Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2018-07-08 11:21

Miljöpartiet vill minska Sverige självförsörjningsgrad på mat

I ett utspel i Almedalen igår meddelade Miljöpartiet att man vill minska Sveriges självförsörjningsgrad på mat från dagens 83 - 100% till 80%. Det jordbruksfientliga partiet lär väl få sin önskan uppfylld med sommarens torka.
Miljöpartiets ena språkrör Gustav Fridolin.
Svenskt jordbruk producerar tillräckligt med kalorier för att kunna försörja hela Sverige. Enbart produktionen av ätbara vegitabilier överstiger 5000 kcal per invånare i landet och dygn, och detta är alltså oräknat produktionen av mjölk och kött (åtminstone kor, får och getter äter inte mänsklig föda, men producerar mjölk och kött från gräs, sk grovfoderomvandling) . Ett annat enklare sätt att räkna på det visar en självförsörjningsgrad på 83%. Kosthållningen behöver förstås se något annorlunda ut, och logistiken inklusive insatsråvaror som bränsle behöver fungera.

Men Sverige är alltså självförsörjande på kalorier om vi väljer att äta enbart det som produceras inom landet och skippar exotisk och dyr importerad mat.

Men Miljöpartiet vill nu sänka själförsörjningsgraden till 80% enligt utspelet i Almedalen1.. Det är på inget sätt förvånande då Miljöpartiet och dess aktivister hos myndigheterna anser att jordbruk och matproduktion är miljöfarlig verksamhet. Så miljön ska utsättas för fara i andra länder istället.

Miljöpartiets önskan kommer säkert uppfyllas i år pga torkan och alla de bönder som kommer lägga ner. Och då har inte miljöpartiets myndighetsinspektörer mobiliserat ännu för att sätta efter bönderna ...

1. Utspelet presenteras av populisterna som att man vill höja självförsörjningsgraden, men det handlar alltså om en sänkning. Partiets politik syftar entydigt till att allt jordbruk i Sverige ska upphöra till förmån för importerad mat och att landets kulturlandskap ska återställas till den vildmark den var 2000 år före kristus. Man har än så länge dock inte lagt fram en politik för hur landet även ska tömmas på människor, för på den tiden kunde man nog räkna befolkningen till några tusen personer.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

45 kommentarer:

 1. Du glömde att det tydligen skall kosta en halv miljard också!
  Och det skall gå till så att mer skall odlas ekologiskt dvs ineffektivt med lägre mängd producerad mat per yta och tillförd olja.

  Sedan så tror även Mp att höjd flygskatt är något de kommer vinna valet på!

  Solsting eller rögat för mycket svamp?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet du inte att det är ångor från dessa chemtrails som gör miljöpartisterna förvirrade, och får dem att komma med konstiga förslag ^.^

   Radera
  2. Ekologiskt sa du?
   Hur ska de göra det utan gödsel från djur?

   Radera
  3. En global flygskatt vore säkert bra. Annars kan sådan torka som i sommar bli det nya normala. Frågan är dock var nederbörden ökar? Det kan inte vara bara i Japan! 😀

   Radera
  4. Skandinavien ska väl få mer nederbörd med ökad global temp, årets väder är nog just väder och inte klimat. Förra året var ju annorlunda tex ..

   Radera
  5. SMHI har prognoser blötare och varmare tror jag är den korta versionen: http://www.smhi.se/klimat/framtidens-klimat/klimatscenarier

   Radera
  6. "Vårt" regn hamnade i Norra ishavet och Arktis samt Sydösteuropa.

   Radera
 2. Ville inte mp ta bort avdragsrätten för dieselskatt för jordbrukare... Nåja de är som de är

  SvaraRadera
 3. Kanske kommer räddningen från stadsnära Kamelcenter som i Göteborg så vi inte behöver landsbygden längre..?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte förrän Fridolin börjar odla getskägg kommer jag att ta deras omsorg om djur på allvar...

   Radera
 4. Måtte ändå MP åka ur riksdagen i september.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 3,9% är vad de förtjänar i September. :)
   Likaså F!

   Radera
  2. Ja... Jag lät mig vara valtekniskt missunsam.

   Ja, det är en odemakratiskt elak tanke. Men den kan få spegla det sista av min "red pill rage". D.v.s. en låg form av känslopolitisk yttran.

   Radera
 5. Jag som tyckte det var positivt att miljöpartiet började bry sig om matsäkerhet snarare än bara öppna gränser...

