Cornucopia?

Aktuellt

Upp till 900 MSEK om året i nytt dolt presstöd via hushållens sopavgifter

För att rädda journalisternas jobb på papperstidningarna ska producentansvaret för återvinningen av tidningspapper upphöra och överföras til...

2018-07-26 15:23

Påminnelse: Totalt grill- och eldningsförbud

Dags för en liten påminnelse om att det i princip i hela landet råder totalt eldningsförbud, inklusive att grilla på egen tomt. Därtill är det i stora delar av landet varning kategori 2 för dödsmördarvärme alternativt varning kategori 1 för skitvarmt.
Riseldning 22:e april. Jätteförbjudet nu.
Det råder i större delen av landet alltså totalt eldningsförbud, vilket inkluderar förbud mot att elda utomhus i egen grill, även med gas, även på din egen veranda. Det kan nog även tolkas som att det är förbjudet att röka utomhus, i synnerhet att fimpa utomhus.

Klass 2-varning för mycket höga temperaturer råder på Östkusten, Stockholmsområdet och i västra Skåne, vilket innebär att det ska vara temperaturer över 30 grader till och med åminstone lördag. Övriga landet upp till Gävleborg har en klass 1-varning för mycket höga temperaturer till och med fredag. Undtaget är Bohuslän och Halland, som bara har ett meddelande om mycket höga temperaturer.

Fjällen verkar än så länge undantagna både från varningar och risk för skogsbrand.

Hemma är nu igår uppmätt rekordtemperatur 34.3 grader, mot sommarens tidigare rekord på 33.7, och att ha återvänt till Sverige efter Nordnorges svala och sköna 10-15 grader är rätt otrevligt. Tur det finns en oisolerad källare på huset, där det i skrivande stund bara är 21.8 grader mot utomhus 32.1 (dagshögsta var 33.6 grader runt tolvsnåret).

Hur har ni det själva i värmen?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

53 kommentarer:

 1. Karlsborg 32 grader i luften och svalkande 22 i Vättern. Perfekt.

  SvaraRadera
 2. Döds-mördar-fascist-nazist-knarkar-värme... 😁

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde "rasist-värme"!
   ... 😁
   Duschar _minst_ 1 gång/dag!

   Radera
  2. Glöm inte att tvätta bakom kaninöronen extra noga..

   Radera
 3. 33 grader i luften och 26 i sjön ( norra Skåne).

  SvaraRadera
 4. Står i verkstan och målar fönster 23 grader med AC. Behagligt.

  SvaraRadera
 5. Första tecknet på att man börjar bli gammal är att man klagar på att det är för varmt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker de klagar ungefär lika mycket på att det är kallt - dock inte i dagsläget.

   Radera
  2. Sonen var med mig igår o satte upp staket, han krokna före mig trots 35 år yngre.

   Radera
  3. Det kan dock ha att göra med motivationen - inte förmågan. :)

   Radera
 6. 19 grader och sol i Lapplandsfjällen, perfekt för hjortronplock och mekanisk slybekämpning. Dåligt fiske dock pga torkan och tidigare värmechock. Fisken blir slö och skygg. Avgå alla.

  SvaraRadera
 7. Grillar ikväll. Blir smaskens som vanligt. De hade halalkarrė på lokala ICA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant målgrupp för den köttdetaljen

   Radera
  2. Totalt grillningsförbud...

   Radera
  3. Dom sålde ut både grillkol och flintastek på lokala ICA så ikväll blir det grillat så det ryker om det.

   Radera
  4. Vissa individer lämnar tyvärr aldrig trotsåldern.

   Radera
 8. Tycker det är urdåligt att man inte tagit upp rökning utomhus, det om nått är en brandrisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, herregud. Vi får inte missa ett sånt här gyllene tillfälle att klämma åt de förhatliga rökarna. Det borde räknas som snudd på landsförräderi att röka såhär års.

   Radera
  2. Inte men att slänga en glödande fimp är allmänfarlig vårdslöshet under rådande omständigheter.

   Radera
  3. Lite svårare att klämma åt vattenpiperökarna antar jag...

