Cornucopia?

Aktuellt

Valueguard: Största prisraset för lägenheter i april någonsin

Valueguards kvalitetsjusterade prisstatistik för lägenheter visar på det största raset för lägenhetspriser någonsin, oavsett om det är lande...

2018-07-29 14:23

Läsarna tror M bildar regering med stöd av SD

Ska man tolka ut förra söndagens enkät om regeringsunderlag och regeringspartier tror läsarna att Moderaterna bildar regering med stöd av SD. I mycket handlar det väl om önskedrömmar utifrån läsarnas politiska preferenser och inlänkade enkätsvar från SD:s Internetsvans.
Enkätsvaren.
Det sannolikaste regeringspartiet killgissar läsarna till att vara Moderaterna. Det är intressant, då övriga allianspartier C-FP-KD åläggs mycket lägre sannolikhet att ingå i regering. Samtidigt anges SD som näst sannolikaste regeringsunderlag efter Moderaterna.

Detta talar för att läsarna tror på en Moderat minoritetsregering, med stöd av SD som dock lämnas utanför regeringen. Att M sticker ut så mycket över de övriga allianspartierna betyder att läsarna inte tror på alliansen som regeringsalternativ längre.

Sannolikheten för att SD ska ingå i en regering sätts dock till lägre än regeringsunderlaget, på samma sannolikhet som Centerpartiet. Då har ju både SD och C fördelen att de inte är de som inte vill vänstra och spela med händerna både över och under täcket, och kan vara regeringsunderlag både åt S och M.

Att läsarna gör bedömningen att Centerpartiet sannolikare ingår i regering eller regeringsunderlag än Liberalerna och KD talar för mental beredskap att en röst på Annie Lööf är en röst på Stefan Löfven som fortsatt regeringschef.

Då bloggens läsare generellt är högerliberala eller högerkonservativa finns förstås en stor grad av önskedrömmar i ovanstående svar. Svaren kring SD måste alltid tas med en nypa salt pga de inlänkningar som sker från SD:s skräniga omogna Internetsvans så fort man har SD med i en enkät, enligt den barnsliga tron att enkäter på Internet påverkar valutgången.

Det hade varit intressant att göra samma enkät utan SD som möjligt svar, men då det var en flervalsenkät borde inte övrig svarsfördelning påverkats särskilt mycket.

Socialdemokraterna bedöms ändå vara det näst sannolikaste partiet att ingå i nästa regering, och i så fall sannolikare med SD eller C-stöd än med stöd från MP eller V, utifrån enkätens svar.

Läsarna avfärdar både Feministiskt Initiativ och Medborgerlig Samling som sannolika regeringsunderlag eller regeringsmedlemmar.

Överlag intressanta förväntningar. S eller M bildar regering. C och SD avgör om nästa statsminister heter Stefan Löfven eller Ulf Kristersson.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

109 kommentarer:

 1. Den där SD-svansen börjar bli rätt stor nu. Får nog räknas som en hel bakdel vid det här laget. 1 miljon människor kan inte räknas som svans längre..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig sett en länk hit någon annanstans och jag läser typ all alternativ media.
   Är det någon som sett eller själv länkat hit pga någon enkät?

   Radera
  2. 20% av 10 miljoner blir förresten 2 miljoner..

   Radera
  3. Kalle 14:58
   Det är nog ett ett önsketänkande från blogginnehavaren.

   Radera
  4. Den skräniga SD-svansen på Internet är inte en miljon människor. Begå inte misstaget att blanda ihop SD-svansen med väljarkåren.

   Radera
  5. SD-svansen är en mindre mängd personer, som har stora personliga utmaningar att hantera. De är inte representativa för SD:s väljare, som tidigare röstat på andra partier, utan har i över ett decennium spenderat större delen av sitt liv på diverse hatforum på Internet. En enorm skillnad.

   Radera
  6. Förvisso inte många som "skränar" härinne men likväl blir det många klick på SD.
   Kanske den tysta SD svansen då?

   Radera
  7. Ett enkelt sätt att bevisa teorin om att det länkas till bloggen med uppmaningen att rösta SD-vänligt vore ju att länka till dessa länkar, om det nu finns några... Det vore ju enkelt eftersom det finns så många av dessa länkar.

   Bloggen läses främst av män och män är överrepresenterade vad det gäller att rösta på SD och M.

   Det logiska är alltså att de som läser bloggen och röstar i enkäter är överrepresenterade map SD och i viss mån M.

   Radera
  8. Och vi som hittat hit har säkert hittat till andra alternativa nyhetskällor och därmed fått ta del av den fakta som undanhålles den genomsnittlige Aftonbladet/Expressen och SVT konsumenten. Därav ett överskott på SD anhängare.

