Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2018-07-09 11:50

Miljöpartiet populisterna känner tydligen inte till att vi är med i EU

Utspelen haglar ner från Miljöpartiet populisterna, i ett sista desperat försök att stanna kvar i riksdagen efter den 9:e september. I sin iver över att gå emot sin de facto politik, som syftar till att slå ut svenskt jordbruk, glömmer de att vi är med i EU och alltså inte får ge stöd till det egna jordbruket eller tullar och straffskatter mot utländskt dito. Partiets utspel är alltså ren populism, som över huvud taget inte går att genomföra utan att gå ur EU först. Sannolikt vet MP detta, men hoppas att väljarna är överutmanade och glömmer bort EU.
Hej, jag är EU, jag har kommit för att hämta dig, Miljöpartiet.
EU:s inre marknad hindrar missgynnande av produkter från andra EU-länder, så till den grad att man knappt ens får skriva ursprungsland med flaggor och liknande tydliga symboler eller i produktnamnen. Vi får inte heller slänga upp egna handelshinder mot omvärlden utanför EU, utan dessa ska följa EU:s.

Ändå slänger Miljöpartiet ur sig förslag som ska stärka svenskt jordbruk - ett jordbruk som Miljöpartiet systematiskt motarbetat i 30 år - baserat på straffbeskattning av importerad mat eller genom stöd till svenskt jordbruk.

Ingetdera av detta är tillåtet. Det enda som är tillåtet är att missgynna det egna landet, t ex genom skyhöga dieselskatter; förslag att dieselkostnaden - en av jordbrukarnas största utgifter - inte ska få vara avdragsgill som kostnad i verksamheten; hårdare regler inom i princip allt - miljö, djurskydd, ogräsbekämpning, gödsling mm - än i resten av EU; kilometerskatt på transporter som slår stenhårt mot landsbygden.

Om Miljöpartiet vore seriösa i att hjälpa Sveriges bönder och inte bara är ute efter röster i valet, för att sedan kunna säga "vi fick inte för EU", så skulle de gå ut med att Sveriges regelverk och beskattning för jordbrukare ska harmoniseras med resten av EU, dvs alla hårdare regler och regeltolkningar ska kastas ut, alla straffskatter på svenskt jordbruk ska bort, och skatten för jordbruksföretagare (eller om nödvändigt alla företagare) ska sänkas till samma nivå som övriga EU. Och så ska vi förstås införa EU:s bondepension, så bönderna likt i resten av EU inte behöver lägga pengar på pensionssparande och pensionsavgifter. Ytterligare ett regelverk som Sverige valde att inte införa för att straffa svenska bönder, medan övriga EU har det.

Men Miljöpartiet är inte seriösa i sitt utspel. Miljöpartiet står bakom samtliga de punkter som straffar ut Sveriges bönder och vill nu låtsas vara intresserade av att behålla det jordbruk de aktivt jobbar i verkligheten genom faktiska lagar, faktiska skatter och skarpa förslag i riksdagen och som regering arbetar för.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

34 kommentarer:

 1. Och som vanligt fokuserar inte MSM på sakfrågorna, dvs att MP säger en sak i populistiskt syfte men gör en annan.

  Istället leker man med leksaksbilar.

  Fast iofs börjat det bli tjatigt med alla dessa makar som målar och kör sten, och svågrar som renoverar hus.

  Kan vi inte ha lite vanligt skattfusk bara eller liknande?

  SvaraRadera
 2. Hon ljuger ju dessutom. Som det tagits upp här förut så blandar hon ihop väder och klimat. Hon sa vid talet igår att temperaturen varit högre än normalt 400 månader i rad. Då har man glömt fort att både mars och april var kallare månader än normalt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ljuger är nog väl mycket sagt hon är troligen bara fullständigt okunnig och lider av grav mundiareé så hon bara måste berätta och sina villfarelser för alla antingen de vill höra på eller inte. Babblande idiot eller som de bukar kassas i folkmun - politiker.

   Radera
  2. Nu var det iofs världens medeltemperatur hon talade om när det gällde de 400 månaderna, inte Sveriges temperatur, även om hon gled över i Sverigejämförelser i meningen efter. Man får lyssna uppmärksamt innan man spyr sin galla!