   Radera
  4. Tekniskt sett så grillar de tobak, kan vara jazztobak i vissa fall. Så det går under grillning och är förbjudet.

   Radera
  5. Grillning är ok inomhus, det borde Väl gälla samma avseende rökning just nu.

   Radera
  6. Oj Tompa, den tog tydligen! Men varför ska rökare kunna gå omkring med risk att bränna ner grannskapet om inte grillarna får det. Ta du dina billiga Level o ställ dig under köksfläkten.

   Radera
  7. Ha ha. Varför ska folk alltid tro att man skriver i egenintresse? Jag har aldrig ens hört talas om Level. Senaste (och enda) gången jag rökte var på skolans baksida i högstadiet.

   Nja, jag känner bara en viss sympati med de stackars rökarna. Kan knappast vara nån större fara om man är lite ansvarsfull och tar ett bloss i asfaltsdjungeln t.ex.

   Radera
  8. Något norr om stavsjö utanför norrköping finns det ett utbränt område längs med E4:an som startade genom att något slängde ut en fimp från bilen för ett antal år sedan. Om man nödvändigtvis måste röka så kan man väl svälja fimpen också.

   Radera
  9. Glöm inte öppna fönstren om du grillar inne.

   Radera
 9. Det vart sol och varmt även denna sommar.
  Konstigt.
  Undra om det kommer snöa i vinter igen?

  Tur att min snart åtta år gamla AC fortfarande fungerar, och att ingen fläkt har gått sönder heller.

  SvaraRadera
 10. Sitter i stan och oroar mig för allemansrätten och dess tillhörande grill-/cigarettrisk på fastigheten. Jobbets AC ger 22 grader, klart hanterbart.
  SMHI:s prognosticerade 25 mm regn fr.o.m. måndag blev nedskrivet till knappt något alls, den ursprungliga prognosen hade inte varit helt fel..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag också erfarit norr om Höör. Vid fem tillfällen på sistone har SMHI spått 5-10 mm om säg 4 dagar, men allteftersom det närmar sig drar de ner på millimetrarna och när en dag återstår så är prognosen noll mm.
   Tycker att väderprofeterna blivit imponerande träffsäkra annars. Är det de omfattande bränderna som stör deras prognosmodell? Storskalig fjärilseffekt?

   Radera
  2. Denna vecka har jag haft extra koll för att se om mönstret upprepas. Och mycket riktigt! I tisdags 24/7 (24 juli) gladde jag mig åt prognosen som sa att 8 mm skulle komma 29/7. 25/7 justerades det ner till 6 mm. 26/7 3,4 mm och idag förutspås bara 0,2 mm komma på söndag 29/7. Nå't skumt är det!

   Radera
 11. Relativt lugnt inne med AC och 22 grader. Ute i skuggan 34 grader, ute i solen 38.9 grader. På mina föräldrars altan 46 grader. :-)

  SvaraRadera
 12. Det är ändå fint att värden på vår nästan helt asfalterade och helt inbyggda gård mitt i stan idag satt upp informationslappar om förbudet i varje trappuppgång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja tänk om det hade varit så väl att stadsborna aldrig hade lämnat sina smutshögar! Utopi men man kan väl drömma?

   Radera
 13. Möjlig rubrik hos Aftonbladet: "Osynlig värme en DÖDS-fälla"!

  SvaraRadera
 14. Det har varit runt 32-33 i dag. Men jag gillar värme så jag klagar inte. Om det inte vore för allt det negativa som det också för med sig så kunde värmen för min del få hålla på till julafton.

  SvaraRadera
 15. Underbart väder - härligt

  SvaraRadera
 16. 30+ ute och 22 hos min AC i Norra Skåne :)

  SvaraRadera
 17. 34-38 grader i Spanien och inget grillförbud, I alla fall inte på egen tomt. Här om dagen såg vi två små rökpelare på en bergssluttning, 1 min senare kom en helikopter med vattensäck och släkte. Uppe i bergen och nere i vissa dakar står det en helikopterberedd på att rycka ut. Dyrt? Inte med tanke på det som nu gått upp i rök! Hur vore det om de svenska genomkorkade politiker och myndigheter lärde sig av de som har vana och kunskap?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grillningförbudet är bara ett försök av politikerna att i efterhand visa handlingskraft. Lätt skrattretande om det inte vore så tragiskt.