   Radera
  9. Med tanke på den mängden rena lögner, hårdvinklingar och felaktigheter som står i "alternativa nyhetskällor" så är Kallle7:s definition av fakta lite annorlunda än verkligheten.

   Radera
  10. Om det nu finns länkar i sk hatmedia som sprids bland den sk SD-svansen så är det ju ett sundhetstecken att ingen har sett dem eller länkat till dem på bloggen eftersom det då bara finns normala SD-väljare som läser bloggen och inte delar av den sk SD-svansen.

   Radera
  11. Läser man kommentarsfältet är det uppenbart att det finns högutmanad SD-svans här.

   Radera
  12. Signaturen Isak är faktiskt AfS, men faller nog in under din definition av SD-svans ändå...

   Han kanske kan ge några exempel på länkar.

   Radera
  13. Jag har läst här nu i över tio år, tror jag, och denna blogg räknas av de, sjävutnämnt, goda bland mina bekanta som hat och sådana där andra markörord.

   Tack för många intressanta inlägg för övrigt.

   Radera
  14. Huvuddelen av de som kan tänka sig att rösta på SD är nog de som sett på TV, och inte såna som läst obskyra tidskrifter på nätet. Alltså helt vanligt folk som är missnöjda. Svansen är de som hänger på nätet och läser obskyra tidskrifter och bloggar, och är väldigt högljudda. Majoriteten läser dock inte deras kommentarer. Inte heller kommer de att övertyga nån från andra sidan om sin förträfflighet. så svansen är mest till för att bejaka likasinnades åsikter, d.v.s. helt enkelt en klubb för inbördes beundran.

   Radera
  15. Härmed vill jag införa två ord i svenskan: SOLW och NOLW.

   SOLW= Söder Om Lars Wilderäng vilket betyder: ALLT vänster om M är kommunister och Putinkramare!

   NOLW= Norr Om Lars Wilderäng vilket betyder: ALLT höger om M är Svärjävänner, Neonazister, Hitlervurmare, Natoförnekare och självklart alltid lika populära benämningen: Putinkramare!

   Ni är välkomna.... !

   Radera
  16. @Mr
   Nu försöker du bara polarisera, igen. Vi med behållet perspektiv ser igenom dina tirader.

   Radera
  17. "Den där SD-svansen börjar bli rätt stor nu."

   Wag the dog?

   Radera
 2. Först ska ju största parti utse förste talman. Största parti blir SD. Det ska bli mycket underhållande att se den teatern utspela sig inför öppen ridå. Valnatten och det efterföljande veckorna bli episka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märkligt påstående att största parti utser Talman.
   Det finns ingenting i lagstiftningen som stöder sådant påstående.
   Talman utses genom val i Kammaren och intill dess att ny Talman valts så utföres Talmans uppgifter av Ålderspresidenten.

   Därför finns inte på världskartan att SD kommer att utse 1e Talman eller att 1e Talman kommer att vara en Sverigedemokrat!

   Radera
  2. Helt rätt. Decemberöverenskommelsen kommer visa sitt fula tryne ingen och sätta den sista spiken i kistan på hela det politiska etablissemanget. Som sagt stor underhållning är att vänta.

   Radera
  3. Aftonbladet menar dock att största parti ska utse talman, men de missade då att SD med hög sannolikhet blir största parti. Så de kommer nog ändra sig.

   Radera
  4. Traditionellt har det ju varit så att riksdagen släpper fram en talman som utses av största parti. Vad jag förstår så är detta dock inte inskrivet i någon lag utan bara en praxis vi har. Jag gissar att denna praxis bryts om SD blir största parti. Dock får SD första vice talman, då praxis om hur vice talmän väljs verkar följas (SD fick andra vice talman under nuvarande mandatperiod i enlighet med praxis baserad på partistorlek).

   Radera
  5. The Engineer: Kortast att sammanfatta Ditt resonemang härovan i konstaterandet att SD var det parti som hösten 2014 bröt mot all tidigare praxis!
   Och möjligheten finns att det kommer att visa sig senare i höst att talesättet "betalt för gammal ost" måhända inte är gripet ur luften!

   Radera
  6. Va? Översättning till svenska?

   Radera
  7. Öh, nje, de andra gav ju med sig och röstade på Söder, eller avstod. Och SD är no3 i storlek. Nu blir SD störst med stor sannolikhet.

   Betalt för gammal ost fattar jag inte riktigt? Klart de andra kan obstruera men då kör vi kanske så sen, kan ju vara att binda ris för egen rygg för borgare och S.

