slutlig vägledning kan ta flera år och då kan bostadsutvecklarna redan gått i konkurs. Oavsett blir lägenheterna stående tomma, och priserna på dessa måste dumpas i väntan på domslut.

Jag har begärt ut domen från tingsrätten, så vi kan titta på detaljerna. Återkommer när jag fått ut handlingarna.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

48 kommentarer:

 1. Väldigt intressant, 6 veckor är ju ingenting i sammanhanget. OP har minst ett år i försening på vissa projekt. SSM är nog klassledare med ca 3 års försening för "west side solna" där de hårdnackat vägrat sina kunder att gå ur avtalen vilket resulterat i att 50+ köpare stämt dem i tingsrätten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tre års försening är säkerligen långt mer än godtagbart att träda ur ett avtal, när utfallet kommer från en rättsinstans. Står inget i avtalet så är det byggbolaget rökta. Nu vet jag inte vad tingsrätt, hovrätt och HD kommer att ta med för kriterier i sina bedömningar, men det handlar ju inte enbart om den ekonomiska aspekten utan om att folks livssituation ändras.

   Radera
  2. HD är knappast aktuellt i civilmål som dessa

   Radera
 2. Intressant. Posta gärna domen som ett nytt inlägg (och gärna i sin helhet) så det inte försvinner i floran av kommentarer.

  SvaraRadera
 3. Då kan ju kommunerna upphandla bostäder billigt i "block" och sedan hyra ut dem till alla våra välkomna nya läkare, advokater, ingenjörer etc.
  ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Inte rasist men" ... får ändå allt att handla om invandring utifrån Svärjevänlig retorik.

   Radera
  2. Blanda inte ihop korten. Åsikter om invandring har inget att göra med rasism.

   Radera
  3. Dock svårt att hitta någon samhällsfråga som inte har med invandring att göra (?)

   Radera
  4. För inte så länge sedan var man ju en slem "svärjevän" och "rasist-fascist-nazist-dödsknarkare" om man så bara hade en svensk fasadflagga...

   Ja, jag har just en svensk fasadflagga!

   Att det bara är läkare, advokater, ingenjörer etc. som kommer har ju både Löven och Mona dessutom sagt så.. ;-)

   Radera
  5. Bengt, detta inlägg handlar om en juridisk tvist mellan två parter, och har inte med invandring att göra. Skärp dig, åk till Ullared eller tag månadens dusch eller något.

   Radera
  6. * Jag var i Ullared den 4:e dennes
   * Jag duschade igår
   * En följd av sänkta priser på bostadsmarknaden är att kommunerna får det
   lättare att köpa in bostäder för dem med sociala behov
   * Nyheten om tingsrättsdomen togs upp i radions nyheter nu kl. 10

   * Har inte du också en svensk fasadflagga?

   Radera
 4. Undrar just hur det kommer att gå för detta projekt...

  22 nyproducerade BR-radhus för nästan 4,5 mille styck ute i Lillhagen på Hisingen..

  https://www.hemnet.se/bostad/14081415?utm_campaign=bevaka&utm_content=rad1&utm_medium=html&utm_source=mail

  SvaraRadera
  Svar
  1. 8 av 22 sålda 6 veckor efter säljstart. Känns ju inte som något katastrofprojekt direkt (än...)

   Radera
 5. Poppa popcornen!

  Men hur blir det om man som privatperson riskerar överklagandet och därmed lång tid av osäkerhet?

  Iofs är det bra att konsumentköplagen gäller så att risken faktiskt ligger på bostadsutvecklarna.

  This is not the the beginning of the end, this is the end of the beginning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blåser upp till "perfekt" storm lagom till valet.

   Radera
  2. Snarare 2019 -2020 då även lågkonjunkturen blåser in samtidigt som anhöriginvandringen tar fart.

   Då smäller det till på allvar.
   Tyvärr får vi väl den svagaste, både mentis compusmässigt och parlamentariskt regeringen i historisk tid som skall reda ut röran


   Tur man kan tacka bostadsbubblan för så mycket.

   Radera
  3. Det är 2019-2020 som anhöriginvandringen tar fart nu? 2015 hette det att det skulle vara 2017, sedan var det nu 2018.

   Radera
  4. Den är redan igång för fullt.

   Radera
  5. Det är som med hyperinflationen, som skulle sätta igång 2011... nej, 2012... nej, 2013... osv.

   Radera
  6. De som skall ta hit sina anhöriga måste ju först ha fått PUT själva och invandrarverket har ju haft en del att beta av...

   Radera
  7. Den tillfälliga lagstiftningen upphör 2019 och det vet Cornu.

   Tveksamt den förlängs med en ny regering bestående av S, MP och med stöd av V och C. I synnerhet som S är rekordsvaga, Kd åker ut och Sd+M inte ensamma kommer kunna påverka. Ända in i kaklet gäller det.

   Och eftersom EU går mot totalt asylstopp kommer det bli upp till varje land att hämta efter behag i de nya läger som kommer byggas i Libyen mm.