   Radera
  2. I Spanien är det så torrt att det inte finns något som kan brinna.

   Radera
 18. Hade med mig en stor usb-driven fläkt till jobbet. Skönt. Funderade på att använda den i kollektivtrafiken på väg hem. Men lät bli - ville inte hamna på någon meme-sajt.

  SvaraRadera
 19. Trams som vanligt!

  Min tomt är inte torr, lycka till att råka tända fyr på allt grönt gräs, det växer som fan med bevattning varje natt och gödsling när det börjar bli ljusgrönt, man får klippa minst en gång i veckan. Har gott om vatten i brunnen enda kostnaden är att köra pumpen en timme om dagen.

  Innebär eldningsförbudet att det inte är tillåtet att tända bilar eller miljöhus i förorten heller? Är inte det rasistiskt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske är därför det är så svårt för polisen att upprätthålla eldningsförbudet i förorten ^.^

   Radera
 20. Just nu vädrar jag in härlig kvällsluft. Fläktar och AC i all ära. Men nattsvalka är mumma det.

  Undra om inbrotten ökar nu när folk vädrar öppet hela natten?

  Många har tillgång till AC idag, de flesta som har luft/luft-värmepumpar. Tror säker att en del av dem inte vet att de även har AC-funktion på dem. Detta gör att jag även har AC i garaget. Gott att sätta sig i en sval bil redan från början när det är över 30 grader varmt ute. Men att köra in en het bil i garaget är oekonomiskt, AC:n får jobba länge för att få ner tempen igen. Bättre att köra in bilen på kvällen.

  SvaraRadera
 21. Var hittar man att fjällen är undantaget? Planerar en fjällvandring, men utan möjlighet att koka vatten ens blir det klurigt med maten.. Kommunen ifråga hänvisade bara till msb:s direktiv som är implementerat i alla kommuner i länet. Dvs ingen öppen låga, inget gasolkök mm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För kortare fjällvandringar (3 dygn ca) brukar jag leva på nötter, torkat kött, skinkost och lingongrova. Det är enda gången jag någonsin äter det.

   Visst är det mysigt med trangiakök, men det är så jävla bökigt att plocka isär allt, ihop allt och diska och massa skit.

   Radera
  2. Kolla varningar hos SMHI.

   Radera
 22. Så här i brandtider kan det vara värt att notera Karl Hedins kommentar kring försäkringar som han yttrade i DI i veckan.
  Trots full försäkring och process i två instanser förlorade hans bolag 20 mkr i Västmanlandsbranden 2014. Den summan plus att ersättningsköpen av mark är utspridda på 40 olika ställen om jag minns rätt.
  Värt att tänka på för de som tror att "Det ordnar sig, de har försäkring"
  Förhoppningsvis kan LRF och liknande jobba proaktivt för att hålla nere självmorden jämfört med t.ex. Gudrun 2004.

  SvaraRadera
 23. Finns det nån statistik på att någon skogsbrand eller villabrand startat pga grillning på egen villa tomt? Ibland kanske lite sunt förnuft räcker, typ grilla inte där det kan ta fyr.. vad blir nästa förbud som inskränker på tveksamma grunder undrar man.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du googlar, så finns det massor exempel på när grillar startat bränder, inklusive flera i år.

   Men jag ska inte komma med fakta, det är väl enklare att du är kränkt.

   Radera
  2. Hur googlar du då?
   När jag googlar "grill på tomt startade skogsbrand" så får jag bara upp info om eldningsförbud samt länk hit.

   Dessutom fick jag upp att ett garage brunnit upp då de grillat en gris inne i garaget samt att skogsbrand startat pga att fimpar slängts.

   Jag är uppriktigt intresserad av att hitta ett fall då skogsbrand startat pga grill på egen tomt med en riktig grill på ben.

   Snälla, återkom med länk!

   Radera