   Radera
 3. Om man köper detta resonemanget, frågan är hur/om man ska agera på det, genom taktikröstande? Själv har jag bestämt mig för att inte taktikrösta och istället rösta på det parti jag tycker är minst dåligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SD är definitivt inte en bra lösningen men SD är det minst dåliga. Det säger allt om de övriga partierna,

   Radera
  2. Jag gör en annan bedömning.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  4. @Unknown
   Exakt, demokrati bygger på att väljarna röstar efter sin egen övertygelse.

   Radera
  5. Rösta med hjärnan, rösta rent logiskt, vad behöver landet? Fler invandrare? Färre?
   Ska vi låta de som lurat er, de som sålt ut er och gravt missbrukat era skattepengar till att försörja mördare och terrorister få era röster ännu en gång?

   Eller ska vi låta några som inte varit delaktiga i det vansinnet, utan snarare kämpat emot, de som säger sig ha lösningarna, få en chans nästa val?

   Radera
  6. Plånboken är även ett bra incitament att rösta för.

   Radera
  7. @Elk
   Det är ju det som lett oss hit..

   Radera
  8. Sverigedemokraterna vill göra det omöjligt för religösa judar att bo kvar i Sverige. Det är därför Aron Verständig som är ordförande i Judiska församlingen betecknar partiet som antijudiskt. Sverigedemokraterna kan alltså inte ens acceptera att det finns en judisk minoritet i vårt land!

   Mer läsning: http://jfst.se/nyheter/fran-forsamlins-ordforande-3-3/

   Radera
 4. Ifall sossarna inte sitter i nästa regering, kommer den nya regeringen att få mycket svårt att genoföra någonting. Olika myndigheter, instanser samt tjänsteh(e/ö)nor kommer att obstruera allt vad de kan och litet mer enligt demokraternas modell från USSA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konspirationsteoretsikt verklighetsfrämmande dravel!
   Efter de 13 riksdagsval jag deltagit i har vid 5 tillfällen bildats regeringar där Socialdemokraterna inte ingått och vid intet av dessa tillfällen har minsta tecken framkommit på vad Du hävdar ... Ej heller finns minsta tecken på att så heller i dag så skulle vara fallet.
   Tjänstemän i Svensk Förvaltning besitter en högre integritet än vad Du i dina pojkrumsfantasier tycks inbilla Dig!

   Radera
  2. p.s. ... egentligen har vid 7 tillfällen under den perioden bildats regeringar utan Socialdemokratisk representation ... jag glömde faktiskt den ettåriga minoritetsregeringen under Ullsten 78-79 och Fälldins regeringsombildning 81-82.

   Radera
  3. Chefen, då rekomenderas att du talar med någon som ingått i någon alliansledning i kommun, landsting eller kanske regeringen. Du kan med stor sannolikhet då höra många bittra anekdoter om de politiskt tillsatta tjänstehennornas obstruerande. De har ibland totalt lamslagit kommunfullmäktige. Deras integritet ligger kanske på ett högre plan, för den goda saken.

   Radera
  4. @chefen: Inga pojkrumsdrömmar utan kallt resonemang. M kan inte bilda regering utan S eller SD och S kommer att göra sitt sämsta val i modern tid vilket kommer att utlösa rosornas krig inom S mellan olika fraktioner. Om svetsarn sitter kvar som partiledare kommer det att bero på att ingen annan är dum nog eller stark nog att ta över som partiledare. S kommer helt enkelt inte att vara i sådant tillstånd att de skulle kunna sitta i regering. Skulle S sitta i nästa regering kommer partiet troligtvis att PASOKifieras, följa S i Nederländerna och Frankrike i spåren...

   Tiderna har ändrats och tjänstehennorna kan inte acceptera att Partiet inte längre är allsmäktigt och ifall SD ingår i den nya regeringen, då kommer alla meetoo och andra aktivister att förenas i en svensk version av "The Resistance" enligt amerikansk modell. Trots allt, resultatet av ett pseudodemokratiskt svenskt val är giltigt enbart ifall Partiet vinner. Ett svenskt Trump Derangement Syndrome, bör kanske kallas Åkesson Störnings Syndrom, ÅSS (ni läste det först här !!) De presstituerade på Aftonslasket mfl kommer i såfall att ha julafton året om ....

   Sedan att sitta i och leda följande regering skulle jag önska åt mina fiender. Så som Sverige misskötts med alla sina problem under de senaste regeringarna och med nästa fas utav finanskrisen väntande runt hörnet, den nya regeringen är körd innan den tillträtt oavsett vem som sitter i den. Bara de svenska hushållens skuldsättning i sig är en tickande bomb och inget har gjorts för att korrigera det som orsakade krisens första fas, enbart sammlats mera skulder nu än då ...

