Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2018-07-29 11:57

Regeringen Löfven stoppade skogsbrandutredningen hösten 2014

Regeringen Löfven (s) stoppade skogsbrandsutredningen, som alliansregeringen startade den 14:e augusti 2014, samtidigt som branden i Västmaland fortfarande pågick. I slutet av november avbröt socialistregeringen utredningen.
Lade ner utredningen av skogsbranden i Västmanland 2014, och alla de erfarenheter man kunde dra av den.
Regeringen Löfven lade alltså ner den pågående utredningen av den stora skogsbranden i Västmanland 2014. Detta då utredningen bara hade sex månader kvar att slutföras. Detta rapporterar Expressen (inte en länk www.expressen.se/nyheter/utredaren-regeringen-skyllde-pa-ekonomin/).
Den sparkade inrikesministern Anders Ygeman (s), som inte ens kan boka ett mötesrum.
Istället startade man under den numera sparkade inrikesministern Anders Ygeman (s) en ny utredning i MSB:s regi, som tog 14 månader och föreslog ytterligare tre utredningar. Räddningstjänstutredningen lämnades över till regeringen för en dryg månad sedan, nästan fyra år efter skogsbranden i Västmanland och en hel mandatperiod.

Regeringen Löfven har alltså lyckats med konststycket att under en hel mandatperiod inte komma med några åtgärder utifrån erfarenheterna från skogsbranden i Västmanland 2014, annat än utredningar. Och nu står vi där vi står.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

23 kommentarer:

 1. Och som vanligt hudflängs inte regeringen av media för detta...

  Det är så dåligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Expressen är ju inte media.

   Radera
  2. Läs "ledarsidorna.se" om detta så får du se att inte bara nuvarande regering har negligerat uträdningar om detta. Du ( ni) kan ha stor nytta av att följa Johan Westerholms blogg.

   Radera
  3. Cornu, vi får se. En tidning räcker inte som rapportör. Jag skulle vilja se Löven utfrågad i Rappaport tex.

   Radera
  4. Exakt. Reinfeldt 1 och 2 sket fullkomligt i befintlig kunskap som funnits mkt längre än sedan 2014.

   Ledarsidorna, som Cornu har i sin länksamling, har noggrant rapporterat om detta. Av ngn anledning kom den informationen inte med i Cornus eget inlägg ovan.

   Radera
 2. Kommer det en utredning om varför utredningen lades ner?... Eller en utredning om vi ska ha en utredning om varför utredningen lades ner?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går säkert att utreda den kommande mandat perioden. Tar ca 4 år...

   Radera
 3. En bra sak att ta upp i den avslutande partiledardebatten i september.

  SvaraRadera
 4. Inkompetens. Helt otroligt att de här idioterna kan få regera ett helt land.

  SvaraRadera
 5. Enligt Expressen så kommer Dan Eliasson få ett nytt erbjudande i närtid.

  https://www.expressen.se/kronikorer/leif-gw-persson/sverige-i-lagor-otursforfoljda-dan-eliasson-far-ga/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt GW Persson, inte enligt Expressen...

   Radera
 6. Man la väl inte ner utredningen? Utan ändrade mandatet för den att bara gälla räddningsarbetet? Utredningen går att söka upp på : Utredning Skogsbranden i Västmanlands län - lärdomar för framtiden (Fö 2014:02). Där efter så gav man uppdrag till MSB att föreslå förbättringar och senast presentera resultatet den 29 Januari 2016.
  https://www.regeringen.se/regeringsuppdrag/2015/02/uppdrag-till-myndigheten-for-samhallsskydd-och-beredskap-att-genom-erfarenhetsaterforing-starka-samhallets-krisberedskap/

  Genomgång hittas tydligen hör : https://www.msb.se/Upload/Produkter_tjanster/Rakel/Nyheter_och_kalender/Lansstyrelseforum/160531-0601/7a_Starkt_krisberedskap_Johan_Gert.pdf

  Det intressanta är nu hur mycket som genomfördes?

  SvaraRadera
 7. I Svd idag framkommer att det finns 40 privata helikoptrar i Sverige som kan släcka men kommunerna vill ha militärens helikoptrar eftersom de är gratis för kommunen.

  Enklaste snabba åtgärd verkar vara att regering eller riksdag beslutar att kommunerna får betala även för de militära helikoptrarna.

  Vänlig hälsning

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har för mig att jag hört någonstans att regeringen nu vill förändra så att FM får ta kostnaden för "civila" insatser, såsom skogsbränder, inom ram. Så kostar det ingenting för vare sig kommun el regering.

   Radera
  2. Samt försämras FM:s budget utan att den har minskat

   Radera
  3. Vem betalar alla bönder som jobbar dygnet runt med att släcka bränderna?

   Radera
 8. "För ett halvår så sa regeringen tack och ajö till Eliasson – och mera ajö än tack faktiskt – och utnämnde honom i stället till chef för Myndigheten för samhällelig beredskap. Väl där har han knappt hunnit värma upp sin kontorsstol innan halva Sverige står i ljusan låga." - Allas vår Leif GW

  SvaraRadera
  Svar
  1. En vandrande katastrof. Placera honom på sossarnas kansli så försvinner partiet snart. Bäst vore om vi kunde ge honom befäl över ett ryskt militärområde, då skulle Ryssland kollapsa i inbördeskrig.

   Radera
 9. Man blir bara mörkrädd!

  SvaraRadera
 10. Ytterligare en bra artikel på ämnet hos ledarsidorna.se idag:
  https://ledarsidorna.se/2018/07/genderforskning-och-intersektionalitet-dominerar-msb-men-skogsbranderna-rasar-vidare/

  "Sedan 2008 har myndigheten satsat mer än 26 MSEK på olika utredningar och forskningsprojekt inom säkerhetsormådet för att tillföra intersektionalitet, normkritik och genderperspektivet inom bland annat brandförsvaret.

  Resultatet av detta är, rent konkret, att bland annat Södertörns brandförsvar numera har en toalett och duschutrymme anpassat för rullstolsbundna icke-binära rökdykare på brandstationen efter att ha inspirerats av MSB:s forskningsresultat."

  SvaraRadera