   Alltså behövs det enormt mycket billiga lägenheter.

   Radera
  8. "Och eftersom EU går mot totalt asylstopp kommer det bli upp till varje land att hämta efter behag i de nya läger som kommer byggas i Libyen mm. "

   Får sossarna bestämma så skall det fyllas på i Sverige så länge det finns yta kvar, allt annat skiter de i.

   Som de skrevs längre upp i tråden, invandringen handlar inte om rasism, utan det handlar om prioriteringar!
   Ska vi hjälpa de som redan lever här och har det svårt eller ska vi ta fortsätta att ösa på med ekonomiska flyktingar?

   För Sossarna och Wallström så är valet enkelt:

   "Wallström: Sverige kan ta emot flyktingar från Niger

   Publicerat måndag 9 juli kl 14.17
   Sverige är berett att ta emot en del av de flyktingar som trots löften från EU har fastnat i Niger vid Saharas kant. Det säger utrikesminister Margot Wallström till Ekot."

   Radera
  9. @Milda:

   "..Får sossarna bestämma så skall det fyllas på i Sverige så länge det finns yta kvar, allt annat skiter de i. .."

   Centerpartiet med Annie har ju uttryckt att det i Sverige får plats med 30-40 miljoner...

   https://www.st.nu/artikel/opinion/insandare/sverige-kan-fa-40-miljonerinvanare-enligt-annie-loof

   https://www.youtube.com/watch?v=a-lo0cuEzhQ

   Radera
  10. Jodu Milda, vi kan ju se hur det varit över tid, stämmer det då att Bildt och Renifeldt varit moderata och tänkt lite..hmm..konservativt?

   Radera
  11. P.M.A
   Ja du har rätt de var/är inte bättre än sossarna..

   Radera
 6. Saknas en del information för att kunna avgöra ”allvarlighetsgraden” i detta. När i processen skedde denna försening exempelvis? Gällde det förhandsavtal eller upplåtelseavtal? 6 veckor är ju ganska kort tid, så om det rör sig om ett förhandsavtal skulle det ju göra det i praktiken omöjligt att sälja nyproduktion, då avtalen kan tecknad 2-3 år i förväg - i det sammanhanget är ju 6 veckors försening ingenting.

  Rör det sig om överlåtelseavtalet är det väl mindre allvarligt, då det (förutom hos ssm...) ju normalt ska tecknas ”nära” tillträde när större förseningar redan borde vara avklarade. Spelar ju också roll när förseningen meddelades - om det var ett halvår eller en månad (när man redan hunnit sälja sin gamla bostad) i förväg..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hittade lite mer information - förutom förseningen hade takhöjden i lägenheten sänkts med 20 cm, byggaren hade styckat av och sålt en del av föreningens tomt, och ville ha rätt att bygga ytterligare våningar på huset, saker som inte var känt när förhandsavtal tecknades (till skillnad från exempelvis OPs biografen, där takpåbyggnaden var känd i förväg). Så det verkar, som vanligt, handla om en storm i ett vattenglas...

   Radera
  2. Det är ju inte säkert, men ofta är det svårt att hitta bra prejudikat fall. Finns ju ofta omständigheter i just det fallet både för och mot.

   Radera
  3. Enligt SvD baserade tingsrätten sin dom på de 6 veckornas försening i huvudsak, men håller därmed även öppet för att det även kan finnas andra anledningar att häva avtal generellt.

   "Tingsrätten prövade dock inte hur förändrade byggplaner med avstyckning påverkar förhandsavtal, utan hur förseningar kan häva förhandsavtal. Enligt domen kan såväl försenat upplåtelseavtal som försenat tillträde häva ett förhandsavtal.

   Men tingsrätten håller dessutom öppet för att andra brister hade kunnat bidra till att förhandsavtalet hävs. En sådan faktor som tingsrätten nämner som ytterligare en grund som i sig själv kan häva avtalet är att takhöjden i Joannas lägenhet blev 2,3–2,4 meter i stället för utlovade 2,5 meter."

   Radera
  4. 6 veckors försening i sig kan omöjligt hålla, det är fullständigt orimligt att ett projekt som sträcker sig över flera år inte ska kunna bli 1.5 månader försenat. Det är något vesäntligt ur domen som saknas i artikeln om det är förseningen ensam som är skälet. Sänkningen av takhöjden däremot är ju en avsevärd försämring.

   Radera
  5. 2.3 m i takhöjd är inte enligt normer så det är ett kraftigt avsteg, tom på den nivån att bostaden inte är godkänd som just bostad. Har för mig att minimikravet är 2.4 m enligt BBR.

   Jag tror inte att förseningen på 6 veckor är enda skälet.