   Enbart att få ordning och reda i svensk krishantering och ledning kommer att vara ett Sisyfosarbete. Det räcker enbart att se hur illa ansvariga myndigheter skött ledningen utav släckningsarbetet vid årets skogsbränder för att inse vad följande regering står inför utan obstruerande tjänstehennor. Detta plus alla andra problem som Sverige lider av.

   För övrigt, val i Sverige är på sin höjd pseudodemokratiska, man röstar på en partilista där partledningen avgör vem som kan bli invald genom placeringen på listan. Därtill finns partilistorna öppet för alla att se när man tar en eller flere listor i vallokalen. Tänk att välja "fel" lista i allas åsyn, tala om socialt tryck. Lägg till opartiskt statsmedia och MSM ...

   Sverige i dag är troligtvis ännu sämre styrt än under hattarnas och mössornas tid, vilket var ett lågvattenmärke.

   Radera
  5. Man kan plocka åt sig flera olika partiers listor... ;-)

   Då jag ett flertal val arbetat som valförättare så vet jag om att man ständigt måste städa bakom skärmarna!

   Radera
  6. GuDu&GS: det enklaste svaret från min sida blir att jag under min levnad hunnit med att skaffa vänner och bekanta som verkar både inom Kommunner och Landsting från både S och borgerliga partier samt en tidigare yrkeskollega som satt som sakkunnig i dåvarande Kommunikationsdepartementet under en tidigare S-regering. Det är således från dessa källor, vilka jag finner fullt tillförlitliga, jag baserar min åsikt om integriteten hos tjänstemän inom Förvaltningen vare sig denna är Kommunal, Landsting eller på Riksdags-/Regeringsnivå.
   Dessutom så att efter varje majoritetsskifte i beslutande organ från Riksdag och nedåt så bytes de rent politiskt tillsatta högre tjänstemännen ut.

   Resterande i texterna ovan ser jag endast som spekulationer och partsinlagor och har ej för avsikt att just för tillfället gå i diskussion ... jag har nämligen en del annat att stå i några timmar framöver!

   Radera
  7. @chefen: Du menar att olika mynigheter och verk kommer att bete sig som skolstyrelsen tydligen gjorde under Björklunds tid som minister ?

   Tiderna har förändrats, du bedömmer tydligen tjänstehennorna utgående från en moralisk och etisk ståndpunkt som beklagansvärt nog bör anses höra historien till i dagens postmoderna, aktivistiska samt genuslajvande samhälle.

   Ifall det moraliska och etiska synsätt du tydligen företräder fortfarande vore rådande, då skulle inte Sverige sitta i smeten på det vis landet gör, tyvärr. Ingen Eliasson, Johansson, Lövin, Fridolin, Ygeman, Strandhäll mfl hade i såfall någon som helst möjlighet att nå de poster de sitter på i dag ifall dylik moral samt etik vore rådande i dagens samhälle. Äkta gammaldags moral samt hederlighet är något jag verkligen saknar bland nomenklaturan i dagens samhälle.

   Kalla mig gammaldags den som så vill.

   Radera
  8. Kejset känns ju lite annorlunda med SD än med de insuttna borgarna.

   Det vore skönt med gammaldags moral och hederlighet men efter att ha suttit vid Twitter så ser jag ju hur tankarna går. Enormt många unga skrivsugna duktiga kvinnor hamnar i att peka på att män är lösa dogs, könskrig, de vill dock ofta fjässa med bad boys. Och ha amore. Och har psykisk ohälsa (märk att det inte är sjukdom direkt).
   Para detta med "jag är här" style. Mycket ensam mamma osså.

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  10. Haha. Det är med skräckblandat nöje jag noterar att SD-svansen redan i förväg börjar gardera sig för den katastrof deras ledare skulle orsaka om han kom till makten. Som Mark Twain sa, "historien upprepar sig inte men den rimmar". Den här gången är det inte judarna och kommunister som kommer att anklagas för att ligga bakom utan det är kvinnor och socialdemokrater...

   Radera
 5. Utgår man från senaste opinionssiffrorna så är de rödgröna större än Alliansen och gör SD som förra året och röstar på en M budget så kommer den vinna över en rödgrön. Löfven kommer inte regera på en M-budget, så det naturliga blir att släppa fram en M regering som söker hoppande stöd.

  L och C kan göra upp med S men det vore politisk självmord då de åker ur Riksdagen nästa mandatperiod. De kommer dessutom få igenom mer med M vid rodret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just därför är en M-regering det minst osannolika. M har att välja på DÖ i fyra år till eller någon form av samarbete med SD, men det kan räcka att M bara lägger sin budget utan att en tala med SD eftersom de ändå kommer att rösta för den.

   Radera
  2. Och hur hade Du då i den situationen tänkt Dig att övriga återstående partier i Alliansen skulle reagera ... d.v.s. vid en Moderatbuget och inte en samlad Alliansbudget?