   Radera
 3. Hur hade man löst denna sommars problem på 1950-talet? Mjölkkorna gick på utmarksbetet, även på gårdar i Marks kommun. Man körde ner med häst/traktor till korna och mjölkade dem morgon och kväll och då det mestadels var mossmark så växte gräset bar i torkan. Korna mjölkade inte mer än vad de kunde tillgodogöra sig på betet, runt 10- 15 liter per dag. Vinterfodret odlades där korna inte var och lagrades som hö. Litet spannmål odlades för man skulle ha en växtföljd och litet havre och korn till djuren utöver hö. Visserligen kände man av torkan men man var beredd då hela systemet byggde på anpassning till en varierande natur. Idag är allt trimmat till förbannnelse och minsta rubbning i naturen, som förr var ett mindre problem, är idag rena konkursen....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vattenbristen var uppenbar även 1959. Och hygienen kunde vara såpass usel att man inte klarade att diska mjölkkrukor och annat så mejeriet klagade. Men vad skulle man ha pastörisering till om inte vid just denna tid? Men tio år senare var tankhämtning det som gällde.. och säker vattentillgång, annars var det bara att sluta. 1969 var mjölkpriset 39 öre per liter oc två senare 1,71 om jag minns rätt. Kontantmetoden som varit böndernas redovisningsmetod upphörde och bönderna skulle vara F -skattare... Sedan dess har inget funkat för bondekåren och alla tiotusentals bönderna är det idag drygt 3000 mjölkföretag, ganska små företag egentligen då det enbart är 2000 lantbruksföretag som har uppnått rationell storlek ( över 60 000€ i gårdstöd där gränsen för begränsning börjar inträda då man anses vara en rationell enhet som borde klara sig utan arealstöd) (förresten så anses 100 000€ om året i gårdsstöd innebära att man helt skall klara sig utan stöd däröver... det är ungefär 500 företaginom lantbruket)

   Radera
  2. Ja, vi får se hur många som är kvar av dessa 500 elitgårdar nästa vår.

   Radera
 4. Knappt får ange ursprungsland? Så gott som samtliga av butikernas egna varumärken har detaljerad info om ursprungsland.

  SvaraRadera
 5. Hon har alltid ljugit, tidigare i EU arbetade hon emot allt som mp sagt de skulle arbeta för/emot gällande upphovsrätt/fildelning/etc.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Yrkesfisket som var hennes område i Bryssel är i det närmaste utplånat i Sverige genom en misskött fiskepolitik i fyrtio år...

  SvaraRadera
 8. Det mesta av MPs politik är bluff. Tyvärr finns det vid varje val en ny generation 18-åringar som går på det.

  SvaraRadera
 9. Man måste ange ursprungsland (finns en stämpel som säger vart det är hanterat) Det är även fullt tillåtet att skriva exakt var du har producerat något, land, kommun, gård, åker, kossans namn. Vad som inte är tillåtet är att göra offentliga upphandlingar som tar hänsyn till nationsgränser vilket bland annat gjort att skolor och liknande i huvudsak använder kött från utlandet.
  Mest att göra med total att kommunerna vill skylla ifrån sig på EU förordning istället för att skriva noggrana upphandlingsregler (skall krav på djurhållning som preciseras men utan att nämna svensk är exempelvis något som jag är övertygad om går)

  SvaraRadera
 10. Bra att MP talar klarspråk om vad de vill. Politik handlar ju i grunden om vad man vill med samhället och vad vi tillsammans vill göra med vår stund på jorden. Where there is a will, there is a way :www.etc.se/klimat/fa-kommuner-staller-krav-pa-narproducerat.
  Mycket märkligt att en survivalist som Cornu inte gillar tanken på självförsörjning. Men han tycks lida av patologisk mpfobi, sossefobi och ryssofobi.
  För övrigt har Lövin gjort en jätteinsats för livet i havet genom sin bok Tyst hav och sina starka insatser för att förbättra EUs sjuka fiskeripolitik. Jag röstar sannolikt inte på henne men hon är absolut en rakryggad och kunnig politiker som är trogen sina ideal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Talar man klarspråk när man torgför förslag som inte på något sätt kan förväntas gå igenom?

   Klart vi vill ha ökat självförsörjning, men det får man ju inte genom att lägga fejkförslag som bara läggs för att lura väljare.