   Radera
  6. "..Rum att vistas i mer än tillfälligt

   Rumshöjden ska vara

   minst 2,40 meter mellan golv och tak i bostäder och arbetsrum i arbetslokaler (vissa undantag finns, se BBR 3:3111 och 3:3113).."

   https://www.boverket.se/sv/byggande/tillganglighet--bostadsutformning/rumshojd/

   Radera
  7. Och tifälligt är tex badrum, så inga problem att ha dryga 2 meter där,
   och vi blir längre och längre, är det nyproduktion så kommer nog många känna dagens badrum som låga, man vill gärna ha händerna över huvet när kalufsen ska tvättas.

   Radera
  8. Hur går det där till rent byggtekniskt? Antingen lägger man takbjälklaget på 2 meter och då blir det 2 meter i hela lägenheten. Eller så lägger man det på 2,4 meter och då känns det avigt att sänka taket i vissa utrymmen. vad gör man med utrymmet som blir över?

   Radera
  9. @Göran J:
   Taket har troligtvis sänkts p.g.a. VVS-installationer.
   Till exempel avloppsgroda i badrumstaket och ventilationskanaler ute i hallen/övriga lägenheten.

   Radera
  10. Göran J: Jag har ombyggd lgh, där går ventilation och avlopp i taket/golvet, en mans tak är en annans golv. Ca 25 cm skulle jag tro försvann.

   Radera
  11. Jo, installationer i taket, vi fick 2,10 när det kommunala bostadsbolaget lyxrenoverade. Med badrumsarmaturen monterad så rekomendaras alla som är 1,99 eller högre hjälm vid toalettbesök.

   Radera
 7. Bara att takhöjden sänkts är ju skäl att häva avtalet. Rimligen är måtten på lägenheten med i avtalet och då har byggaren inte levererat rätt produkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, precis, och det var tydligen på grund av det det (i kombination med krympt tomt och framtida påbyggnad) köparen ville häva avtalet, inte på grund av förseningen, även om rätten verkar ha använt förseningen som argument enl artikel på SvD näringsliv.

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Tar denna dom hänsyn till hur kontrakten är skrivna?
  Varje husbyggare med lite självbevarelsedrift måste ju ha en klausul längst bak i font 2 som läser ungefär - kontraktet skall anses gälla för ett försenat inflyttningsdatum med upp till 6 månader - eller nåt, vissa har väl dragit till med 2-3 år.

  Det som väl får anses vara en rimlig kompensation vore ju att tex husbyggaren får stå för merkostnader om inflyttningen inte sker på datum och upp till säg 6 månader, sedan får köparen rätt att bryta kontraktet. Tex. hotell boende, flyttfirma och Shurgard?

  Den här domen luktar lite för den tar hänsyn till fallande huspriser och det är ju egentligen inget man skall ta hänsyn till, lika lite som det tagits hänsyn till att potentiella köpare kunde skriva sig på kontrakt och sälja innan inflytt med en miljon i vinst. Räknas inte sånt som Force Majeure.

  Sen så kommer ju såklart INGEN skriva sig på nya kontrat from nu om dom inte ger rätten att brytas MEN den här domen handlar väl om att rädda spekulanter som bränt sig?

  Sen så tror jag också följande kommer hända -
  Kommunerna sålde ut allmännyttan till underpris.
  Kommunerna kommer nu köpa en ny allmännytta till överpris, underskatta inte byggbolagens och kommunernas slingriga relationer...
  Vi kommer få ett socialhousing program pga. invandringen.
  Tyvärr kommer det vara spritt i befintligt bestånd så vem som helst kan få helvetet till granne även om dom lagt 8mille på en whiteflight.

  Sen lugnar allt ned sig, det blir insatslägenheter och större lån hos föreningarna och allt det där.

  Sympatiserar dock med en grupp, dom som i god ordning köpte ett boende, betalade för sig och flyttade in och som får se priserna halveras, ha en förening på halvt obestånd och ett par - tre socialfall som grannar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter avrättningen i Barkarby läste jag ett par kommentarer någonstans som berörde lite, det var vanliga lägre medelklass barnfamiljer som köpte tidigt i Barkarbystaden innan det började fyllas på med välbeställd maffia och dom var helt förstörda efter det skenande våldet som slutade med en avrättning utanför Willys på eftermiddagen (eller nåt).

   Typ - jag kom ut från willys med mina två barn 4 och 6 och fick slänga mig i skydd när automatelden började 3-4 meter från oss, hela familjen är i upplösningstillstånd.

   Radera
  2. Johan! Det skulle medelklassen tänkt på innan de röstade på Reinfeldt och löfven. Som man röstar får man huka....

   Radera
 10. En överklagan på den här domen kommer ju inte att komma som en överraskning, men är det någon som har en fingervisning om hur lång tid det kan ta innan hovrätten har kommit med dom? Det är ju inte säkert att det kommer att tas upp i HD, så en dom i hovrätten är väl det man kan man förvänta sig.

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Så ännu en gång räddar man banditer som skapar ostabila marknader. Förra gången var det banker som spekulerade, nu vanligt folk som gjorde samma sak.

  SvaraRadera