   Radera
  3. De tvingas då att välja mellan att gå i opposition och t ex få igenom borgerlig ekonomisk politik, eller att stödja bilda regering med S.

   Det är inte självklart vad de väljer men skulle L sätta sig i knät på Löfven efter valet så åker de ur riksdagen 2022.

   Radera
  4. Folkpartiet och Centern har ju själva sagt att de inte vill ingå i ett regeringsunderlag som är beroende av SD, så det finns inte så mkt att reagera på. Det är ju deras egen vilja. Jag utesluter inte att KD ingår i en regering tillsammans med M.

   Här är en fusklapp, börja från toppen tills du hittar ett villkor som uppfylls.

   1. S+MP+V > 50% => S regerar
   2. M+KD+L+C > S +MP+V => Alliansen regerar
   3. M(+KD)+SD > S+MP+V => M(+KD) regerar
   4. M+KD+L+C < S+MP+V => S regerar

   Radera
  5. Inte helt vansinnigt skrivet av dig. Jag tror på 3.

   Radera
  6. Säs: på tvåan glömmer du SD eller vad du skrev innan. Alternativt att du inser politikernas maktkåthet att de kan bortse från deras ideal när makten hägrar...

   Radera
 6. En samlingsregering mellan de två högsta mörkbruna staplarna (M,S) utesluter skribenten helt?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore ju förstås drömregeringen, men är förstås helt orealistiskt. Visserligen är det en sådan regering i min roman Höstsol, men den är en fiktion.

   Radera
  2. Visst, det kan ju bara vara en sista utväg i ett undergångsscenario med KD, mp, fp under fyra procent och SD+AFS över trettio procent av rösterna.

   Radera
  3. nasenman: Den av Dig beskrivna tänkta konstellationen S+M är ingen Samlingsregering ... Det är en Koalitionsregering och av de regeringar som bildats i Sverige efter 1976, d.v.s. de senast gångna 42 åren, har sex stycken varit just Koalitionsregeringar ... Så intet nytt under solen där.....

   Radera
  4. Ah, ok, jag är inte insatt i definitionen:

   Vad skiljer en samlingsregering från en koalition höger/vänster?

   Radera
  5. nasenman: I egentlig mening finns ingen stringent definition men i rent historiskt avseende i Sverige användes termen "Samlingsregering" så gott som uteslutande för den Regering som leddes av Hansson under 2a Världskriget där samtliga riksdagens partier fanns representerade utom SKP (kommunisterna) och SP (socialistiskt och sedermera nazistiskt).
   En koalition däremot är vilken som helst regering som innefattar ministrar från skilda partier. Samtliga Borgerliga-/Alliansregeringar samt några av Erlanders regeringar under 50-talet och nuvarande regering under Löfvén är koalitionsregeringar.

   Radera
  6. Cornucopia : Varför skulle det vara orealistiskt? Sverige har vid flertal kriser haft samlingsregeringar där man sammarbetat över blockgränserna. Ett valläge som skulle riskera att Sverige lamslås bör nog räknas som en sådan kris?

   Radera
 7. Om SD blir störst och då enligt traditionen får uppdraget att försöka bilda regering, killgissar jag att det bli svårt för M att säga nej att ingå i den regeringen. De skulle då åter igen djupt svika sina väljare. Förmodligen ren harakiri av M att svika igen. KD har väl då heller inget val, om de nu finns kvar efter valet. C, L, S, Fi, etc blir opposition. Åkesson som statsminister kanske skulle få en del liberaler och vänsterextremister att tugga fradga. Personligen röstar jag förstås på dem som fortfarande har hälften kvar i sitt program, åtminstone som propaganda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elk Brew: Inte ens om SD mot all förmodan skulle råka bli största parti efter valet är det alldeles givet att de får inledande uppdraget!
   Om endera Alliansen, eller vad som är kvar av Alliansen, eller nuvarande regeringsunderlag är större än SD kommer sannolikt Talman att just i en av dessa konstellationer inledningsvis söka regeringsbildning.

   Radera
  2. Ja, M var inte största parti vare sig 2006 eller 2010, men bildade ändå regering.

   Radera
  3. Elk Brew: Som chief karlsson säger, det är den partiledare som leder den konstellation som har högst sannolikhet att kunna knåpa ihop en regering som får uppdraget.

   Jämför med läget 1991, som exempel. Då fick vi en borgerlig vinst (borgerliga blocket större än det socialistiska men inte med egen majoritet), trots att Socialdemokraterna var största parti, och då gick uppdraget att försöka bilda regering till Carl Bildt.

   Radera
  4. Således, största konstellationen som stöder en specifik statsministerkandidat kommer få uppdraget. Som det ser ut nu blir det socialisterna.