  SvaraRadera
 6. Miljöpartiet har existensberättigande om det bryr sig om miljö och naturresurser mer än om generös migrationspolitik. Det är ju verkligen inte så att planetens ekologiska problem är lösta. Inte löses de heller av massmigration. Tvärtom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man nu tror på klimatförändringar hade det inte varit bra om man hade tänkt lite på nationell resiljens?

   Men du är det så att de som har kunskapen och förmågan är de som arbetar i de gröna näringarna.
   Just de som MP lyckades komma på känt med redan när partiet bildades.

   Radera
  2. Nationella konsekvenser är inte prioriterat för globalister.

   Antingen det, eller också är det samma patriotiska ubermench-hallucination som gör att kommunister tror att "den här gången blir det annorlunda - i Sverige blir det inte massmord och gulagläger och utrensningar om/när den enda sanna socialismen kommer till makten".

   Radera
 7. Subliminalt - de har börjat oro sig för sina platser vid köttgrytorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det må vara funktionsmässigt köttgrytor, men nyttjaranpassat är det utfodringstråg.

   Radera
 8. att MP finns är det värsta som hänt miljörörelsen. Viktiga frågor har kapats av ett gäng dårar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar inte finnas någon organiserad egentlig miljörörelse kvar, allt går it på opinion och att driva diverse projekt som finansieras av skattemedel.

   Läste en artikel om ett gäng som oavlönat åkte ut i Bohuslän och samlade platsskräp på ständerna, det kan man kalla för verkligt miljöarbete!

   Radera
 9. C misstolkar som vanligt allt från mp. Varifrån kommer detta? Kan det vara så att C är från sin tid som miljöpartist inte fick några uppdrag och blev bitter? De vill ju öka målet från 50 till 80 , väldigt oärligt att inte skriva det

  SvaraRadera
  Svar
  1. C tolkar det medvetet. Vinklar och vrider på information så det passar hans egna agenda.

   Radera
  2. Vi har redan över 80, så mycket som 100% självförsörjningsgrad nettomässigt. MP:s utspel innebär en sänkning. Det står i inlägget.

   Allt detta visar bara MP:s sedvanliga inkompetens. Partiet har systematiskt lagt fram lagförslag efter lagförslag som gör det allt svårare att vara jordbrukare, och detta utspel är helt falskt. MP:s förslag är dessutom idiotiska i förslaget.

   Skulle vi sluta exportera och importera, vilket väl är vad eventuell krigssituation mot all förmodan skulle innebära, kommer vi ha överskott av mat i Sverige. Det ska dock jävligt mycket till för att all handel med omvärlden stoppas, det skedde inte ens under VK2. Idag är handel och logistikkedjor dessutom avsevärt mer utbyggda än då.

   Radera
  3. Har jag uppfattat saken rätt att blogginnehavaren har ett förflutet inom de gröna kamraterna?

   Radera
  4. Nu är det inte bara mp som påstår vi har 50%ig självförsörjande, det är det populistiska påståendet som även andra partier använder sig av. Minns jag rätt är det inte mängden mat och kalorier det rör sig om utan den ekonomiska balansen eftersom vi importerar mat vi inte kan odla eller förädla här. Men produktion har vi, lagring och distribution kan det vara sämre med

   Radera
  5. Problemet med många av MP:s förslag (och även andra partiers) är att de helt enkelt inte kan genomföras. Gårdagens förslag om skatt på utländskt kött i Sverige kan åtminstone inte införas på kött från EU-området då det strider mot kravet på fri rörlighet för varor på den inre markanden. Likaså är "flyktingamnestin" troligen oförenlig med de regler om en gemensam yttre gräns som Sverige förbundit sig till enligt Schengensamarbetet. Att politiska partier propagerar för förslag som är ogenomförbara rent rättsligt är för mig en gåta, vem försöker de egentligen lura?

   Radera
  6. Politik är att vilja sades en gång i tiden...

   Vad tror du?

   Radera
 10. Mupparnas tid är förbi. De kom in i Riksdagen 1988 och 2018 kan vara året de åker ut.

  SvaraRadera
 11. Lyssnade på "röret" på plats i Almedalen..

  Undrar om dessa MP-märkta innerstadshipstrar öht VET om att gräsätande djur är de enda som kan omvandla cellulosahaltig föda, som oftast växer på marker som inte kan användas till produktion av mänsklig föda, till just en typ av föda som människor kan tillgodogöra sig...