   Radera
  2. Den fiskepolitik som delvis är miljöpartisktisk fokuserar på yrkesfisket och reglerar detta i detlaj. På ett sätt som överträffar allt som man gjorde i kommunismens namn i östeuropa förut. Men skillnaden är att den fiskepolitiken jobbar för kapitalets intressen, inte miljöns intressen. Efterträdaren till Lövin kör på i samma stil, utan att inse att det man gör är att leta syndabockar för sin egen syndfullhet. När nu t.ex. torsken ökar något, marginellt, så vill man öka fiskekvoterna. Yrkesfisket är ju vana vid de nuvarande kvoterna så det tyder på att efterföljande led i fisket vill landa så mycket som möjligt... men yrkesfiskarna får bära skulden, för vi måste ha några syndabockar. Dessutom är det nu krav på att allt som fastnar i näten skall landas, vilket innebär att den frihet att välja vilken fisk man vill sälja blir ett tvång att leverera allt och däremd sänka fångstens totala värde. Detta började på 70-talet med investeringsstöd i nya båtar, skrotningsstöd för gamla båtar, med mera så att fiskeflottan blev förvuxen och tvingades till överexploatering av havet. Idag är det enbart en liten gruppa fiskare kvar och om det inte varit andra intressen än dessa yrkesfiskare så hade fiskekvoterna kunnat hållas kvar på nivåer där torsken återhämtat sig totalt! Men så är det inte, naturen skall exploateras maximalt och de som gör jobbet ute i naturen skall få skulden för samhällets exploateringsbehov.

   Radera
  3. "För övrigt har Lövin gjort en jätteinsats för ..." Här trodde jag du skulle skriva 'Turkiet'.

   Radera
 11. Kan man lita på vad Lövin säger... ?
  Kan man lita på vad MP säger ... ?

  Hon, Lövin verkar ju inte ens ha speciell koll på vad hennes äkta hälft kör för "miljövänligt" fordon ens... ;-)

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/zL1Kdr/skitiga-bilar-okej--om-man-kor-tunga-stenar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tror på vad hon säger och på att hon vill ställa om samhället i mer hållbar riktning. På ett helt annat sätt än t.ex. M och SD. Det kan man se på de politiska förslag som MP lägger fram. Att vi har fått alltmer av "billig" journalistik, som tyvärr leder oss bort från de faktiska politiska sakfrågorna, är en annan femma.
   En killgissning: om man kör ca 300 mil om året så är det betydligt mer miljövänligt att laga och behålla en gammal pickup jämfört med att t ex köpa en ny (svindyr) elbil. Det är ju nämligen så attven om du har en "normal" gammal bil som du kör normalmycket (1500-200 mil)så tar det 5-10 år att "komma ikapp" miljömässigt om du köper en ny bil istället för att behålla och reparera din gamla bil. Produktionen av nya bilar och batterier har en mycket stor miljöpåverkan.

   Radera
  2. Då skall man heller INTE skuld-, skam- och syndbelägga alla de människor som ...

   1. Behöver bilen för att det dagliga livspusslet skall gå ihop med hämta, lämna, handla, jobba

   2. Inte har råd likt "ledande vänsterintellektuella proffstyckare" mm i innerstan som har kryp-, gång- och cykelavstånd till allt.

   3. Inte har frikort på tåg, buss och taxi

   4. Inte har råd att slänga upp 500 kSEK eller mer för en av hela skattebetalarkollektivet subventionerad elbil...

   Radera
  3. Om man betänker hur miljöpartiklar vurmar för väderbitna kläder, ovårdade skägg och gamla utedass utan elektricitet etc --- så är det väl inte så konstigt att de när det verkligen kommer till kritan privat även föredrar gamla rostfläckiga oljeläckande skrotbilar framför något nytt och fräscht. I den interna hierakin är förstås "holier than thou" att den som använder minst nytt och mest gammalt kommer närmast helgonstatus.

   Radera
  4. @Petter: Tack ! :-)

   @Peter: ++1! MP:are torde gå i fuktigt "spinn" när de ser..

   https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/zL6dBO/kandisarna-trivs-bland-kutens-rostiga-bilvrak

   Radera
  5. Calle-Johan, absolut, hon vill säkert och funderar hur hon sakta ska få igenom sina tankar.

   Men, varför då inte ta bort en massa straffskatter på äldre bilar som sällan körs långt? Politiken säger ju att jag ta mig tusan ska betala en herrans massa, det kanske går upp ett ljus nångång i MP, som tidigare var känt för Saab 2-takt och Duett till vardags, vilket är miljövänligt just för att man utnyttjar en redan producerad vara mer.

   MAO, det är fint att Lovins make kör sin gamla bil, dock inte vid högtrafik i Sthlm/vissa andra städer. En förhöjd biltull skulle kunna funka mot det. Att ta bort skatten på 20+ år gamla bilar isf 30 kunde funka, kan inte bli många ören och det gynnar landsbygden då man kan ha kvar en gammal hantverkar-king-cab med plogblad, som man kan köra sten, sopor och skit med.