   Radera
  5. Ja, det är nog det som kommer ske i steg ett, särskilt om socialisterna är största block.

   Men sedan kan något unikt inträffa, nämligen att talmannens förslag _röstas ner_ och man går in i runda två (av max fyra). Fältet är öppet.

   Dvs, runda ett: Talmannen ger Löfven uppdraget. Löfven kör på med S+MP-regering eller enbart S-regering. S, V, MP röstar för, övriga röstar mot = ny runda. Lägger SD ner sina röster är det klart, men då skjuter man upp fulspelet till budgetrundan.

   Runda två: Kristersson. SD, M, KD, L, C röstar för. Avstår SD här så får vi väl lite av en konstitutionell kris, om jag tänker rätt -- då blir det en svettig runda tre.

   Det blir spännande hur som helst.

   Radera
  6. Cornucopia: I princip riktigt! ... Däremot är jag inte helt säker på att Din avslutande förmodan i sig speglar var partierna idag står ... än mindre var de kan tänkas stå efter 9e september.

   Radera
  7. ...... liten rättelse till mitt inlägg, det räcker att SD avstår i en omröstning där Ulf Kristersson föreslås till statsminister, eftersom det då inte kommer finnas en majoritet emot.

   Radera
  8. Joakim Persson: Av vad idag kan ses så har Du nog rätt i att det kommer att bli både svettigt och spännande!
   Det hela dock endast att se som en "normalisering" och ett närmande till en situation som blivit verklighet i övriga Europa sedan flera decennier.
   D.v.s. det vi vant oss vid som Blockpolitiken kanske nått vägs ände?

   Radera
  9. chief karlsson: Det tror jag också. Eftersom vi har det styrelseskick vi har, så är det alltså en regering som "tolereras" som det kommer att bli, vilket nästan säkert utesluter SD som regeringsbildare, men öppnar för en mittenregering eller en renodlad moderatregering som uttryckligen baseras på mittensamarbeten.

   SD kan också välja att släppa fram en ren S-regering, men jag tror väljarna förväntar sig förändring även vad gäller regeringens sammansättning, så det ska mycket till om SD tolererar en "Löfven II"-regering. Därför _tror_ jag just nu att SD kommer rösta mot en S-regering och låta spelet gå in i en spännande fas med en andra omröstningsrunda...

   Radera
  10. SD kommer kämpa hårt för att få till en ren M-regering efter valet, om de lyckad är en annan sak. Det som talar för detta är att en sådan regering inte har en majoritet emot sig, såvida C och L inte helt plötsligt byter sida...

   Radera
  11. Ni kan tro vad ni vill, men det blir som jag sagt, för jag vet bäst ;-)

   I vilket fall kan man inte längre varken frysa ut eller ignorera SD. För "alla skall med" som vår käre statsminister brukar säga. Och då blir det så. För det har Stefan bestämt.

   Radera
  12. Vet inte om det finns sån tradition eller att den väger särskilt tungt. Grundlagen säger att talmannen först skall överlägga med partiledarna och utifrån det föreslå kandidat.

   Han har tre chanser på sig och borde då presentera de tre kandidater som har störst chans att passera omröstning. Åkesson har nog rätt små chanser under rimliga antaganden om valresultatet...

   Radera
  13. Personligen ser jag inte vad M skulle vinna på att sammarbeta med SD? Särskilt som många beskriver SD som Gråsossar från 50-talet. Vilket gör SD senaste historierevisonistiska film om sossarna väldigt intressant ...

   För man kan ju undra vilket parti som är värst ... de som mitt under en stark nationalistisk epok gjorde samma misstag som alla andra partier, och sedan förkastat det, eller det parti som nära 70-100 år efter händelsen tittar tillbaka på den tiden med vurm och tycker att det där bör man testa igen ...

   Radera
 8. Det spelar ingen roll hur ni röstar. Eliten har redan bestämt hur det kommer bli i höst. Förstår inte ens varför ni tror det är en demokrati. Ni vet inte vem som egentligen bestämmer inom partierna och i riksdagen.(att partiledarna bestãmmer i sina partier kan ni glömma. Tex Lööf hade ingen maktbas i partiet som 26 åring. Juholt blev bortjagad av eliten och ersatt med Löven). Ni vet inte var era skattepengar tar vägen. Det kan ske valfusk fastän ni inte har en aning om det. Demokrati kommer från grekiskans Demos folket och kratos kraft. Det vi har idag är långt ifrån det. I praktiken har vi en elit som styr media, politiker och bolag. Och vad kallas ett system som styrs av en elit?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt vilken "Elit" är det du syftar på?

   Radera
  2. Det brukar gå att ta reda på vem som är eliten genom att fundera på vem du inte får häckla eller skämta om.