  Att dessa djur, idisslare, även har 4 olika typer av magar för detta torde vara en hög överkurs för dessa hipstrar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl inte naturbetet som är den vanliga slutgödning av svenskt kött utan soja från uppodlad regnskog i Brasilien.
   Och den Amerikanska grillbiffen har förmodligen inte trampat på gräs någon gång utan enbart på cementgolv.

   Radera
  2. ... eller svenskodlad fodermajs...

   Radera
  3. Lyssnade på Lövins tal, vilken skrämselpropaganda!

   Om det nu vore så att hon verkligen trodde CO2 var så farligt, så skulle hon förorda kärnkraft, för inhemskt bruk och export. Det har funnits kommersiella kärnkraftverk i över 50 år och ytterst få personer ha dött av strålning sett till producerad mängd energi, trots ett antal härdsmältor. Biomassa som MP vill ha är tusentals ggr mer farligt, ungefär som kolkraft.

   Och även om Sverige skulle minska koldixiodutsläppen till 0% nästa år (med katastrofala följder för människor som bor här) så skulle alla de anekdoter hon tog upp (slut på vatten i Torekov, temperaturrekord i Algeriet etc) ändå hända.

   Kort sagt, hon har ingen politik för att lösa de problem hon tar upp. Hon vill få makt genom att skrämmas, inte olikt de politiker som skräms genom att prata om terrorism.

   Hoppas det här blir det sista Almedalen som vi får se MP.

   Radera
  4. Svenskodlad fodermajs?? Den odlingen är väl mindre än 1 000ha. Brasiliansk soja till våra djur 350 000ha

   Radera
  5. Sojamjöl är proteinfoder och används idag för utfodring av nötkreatur (40%), gris (15%) och fjäderfä (40), men även till hästar och husdjur.

   För nötkreatur så är det huvudsakligen mjölkkor som ges proteinfoder, och detta utgör ca 5% av det korna äter. Den stora merparten av det korna äter är alltså gräs och ensilage.

   Det går att ersätta den importerade sojan med andra alternativ (nej, inte majs, detta ges för sitt kolhydratinnehåll), lättast är detta förmodligen för nötkreatur och icke-ekologisk gris. För ekologisk gris så finns dock inga bra alternativ till soja.

   Radera
  6. Min gamla ömma mdoers kusins barn och barnbarn äger och driver en större mjölkgård med ca 130-150 kor och ungdjur ca 35 km nordost om Göteborg...

   En av två återstående mjölkproducenter i "byn"..

   De äger och arrenderar idag ca 50% av byns samlade areal och på en stor del av den odlas just fodermajs.

   MvH

   Radera
  7. Va bra, då odlar väl dom ca 3% av fodermajsarealen i landet.

   Radera
 12. Jag läste deras förslag nu och det var vettigt. Sen hittar du på att de vill att det ska vara som för 4000 år sedan. Du är ju väldigt vettig ofta, men det oresonliga och vettlösa hatet mot miljöpartiet är bara märkligt. Varför måste du aktivt missförstå för att göra en poäng?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det låter kanske vettigt.
   Men sen, när böndernas lista på vad som behöver göras för att nå målen kommer upp på dagordningen...

   Tittar vi på statistiken ser vi att ekoodlingen av spannmål står för 9.5% av arealen och skörden står för 5%.
   Vi behöver med andra ord rejält med mer odlingsmark.
   Den nedlagda odlingsmark som vi måste odla upp igen var oftast lite sämre än den vi brukar nu.
   Eller var de för små och otillgängliga för moderna maskiner.

   Så hur får vi fram denna nya mark?
   Enklast är att ta bort stenmurar och stenar som är i vägen på gammal åkrermark.
   Dränera torvmossor och strukturkalka upp dessa.
   Sänka sjöar är en enkel och billig lösning också.

   Så vad tror du?
   Kommer MP att gilla vad som behöver göras?

   Radera
 13. Lövin pratade också om en blåbrun regering, vilket också är att vilseleda väljarna. M har sagt 100 ggr (minst) att de inte kommer sitta i en regering med SD.

  SvaraRadera
 14. För en gångs skull så kommer MP med et vallöfte som dom har en chans att uppfylla på mindre än 100 daga, och då blir det ändå gnäll. Inte lätt att vara språkrör...

  SvaraRadera
 15. Kära Gustav får bra godis peng från globalisterna. Han hade stängt ner hela Sverige på en dag om han kunde.

  SvaraRadera