Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2018-07-30 15:00

Pågående arbete: BR-priser Östermalm 1989-1991 - är ni redo för krisen?

Uppdatering kring historiska bostadsannonspriser på Östermalm. Vi har nu nått fram till 1992 och den riktiga kraschens förmodade början. Men redan i december 1991 var priserna till synes ner med 35%.
Stickprovet bostadsrättsannonspriser Östermalm 1989 - 1991 än så länge.
Från priser på som högst 20 900:- SEK per m2 och 19 400:- SEK per m2 i februari och mars 1990, verkar priserna till slutet av 1991 fallit med ca 35%. I november låg de på 13 700:- och i december 13 000:- SEK, vilket alltså landar på cirka 35%. Jag använder ca-värden här eftersom det är ett stickprov. Exakt ras från toppen tidigt 1991 är annars 38%.

Notera att denna nedgång alltså var före kronkrisen hösten 1992. Regeringen Bildt tillträdde dock hösten 1991.

För övrigt dök det 1990-91 upp annonser för nyproduktion på Östermalm. I princip enbart vindlägenheter. Känns det igen? Priserna låg i annonserna på upp till nästan 30 000:- SEK per m2. Även när snittpriserna började gå ner fortsatte vindsvåningarna att finnas på prisnivåer över 20 000:- SEK. Jag har inte tagit med dessa vindsvåningar i mina stickprov när jag stött på dem.

Nu kavlar vi upp ärmarna, för nu blir det drag under galoscherna när vi når 1992.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

6 kommentarer:

 1. Kul och spännande!!!

  Helt riktigt att fallet inte började med kronkrisen utan tidigare.
  Ett viktigt datum var 3 oktober 1990 då finansbolaget Nyckeln ställde in betalningarna, på grund av att fastighetspriserna slutat stiga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är en massa spännande fenomen bakom historieberättandet kring detta, och just kronkursen är den kanske intressantaste.

   Oavsett vad man tror eller gissar om framtiden så är det jobbigt att chansa med sitt ekonomiska liv på en marknad man helt saknar kontroll över, via tex >80% belåning. Så det medvetna och undermedvetna spelet går något i stil med [m]edvetet Det har ju faktiskt kraschat förut -> [u]ndermedvetet Måste rättfärdiga mitt beslut -> [m] Varför kraschade det förut? Tex kronan.. -> [u] Bra, kronan kan jag använda; det är annorlunda nu! -> [m] Bostadsmarknader kraschar bara om kronan är fast, och det är den inte längre. Phew. -> [m] Härligt, vi är tydligen massa människor i samma sits som kommit fram till samma sak.

   Det blir ju så många fel i den analysen att huruvida det ens stämmer att kronan var problemet inte blir meningsfullt att fundera på.

   Radera
 2. Skattereformen 1990/91 sänkte ränteavdragen, vilket ökade räntekostnaderna. Det var ju många saker som samverkade för att skapa en rejäl kris.

  SvaraRadera
 3. Intressant!
  Anekdot: 42kvm på Gärdet 14500 kr per kvadrat, 1.5a i slutet 1996, vändningen hade påbörjats tidigare. Utsikt till Slussen, normalt skick i gammal stabil förening. För ett par år sedan gick likadana i samma hus för närmare 90k per kvm.

  SvaraRadera
 4. Snart 30 sen sist! Snart dags för nästa kris? https://youtu.be/Dco58M6z1uM

  SvaraRadera