   Radera
  3. Oj. Du menar de som man knapp får benämna som "gruppens gemensamma namn"?
   Eller menar du de andra, de som skickade Lööf till Bilderbergmötet nu innan hon blir statsminister?

   Radera
  4. Men herregud... Är det förståndshandikappade du syftar på? Eller kanske småbarn med cancer? Ovanstående påstående måste vara en av de mest korkade påståendena som den alternativa högern slänger sig med. Och nej, det var aldrig Voltaire som skrev det utan en av era meningsfränder vid namnet Kevin Alfred Strom som myntade utrycket. Tröttsamt.

   Radera
 9. Talmannen frågar de olika partiledarna om de kan bilda regering. Då lär de ju redan kollat om de har stöd för att bilda regering. Den som bedöms som ha störst möjlighet att faktiskt bilda får uppdraget. Här kan man anta lätt risk för jäv hos talmannen, s-talman ger antagligen den officiella frågan till Löfven eller hans efterträdare först. Vem blir först att fråga Åkesson om stöd för regering och vågar någon? Oavsett, om s+v+mp+c+fp>50% så lär det bli s-regering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan i sig är inte ointressant rörande jäv hos Talman. Dock finns frågekomplexet täckt i Regeringsformen i och med att vid ny Riksdag efter Riksdagsval så fungerar Ålderspresident i Talmansfunktion intill dess Talman är vald och i enlighet med Riksdagsordningen sker val av Talman före Regeringsbildning. Intressant i sammanhanget att vid Talmansval 2010 kunde Westerberg inte fungera som Ålderspresident på grund av jävssituation då han själv var Talmanskandidat!

   Radera
  2. Samt att det finns historiska undantag från talman från största parti.
   Tror det kommer tillföras den sida som efter det kommer bilda regering och sen får opinionen leva med det.

   Radera
  3. Ja naturligtvis finns sådana undantag som Du nämner ... speciellt i betänkande av att de i stort sett nästn hundra senast gångna åren faktiskt varit S som varit största parti ... och detta definitivt under det senast snart gångna halvsekel vi haft Enkammarriksdag!

   Radera
 10. Cornu hävdar stenhårt att S sitter kvar vid makten. Fundera dock på hur S själva ser på saken. Efter valet kan de vara nere på 20%. Deras självbild ör att de representerar mer än 50% och därför är det enda naturliga regeringspartiet. Att inte vara största parti, och så små som 20%, kommer att bli en chock för S. Politrukerna kommer att bli galna.
  Jag tror att S kommer att göra allt de kan för att FP slippa regera efter valet 2018.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan försäkra Dig att Socialdemokratiska partiet sedan länge har lämnat den självbild där man hade ett väljarstöd av 50%.
   Däremot har man inte förändrat sig, och har heller ingen anledning därtill, i synen på att Socialdemokratiska partiet driver en politik som är fördelaktigast för 50% och mer därtill av svenska folket!
   ... Och Du ... partiet innehåller inga "politruker som kommer att bli galna"!

   Radera
  2. jag tror att moderater och sossar kommer att finna varandra,allt för att stoppa SD.Tror allt annat blir matematiskt omöjligt, om SD inte ska tillåtas regera.

   Radera
  3. Sen är frågan om S+M får tillräckligt med röster?

   Radera
  4. @Redstar
   Klart det blir, dessutom förlängningen på dealen (DÖ) de gjorde förra valet men nu är det ju Moderaternas tur att regera. Antar att de tar in Lööf som statsminister också.

   Radera
  5. Såklart, ett av skälen till hennes steg vänsterut under mandatperioden.

   Radera
  6. Man behöver inte många röster för att bli statsminister, glöm inte det. Vi har haft statsministrar för som inte satt i riksdagen eller ens företrätt något parti.

   Om sossarna är villiga att kompromissa kan de mycket väl sitta kvar i regering. Dock förutsätter det nog att de kickar ut mp eftersom de minskar förhandlingsftrymmet.

   Radera
 11. Jag tror att den kan komma att bli nyval några månader efter valet. De gamla partierna är inte mentalt förberedda för den monumentala förändring som svensk politik just nu genomgår. Kan bli så att de behöver några månader och kaos, plus nyval och PTSD-behandling innan en lösning kan finnas där antingen M+S samarbetar, eller något av blocken samarbetar med SD.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför? T of oågon att situationen blir bättre efter ytterligare ett val?

   Radera
 12. Verkar som alla här väljer att glömma att "Övriga" fick 4,3% i den senaste mätningen.

  Eftersom FI redan särredovisas, och PP väl ligger på sina vanliga 0,2...


  ...så kan det bara betyda att Medborgerlig Samling redan är uppe på 4,1%

  SvaraRadera
  Svar
  1. AfS och alla andra övriga partier har väl inte noll procent tillsammans?