   Radera
 12. Spelar det någon roll om vi inte använder plastpåsar eller lägger skatt när soptipparna i Latinamerika och Afrika ligger i anslutning till havet och allt schaktas ut i havet och blåser vida omkring, en svensk värdering eller attityd har i alla fall tidigare varit att man vill ta rätt efter sig och inte slänga plastpåsar i naturen, själv använder jag plastpåsar ofta till soppåsar och tror till skillnad från Miljöpartiet att plast är ett litet problem vid rätt hantering.

  Problemen i haven har i stort sett inget att göra med hur vi använder plast i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hear Hear!
   Varje gång någon talar om detta och ska pungslå mig på en extremdyr plastpåse brukar jag fråga om denne känner någon alls som kastar plastpåsar i havet? Har vi soptippar i havet? Hur kommer den svenska plastpåsen från matkonsumenten till havet?

   Radera
  2. Tyvärr är det några som ändå har svårt att hålla reda på sina plaster. Bor nära havet och ser dagligen plast längs vägarna som i nästa steg lär landa i vattnet. Efter senaste blåsten dök det upp en hel presenning på tomten...


   Sen lär övergödning (från jordbruket) vara Östersjöns kanske största problem.

   Radera
 13. Du glömde Asien. Enligt forskare vid Helmholtzinstitutet kommer 88-95% av det plastavfall som finns i haven från de 10 floderna Yangtze, Gula floden, Hai He, Pärlfloden, Mekong, Indus, Ganges (alla Asien) samt från Nilen och Niger i Afrika.

  SvaraRadera
 14. Jag litar inte på Isabella Lövin. Speciellt som hon har en dieselstinkare på gården, dvs bara uppfyller Euro 3. Rena dieslar med partikelfilter är inget för ett språkrör.

  SvaraRadera
 15. Det behövs ändras på mycket innan det blir vare sig hållbara småbruk eller framtidstro bland bönderna.
  Förutsättningarna för att ha ett hållbart jordbruk kan vara svårt för andra att förstå.
  Det är ett familjeföretag, sammbeskattning av äkta makar skulle underlätta rejält.
  Samma med dagis, full återbäring av kostnaden för eventuella barns dagisplats om de väljer att avstå dagis.
  Som det är nu är det omöjligt att kombinera lantbruk och bilda familj.

  MP vill ha både mer eko och en större matproduktion
  Menar de allvar med det behövs rejält med mer odlingsmark.
  Nu finns det en massa nedlagda åkrar mest på grund av att de var små, steniga och omgärdade av stenmurar.
  Kan man ta bort stenmurarna och bryta bort stenen kan man bruka de med moderna maskiner.
  Torvmossar är också enkla att odla upp.
  Dika ut och strukturkalka sen går det att odla där.
  Enklast är nog att sänka långgrunda sjöar.
  Till exempel horborgarsjön.

  Se där nu fick MP några praktiska och handfasta förslag.

  Disskutera gärna i små grupper.
  Och fundera också på om MP har några ideologiska låsningar angående dessa idéer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, dagisförslaget och skatteförslaget måste blötas ur mer sociologiska tankar.

   Finns familjen i nån högre utsträckning?

   Radera
  2. Nä inte heller några yngre förmågor som vill hålla på med jordbruk heller.
   Varför tror du den stereotypa bonden är ungkarl?

   Radera
  3. Jo, men vi ser ju i "Bonde söker fru"... Eh...

   Ja, varför de är singlar.. Det kan vara trist och mest bara arbetsamt att leva på landet. Staten säger betala.
   Om du har ett gemensamt familjeföretag måste skilsmässa vara en riktig nödlösning. Är det det? Nåt att tro på? Blir underligt om normala människor ska vakta arvet som gamla adelsmän med fideikommiss.

   Radera
 16. "Om Miljöpartiet vore seriösa i att hjälpa Sveriges bönder och inte bara är ute efter röster i valet, för att sedan kunna säga "vi fick inte för EU", så skulle de gå ut med att Sveriges regelverk och beskattning för jordbrukare ska harmoniseras med resten av EU, dvs alla hårdare regler och regeltolkningar ska kastas ut, alla straffskatter på svenskt jordbruk ska bort, och skatten för jordbruksföretagare (eller om nödvändigt alla företagare) ska sänkas till samma nivå som övriga EU. Och så ska vi förstås införa EU:s bondepension, så bönderna likt i resten av EU inte behöver lägga pengar på pensionssparande och pensionsavgifter. Ytterligare ett regelverk som Sverige valde att inte införa för att straffa svenska bönder, medan övriga EU har det."

  Kanske ett lämpligt program för nästa Centerledare?

  SvaraRadera