   Radera
  2. Eller AFS.. Eller de båda tillsammans

   Radera
 13. En ren M-regeribg med stöd av C, L, KD o h SD? Så slipper Lööf sitta i regeringen med SD och SD behöver inte sitta helt utanför mot deras stora väljarkår.
  Annars är väl S+M+C en möjlighet om de får tillräckligt med röster.

  SvaraRadera
 14. (S) kommer att göra sitt sämsta val sedan den allmänna och lika rösträtten infördes 1921
  En politisk ombudsmannatjänst hos (S) är inte längre lika med livslång
  Försörjning
  Avskedanden kommer att ske och kostymen behöva krympas rejält. Kontorslokaler sedan decennier behöva sägas upp och Partiets budget krympa rejält när (S) får under 30%

  /B
  Socialt moraliskt värdekonservativ!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför behöver budgeten krympas? Tänk på att S har lotteritillstånd, vad mer behövs för att skinna befolkningen och bekosta en budget. S har inga problem att slå på stort även i fortsättningen. De håller köttgrytan kokande för alla utvalda, medan folket sugs ut med lotterier och skatter. Deras affärsidé håller även fortsättningsvis.

   Radera
  2. Man behöver ju inte köpa deras lotter...

   Radera
  3. Äh, LO betalar bara mer i stöd till S i så fall.

   Radera
  4. Kanske kommer leda till en disruption av LO, i form av bildandet av nya fackförbund när en allt större majoritet som inte sympatiserar med S måste bekosta en allt större partibudget åt just S.

   Radera
  5. Men LO kommer att tas över av SD. Då åker en hel del. S lokaler vid riksdagen kommer att ges till SD. Många som kan söker sig till feta reträttposter. Aftonbladets ledarsida styrs av Facket, Lo...
   Lotterna vet jag inte riktigt... Vem köper?

   Ledarsidorna hade en grej om detta för ett tag sen.

   Radera
  6. The Engineer & P.M.A. Eriksson: Den typen av principdiskussioner har förts alltsedan slutet 60-talet. Den gången från "vänsterhåll" och numera från annat håll. I realiteten, jag talar här med flera decenniers erfarenhet av facklig verksamhet, så kommer något sådant som diskuteras av Er aldrig att bli fallet. Detta dels på grund av att LO-förbunden i sig har byggt så pass starka försvarslinjer i sina stadgetolkningar att sådant ej låter sig göras. Samt dels att rådande Arbetsrättslagstiftning allaredan sedan mitten 70-talet
   reserverar primär förhandlings- och avtalsrätt till redan existerande fackliga organisationer (jämför här lämpligen Hamn4 i Göteborg contra Transport) och frågan blir då i realiteten vad anledning att söka bilda fackliga organisastioner som ändå ej kommer att ha förhandlings- och avtalsrätt. Noteras i sammanhanget även att på SD´s initiativ försök gjordes att bilda en "facklig organisation" för ett antal år sedan med resultat Noll! Samt noteras vidare att Syndikalisterna varit verksamma i snart ett sekel paralellt med LO och också de i realiteten uppnåt resultat Noll!

   Radera
 15. I sub-matchen bortslängda röster gissar jag att Donald Trump får fler röster än Donald Duck (alltså Kalle Anka-Partiet, som väl normalt brukar få ett hundratal).

  SvaraRadera
 16. I opinionsundersökningar så är det ofta uttryck för missnöje men i praktiken känns det tryggast med det samma sak så jag tror på fortsatt styre S med stöd från V ( de flesta MP har gått mot V). Detta är förstås inte en majoritet jag vill ha men klart troligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I så fall är risken stor att de får regera med en M-budget, eftersom chansen är stor att SD kommer att rösta på en sådan och M + SD > S + V + (MP).

   Efter de hätska utfallen i Almedalen kan vi dock inte vara säkra på att C i det läget röstar med S + V.

   Radera
  2. Säg inte det när väl C står vid grytorna och dreglar över makten. MP gick med på vad som helst i början av deras tid i regeringen s.k. realpolitik....

   Radera
 17. Vore åtminstone intressant att se M utan alliansen. Alliansen är ett av Sveriges största skämt i modern tid (trots mycket god konkurrens); planekonomins starkaste hänförare - mer statlig styrning än S - marknadsförda som motsatsen och lyckades på något sätt lura halva befolkningen att de är kapitalister eller åtminstone värnar fria marknader.

  När jag diskuterar detta möter jag fortfarande folk som tror att M är marknadsliberala. Det skulle i sådana fall vara om både Reinfeldt och alliansen var problemet. Marknadshataren Reinfeldt slipper vi nu.

  SvaraRadera